Hogyan válasszuk ki a megfelelő bluetooth headsetet?

headset

A piacon nagy mennyiségű különböző típusú headset és fülhallgató található. Hogyan válassza ki ebből a hatalmas mennyiségből a megfelelőt? Van egy útmutatónk a választáshoz.

Stabilitás

A bluetooth és a vezetékes fejhallgatók közti egyik legnagyobb különbség a stabilitásban és a késésben rejlik. Ha rossz a stabilitás, a bluetooth fülhallgató nagyon gyorsan szétkapcsolhat a zeneforrással. A stabilitást magát a késést is meghatározza. Szinte senki nem vágyik arra, hogy a zene később játszódjon le, mint a kép.

Ha javítani szeretné a stabilitást és csökkenteni szeretné a késést, a legerősebb és legjobb Bluetooth technológiát kell használnia. Nem olyan régen a SIG vállalat (hivatalos Bluetooth szervezet) bejelentette, hogy minden Bluetooth 4.1 fokozatosan megszűnik. Éppen ezért manapság az átlagos fülhallgatóknak legalább 4.2-es változatú bluetooth-ot kell használniuk.

A Bluetooth 5.0 a 4.2-es változattal összehasonlítva jobb átviteli sebességgel büszkélkedhet. Ez kétszer olyan gyors. A hatótáv is jobb, ugyanis az négyszer akkora, ennek hála energiát is megtakarít

Jobban megéri olyan Bluetooth vezeték nélküli fejhallgató vásárlása, amely a Bluetooth 5.0 változatát támogatja a 4.2 változat helyett.

Szerencsére az elmúlt két évben gyártott iPhone 8 telefonok, valamint a Qualcomm Snapdragon vagy a Huawei Kirin processzorokkal rendelkező Android modellek már támogatják a Bluetooth 5.0 technológiát. Azonban ha telefonja nem támogatja az 5.0 változatot, nem probléma.

Akár támogatja a telefonja, akár nem, mégis olyan fejhallgató vásárlását ajánljuk, amely támogatja a Bluetooth 5.0-át. Ez ugyanis olyan eszközökkel is párosítható, amelyek a 4.2 változatot támogatják.

A hagyományos Bluetooth fejhallgató csupán egy fülkagylóhoz csatlakoztatható, a jobb és a bal fülkagyló a csatlakozás segítségével szinkronizálható.

Hangminőseg

Sokan úgy gondolják, hogy a bluetooth fülhallgató minősége nem olyan jó. A valóságban azonban ez nem igaz. A Bluetooth fülhallgatók valóban tökéletes hangminőséget kínálnak. Amennyiben a hangforrás jó minőségű, a hangminőség főleg az átvitel kódolási formátumától és a bluetooth készlet hanggeneráló egységétől függ

A jelenlegi fejhallgató hangkódolási módja szerint az alacsony és a legmagasabb közötti hangkimeneti szint elsősorban az SBC, AAC, aptX, HWA és LDAC szinteket tartalmazza.

Az iPhone-ok esetében azonban csak az SBC és az AAC kódolási és dekódolási technológiák támogatottak.

Ezt a két kódolást szinte az összes Bluetooth fülhallgató támogatja, így a választáskor nem kell erre a kódra figyelni.

A nyitottabb Android rendszeren az aptX és a LDAC is támogatott az SBC és az AAC rendszereken kívül, amennyiben legalább Android 8.0-ról van szó.

A kódolási formátum mellett a fejhallgató hangegysége is fontos tényező a hangminőség szempontjából.

Ha azonban minőségi fejhallgatót keres, és nem szakértő a hangminőség terén, akkor a kódolás és a hangegységek kevésbé fontosak.

A hangminőség nagyon fontos, de választáskor és vásárláskor a hangminőség miatt nem szabad vakon figyelmen kívül hagynunk a viselési kényelmet

Vízállóság és zajcsökkentés

A fentieken kívül a fejhallgató egyéb jellemzői, például a zajcsökkentés és a vízállóság is nagyon fontosak.

A zajcsökkentés passzív zajcsökkentésre és aktív zajcsökkentésre oszlik. Szinte az összes fejhallgató egy bizonyos szinten rendelkezik passzív zajcsökkentő hatással.

Általánosan érvényes, hogy a passzív zajcsökkentés is nagyon hasznos

Azonban ha zajos környezetben van és szeretné hallani a fejhallgatóból áramló hangot, meg kell tudnia, hogy rendelkezik-e a fejhallgató aktív zajcsökkentéssel.

A vízállóság is fontos, nemcsak úszás közben, hanem az izzadás miatt is. Tehát, ha szeret zenét hallgatni és edzeni, akkor gondolkodjon el ezen az apróságon is.


Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...