Extrém túlélés: a túlélő karkötőd megmentheti az életed

kalandos túrázás

Ha a szabadban vagy, egy paracord túlélő karkötő megmentheti az életed. Az expedíciókra járók és a kempingezés rajongói esetében tagadhatlanul nagyon hasznos - egy ilyen karkötő szó szerint megmentheti az életed vészhelyzet esetén.

Jól jegyezd meg, hogy a túlélőkarkötőd annyi mindenre használható, hogy kár lenne csak a csuklódon hordanod.

Növeli a túlélési esélyeidet azzal, hogy használatra kész eszközöket nyújt neked; használhatod egy kötél kibogozására, a horgász zsinór, csapdák, felszerelések, hálók és egyebek megjavítására, továbbá tárgyak vagy más felszerelések bebiztosítására és összekötözésére.

Nézzünk meg a szabadtérben használható fontos funkciói közül párat.

1. Síp

● A síp a túlélőkarkötőben nagy segítség lehet, ha bajban vagy.
● Felhívhatja az emberek figyelmét akár nagyobb távolságról is, amikor épp megsérültél vagy valami más miatt nem tudsz mozdulni.

2. Kovakő + kaparó 

● Ha a kovakövet a kaparónak dörzsölöd, szikrát csiholhatsz.
● A kovakő alá egy papírfecnit vagy száraz gallyakat, aprófát tehetsz, hogy tüzet tudj gyújtani.
● Ez nagyon hasznos lehet, főleg, ha nincs nálad se gyufa, se öngyújtó.
● A kaparót késként is használhatod vészhelyzet esetén.

kalandos túrázás
kalandos túrázás

3. Iránytű + hőmérő

Ennek a két kis eszköznek a körülményektől függően veheted hasznát.

● Tedd ezt a két eszközt horizontális helyzetbe, hogy lásd, melyik irányba mutat a piros jelzés.
● Az iránytű megmutatja a pontos irányt, ha elvesznél valahol a szabadban.
● A hőmérő megmutatja a pontos hőmérsékletet, amelyet egyszerűen leolvashatsz, majd ennek alapján megfelelően felkészülhetsz a tevékenységekre, amelyeket a szabadban tervezel végezni.

4. A túlélő paracord használata

1). Horgász zsinór készítése

Ha kint vagy a vadonban és nincs nálad élelem, akkor magadnak kell étel után néznie. Ha közel vagy egy folyóhoz vagy tóhoz, akkor akár halat is foghatsz.

● Tekerd le a paracordot és egyszerűen tedd fel rá a horgot, amelyre valamilyen csalit helyeztél.
● Kész is az egyszerű horgász zsinór, amely segít neked szükség esetén élelemhez jutni.

2). Készíts csapdát az állatoknak

Ha már az élelemnél tartottunk, mindenképp tudnod kell, hogy a túlélő karkötő segít neked kisebb állatokat is elejteni. A horgászás helyett például kisebb mókusok vagy más, apró rágcsálóknak is állíthatsz csapdát.

● Fogd meg a zsinór egyik végét és kösd egy faághoz.
● Készíts egy hurkot a másik végén, amely foglyul ejti az arra haladó állatot.
● Az ágat valami szilárd anyaggal kell összekötni, mint például egy földbe rögzített fával.

3). Cseréld ki a cipőfűződ

A cipőfűződ egy hosszadalmas túrázás során elszakadhat.

● A túlélő karkötő paracord zsinórját akár a cipőfűződ helyettesítésére is használhatod.
● Egy jó és erős cipőfűző nagyon hasznos lehet vészhelyzet esetén.
● Ha egy vadállat megtámadna, akkor nagyon gyorsan kell futnod.

4). Vérzés megállítása

Balesetek bárhol és bármikor történhetnek. A legrosszabb esetben nincs nálunk elsősegély doboz és a legközelebbi kórház is nagyon messze van.

A túlélő karkötő segíthet neked egy érszorítót készíteni, amellyel életeket is menthetsz vérveszteség esetén. Elég a rugalmas kötelet a seb felett megkötni.

kalandos túrázás
kalandos túrázás

5). További használat

Természetesen egy csomó más módon is használható a szabadban a paracord, de ebben a cikkben ezekről már nem fogunk beszélni. Az aktuális helyzettől függően engedd el a fantáziádat és légy kreatív!

Összegezve, a paracord túlélő karkötő egy multifunkcionális eszköz, amelyet mindig magadnál kéne tartanod, ha a szabadban tervezel kirándulni.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a túlélő karkötő hasznossága?

Egy paracord túlélő karkötő nagyon hasznos expedíciókra és kempingezéshez, mivel szó szerint megmentheti az életed vészhelyzet esetén. Nem csak a csuklódon hordozhatod, hanem használhatod többek között kötél kibogozására, horgász zsinór, csapdák és felszerelések javítására, tárgyak bebiztosítására és összekötözésére.

Milyen fontos funkciói vannak a túlélő karkötőnek?

A túlélő karkötő fontos funkciói közé tartozik a síp, amely nagy segítség lehet, ha bajban vagy és fel kell hívnod az emberek figyelmét; a kovakő + kaparó, amely hasznos lehet tűzgyújtáskor, ha nincs sem gyufa, sem öngyújtó; az iránytű + hőmérő, amelyek a pontos irányt és hőmérséklet megállapításában segítenek.

Milyen módon lehet a túlélő karkötőt használni élelem megszerzéséhez?

Az egyik módja a túlélő karkötő használatának élelem megszerzésekor a horgász zsinór készítése a paracord segítségével. Egyszerűen a paracordra kell felfűzni a horgot és valamilyen csalit helyezni rá. Továbbá, kisebb állatok, mint például rágcsálók, elejtéséhez is használhatod a karkötőt, amelyhez csapdát állíthatsz a zsinór segítségével.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

függőágy

9 tipp hogyan használd a függőágyad helyesen

Kényelmes szunyókálásra vágysz, közel a természethez? A függőágy a válasz, mi pedig eláruljuk neked, hogy hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet.A...

gps

Hogyan javítsunk a GPS pontosságán – a 8 legjobb módszer

A GPS készülékek egyértelműen csodálatra méltóak, ami a pontosságukat illeti, ennek ellenére néhány egyszerű lépés segítségével jelentősen...