Hogyan működik a mobil giroszkóp a mobiltelefonokban?

A giroszkóp (vagy szögsebesség mérő szenzor) a gyorsulásmérőtől eltérően a mobiltelefon forgási sebességét méri, amikor a készüléket elforgatjuk vagy oldalra döntjük.

Ha kizárólag gyorsulásmérő lenne a mobiltelefonban, akkor nem tudná a készülék se mérni, se rekonstruálni a teljes háromdimenziós műveletet, kizárólag egy tengely menti lineáris mozgás gyorsaságát tudja figyelemmel követni és meghatározni.

Mivel a giroszkóp jól tudja mérni a forgást és az eldőlést is, így egy pontos elemzés után fel tudja vázolni a végrehajtott, valós mozdulatot, majd a gesztusnak megfelelően képes bizonyos műveleteket kivitelezni.

A giroszkóp alkalmazása az okostelefonokban

Mivel a mobil giroszkóp képes felismerni a mobiltelefon orientációját, segíthet a készülék használatában.

Mozgásérzékelő grafikus felhasználói felület

Egy ilyen felhasználói felület esetében elég kissé megdönteni vagy billenteni a mobiltelefont, így választva ki a menüből a kívánt opciót. Például a mobiltelefon előre vagy hátra döntésével végigfuthatunk a telefonkönyvön és kikereshetjük a felhívni kívánt személy nevét a listából.

Telefonhívás fogadása/honlapok megnyitása

A mobiltelefon elforgatásával, gyengéd megrázásával fogadhatjuk a beérkező telefonhívást vagy megnyithatjuk a honlapot.

Kép stabilizálása

Fényképek készítése közben a képstabilizáció megakadályozza, hogy a remegő kezek negatívan befolyásolják a kép minőségét. Rögzítheti és visszacsatolhatja a képérzékelővel végzett műveleteket az exponáló gomb megnyomásakor, ezzel segítve a tiszta és stabil képek készítését.

Inerciális GPS-navigáció

Amikor az autó alagutakon halad át vagy magas épületek között közlekedik, elveszítheti a GPS jeleket. Ekkor a giroszkóp segít a mobiltelefonnak folytatni a navigálást.

Mozgásérzékeléssel vezérelt játékok

A giroszkóp nagyobb kreatív teret nyújt az alkalmazásfejlesztőknek. A fejlesztő beállíthatja, hogy a mobiltelefonnal végzett műveletekkel irányítsuk például a játékokat. A mobiltelefonnal végzett műveletek a háromdimenzionális térben történnek. A mobiltelefon lehet például a kormány egy repülőgép szimulációs játékban. A képernyőn láthatjuk a vadászrepülőt, a mobiltelefon előre és hátra döntésével pedig a repülőgépet fel-le mozgathatjuk.


Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: