Hogyan működik a mobil giroszkóp a mobiltelefonokban?

mobiltelefon giroszkop

A giroszkóp (vagy szögsebesség mérő szenzor) a gyorsulásmérőtől eltérően a mobiltelefon forgási sebességét méri, amikor a készüléket elforgatjuk vagy oldalra döntjük.

Ha kizárólag gyorsulásmérő lenne a mobiltelefonban, akkor nem tudná a készülék se mérni, se rekonstruálni a teljes háromdimenziós műveletet, kizárólag egy tengely menti lineáris mozgás gyorsaságát tudja figyelemmel követni és meghatározni.

Mivel a giroszkóp jól tudja mérni a forgást és az eldőlést is, így egy pontos elemzés után fel tudja vázolni a végrehajtott, valós mozdulatot, majd a gesztusnak megfelelően képes bizonyos műveleteket kivitelezni.

A giroszkóp alkalmazása az okostelefonokban

Mivel a mobil giroszkóp képes felismerni a mobiltelefon orientációját, segíthet a készülék használatában.

Mozgásérzékelő grafikus felhasználói felület

Egy ilyen felhasználói felület esetében elég kissé megdönteni vagy billenteni a mobiltelefont, így választva ki a menüből a kívánt opciót. Például a mobiltelefon előre vagy hátra döntésével végigfuthatunk a telefonkönyvön és kikereshetjük a felhívni kívánt személy nevét a listából.

Telefonhívás fogadása/honlapok megnyitása

A mobiltelefon elforgatásával, gyengéd megrázásával fogadhatjuk a beérkező telefonhívást vagy megnyithatjuk a honlapot.

Kép stabilizálása

Fényképek készítése közben a képstabilizáció megakadályozza, hogy a remegő kezek negatívan befolyásolják a kép minőségét. Rögzítheti és visszacsatolhatja a képérzékelővel végzett műveleteket az exponáló gomb megnyomásakor, ezzel segítve a tiszta és stabil képek készítését.

mobiltelefon
mobiltelefon

Inerciális GPS-navigáció

Amikor az autó alagutakon halad át vagy magas épületek között közlekedik, elveszítheti a GPS jeleket. Ekkor a giroszkóp segít a mobiltelefonnak folytatni a navigálást.

Mozgásérzékeléssel vezérelt játékok

A giroszkóp nagyobb kreatív teret nyújt az alkalmazásfejlesztőknek. A fejlesztő beállíthatja, hogy a mobiltelefonnal végzett műveletekkel irányítsuk például a játékokat. A mobiltelefonnal végzett műveletek a háromdimenzionális térben történnek. A mobiltelefon lehet például a kormány egy repülőgép szimulációs játékban. A képernyőn láthatjuk a vadászrepülőt, a mobiltelefon előre és hátra döntésével pedig a repülőgépet fel-le mozgathatjuk.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a giroszkóp?

A giroszkóp (vagy szögsebesség mérő szenzor) a mobiltelefon forgási sebességét méri, amikor a készüléket elforgatjuk vagy oldalra döntjük.

Mi a giroszkóp feladata a mobiltelefonokban?

A giroszkóp az okostelefonokban a mobiltelefon orientációjának felismerésére képes, segítve a készülék használatában, mint például a mozgásérzékelő grafikus felhasználói felület, telefonhívás fogadása/honlapok megnyitása, kép stabilizálása, inerciális GPS-navigáció, mozgásérzékeléssel vezérelt játékok stb.

Mire használható a mobiltelefon giroszkópja?

A mobiltelefon giroszkópját használhatjuk a mozgásérzékeléssel vezérelt játékok irányítására, a képstabilizálásra fényképezés közben, az inerciális GPS-navigáció támogatására, a telefonhívások fogadására/megnyitására, a mozgásérzékelő grafikus felhasználói felület létrehozására stb.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...