Hogyan értelmezzük az alvásfigyelőnket

alvo no

Tudjon meg végre mindent az alvásfigyelőkről: hogyan is működnek és hogyan segíthetnek Önnek olyan alvást biztosítani, amilyenre mindig is vágyott.

Mit nevezhetünk jó minőségű alvásnak?

Egy jó alvás körülbelül öt vagy hat alvási ciklusból áll, miközben nemcsak az számít, hogy milyen hosszan aludt.
Egy alvási ciklus a következő négy fázisból áll:

Első fázis:
Az álmosító, ellazult állapot az ébrenlét és az elalvás között. 

Második fázis:
Kissé mélyebb alvás, amikor a testhőmérsékletünk lecsökken, a pulzusunk lelassul, és fokozatosan elszakadunk a környezetünktől. 

Harmadik fázis:
Ez a mélyalvás. Nagyon nehéz felébredni ebből a fázisból, mert ez az a fázis, amikor a legkisebb az aktivitás a szervezetünkben. Ez az az alvásfázis, amikor a testünk újjáépíti magát, feltöltődik energiával, és hormonokat bocsájt ki.

Negyedik fázis:
A mélyalvás után néhány percre a második fázisba kerülünk vissza, mielőtt belépnénk a REM néven is ismert gyors szemmozgás fázisába. Ebben a fázisban álmodunk.

alvo no
alvo no

Mindegyik teljes alvásciklus körülbelül másfél órán át tart, és mind a négy fázison végig kell haladnunk ahhoz, hogy pihenten ébredjünk.

Hogyan működnek az alvásfigyelők?

Mindegyik fitnesz karkötő képes virtuálisan feltérképezni az alvásunkat. Folyamatosan figyelik a mozgásunkat alvás közben – szakkifejezéssel mondva aktigráfiát végeznek.

A készülék felméri az ébrenlét-alvás ciklusokat, hogy tudja, hogy mikor vagyunk a könnyű és mikor a mély alvás szakaszában.
Az automatikus detektálás a mozdulatainkon alapszik. Ha már több mint egy órája nem mozdultunk, az algoritmus feltételezi, hogy elaludtunk – az esetleges mozgások hosszúsága alátámasztja, hogy csak alvás közbeni viselkedésről van szó (például éppen átfordultunk a másik oldalunkra).

alvo no
alvo no

A reggel végzett mozdulatok elárulják a fitnesz karkötőnek, hogy már ébren vagyunk.

Néhány intelligens készüléket, például a Xiaomi Mi Band 2 fitnesz karkötőt intelligens ébresztő funkcióval szerelték fel. Ez az ébresztési idő előtti harminc percen át tartó időszakaszban kezd vibrálni, az alvási ciklus megfelelő pillanatában – ez jelentősen javít a teljes fizikai és mentális egészségünkön.

Gyakran ismételt kérdések

Mit nevezhetünk jó minőségű alvásnak?

Egy jó alvás körülbelül öt vagy hat alvási ciklusból áll, amelyek mindegyike négy fázisból áll: az álmosító első fázis, a kissé mélyebb második fázis, a mélyalvás harmadik fázis és a negyedik fázis, amikor álmodunk. Az egész alvásciklus körülbelül másfél órán át tart, és mind a négy fázison végig kell haladni ahhoz, hogy pihenten ébredjünk.

Hogyan működnek az alvásfigyelők?

Az alvásfigyelők folyamatosan figyelik a mozgásunkat alvás közben és aktigráfiát végeznek. A készülék felméri az ébrenlét-alvás ciklusokat és ennek alapján különbséget tesz a könnyű és mély alvás szakaszai között. Az automatikus detektálás a mozdulatokon alapszik, és a reggeli mozdulatok segítségével a készülék megállapítja, hogy már ébren vagyunk. Néhány intelligens eszköz, például a Xiaomi Mi Band 2 fitnesz karkötő, intelligens ébresztő funkcióval is rendelkezik.

Milyen előnyöket nyújtanak az alvásfigyelők?

Az alvásfigyelők segítségével pontos információt kaphatunk alvási szokásainkról és a teljes alvási időnk hosszáról. Az intelligens ébresztő funkcióval rendelkező eszközök jelentősen javíthatják fizikai és mentális egészségünket, mivel az alvási ciklus megfelelő pillanatában kezdenek vibrálni, ami elősegíti a természetesen pihentető ébredést.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...