Hogy működik a mobiltelefon cseppállósága?

Mitől lesznek az okostelefonok ellenállók? Derítsük ki ebben a cikkben. 

Általánosságban beszélve egy mobiltelefon vízállósága 7 szemponthoz köthető. Nézzük meg őket részletesebben.

Kijelző cseppállósága

Kezdjük a témát a kijelzővel. Ahhoz, hogy megelőzzük a víz bejutását a kijelzőbe, a mérnökök vízálló ragasztót használtak, hogy eltömítsék a kijelző, a fedőüveg és a telefon háza közti réseket. De ahhoz, hogy teljes vízállóságot érjenek el a képernyőnél, valami többre volt szükség: a telefon vevő hálója és minden más a kijelző körül vízálló ragasztóval lett rögzítve.

Vízálló mikrofon

A mobiltelefonok mikrofon rendszere egy fő mikrofonból és egy mellék mikrofonból áll. Ha közelebbről figyeled meg az okostelefont, észreveheted, hogy egy kis csatorna nyílik a külvilág felé. Valójában ez a csatorna nem teljesen nyitott – egy darabka vízálló szalagot rögzítettek a csatornához ragasztó segítségével, amely távol tartja a vizet, ám nem befolyásolja a légáramlást.

C-típusú vízálló design

Ahogy azt mindenki tudja, a C-típusú port a legnagyobb nyílás a mobiltelefonokon. Lehetetlen teljesen lezárni ezt a portot, hiszen nagyon gyakran használjuk a mobiltelefon feltöltésére. A mérnökök azonban a Lim TPU gyűrűt használnak az acélbetét megerősítésére a C-típusú női csatlakozón. 

Hangerő szabályozó és bekapcsoló gomb vízálló design-ja

A hangerő szabályozó gombokat vízálló PSA-val vonták be. Ez a design hatékonyan akadályozza meg a víz bejutását a készülékbe.

A hangerő szabályozó és bekapcsoló gomb gyakori nyomogatása során eldeformálódhatnak a gombok. Ezért ajánlatos nem megnyomni az oldalsó gombokat, amikor a mobiltelefon víz alatt van.

SIM-kártya slot vízálló design-ja

Ha közelebbről nézed meg a SIM-kártya tartót, akkor egy rugalmas gumigyűrűt láthatsz körülötte. Ha a SIM-kártya tartót a h elyére teszed, a rugalmas gumi eltömíti a nyílást a slot és a tartó között. Fejtörést okozhat a kis, tűszúrásnyi lyuk a SIM-kártya slotnál. De ne aggódj. A gumi dugó belül tökéletes szigetelést nyújt. Így a víznek esélye sincs beleszivárognia az okostelefonodba.

Hátsó fedél vízálló design-ja

A mobiltelefonok kétféle hátlappal rendelkezhetnek: üveg és kerámia hátlap. A vízálló védelem első szintjét a hátlap gyártásakor felhasznált anyagok nyújtjá. A második szintet a kétoldalas ragasztószalag biztosítja a hátlap és az előlapszéleinél, hogy tökéletesen megvédjék a mobiltelefont a víztől.

Kisülő lyukak vízálló design-ja

Látsz valamilyen lyukakat a mobiltelefonodon? Ne aggódj miattuk. Ezek az úgynevezett kisülő lyukak. Az a feladatuk, hogy kiegyensúlyozzák a légnyomást a mobiltelefon belseje és a külső komponensei között. Ezek a lyukak nemcsak a légnyomás kiegyensúlyozásában, de a vízállóságban is fontos szerepet játszanak.

Végszó

Ahogy láthattad, a mobiltelefonok cseppálló design-ja tényleg alaposan átgondolt. Ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy ne merítse víz alá a mobiltelefonját hosszabb ideig. Biztos, ami biztos.


Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: