5 legrosszabb módszer a mobiltelefon feltöltésére

mobil

A mobiltelefon töltését illetően számtalan töltési mód található az interneten. Egyesek azt állítják, hogy a telefont nem jó teljesen 100 %- ra feltölteni, mások szerint viszont ez fontos és mindig ígykell eljárni. Talán a legjobb módszer megtalálása a legnehezebb.

A mobiltelefonokban található akkumulátorok ugyan jó minőségűek és modernek, de mégis helyes eljárási módot igényelnek. Nagyon sokan nem is sejtik, mi is a “helyes eljárás”, és számos hibát követnek el. Ennek elkerülése érdekében készítettük ezt a cikket, melyben felsoroljuk az 5 legrosszabb módszert, melyet soha nem szabad használni a mobiltelefon töltése során.

Mobiltelefon töltése csak a teljes lemerülés után

Az okostelefonokon elvégzett számos tanulmány alapján bebizonyosodott, hogy a teljes lemerülés csökkenti a töltési ciklusok számát, és az akkumulátorban sokkal nagyobb kárt tesz, mintha csak 30-40%-os lemerülésre került volna sor. Ezért ajánlatos, hogy a mobiltelefont akkor töltsük fel, amikor az akkumulátor töltöttségi szintje 30-40% környékén van. Mindig előzze meg mobiltelefonja teljes lemerülését.

Töltés egész éjjel

Nagyon sokan megszokták, hogy éjszaka töltik fel a mobiltelefonjukat. Reggel, ébredés után tökéletesen feltöltött telefonnal rendelkeznek, amely egész nap a rendelkezésükre áll. Az igazság viszont az, hogy ezzel csak megrongálja az akkumulátort, mivel a telefon még a 100%-os töltöttségi szint elérése után is magas nyomású állapotban marad. Ahelyett, hogy a mobiltelefon teljes akkumulátorral aktívan tudna dolgozni, az energia folyamatosan áramlik bele. 

Apple iPhone 11, 64GB, Sárga

A mobiltelefonnak 100%-os töltöttségi szinttel kell rendelkeznie?

Nagyon sokan 100%-os töltöttségi szintre töltik mobiltelefonjukat, és csak ezután távolítják el az energiaforrásról. A 100%-os töltöttségi szint elérése viszont nem a legjobb, mivel ahogy azt már fent is említettük, a mobiltelefon és az akkumulátor nagy nyomás alatt van. Ezen kívül kerülni kellene a mobiltelefon márkájától eltérő más márkájú töltők használatát is.

A mobiltelefon töltése bármikor, amikor akarja

A másik szörnyű dolog, melyet a telefonja ellen elkövethet, hogy naponta többször tölti, de mindig csak pár percig. A rövidtávú töltés hatással lehet az akkumulátorra, amely így megszokja a gyakori töltést. A legjobb az, ha egyszer tölti telefonját, feltöltés után pedig eltávolítja az elektromos hálózatból. Az akkumulátor ezáltal nem melegszik feleslegesen tovább és nem rongálódik. A lítiumionos-akkumulátorok a hő által rongálódnak és idővel folyamatosan  csökken a kapacitásuk. 

Az akkumulátor 65-75 %-on történő tartása

Fontos, hogy a mobiltelefont megfelelő magas százalékon tudja tartani. Ennek a legfőbb oka az, hogy az akkumulátor minél kisebb százalékkal rendelkezik, a telefon annál nehezebben töltődik és a telefon és az akkumulátor is nagyobb erőfeszítést fejt ki a töltés érdekében. Az akkumulátor felmelegszik, és ez által csökken az élettartama.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor ajánlott tölteni a mobiltelefont?

Az okostelefonokon elvégzett számos tanulmány alapján ajánlatos a mobiltelefont akkor tölteni, amikor az akkumulátor töltöttségi szintje 30-40% környékén van, és előzze meg a teljes lemerülést.

Mi a probléma az egész éjszakás töltéssel?

Az egész éjszakás töltés megrongálhatja az akkumulátort, mivel a telefon még a 100%-os töltöttségi szint elérése után is magas nyomású állapotban marad, és az energia folyamatosan áramlik bele.

Mennyire fontos a teljes feltöltés?

A mobiltelefonnak nem szükséges mindig teljesen feltöltöttnek lennie. A 100%-os töltöttségi szint elérése nem a legjobb, mivel a telefon és az akkumulátor nagy nyomás alatt van. Ajánlott az is, hogy kerülni kell a mobiltelefon márkájától eltérő más márkájú töltők használatát is.

Milyen hatással van a rövidtávú töltés az akkumulátorra?

A rövidtávú töltés hatással lehet az akkumulátorra, amely így megszokja a gyakori töltést. A legjobb, ha egyszer tölti telefonját, feltöltés után pedig eltávolítja az elektromos hálózatból. Az akkumulátor ezáltal nem melegszik feleslegesen tovább és nem rongálódik.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...