Hogyan válasszuk ki a tökéletes napszemüveget

napszemuveg

Egy nagyszerű napszemüvegben csodálatosnak érezhetjük magunkat. A következő öt egyszerű tippünk segítségével Ön is megtalálhatja a tökéletes napszemüveget, miközben ezzel a rövid útmutatóval egy csomó időt is megtakarít.

Még ha csak egy egyszerű farmer és póló is van rajtunk, egy megfelelő napszemüveggel stílusossá varázsolhatjuk az outfitünket. Arról nem is beszélve, hogy a szemünket is védjük a káros UV-sugarakkal szembene, amelyek maradandó károkat okozhatnak a szemünkben.

Annyi a trükk, természetesen, hogy tudnunk kell, hogy melyik a megfelelő napszemüveg nekünk. Ezek a legfontosabb tényezők, amelyeket figyelembe kell vennie, amikor új, jó minőségű napszemüveget próbál venni a szemei védelmére:

1. Válassza a száz százalékosat

A legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk egy új napszemüveg vásárlásakor, a szemeink védelme. Válasszon olyan napszemüveget, amely a káros UV-sugarak száz százalékát kiszűri, vagy keressük az UV-400 védelemmel ellátott darabokat. 

Ennek ellenére az emberek több mint fele nem törődik ezzel, amikor napszemüveget vesz, és meg se nézi, hogy a napszemüveg lencséi megvédik-e a szemét a káros ultraviola sugárzástól.

2. Minél nagyobb annál jobb?

Igaz, hogy minél nagyobb felületen takar a napszemüveg, annál jobban megvédi a szemeket a nap okozta káros hatásoktól. Ha egy túlméretezett napszemüveget vásárol, akkor oldalt is kevesebb UV-sugárzás juthat be a szemeihez.

Ennek ellenére válasszon egy olyan modellt, ami kiegészíti az arca alakját. Ez azt jelenti, hogy a napszemüveg alakjának más alakúnak kell lennie, mint az arcunknak.

Például, ha szögletes az arcunk, akkor keressünk olyan napszemüveget, amelynek kerek a keretje. Egy kerek keret finomítani fogja az arcunk szögletes vonalait.

Ha nem tetszenek Önnek a kerek napszemüvegek, akkor próbálja ki a klasszikus pilóta napszemüvegeket.

Ha kerek az arca, akkor Önnek a szögletes napszemüvegek jobban passzolnak. A szögletes keret olyan illúziót kelt, mintha az arca kissé szögletesebb lenne. Ráadásul hosszabbnak is tűnhet benne az arcunk.

napszemuveg
napszemuveg

3. A sötétebb lencsék nem feltétlenül nyújtanak nagyobb védelmet

A lencsék színe befolyásolja, hogy mennyi látható fény jut el a szemünkhöz, és mennyire jól fogjuk látni a többi színt. A sötét lencsék lehet, hogy nagyon lazán néznek ki, de nem feltétlenül szűrik ki jobban a káros ultraviola sugárzást.

A sötét színek alkalmasak mindennapi használatra és a legtöbb kültéri tevékenységekhez.

A sötét árnyalatok megakadályozzák a tükröződést és a szem megerőltetését közepes és erős napfényben. Viszont a világos árnyalatok gyengébb fényben kiválóak. Gyakran nagyszerűek például síeléshez, snowboardozáshoz és más téli sportokhoz. Nagyszerű en láthatunk bennünk, növelik a tárgyak láthatóságát és a környezet színeit felélénkíti.

4. A polarizált lencsék a tükröződést csökkentik, nem az átjutó UV-sugarakat

A polarizált lencsék nagy mértékben csökkentik a tükröződő felületekről, például a vízről vagy a járdáról érkező fényt. Ez viszont nem nyújt védelmet a nappal szemben. Ennek ellenére olyan tevékenységeket, mint például a vezetést vagy vízi sportokat sokkal biztonságosabban és élvezhetőbben végezhetjük vele.

Néhány esetben a polarizált lencsék vakfoltokat hoznak létre a színezett szélvédők vagy LCD kijelzők hatására. Ha ez Önnel is megesik, akkor válasszon inkább tükrös lencséket, alternatívaként a tükröződés csökkentésére.

5. Napszemüveg lencse bevonatok

Találkozhatunk olyan drága napszemüvegekkel, amelyek több réteg bevonattal is rendelkeznek.

Ezek közé tartozik például a hidrofób réteg, amely taszítja a vizet, a karcmentes réteg, amely növeli a napszemüveg ellenállóságát, valamint a páramentesítő réteg, amely párás környezetbe vagy nagy megerőltetést igénylő tevékenységhez ideális.

Ezek általában a tükrös réteg mellé járnak, amely csökkenti a fény tükröződését, amely a lencsék felületét éri. Ez egy fényvisszaverő film, amelyet néhány napszemüveg lencse külső oldalára visznek fel.

Ez a tárgyakat sötétebbnek láttatja, mint amilyenek valójában. Általában világos lencséket használnak hozzá, amely kompenzálja ezt a tényt.

Lényegtelen, hogy túrázni, biciklizni, síelni, vezetni készül, a megfelelő napszemüveg kiválasztása nem lehet nagy ördöngösség, ha figyelemben tartja a fenti öt pontot.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen tényezőket kell figyelembe venni egy jó minőségű napszemüveg kiválasztásakor?

A legfontosabb tényező, hogy a napszemüveg biztosítsa a szemeink védelmét a káros UV-sugaraktól. Fontos olyan napszemüveget választani, amely száz százalékban kiszűri a káros sugarakat, vagy rendelkezik UV-400 védelemmel. A napszemüveg mérete és formája is lényeges, hiszen minél nagyobb felületet takar, annál jobb védelmet nyújt, viszont olyat válasszunk, amely kiegészíti az arcunk alakját. A lencsék színe és bevonatai további fontos tényezők.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes napszemüveget az arcunk alakja alapján?

A napszemüveg alakjának más alakúnak kell lennie, mint az arcunknak. Ha szögletes az arcunk, akkor kerek keretű napszemüveget keressünk, ami finomítani fogja az arcunk vonalait. Ha kerek az arcunk, akkor szögletes napszemüvegek jobban passzolnak, mivel ezzel szögletesebbnek tűnhet az arca és hosszabbnak is látszik.

Mit érdemes tudni a polarizált és sötét lencsékkel kapcsolatban?

A polarizált lencsék csökkentik a tükröződést, de nem befolyásolják az átjutó UV-sugarakat. A sötét lencsék nem feltétlenül szűrik ki jobban a káros UV-sugarakat, viszont jók közepes és erős napfényben, megakadályozzák a tükröződést és a szem megerőltetését. A világos árnyalatú lencsék gyengébb fényben kiválóak, például téli sportokhoz.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

fejhallgató

Fülhallgató mint kiegészítő? Igen!

A fülbe helyezhető fülhallgatók lassan nagy divattá válnak, és már nem csak hagyományos elektronikai cikknek számítanak, amelyeket az ember csak...