6 valótlan állítás a mobiltelefonkról, amelyet sokan elhisznek

mobil

Mindenki rendelkezik mobiltelefonnal, de sokan eltérő nézetet vallanak ezekről a készülékekről. Ezek közül melyek nem igazak, és nem kéne elhinni őket?

A mobiltelefon töltés alatt 100-szor több rádióhullámot sugároz, mint máskor 

Az igazság az, hogy bár töltés alatt a mobiltelefon valamivel több hullámot sugároz, mint normál használat közben, a környezet elektromágneses hullámainak megengedett sugárzási intenzitására vonatkozó, a Környezetvédelmi Nemzeti Ügynökség által kiadott osztályozási szabvány rámutat arra, hogy ha a sugárzási intenzitás 12 V / m-nál alacsonyabb, megfelel a biztonsági előírásoknak. 

A mobiltelefon a töltés során 8,14 V/m értéket sugároz, ami azt jelenti, hogy nem kell aggódnia az egészsége miatt, a sugárzás biztosan nem 100-szoros.

Ha a mobiltelefon nem rendelkezik jó jellel, a sugárzása akár ezerszer nagyobb is lehet

Ha a mobiltelefon nem rendelkezik jó jellel, a sugárzás ugyan megnövekszik, de nem olyan túlzottan, mint azt egyesek állítják. Készülékét teljes biztonságban használhatja. Pontosan úgy van, mint a töltés ideje alatt. Minden biztonságos és ellenőrizhető tartományban van. 

Apple iPhone 11, 64GB, Sárga

A sugárzás nagyobb, ha Ön közelebb van az adótoronyhoz

Ez nem igaz. Ha a bázisállomástól távol tartózkodik, a jeladás gyengül és a sugárzás növekszik. Minél erősebb jel jön a bázisállomástól, annál alacsonyabb az elektromágneses sugárzás intenzitása. Minél közelebb tartózkodik a jeladóhoz, annál jobb a jel, így környezetében annál kisebb az elektromágneses sugárzás szintje. 

A sugárzás következtében a mobiltelefon gyakori használata fejfájást okoz

A fejfájás vagy a fülproblémák a legnagyobb valószínűséggel a fáradtság, vagy a túl magas hangszint miatt következnek be. Sok orvos szerint a telefonálás okozta kellemetlenséget a túl gyakori telefonálás, nem pedig a sugárzás okozza.

A várandós nőknek védekezniük kellene a sugárzással szemben

További hiba, amelyet nem kellene elhinni. Csak két valós hatás van, amikor a terhes nőknek védekezniük kellene a sugárzással szemben. A terhes nőknek oda kell figyelni a röntgensugárra, vagy más sugárzásra, amely veszélyt jelent számukra. A számítógép, a televízió és mobiltelefon a mindennapi életben teljesen biztonságosak, és nem kell speciálisan védekezni velük szemben. 

A zsebben rejlő mobiltelefon képes megöli a spermákat

Az igazság az, hogy ez az állítás hamis. A valós tényezők, amelyek képesek megölni a spermákat, és amitől tartania kellene, az a rossz életvitel, mint pl. a dohányzás, az alkohol, a nehézfémek és egyebek.

A tudósok állítása szerint a mobiltelefon sugárzása nem öli meg a spermákat. Sokan több kutatást végeztek, és bebizonyosodott, hogy ez az állítás nem igaz.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen helytelen állítások vannak a mobiltelefonokkal kapcsolatban?

Az egyik helytelen állítás az, hogy a mobiltelefonok töltésekor 100-szor több rádióhullámot sugároznak, mint máskor. Valójában a közvetlen környezet elektromágneses hullámaihoz viszonyítva még töltés közben sem jutnak a biztonsági határértékhez.

Milyen hatással van az adótorony távolsága a mobiltelefonok sugárzására?

Az adótorony távolsága hatással van a mobiltelefonok sugárzására, de ellentétben a népszerű hiedelmekkel, minél közelebb állunk az adótoronyhoz, annál kisebb a sugárzás intenzitása. Éppen ezért érdemes környező lefedettségi térképről tájékozódni, hogy hol lehet a legerősebb a jel, ahelyett hogy az adótoronynál tartózkodnánk.

Milyen hatással van a mobiltelefon használata a terhességre?

A mobiltelefonok használata általában nem jelent veszélyt a terhességre. Csak olyan sugárzásokat kellő figyelemmel kell kezelni, amelyek valóban károsak lehetnek, mint a röntgen vagy az orvosi CT. A számítógépek, televíziók és mobiltelefonok biztonságosak és nem igénylenek semmilyen speciális védelmet.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...