Hogyan javítsuk meg a vízbe esett mobiltelefont?

mobiltelefon

Véletlenül mosdóba, toalettbe vagy egyszerűen csak vízbe ejtette telefonját? A mobiltelefon nagyon egyszerűen kapcsolatba kerülhet a vízzel, például erős esőzés során, vagy az asztalra kiömlött víz esetén. Néhány olyan lépést kínálunk Önnek, amely abban segíthet, hogyan javítsa meg telefonját és tegye azt használhatóvá.

Hogyan védheti meg telefonját? 

Nem kell aggódnia, ha véletlenül vízbe ejtette telefonját. Megmenthető, mégpedig úgy, hogy semmilyen változást nem fog észlelni. A legtöbb okostelefon ugyanis olyan áramkörrel ellátott, amely ellenáll a víznek, ha épp nincs töltőn, tehát nagyon egyszerűen kiszáríthatóak és problémamentesen használhatóak tovább.

Ha mobiltelefonja vízbe esett, a következő lépéseket kéne megtennie: 

  • Azonnal vegye ki a telefont a vízből és kapcsolja azt ki.
  • Amennyiben elég gyors, akár úgy is megmenthető a telefon, hogy úgy működjön, mint korábban.
  • A mobil vízből való kivételét követően helyezze azt egy jó nedvszívó képességű kendőre, nyissa ki a telefont és vegye ki annak akkumulátorát.
  • Vegye ki a SIM-kártyát annak érdekében, hogy megóvja az adatokat a károsodástól vagy a megsemmisüléstől.
  • Vegyen ki minden olyasmit a telefonból, ami sérülhet, tehát például az SD kártyát.
  • Az egész telefont szárítsa ki - nem csak kívülről, hanem belülről is.
  • Ne használjon hajszárítót, ugyanis az a meleg levegőnek hála kárt okozhat a készülékben. Sőt, a belőle áramló hideg levegő is kárt okozhat.
  • A rizses metódus is működik. Tegye mobiltelefonját rizsbe, majd lehetőleg néhány órán át hagyja kiszáradni.
  • Várjon legalább 24 órát, míg a mobiltelefon kiszárad, csak ezt követően kapcsolja be újra.

Amennyiben a mobiltelefon úgy esett vízbe, hogy éppen töltőn volt, ne érjen hozzá. Hagyja, hogy egy olyan szakember vegye kézbe az ügyet, aki jobban ért hozzá, mint Ön. Nagyon jól tudjuk, hogy mit művel az elektromos áram a vízzel, éppen ezért fontos, hogy ne érjen hozzá a mobiltelefonhoz.

Jó és minőségi telefon azonban elérhető áron kapható. Éppen ezért a legjobbakat választottuk ki Önnek:

Fontos figyelmeztetések

Ha biztonságban szeretné tudni a mobiltelefonját, miután kivette a vízből, akkor fontolóra kell vennie néhány olyan korlátozást és dolgot, amelyekkel találkozhat.

Ezek közé tartozik például az is, hogy az akkumulátort nem szabad felhevíteni, ugyanis kirobbanhat. A lítium-ion akkumulátorok a legérzékenyebbek. Szárítás előtt ezért mindenképpen vegye ki az akkumulátort a mobiltelefonból.

Ezen felül bizonyosodjon meg arról, hogy nem használ mikrohullámú sütőt a szárításhoz. Amennyiben telefonja nem működik, forduljon olyan szakemberhez, aki biztosan fog tudni segíteni. Ne próbálja önmaga megjavítani a telefont. A szakembernek adja tudomására, hogy a telefon vízbe esett.

Samsung Galaxy S20 Ultra, 5G/LTE, Dual SIM, Fekete, 128GB

Amennyiben erősebb károsodás keletkezett, a telefonnak nem muszáj működnie. Fontos, hogy ilyen esetben inkább egy új készüléket vásároljon, mint egy olyat használjon, amely lehet, hogy egyáltalán nem működik.

Végezetül nagyon fontos tudni, hogy a telefonnak minimum két napig száraznak kéne lennie, mielőtt rendszeresen használni kezdené azt. A használat során ügyeljen arra, hogyan viselkedik a készülék.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan védhetem meg telefonomat vízszármazástól?

Nem kell aggódnia, ha esetleg véletlenül vízbe ejtette telefonját. A legtöbb okostelefon ugyanis olyan áramkörrel van ellátva, amely ellenáll a víznek. Ha épp nincs töltőn, akkor nagyon egyszerűen kiszárítható és problémamentesen használható tovább.

Mit tegyek, ha mobilom vízbe esett?

Ha a mobiltelefonja vízbe esett, azonnal vegye ki a vízből és kapcsolja ki. Az elég gyors reakciónak köszönhetően akár meg is mentheti a telefonját, hogy úgy működjön, mint korábban. A telefont egy jó nedvszívó képességű kendőre tegye, nyissa ki a telefont és vegye ki annak akkumulátorát. Vegye ki a SIM-kártyát is. Az SD kártyát és minden olyan dolgot, ami sérülhet, vegye ki a telefonból. Az egész telefont szárítsa ki - ne csak kívülről, hanem belülről is. Ne használjon hajszárítót, mert ezzel kárt okozhat a készülékben. Várjon legalább 24 órát, míg a mobiltelefon kiszárad, csak ezt követően kapcsolja be újra.

Mire kell figyelni, ha vízbe esett a telefon?

Ha biztonságban akarja tudni a mobiltelefonját, akkor néhány olyan korlátozást és dolgot kell figyelembe vennie, amelyekkel találkozhat. Az akkumulátort nem szabad felhevíteni, mert az kirobbanhat. A lítium-ion akkumulátorok a legérzékenyebbek. Szárítás előtt mindenképpen vegye ki az akkumulátort a mobiltelefonból. Ezen felül bizonyosodjon meg arról, hogy nem használ mikrohullámú sütőt a szárításhoz.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...