Hogyan válasszuk ki a tökéletes napszemüveget

napszemuveg

Egy nagyszerű napszemüvegben csodálatosnak érezhetjük magunkat. A következő öt egyszerű tippünk segítségével Ön is megtalálhatja a tökéletes napszemüveget, miközben ezzel a rövid útmutatóval egy csomó időt is megtakarít.

Még ha csak egy egyszerű farmer és póló is van rajtunk, egy megfelelő napszemüveggel stílusossá varázsolhatjuk az outfitünket. Arról nem is beszélve, hogy a szemünket is védjük a káros UV-sugarakkal szembene, amelyek maradandó károkat okozhatnak a szemünkben.

Annyi a trükk, természetesen, hogy tudnunk kell, hogy melyik a megfelelő napszemüveg nekünk. Ezek a legfontosabb tényezők, amelyeket figyelembe kell vennie, amikor új, jó minőségű napszemüveget próbál venni a szemei védelmére:

1. Válassza a száz százalékosat

A legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk egy új napszemüveg vásárlásakor, a szemeink védelme. Válasszon olyan napszemüveget, amely a káros UV-sugarak száz százalékát kiszűri, vagy keressük az UV-400 védelemmel ellátott darabokat. 

Ennek ellenére az emberek több mint fele nem törődik ezzel, amikor napszemüveget vesz, és meg se nézi, hogy a napszemüveg lencséi megvédik-e a szemét a káros ultraviola sugárzástól.

2. Minél nagyobb annál jobb?

Igaz, hogy minél nagyobb felületen takar a napszemüveg, annál jobban megvédi a szemeket a nap okozta káros hatásoktól. Ha egy túlméretezett napszemüveget vásárol, akkor oldalt is kevesebb UV-sugárzás juthat be a szemeihez.

Ennek ellenére válasszon egy olyan modellt, ami kiegészíti az arca alakját. Ez azt jelenti, hogy a napszemüveg alakjának más alakúnak kell lennie, mint az arcunknak.

Például, ha szögletes az arcunk, akkor keressünk olyan napszemüveget, amelynek kerek a keretje. Egy kerek keret finomítani fogja az arcunk szögletes vonalait.

Ha nem tetszenek Önnek a kerek napszemüvegek, akkor próbálja ki a klasszikus pilóta napszemüvegeket.

Ha kerek az arca, akkor Önnek a szögletes napszemüvegek jobban passzolnak. A szögletes keret olyan illúziót kelt, mintha az arca kissé szögletesebb lenne. Ráadásul hosszabbnak is tűnhet benne az arcunk.

napszemuveg
napszemuveg

3. A sötétebb lencsék nem feltétlenül nyújtanak nagyobb védelmet

A lencsék színe befolyásolja, hogy mennyi látható fény jut el a szemünkhöz, és mennyire jól fogjuk látni a többi színt. A sötét lencsék lehet, hogy nagyon lazán néznek ki, de nem feltétlenül szűrik ki jobban a káros ultraviola sugárzást.

A sötét színek alkalmasak mindennapi használatra és a legtöbb kültéri tevékenységekhez.

A sötét árnyalatok megakadályozzák a tükröződést és a szem megerőltetését közepes és erős napfényben. Viszont a világos árnyalatok gyengébb fényben kiválóak. Gyakran nagyszerűek például síeléshez, snowboardozáshoz és más téli sportokhoz. Nagyszerű en láthatunk bennünk, növelik a tárgyak láthatóságát és a környezet színeit felélénkíti.

4. A polarizált lencsék a tükröződést csökkentik, nem az átjutó UV-sugarakat

A polarizált lencsék nagy mértékben csökkentik a tükröződő felületekről, például a vízről vagy a járdáról érkező fényt. Ez viszont nem nyújt védelmet a nappal szemben. Ennek ellenére olyan tevékenységeket, mint például a vezetést vagy vízi sportokat sokkal biztonságosabban és élvezhetőbben végezhetjük vele.

Néhány esetben a polarizált lencsék vakfoltokat hoznak létre a színezett szélvédők vagy LCD kijelzők hatására. Ha ez Önnel is megesik, akkor válasszon inkább tükrös lencséket, alternatívaként a tükröződés csökkentésére.

5. Napszemüveg lencse bevonatok

Találkozhatunk olyan drága napszemüvegekkel, amelyek több réteg bevonattal is rendelkeznek.

Ezek közé tartozik például a hidrofób réteg, amely taszítja a vizet, a karcmentes réteg, amely növeli a napszemüveg ellenállóságát, valamint a páramentesítő réteg, amely párás környezetbe vagy nagy megerőltetést igénylő tevékenységhez ideális.

Ezek általában a tükrös réteg mellé járnak, amely csökkenti a fény tükröződését, amely a lencsék felületét éri. Ez egy fényvisszaverő film, amelyet néhány napszemüveg lencse külső oldalára visznek fel.

Ez a tárgyakat sötétebbnek láttatja, mint amilyenek valójában. Általában világos lencséket használnak hozzá, amely kompenzálja ezt a tényt.

Lényegtelen, hogy túrázni, biciklizni, síelni, vezetni készül, a megfelelő napszemüveg kiválasztása nem lehet nagy ördöngösség, ha figyelemben tartja a fenti öt pontot.


Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

fejhallgató

Fülhallgató mint kiegészítő? Igen!

A fülbe helyezhető fülhallgatók lassan nagy divattá válnak, és már nem csak hagyományos elektronikai cikknek számítanak, amelyeket az ember csak...