Hogyan is működik az iPhone X mobiltelefonon az arcfelismerés?

iphone arcfelismerés

Az Apple új termékeinek bemutatása mindig nagy hírnek számít — ez alól nem képezett kivételt az iPhone X mobiltelefon sem. Az iPhone X mobiltelefon forradalmi arcfelismerő technológiát használ, amely a Face ID nevet kapta, és a készülék feloldására, illetve a fizetések jóváhagyására szolgál. De hogyan ellenőrzi az iPhone X mobiltelefon az identitásunkat és mennyire biztonságos a Face ID?

Hogyan működik a Face ID az iPhone X mobiltelefonon?

Az Apple Face ID ugyanazon az alapelven működik, mint az ujjlenyomat-olvasó: két arcképet hasonlít össze és eldönti, hogy mennyire hasonlít a kettő.

A technológia emellett fényprojektorokat és szenzorokat használ, amelyekkel képeket készít az arcodról — pontosabban az arcvonásaidról. A Face ID technológiához az Apple a TrueDepth kamera rendszerét használja: a két technológia együttműködve készít egy részletes térképet a felhasználó arcáról.

Hogyan állítsd be a Face ID-t az iPhone X mobiltelefonodon?

Ahogy minden Apple készüléknél megszokhattuk, egy új funkció beállítása mindig egyszerű és egyértelmű. Mindössze annyit kell csinálnod, hogy követes a képernyőn megjelenő utasításokat.

A készülék felszólít, hogy helyezd az arcod a képernyőn megjelenő körbe, és hagyd, hogy a mobiltelefon fényképezőgépe néhány fényképet készítsen az arcodról, majd létrehozzon róla egy 3D térképet. A fényképezőgép infravörös fényt (IR) használ az arcod megvilágítására, amely lehetővé teszi, hogy a Face ID funkció kedvezőtlen megvilágítás és különféle körülmények között is működjön, egy épületben és a szabad ég alatt egyaránt: attól függetlenül, hogy túl kevés vagy éppen túl sok fény áll a rendelkezésünkre.

Mi is történik pontosan, miközben fényképek készülnek az arcodról:

● Az úgynevezett TrueDepth kamera (a közelség és környező fény érzékelő segítségével) megállapítja, hogy mennyi fényre van szükség ahhoz, hogy a mobiltelefon képes legyen helyesen felismerni a készüléket tartó arcát;

● A mobiltelefon infravörös fényt sugároz ki (IR), amellyel megvilágítja az arcodat (az infravörös fény szabad szemmel nem látható);

● A pontvetítő elegendő fényt hoz létre az arcod háromdimenziós térképének elkészítéséhez;

● Az infravörös kamera képeket készít a pontok alkotta mintáról és az infravörös fényről, amelyet az arcod tükröz vissza.

Így rögzíti és térképezi fel a mobiltelefon az arcod minden részletét — de hogyan ismeri fel később, amikor szeretnéd feloldani a mobiltelefonodat?

Hogyan ismeri fel az iPhone X mobiltelefonod az arcodat?

A technológia, amely lehetővé teszi az arcfelismerés működését, a biometrián alapul. A biometria áll a modern technológia képessége mögött is az ujjlenyomatok olvasására, a hang és a szem szivárványhártyájának felismerésére.

A biometriának köszönhetően tud a modern technológia olvasni. Minden hitelesítő rendszer működésének alapja az összehasonlítás. A rendszer két mintát hasonlít össze, és megpróbál hasonlóságot találni köztük. A minták lehetnek hullámok formájában a hangodról, a szivárványhártyád szerkezete, vagy az iPhone X esetében egy térkép az arcodról.

Ha szeretnéd feloldani a mobiltelefonodat, a mobiltelefon egy fényképet készít az arcodról és összehasonlítja a mintával, amelyet korábban készítettél. Ezután kiszámít egy értéket 0 és 1 között a hasonlóságot megítélve. Ha a kapott szám az 1-hez közelít, a mobiltelefon úgy ítéli meg, hogy a két arc ugyanazon emberé, és feloldja a készüléket. Ha inkább a 0-hoz áll közel, akkor az ellenőrzési folyamat sikertelenül zárul le.

Természetesen az ellenőrzött fénykép és a mintaként elmentett fénykép készülhet különböző megvilágítás mellett. A mobiltelefon ezt is számításba veszi és különböző “küszöböt” határoz meg különböző helyzetekre. Alacsonyabb a küszöb, ha csak feloldani szeretnéd a telefont ( például ebben az esetben már 0,7 érték is elég a sikeres folyamathoz) és magasabb, amikor egy nagyobb összegű vásárláshoz használod.

Mi is történik az iPhone X mobiltelefonban, mialatt az arcfelismerést használod:

● Az infravörös képeket átküldi a mobiltelefon kamerájából az iPhone X's Neural Engine-jébe, ahol 3D térkép készül az arcodról.

● Az elkészült 3D térkép ezután a processzor algoritmusain halad végig és összehasonlítja a mintával, amelyet korábban elmentettünk a mobiltelefon memóriájában.

● A számítógép ezután kikövetkezteti, hogy a két fénykép egyezik-e (ezt a következtetést a fentebb említett érték alapján hajtja végre).

iphone
iphone

Mennyire pontos az arcfelismerés?

Az arcfelismerés pontossága három fő tényezőtől függ: megvilágítás, póz és arckifejezés. Ha mindegyik feltétel kedvező: jó megvilágítás, semleges arckifejezés és szemből készült fénykép — az arcfelismerés pontossága egészen a 99,9%-ot is elérheti.

Egy említésre méltó érdekesség, hogy az iPhone X arcfelismerője egy csomó korlátot legyőzött, amellyel más arcfelismerőknek nem sikerült megbirkózniuk. A mobiltelefon készítői azt állítják, hogy az arcfelismerés abban az esetben is működik, amikor szemüveget vagy kalapot viselsz, illetve ha szakállat növesztesz.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik a Face ID az iPhone X mobiltelefonon?

Az Apple Face ID ugyanazon az alapelven működik, mint az ujjlenyomat-olvasó: két arcképet hasonlít össze és eldönti, hogy mennyire hasonlít a kettő. A technológia emellett fényprojektorokat és szenzorokat használ, amelyekkel képeket készít az arcodról — pontosabban az arcvonásaidról.

Hogyan állítsd be a Face ID-t az iPhone X mobiltelefonodon?

Ahogy minden Apple készüléknél megszokhattuk, egy új funkció beállítása mindig egyszerű és egyértelmű. Mindössze annyit kell csinálnod, hogy követes a képernyőn megjelenő utasításokat. A készülék felszólít, hogy helyezd az arcod a képernyőn megjelenő körbe, és hagyd, hogy a mobiltelefon fényképezőgépe néhány fényképet készítsen az arcodról, majd létrehozzon róla egy 3D térképet.

Hogyan ismeri fel az iPhone X mobiltelefonod az arcodat?

A technológia, amely lehetővé teszi az arcod felismerését, két arcképet hasonlít össze, és eldönti, hogy mennyire hasonlítanak a két arckép. A mobiltelefon infravörös fényt sugároz ki (IR), amellyel megvilágítja az arcodat (az infravörös fény szabad szemmel nem látható). A pontvetítő elegendő fényt hoz létre az arcod háromdimenziós térképének elkészítéséhez. Az infravörös kamera képeket készít a pontok alkotta mintáról és az infravörös fényről, amelyet az arcod tükröz vissza.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...