Hogyan válasszuk ki a megfelelő bluetooth headsetet?

headset

A piacon nagy mennyiségű különböző típusú headset és fülhallgató található. Hogyan válassza ki ebből a hatalmas mennyiségből a megfelelőt? Van egy útmutatónk a választáshoz.

Stabilitás

A bluetooth és a vezetékes fejhallgatók közti egyik legnagyobb különbség a stabilitásban és a késésben rejlik. Ha rossz a stabilitás, a bluetooth fülhallgató nagyon gyorsan szétkapcsolhat a zeneforrással. A stabilitást magát a késést is meghatározza. Szinte senki nem vágyik arra, hogy a zene később játszódjon le, mint a kép.

Ha javítani szeretné a stabilitást és csökkenteni szeretné a késést, a legerősebb és legjobb Bluetooth technológiát kell használnia. Nem olyan régen a SIG vállalat (hivatalos Bluetooth szervezet) bejelentette, hogy minden Bluetooth 4.1 fokozatosan megszűnik. Éppen ezért manapság az átlagos fülhallgatóknak legalább 4.2-es változatú bluetooth-ot kell használniuk.

A Bluetooth 5.0 a 4.2-es változattal összehasonlítva jobb átviteli sebességgel büszkélkedhet. Ez kétszer olyan gyors. A hatótáv is jobb, ugyanis az négyszer akkora, ennek hála energiát is megtakarít

Jobban megéri olyan Bluetooth vezeték nélküli fejhallgató vásárlása, amely a Bluetooth 5.0 változatát támogatja a 4.2 változat helyett.

Szerencsére az elmúlt két évben gyártott iPhone 8 telefonok, valamint a Qualcomm Snapdragon vagy a Huawei Kirin processzorokkal rendelkező Android modellek már támogatják a Bluetooth 5.0 technológiát. Azonban ha telefonja nem támogatja az 5.0 változatot, nem probléma.

Akár támogatja a telefonja, akár nem, mégis olyan fejhallgató vásárlását ajánljuk, amely támogatja a Bluetooth 5.0-át. Ez ugyanis olyan eszközökkel is párosítható, amelyek a 4.2 változatot támogatják.

A hagyományos Bluetooth fejhallgató csupán egy fülkagylóhoz csatlakoztatható, a jobb és a bal fülkagyló a csatlakozás segítségével szinkronizálható.

Hangminőseg

Sokan úgy gondolják, hogy a bluetooth fülhallgató minősége nem olyan jó. A valóságban azonban ez nem igaz. A Bluetooth fülhallgatók valóban tökéletes hangminőséget kínálnak. Amennyiben a hangforrás jó minőségű, a hangminőség főleg az átvitel kódolási formátumától és a bluetooth készlet hanggeneráló egységétől függ

A jelenlegi fejhallgató hangkódolási módja szerint az alacsony és a legmagasabb közötti hangkimeneti szint elsősorban az SBC, AAC, aptX, HWA és LDAC szinteket tartalmazza.

Az iPhone-ok esetében azonban csak az SBC és az AAC kódolási és dekódolási technológiák támogatottak.

Ezt a két kódolást szinte az összes Bluetooth fülhallgató támogatja, így a választáskor nem kell erre a kódra figyelni.

A nyitottabb Android rendszeren az aptX és a LDAC is támogatott az SBC és az AAC rendszereken kívül, amennyiben legalább Android 8.0-ról van szó.

A kódolási formátum mellett a fejhallgató hangegysége is fontos tényező a hangminőség szempontjából.

Ha azonban minőségi fejhallgatót keres, és nem szakértő a hangminőség terén, akkor a kódolás és a hangegységek kevésbé fontosak.

A hangminőség nagyon fontos, de választáskor és vásárláskor a hangminőség miatt nem szabad vakon figyelmen kívül hagynunk a viselési kényelmet

Vízállóság és zajcsökkentés

A fentieken kívül a fejhallgató egyéb jellemzői, például a zajcsökkentés és a vízállóság is nagyon fontosak.

A zajcsökkentés passzív zajcsökkentésre és aktív zajcsökkentésre oszlik. Szinte az összes fejhallgató egy bizonyos szinten rendelkezik passzív zajcsökkentő hatással.

Általánosan érvényes, hogy a passzív zajcsökkentés is nagyon hasznos

Azonban ha zajos környezetben van és szeretné hallani a fejhallgatóból áramló hangot, meg kell tudnia, hogy rendelkezik-e a fejhallgató aktív zajcsökkentéssel.

A vízállóság is fontos, nemcsak úszás közben, hanem az izzadás miatt is. Tehát, ha szeret zenét hallgatni és edzeni, akkor gondolkodjon el ezen az apróságon is.

Gyakran ismételt kérdések

Mik azok a kódolási formátumok, amelyek befolyásolják a bluetooth fülhallgatók hangminőségét?

Az alacsony és a legmagasabb közötti hangkimeneti szint elsődlegesen az SBC, AAC, aptX, HWA és LDAC szinteket tartalmazza.

Melyik Bluetooth technológiai változat biztosítja a legjobb stabilitást és késésmentességet?

A Bluetooth 5.0 biztosítja a jobb átviteli sebességet és a négyszer nagyobb hatótávot. A legerősebb és legjobb Bluetooth technológiát kell használni a stabilitás javítása és a késés csökkentése érdekében.

Melyik Bluetooth technológiát érdemes választani, ha a telefonunk támogatja az 5.0 változatot?

Mindenképp érdemes olyan vezeték nélküli fejhallgatót választani, amely a Bluetooth 5.0 változatát támogatja, mivel ez az eszköz az 5.0 változattal nem kompatibilis eszközökkel is párosítható. Az iPhone 8 telefonok és a Qualcomm Snapdragon vagy Huawei Kirin processzorokkal rendelkező Android modellek már támogatják az 5.0 változatot.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...