Hogyan szabaduljunk meg a mobiltelefonunktól és legyünk produktívak

mobiltelefon

A mai társadalomban nehéz megélni okostelefon nélkül. A telefonok túlzott használata viszont nagyobb szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, főleg a fiatalok körében. A mobiltelefonokkal eltöltött hosszú idő befolyásolhatja az új emlékek kialakításának lehetőségét, valamint a gondolkodás képességét, a dolgokra való összpontosítást és az információk elsajátítását. Azonban nagyon sokak számára a mobiltelefontól való megválás nehezebb, mint a dohányzásról, vagy alkoholról való leszokás.

A mobiltelefonok nem olyan fontosak, mint ahogy azt gondoljuk

Nagyon sokan közülünk rendelkeznek olyan tapasztalattal, mikor a mobiltelefonuk véletlenülotthon maradt, és nem volt velük a munkában vagy az iskolában. Az ilyen esetek többségében attól tartunk, hogy családunk, vagy barátaink nem tudnak kapcsolatba lépni velünk. Ebből kifolyólag izgatottak vagyunk, és nem tudunk a munkánkra összpontosítani. Ahogy elszabadulunk a munkából, alig bírjuk kivárni a pillanatot, mikor érünk végre haza és a mobilhálózaton keresztül kapcsolatot teremthetünk a többi emberrel.

Valóban olyan elkötelezett a mobiltelefonja iránt? Amikor nagy elvárásokkal nézi meg a mobiltelefon kijelzőjét, rájön, hogy egyes hírek nem is olyan fontosak, mint azt gondolta. Az esetek többségében rájövünk, hogy a nem fogadott hívások és üzenetek egyáltalán nem fontosak. Inkább az unalmas reklámok és zaklató hívások sokasága árasztja el a mobiltelefont. 

4 módszer, amely segítségével megszabadulhat a mobiltelefon-függőségtől 

Nagyon sok embernek tudatosítania kell, hogy bizonyos mértékig függővé vált a mobiltelefontól, és meg kell próbálnia csökkenteni ezt a függőséget. Kikapcsolhatja, vagy akár le is zárhatja mobiltelefonját. A végeredmény azonban gyakran ennek éppen az ellenkezője, és az emberek továbbra is használni fogják mobiltelefonjukat. A következő négy módszer segít kilábalni a függőségből: 

Kapcsolja ki a rezgést

Sokan öntudatlanul is rendszeresen ellenőrzik a mobiltelefonjukat, függetlenül attól, hogy valaki kereste-e őket, vagy sem. Egy brit felmérés alapján Nagy-Britanniában egy felnőtt naponta 33-szor ellenőrzi a telefonját, míg a serdülők naponta 90-szer. Az okostelefon ellenőrzése számos embernél alapvetően obszesszív-kompulzív betegség. A tudósok szerint befolyásolja az agy dopamin szintjét, melynek következtében egyre gyakrabban és gyakrabban akarja a telefonját figyelni. A folyamat csökkentése érdekében kapcsolja ki a zavaró figyelmeztetéseket, mint például a mobiltelefon vibrálását vagy más figyelmeztető üzeneteket.

Kapcsolja ki az akkumulátor százalékos kijelzését

Az állandó ellenőrzés további oka az lehet, hogy aggódik az akkumulátor telítettségi szintje miatt, attól tartva, hogy a telefon a nap folyamán nem fog kellő energiával rendelkezni a fontos feladatok elvégzéséhez. A valóságban azonban, ha mobiltelefonját túlzottan nem használja és az akkumulátor sincs tönkre, a mobiltelefon egész nap bírni fogja. Minél gyakrabban fogja a mobiltelefont ellenőrizni, annál jobban csökken az energiaszint. 

A kijelző színét állítsa sötétre

A Google társaság egyik kutatása felfedezte, hogy a mobiltelefon nem befolyásolja annyira figyelmünket, ha a főoldal sötét. Éppen ezért a Google márka szép sötét grafikus felületet kínál, amellyel csökkenti a mobiltelefonra fordított figyelmet.

Alkalmazások

Létezik néhány alkalmazás, amely segít korlátozni a mobiltelefonok használatának gyakoriságát. Például a Forest elnevezésű alkalmazás, amely segít távol maradni a mobiltelefontól. Bármikor különleges munkaidőre van szüksége, elég ezt az alkalmazást bekapcsolni, és képzeletbeli fákat ültetni az erdőben. Természetesen más speciális alkalmazások is léteznek.

Gyakran ismételt kérdések

Miért vezet a túlzott telefonhasználat szorongáshoz és depresszióhoz?

A fiatalok körében a telefonok túlzott használata nagyobb szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Az idő, amit a mobiltelefonokkal töltünk, befolyásolhatja az új emlékek kialakításának lehetőségét, valamint a gondolkodás képességét, a dolgokra való összpontosítást és az információk elsajátítását.

Milyen módszerek segítenek a mobiltelefon-függőségből való kilábalásban?

Négy módszer segíthet a függőségből való kilábalásban. Elsőként is érdemes kikapcsolni vagy lezárni a mobiltelefont. Ha azonban ez nem segít, akkor kapcsolhatjuk ki a rezgést is a zavaró figyelmeztetéseket és üzeneteket illetően. Érdemes időt szánni azokra a tevékenységekre, amelyek nem szükségesek a mobiltelefonon keresztül, például sportolásra, olvasásra vagy társas tevékenységekre. Végezetül fontos az előtérbe helyezni az emberi kapcsolatokat, a barátságokat és a családi kapcsolatokat a virtuális kapcsolatok helyett.

Miért nehéz megválni a mobiltelefontól?

Nagyon sokak számára a mobiltelefon fontosabb, mint a dohányzásról, vagy alkoholról való leszokás. Sokan attól félnek, hogy elszigetelődnek és nem tudnak majd kapcsolatot tartani a barátaikkal és a családjukkal. Azonban sokszor rájövünk, hogy a telefon használata túlzásba megy és ki lehetne cserélni valami másra, mint például egy személyes találkozóra.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...