5 egyszerű módszer a tárhely felszabadítására Android mobiltelefonokon

android

Vajon miért fogy el a szabad tárhely az Android operációs rendszerű mobiltelefonokban? Hogyan lehetne ezen segíteni és szabad tárhelyhez jutni? A következő rövid cikkben elmagyarázzuk, hogy mi az oka ennek a jelenségnek, majd négy tippet adunk, hogy hogyan lehetne megoldani a tárhely problémáját.

Az Android készülékeket azért tartják fantasztikusnak, mert egyszerű a használatuk és személyre szabható beállításokkal rendelkeznek. De a mobiltelefon használatával idővel mindenki abba a problémába ütközik, hogy megtelt az értékes tárhelye a készüléken. Ha te is ezzel a problémával küzdesz, akkor megpróbálunk neked ebben segíteni, és elárulunk pár tippet, hogyan tudnál hatékonyan tárhelyet felszabadítani az Android készülékeden. Ez a probléma különösen több mint egy éves mobiltelefonoknál áll fenn. Ráadásul a mobiltelefon teljesítményét is befolyásolja, ha a felhasználó nem csinál semmit a betelt tárhellyel.

Hová tűnik olyan gyorsan az összes tárhely?

A tárhely nem egy élő dolog, amely magától eltűnne. Nézd meg, hogy fennáll-e valamelyike az alábbi feltételeknek:

Rengeteg előre telepített alkalmazás: néhány mobiltelefon gyártó (például az Asus és a Samsung) notórikusan alkalmazásokkal tölti fel a készülékeit már gyári alaphelyzetben, és ezek az előtelepített alkalmazások az Android operációs rendszerrel azonnal egy csomó tárhelyet lefoglalnak. Szó szerint már a dobozból egy kevés szabad tárhellyel rendelkező mobiltelefont veszel ki.

Applikációk telepítése a belső tárhelyre

Néha az ember észre se veszi, hogy az applikációk telepítésének helyeként a mobiltelefon belső memóriája van beállítva, nem az SD-memóriakártya. A mobiltelefon korlátozott méretű belső memóriáját könnyebb megtölteni alkalmazásokkal.

Korlátozott tárhely kapacitás

Annak ellenére, hogy a korlátozott (például 16 GB) méretű belső memóriát külső memóriával bővíthetjük egy microSD-memóriakártya formájában, még mindig jelezheti a mobiltelefon, hogy nincs elég szabad tárhely, ha nagy mértékben használsz különféle médiát.

Felgyülemlett szemét

Időszakos fájlok, egyforma fájlok, cache, és más felesleges fájlok termelődnek folyton folyvást. Ezek minden applikáció, rendszerfájlok és az operációs rendszer természetes melléktermékei. Idővel felhalmozódnak és hatalmas befolyással lehetnek a mobiltelefon válaszidejére, ha nem tartasz rendszeresen nagytakarítást a mobiltelefonodban és nem törlöd ki időről időre a szemetet.

Hogyan ellenőrizd a tárhelyed kapacitását az Android mobiltelefonodban?

Mielőtt hozzálátnánk a tárhely felszabadításához, ki kell derítenünk, hogy mi foglalja el a legtöbb helyet a mobiltelefonunkban, hogy hatékonyan tudjuk megoldani ezt a problémát.

1. Lépj be a mobiltelefonod fő menüjébe és keresd meg benne a “Fájl” szimbólumot, majd koppints rá. Ezen a menüponton belül valószínűleg több opciót fogsz találni - Kategória, Tárhely és Felhő alapú tárhely. Egyszerűen koppints a “Tárhelyre”, hogy megjelenítsd a mobiltelefonod tárhelyének állapotát. Ez a menüpont egyértelműen megmutatja, hogy milyen állapotban van a készülék memóriája.

Itt láthatod a tárhely teljes kapacitását és a rendelkezésre álló szabad helyet is - a mobiltelefon belső memóriája és a microSD-memóriakártya esetében is. Ha külön-külön néznéd meg a két tárhelyet, akkor egyszerűen koppints az egyikre, és látni fogod az összes mappát és fájlt, ami csak ezen a tárhelyen került elmentésre.

2. Lépj be az Android mobiltelefonod “Beállításaiba", és keresd ki a “Tárhely” opciót. Koppints rá, hogy elérhetővé váljon a “Tárhely”, amely megmutatja a ROM-ot és a microSD-memóriakártyán lévő szabad tárhelyet. Koppints a gombra és egy kördiagramm fogja szemléltetni minden adattípus esetében az elfoglalt tárhely méretét a mobiltelefon belső tárhelye és a microSD-memóriakártya esetében is.

Hogyan szabadítsuk fel a tárhelyet az Android mobiltelefonunkban?

Négy mód van rá, hogy szabad tárhelyhez jussunk a mobiltelefonunkban:

  1. töröld ki rendszeresen a szemétnek számító fájlokat

Mindig használj egy jó mobil menedzselő alkalmazást a mobiltelefonban lévő szemét eltávolítására, illetve a mobiltelefon memóriájának kitisztítására. Szemétnek számít az idejétmúlt cache, a telepítéshez szükséges csomagok (APK), a törölt alkalmazások maradványai és az alkalmazásokhoz tartozó cache. Ez egy hatékony módszer az Android mobiltelefonok tárhelyének felszabadítására.

Megjegyzés: a legtöbb Android mobiltelefonba, például a Huawei és a Xiaomi modelljeibe gyárilag telepítenek menedzselő alkalmazást. Ha nincs eleve a mobiltelefonodban ilyen alkalmazás, akkor egyszerűen tölts le egyet a Play Áruházból (például a Tencent WeSecure vagy az OPPO FIND 7 gyárilag telepített alkalmazást).

Példaként az OPPO FIND 7 alkalmazást mutatjuk meg.
    • Indítsd el az alkalmazást.
    • Koppints a “Szkennelés” opcióra, hogy elindítsd a szkennelést – ezzel az alkalmazás elindítja a vírusok, a potenciális veszélyek és a feleslegesen helyet foglaló fájlok keresését.
    • Miután befejeződött a keresés, az applikáció automatikusan törli a szemétnek számító fájlokat.

2. Külső tárhely bővítése (ha elérhető)

Vegyél egy nagy kapacitású microSD-memóriakártyát a mobiltelefonodba. A kártya kapacitása jobb, ha 32 GB felett van.

3. Fájlok átvitele

Ha nem szeretnél pénzt költeni egy memóriakártyára, akkor a következő módszerekkel szabadíthatsz fel tárhelyet a mobiltelefonodon:

    • Helyezd át a nagyobb fájlokat, például a videókat és a képeket a számítógépedre.
    • Alternatív megoldásként töltsd fel ezeket a nagy fájlokat egy olyan felhő alapú tárhelyre, mint például a Google Photos, a Dropbox, a Microsoft OneDrive, a Flickr stb. Ezeket az alkalmazásokat letöltheted, biztonsági mentést készíthetsz velük a fájljaidról, majd a fájlok másolatait kitörölheted a mobiltelefonodból, vagy egyszerűen töltsd csak fel a weboldalra őket.

android
android

4. Töröld ki a ritkán (vagy egyáltalán nem) használt alkalmazásokat a mobiltelefonodból.

Gyors törlés:

    • Tartsd hosszan lenyomva az applikáció ikonját, amíg egy kis "x" meg nem jelenik az ikonhoz közel.

    • Koppints az "x"-re,  hogy elindítsd a törlést.
    • Koppintsd a "Törlésre", hogy megerősítsd az applikáció kitörlését.

Néhány Android mobiltelefonban hosszan kell lenyomva tartani az applikáció ikonját, majd a képernyő alján megjelenő szemeteskosárba kell húzni az ikont.

Közvetlen törlés:
    • Lépj be a mobiltelefon "Beállítások" menüpontjába
    • Lépj be az "Applikáció menedzsment" menüpontba
    • Válaszd ki a "Telepített applikációk" kategóriát.
    • Válaszd ki az applikációkat, amelyeket ritkán használsz, és koppints a "Törlés" opcióra.
    • Koppints újra a “Törlés" opcióra, hogy megerősítsd a választásodat.

Megjegyzés: Az alkalmazások törlését követően használd a mobiltelefon fájlmenedzselő alkalmazását, hogy kitöröld az alkalmazás törlése után megmaradt fájlokat, így további helyet szabadíthatsz fel.

android
android

5. Applikációk átvitele

Helyezd át a gyárilag telepített alkalmazásokat a külső SD-memóriakártyára. (Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha az Android mobiltelefon külső tárhellyel is rendelkezik)
    • Lépj be a mobiltelefon "Beállítások" menüpontjába
    • Lépj be az "Applikáció menedzsment" menüpontba
    • Válaszd ki a "Telepített" vagy "Összes" kategóriát, amely a gyárilag telepített applikációkat is magába foglalja.
    • Válaszd ki egyesével az összes applikációt, majd koppints az "Áthelyezés a felhasználó tárhelyére" opcióra, hogy a mobiltelefon áthelyezze az alkalmazásokat az SD-memóriakártyára.
    • Használt a mobiltelefon menedzselő alkalmazását a szemétnek számító fájlok kitörlésére.

Ha az Android mobiltelefonod több mint 3 éves, erősen ajánljuk, hogy cseréld le egy újabb készülékre, modernebb funkciókkal és fejlettebb technológiákkal. Ezek a készülékek tárhely szempontjából is jobbak.Reméljük, hogy cikkünk hasznos volt számodra és a mobiltelefonod is könnyebbé vált a tippjeinknek köszönhetően.

Gyakran ismételt kérdések

Vajon miért fogy el a szabad tárhely az Android operációs rendszerű mobiltelefonokban?

Az előre telepített alkalmazások, az applikációk belső tárhelyre telepítése, a korlátozott tárhely kapacitás és a felgyülemlett szemét okozza ennek a jelenségnek a fennállását.

Hogyan lehetne ezen segíteni és szabad tárhelyhez jutni?

Az előre telepített applikációk törlése, az applikációk telepítése az SD-kártyára, a nagy méretű médiafájlok áthelyezése az SD-kártyára és rendszeres nagytakarítás a felgyülemlett szemét eltávolításával segíthet a szabad tárhelyhez jutásban.

Hogyan ellenőrizd a tárhelyed kapacitását az Android mobiltelefonodban?

A telefon beállítások menüjében válaszd ki a Tárhely opciót, és ott megtekintheted, hogy mely alkalmazások mennyi tárhelyet foglalnak el, illetve az összes rendszer- és felhasználói fájl összes tárhelykapacitásának a használatát is megtekintheted.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...