Hogy működik a mobiltelefon cseppállósága?

vízálló telefon

Mitől lesznek az okostelefonok ellenállók? Derítsük ki ebben a cikkben. 

Általánosságban beszélve egy mobiltelefon vízállósága 7 szemponthoz köthető. Nézzük meg őket részletesebben.

Kijelző cseppállósága

Kezdjük a témát a kijelzővel. Ahhoz, hogy megelőzzük a víz bejutását a kijelzőbe, a mérnökök vízálló ragasztót használtak, hogy eltömítsék a kijelző, a fedőüveg és a telefon háza közti réseket. De ahhoz, hogy teljes vízállóságot érjenek el a képernyőnél, valami többre volt szükség: a telefon vevő hálója és minden más a kijelző körül vízálló ragasztóval lett rögzítve.

Vízálló mikrofon

A mobiltelefonok mikrofon rendszere egy fő mikrofonból és egy mellék mikrofonból áll. Ha közelebbről figyeled meg az okostelefont, észreveheted, hogy egy kis csatorna nyílik a külvilág felé. Valójában ez a csatorna nem teljesen nyitott – egy darabka vízálló szalagot rögzítettek a csatornához ragasztó segítségével, amely távol tartja a vizet, ám nem befolyásolja a légáramlást.

C-típusú vízálló design

Ahogy azt mindenki tudja, a C-típusú port a legnagyobb nyílás a mobiltelefonokon. Lehetetlen teljesen lezárni ezt a portot, hiszen nagyon gyakran használjuk a mobiltelefon feltöltésére. A mérnökök azonban a Lim TPU gyűrűt használnak az acélbetét megerősítésére a C-típusú női csatlakozón. 

vízálló telefon
vízálló telefon

Hangerő szabályozó és bekapcsoló gomb vízálló design-ja

A hangerő szabályozó gombokat vízálló PSA-val vonták be. Ez a design hatékonyan akadályozza meg a víz bejutását a készülékbe.

A hangerő szabályozó és bekapcsoló gomb gyakori nyomogatása során eldeformálódhatnak a gombok. Ezért ajánlatos nem megnyomni az oldalsó gombokat, amikor a mobiltelefon víz alatt van.

SIM-kártya slot vízálló design-ja

Ha közelebbről nézed meg a SIM-kártya tartót, akkor egy rugalmas gumigyűrűt láthatsz körülötte. Ha a SIM-kártya tartót a h elyére teszed, a rugalmas gumi eltömíti a nyílást a slot és a tartó között. Fejtörést okozhat a kis, tűszúrásnyi lyuk a SIM-kártya slotnál. De ne aggódj. A gumi dugó belül tökéletes szigetelést nyújt. Így a víznek esélye sincs beleszivárognia az okostelefonodba.

Hátsó fedél vízálló design-ja

A mobiltelefonok kétféle hátlappal rendelkezhetnek: üveg és kerámia hátlap. A vízálló védelem első szintjét a hátlap gyártásakor felhasznált anyagok nyújtjá. A második szintet a kétoldalas ragasztószalag biztosítja a hátlap és az előlapszéleinél, hogy tökéletesen megvédjék a mobiltelefont a víztől.

Kisülő lyukak vízálló design-ja

Látsz valamilyen lyukakat a mobiltelefonodon? Ne aggódj miattuk. Ezek az úgynevezett kisülő lyukak. Az a feladatuk, hogy kiegyensúlyozzák a légnyomást a mobiltelefon belseje és a külső komponensei között. Ezek a lyukak nemcsak a légnyomás kiegyensúlyozásában, de a vízállóságban is fontos szerepet játszanak.

Végszó

Ahogy láthattad, a mobiltelefonok cseppálló design-ja tényleg alaposan átgondolt. Ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy ne merítse víz alá a mobiltelefonját hosszabb ideig. Biztos, ami biztos.

Gyakran ismételt kérdések

Mik a szempontok, amik alapján egy mobiltelefon vízálló?

Egy mobiltelefon vízállósága általában hét szempontot foglal magában, beleértve a kijelző cseppállóságát, vízálló mikrofont, a C-típusú vízálló design-ját, a hangerő szabályozó és bekapcsoló gomb vízálló design-ját, a SIM-kártya slot vízálló design-ját, a hátsó fedél vízálló design-ját és a kisülő lyukak vízálló design-ját.

Milyen technológiát használnak a kijelző vízálló design-jánál?

A mérnökök vízálló ragasztó használnak a kijelző eltömítéséhez és a fedőüveg és a telefon háza közötti rések eltömítéséhez. A pixel háló és a kijelző körüli összes más részlet vízálló ragasztóval van rögzítve, hogy teljes vízálló védelmet biztosítsanak a képernyőnél.

Mit tesznek a műszaki tervezők a C-típusú port vízállóvá tételéhez?

A műszaki tervezők a Lim TPU gyűrűt használják az acélbetét megerősítésére a C-típusú női csatlakozón. Bár a port nem lehet teljesen lezárni, mivel gyakran használjuk a mobiltelefon feltöltésére, ez a design hatékonyan megakadályozza a víz bejutását a készülékbe.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...