Hogyan működik a “Command” és “Option” billentyű a MacBookokon és Mac számítógépeken?

macbook

A Mac billentyűzetek úgynevezett “Option” és “Command” billentyűkkel rendelkeznek, míg standard számítógépes billentyűzeteknél az “Alt”, a “Control” és a “Windows” billentyűk a megszokottak. A billentyűzetek ezt a különbséget leszámítva egészen egyformák, de az új Mac felhasználóknak meg kell tanulniuk, hogy hogyan kell használniuk ezeket az eltérő billentyűket.

Az Apple Mac billentyűzetek ugyan rendelkeznek “Control” (Ctrl) billentyűvel, de a Mac “Control” billentyűje nem úgy működik, mint a Windows vagy Ubuntu “Control” billentyűje. Az olyan billentyűzeti kombinációk, mint a Ctrl+C a szöveg másolására, a Mac esetében nem fognak működni.

A “Command” billentyű funkciói a Mac számítógépeken

A “Command” billentyű magában lenyomva nem csinál semmit. Ez egy módosító billentyű, amelyet más billentyűkkel egyszerre lenyomva, úgynevezett billentyűkombinációk használatával kezdeményezhetünk különféle dolgokat bizonyos applikációk esetében.

Például, míg Windows és Ubuntu esetében Ctrl+C, Ctrl+X és Ctrl+V szolgál a másolásra, kivágásra és beillesztésre, a Mac számítógépek és MacBookok esetében a Command+C, Command+X és Command+V billentyűkombinációkat kell lenyomva tartani.

A “Command” billentyűn a ⌘ szimbólumot találjuk. Ez a szimbólum gyakran megjelenik a Mac operációs rendszerében azt jelezve, hogy mely esetekben használhatjuk ezt a billentyűt és milyen billentyűkombinációkkal. A “Command” billentyűn eredetileg az Apple márkalogót láthattuk, ám később Steve Jobs úgy gondolta, hogy az Apple márkalogó használata a Macintosh menüjének felületén a márkalogó túlzott használatához vezet.

macbook
macbook

Egy dizájner a ⌘ szimbólum mellett döntött, amely felváltotta az Apple márkalogót. Ez egy régi szimbólum, amelyet a skandináv országokban használnak az érdekes helyek megjelölésére — Svédországban ez a hivatalos megjelölése a turistalátványosságokra.

Összegezve, a Mac számítógépeken és MacBookokon a “Command” gombot billentyűkombinációk formájában fogja használni. A “Control” (Ctrl) billentyű szintén megtalálható a billentyűzeten, ám nem sok dologra lehet használni.

Az “Option” billentyű funkciói a Mac számítógépeken

Az “Option” billentyű funkciói a számítógépek “AltGr” billentyű funkcióihoz hasonlóak, ami magyarázatot ad arra, hogy miért nyomtatják rá néha az "Alt" feliratot is. Egy billentyűt lenyomva, miközben ezt a billentyűt lenyomva tartjuk, egy speciális karaktert írhatunk le, amely egyébként nem látható a billentyűzeten.

Például az “Option” billentyű a 4-es számmal lenyomva egyszerre a cent szimbólumot írja le (¢), US nyelvbeállítás esetén, amelyet amúgy nem találunk a billentyűzeten. Akárcsak más módosító billentyűt, ezt is használhatjuk egyes billentyűkombinációk részeként.

Ezen a billentyűn a ⌥ szimbólumot láthatjuk. Ezt a szimbólumot használják végig a Mac számítógépek és MacBookok menüjében azt jelezve, hogy lenyomhatja az “Option” billentyűt, akárcsak a “Command” billentyű szimbólum esetében. Viszont nincs semmilyen történelmi háttere, hogy mégis mi alapján választották éppen ezt a szimbólumot.

Az Apple menüre kattintva láthatja a Force Quit, azaz a kényszerített leállás billentyűkombinációját. Ha nincs hozzászokva a Mac billentyűzetekhez, akkor ezek a szimbólumok hieroglifáknak tűnhetnek — azonban valójában csak annyit mondanak, hogy nyomja le egyszerre az Option+Command+Escape gombokat a párbeszédablak megnyitására, amellyel elindíthatja az egyes applikációk kényszerített leállítását. Ez a párbeszédablak lényegében ugyanaz, mint a Windows operáció rendszerben a Feladatkezelő (Task Manager).

Gyakran ismételt kérdések

What is the difference between Mac and standard computer keyboards?

Mac keyboards have "Option" and "Command" keys, while standard computer keyboards have "Alt", "Control", and "Windows" keys. Besides this difference, the keyboards are the same.

What is the function of the "Command" key on a Mac keyboard?

The "Command" key is a modifier key that, when used in combination with other keys (called keyboard shortcuts), initiates various actions in certain applications on a Mac. For example, to copy, cut, and paste on a Mac, you need to use the Command+C, Command+X, and Command+V keyboard shortcuts, respectively.

What is the "Option" key on a Mac keyboard for?

The "Option" key on a Mac keyboard functions similarly to the "AltGr" key on standard computer keyboards. It allows you to type special characters that are not visible on the keyboard when you press a key while holding down the Option key. For example, holding down the Option key while pressing the 4 key on a Mac keyboard will type the cent symbol.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...