Hogyan találja meg könnyedén a mobiltelefonja IMEI számát

mobil

Az IMEI szám egy egyedi azonosító szám, amellyel minden mobiltelefon rendelkezik. De hogyan találja meg a sajátját, ha hirtelen szüksége lenne rá?

Az IMEI (International Mobile Equipment Identity, vagyis nemzetközi mobil készülék azonosító) egy szám, amely általában egyedi, és amellyel 3GPP (vagyis GSM, UMTS és LTE), valamint iDEN mobiltelefonokat lehet azonosítani. A mai cikkünkben elmagyarázzuk Önnek, hogy mi az az IMEI szám, és hogyan tudhatja meg a saját mobiltelefonja IMEI számát.

Mi az az IMEI szám?

Az IMEI szó jelentése nemzetközi mobil eszköz azonosító. Ez az azonosító egyedi, és minden egyes mobiltelefon rendelkezik vele. Ez azt jelenti, hogy az Ön mobiltelefonjában lévő IMEI számmal a világon semmilyen más mobiltelefon nem rendelkezik, és amikor az Ön készüléke csatlakozik a hálózathoz, akkor automatikusan elküldi az azonosítóját is.

Az egyedi IMEI számra időnként szüksége lehet, amikor a mobiltelefonja szervizelésre szorul, illetve amikor olyan ügyben kell felhívnia a szolgáltatóját, hogy ellopták, illetve elvesztette a mobiltelefonját, ezért le szeretné blokkolni azt.

Az IMEI szám egy olyan jellegű egyedi azonosító szám minden mobiltelefon esetében, amellyel tévedhetetlenül és világszerte tudja azonosítani a készüléket. Ezt a számot ismerve lopás esetén blokkolni tudja a készülékét, amelyhez elég a szolgáltatóját értesíteni. Ennek a számnak a segítségével kártyafüggetlenné is teheti az operátorfüggő mobiltelefonját, márkától és modelltől függetlenül.

A mobiltelefon IMEI száma tizenhat számjegyű, és nem a hálózati szolgáltatóhoz kapcsolódik. A szám a készülék gyártójára utal, valamint a gyártás helyére. Az IMEI szám négy részből áll, amelyeket az alábbiakban ismertetünk:

TAC (Type Allocation Code) vagyis telefon típus azonosító: Az IMEI szám első hat számjegyét alkotja. Ezek közül az első két számjegy az úgynevezett RBI, amelyet a mobiltelefon értékesítést szabályzó szervezet ad ki, az alapján az állam alapján, ahol a mobiltelefont gyártották.

SNR (Serial number) vagyis sorozatszám: a következő hat számjegyet alkotja, és a mobiltelefon sorozatszámának felel meg.

LCD (Luhn Check Digit) vagyis Luhn ellenőrző szám: A Luhn-algoritmus alapján kijelölt szám.

Az utolsó két számjegy pedig a szoftver verziójának száma, amelyet SVN-nel (Software Version Number) jelölnek.

A mobiltelefon IMEI számának azonosításának 4 módja

Első módszer: Keresse meg az IMEI számot az akkumulátornál. Ez a legegyszerűbb módszer – az IMEI szám általában nyomtatva megtalálható a mobiltelefon akkumulátor tartóján belül.

Második módszer: Üsse be a *#06# kódot az ellenőrzéshez. Az IMEI számot a legtöbb mobiltelefon képernyőjén is megjelenítheti, ha a tárcsázóba beüti a *#06# kódot.

Android rendszerű mobiltelefonok: Néhány mobiltelefon esetében a*#06# kód beütése után a hívógombot is meg kell nyomnia.

iOS rendszerű mobiltelefonok:Az iOS rendszerű mobiltelefonokesetében nem kell megnyomnia a hívógombot.

Harmadik módszer: Keresse ki az IMEI számot a rendszer információi között. Néha az IMEI számot más információkkal együtt is megjelenítik az okostelefon beállításának menüjében.

Negyedik módszer: Keresse meg az IMEI számot a csomagoláson. Ha alaposan átnézi a mobiltelefon csomagolását vagy dobozát, akkor megeshet, hogy valahol megtalálja rajta a mobiltelefon IMEI számát is.

Mit is tud ez az IMEI szám?

Az IMEI számot a GSM hálózat használja, hogy azonosítsa a készülékeket, így hát letilthatja az ellopott mobiltelefonokat hálózat használatától.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban? Ha ellopják valakinek a mobiltelefonját, akkor a tulajdonos felhívhatja a hálózati szolgáltatóját, és megkérheti a szolgáltatót, hogy helyezze fekete listára a mobiltelefont az IMEI számán keresztül. Ez a mobiltelefont használhatatlanná teszi abban a hálózatban, és (néha) más hálózatokban is, amennyiben az új „tulajdonos” megpróbál más SIM-kártyát használni.

Az IMEI számot tisztán a készülék azonosítására használják. Nincs állandó vagy ideiglenes kapcsolatban a készülék előfizetőjével.

A készülék előfizetőjét az IMSI szám alapján tudják azonosítani, ami a SIM-kártyán van elmentve, és (elméletileg) bármilyen készülékre átruházható. Ennek ellenére számos hálózati és biztonsági funkció elérhető, ha tudjuk, hogy az adott készüléket az előfizető használja.

Most már tudja, hogy hol keresse ki előre az IMEI számot arra az esetre, ha a későbbiekben elvesztené vagy ellopnák a mobiltelefonját, és így lesz mit lediktálnia a rendőröknek, illetve a hálózati szolgáltatójának.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az az IMEI szám?

Az IMEI szó jelentése nemzetközi mobil eszköz azonosító. Ez az azonosító egyedi, és minden egyes mobiltelefon rendelkezik vele. Ez azt jelenti, hogy az Ön mobiltelefonjában lévő IMEI számmal a világon semmilyen más mobiltelefon nem rendelkezik, és amikor az Ön készüléke csatlakozik a hálózathoz, akkor automatikusan elküldi az azonosítóját is.

Hogyan tudhatom meg a saját mobiltelefonom IMEI számát?

A mobiltelefon IMEI számának azonosításának 4 módja van: 1) Keresse meg az IMEI számot az akkumulátornál; 2) Üsse be a *#06# kódot az ellenőrzéshez; 3) Keresse ki az IMEI számot a rendszer információi között; 4) Keresse meg az IMEI számot a csomagoláson.

Mit is tud ez az IMEI szám?

Az IMEI számot a GSM hálózat használja, hogy azonosítsa a készülékeket, így hát letilthatja az ellopott mobiltelefonokat hálózat használatától. Ha ellopják valakinek a mobiltelefonját, akkor a tulajdonos felhívhatja a hálózati szolgáltatóját, és megkérheti a szolgáltatót, hogy helyezze fekete listára a mobiltelefont az IMEI számán keresztül. Ez a mobiltelefont használhatatlanná teszi abban a hálózatban, és (néha) más hálózatokban is, amennyiben az új „tulajdonos” megpróbál más SIM-kártyát használni.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...