Hogyan csináljunk jó fényképeket Android operációs rendszerű mobiltelefonnal

mobiltelefon

A modern okostelefonok kamerái egyelőre nem képesek helyettesíteni a kiváló minőségű hagyományos fényképezőgépeket, főleg nem a professzionális tükörreflexes fényképezőgépeket, melyek óriási felbontással és nagyszerű végeredménnyel rendelkeznek. Ennek ellenére ezekkel a kamerákkal is nagyon kellemes és kiváló minőségű képeket tud készíteni. Ehhez elég, ha megismer néhány titkot és kiváló programot, amelyek elvezetik az áhított kiváló minőségű képhez.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a közösségi hálózatokon csak nagyon kevés rossz minőségű kép található, amelyek nem úgy néznek ki, mintha egy magazin címlapjáról vágták volna ki őket. Ezeknek a képeknek a szerzői nem elégszenek meg azzal, hogy képet készítenek, de néhány közkedvelt szűrőt is használnak, amelyeknek köszönhetően az egész képet gyönyörűen átszerkesztik, és ez által a szemnek tetsző képet érnek el. Ezzel azt akarjuk mondani, hogy a kevésbé minőséges kamerával is nagyon jól lehet fényképezni. Természetesen a kép minősége nem lesz olyan kiváló, de olyan szörnyű sem, hogy a közösségi hálókon ne lehessen közzétenni őket. 

1. lépés: Tanuljon meg fényképezni

Ahhoz, hogy igazán tökéletes képet tudjon készíteni, tisztában kell lenni a   fényképezés alapvető technikáival, melyek segítségül szolgálnak a legjobb kép elkészítésében. A fényképei így annak ellenére is szépek lesznek, hogy nem rendelkezik magas felbontású kamerával.

Megvilágítás

Az első és nagyon fontos lépés a fény és a megvilágítás. Természetesen a beépített fényképezőgépek esetén nem lehet profi szintű megvilágítási berendezésről beszélni, de azért ne keseredjen el. A természetes napfény mindig felhasználható, és ez még jobb eredményt is ér el a fényképeken. Ezenkívül az izzó által kínált mesterséges fényre is számíthat.

A mesterséges megvilágítás azonban a fénykép kárára lehet. A jól ismert izzók sárgás szint kölcsönöznek a képnek, és nem képesek visszaadni a fény megfelelő szintjét.  

A természetes fényforrások meleg tónusokat adnak, melyek kiemelik a fényképezés tárgyát és nem mossák el a részleteket. Ezért amennyiben lehetséges, kerülje a vaku használatát.

Amennyiben jó megvilágítással rendelkezik, ne féljen kísérletezni és az adott tárgyat több szögből fényképezni! A fénnyel is kísérletezhet. Az adott tárgyat fényképezze le napközben és naplementekor is, és észlelni fogja a különbséget. 

Expozíció

Az expozíció egyszerűbben kifejezve a kamera érzékelőjére eső fénymennyiség hatása és a kép fényére kifejtett hatás. A hagyományos fényképezőgépeknél ez a paraméter változtatható, és így nem csupán az expozícióval lehet kísérletezni, de a zársebességgel, a rekeszértékkel és az ISO-val is: Ez a kombináció határozza meg, hogy az objektívre mennyi fény esik, és az milyen érzékenyen reagál. Minél jobb a megvilágítás, annál alacsonyabb a kép érzékenység, és fordítva.

Az Android operációs rendszerű mobiltelefonok fényképezőgépét nagymértékben megfosztották a testreszabhatóságtól, és az esetek többségében csak az expozíció beállítását teszi lehetővé a mozgatható csúszka segítségével. A fejlettebb alkalmazások azonban a kézi beállítások szinte egész tartományát lehetővé teszik.

Huawei Y7 (2019), Dual SIM, auróra kék

Kompozíció

Most, hogy a fényképezési eljárás néhány alapelvével tisztában van, ezeket a valóságban is megvalósíthatja és kiváló minőségű képeket készíthet. Azonban ne feledje, hogy a gyakorlat hozzásegíti a fejlődéshez, ezért ne keseredjen el, ha az első próbálkozásoknál valami nem sikerül. Nagyon fontos azonban a kompozíció is. A fényképezés egyik fő elve a “harmadolási szabály”. Ez a képmezőt függőleges és vízszintes vonalak segítségével kilenc egyenlő részre osztja. A szabály lényege abban rejlik, hogy a tárgynak vagy a témának a vonal mentén, vagy a metszésponton kellene elhelyezkednie. Sajnos a valóságban a természetes megvilágítás nem mindig lesz tökéletes, a pillanat elillan, vagy a tárgy állandó mozgásban van. Éppen ezért nagyon sokan a kompozícióra nem is fókuszálnak, még ha ez fontos is lenne. Szerencsére azonban számos olyan szoftver lehetőség van, amely a már rögzített képet képes javítani.

2. lépés: Képszerkesztő programok

Nem, most nem a hagyományos és egészen “olcsó” szűrőkről ejtünk szót, amiket például az Instagram kínál. Most arról lesz szó, hogyan készítsünk kiváló minőségű fényképet, és ennek érdekében megpróbálunk mindent manuálisan elvégezni. Így érhetjük el a nekünk megfelelő eredményt.

Google Camera

Ez az alkalmazás a mobil eszközök túlnyomó részében telepítve van az Android rendszerrel együtt, így ez már vásárláskor megtalálható a mobiltelefonban. Ez egy nagyon egyszerű alkalmazás, amely minimális beállítási lehetőséggel rendelkezik, mégis számos felhasználható fényképezési módot kínál. Az alkalmazás számos hatást is kínál.

Camera FV-5

Ez az alkalmazás olyan különféle beállítások nagy mennyiségét kínálja, amelyek még a professzionális fényképezőgépekben sem találhatóak meg. Ebben az alkalmazásban az ISO, az érzékenység és egyéb fontos beállítások manuálisan állíthatóak be. 

Photoshop Express

Természetesen nem hiányozhat a Photoshop alkalmazás sem, amely valódi csodákra képes. Számítógépes szerkesztés nélkül segít a fényképek szerkesztésében.

Gyakran ismételt kérdések

Mire képesek az okostelefonok kamerái a hagyományos fényképezőgépekhez képest?

Az okostelefonok kamerái nem képesek helyettesíteni a kiváló minőségű hagyományos fényképezőgépeket, főleg nem a professzionális tükörreflexes fényképezőgépeket.

Milyen lépéseket kell követni a jó minőségű fényképek elkészítéséhez?

Az első és nagyon fontos lépés a fény és a megvilágítás. Továbbá tisztában kell lenni a fényképezés alapvető technikáival, melyek segítségül szolgálnak a legjobb kép elkészítésében.

Melyek a közösségi hálózatokon található képek jellemzői, és hogyan lehet őket javítani?

A közösségi hálózatokon csak nagyon kevés rossz minőségű kép található, amelyek nem úgy néznek ki, mintha egy magazin címlapjáról vágták volna ki őket. A képek szerzői néhány közkedvelt szűrőt használnak, amelyeknek köszönhetően az egész képet gyönyörűen átszerkesztik. A kevésbé minőséges kamerával is nagyon jól lehet fényképezni, de a kép minősége nem lesz olyan kiváló, mint a hagyományos és professzionális tükörreflexes fényképezőgépekkel.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...