Hogyan válaszd ki a megfelelő 3D nyomtatószálat

3d nyomtató

Amikor próbálod kiválasztani a megfelelő 3D nyomtatószálat, akkor az anyagok különféle tulajdonságait kell figyelembe venni.

A 3D nyomtatóba való nyomtatószál átmérője

Mielőtt elkezdenél keresgélni, meg kell tudnod, hogy milyen a megfelelő átmérője a 3D nyomtatóba való nyomtatószálnak. A leggyakoribb átmérő 1,75 mm és 3,00 mm. Minden 3D nyomtatót csak egyetlen egy átmérőre tervezték, tehát mindenképp ellenőrizd a pontos méretet, mielőtt nyomtatószálat választanál.

A leggyakoribb nyomtatószál anyagok

Válaszd a megfelelő típusú nyomtatószálat. Több típus is megtalálható a piacon. A legismertebb és leggyakoribbak a következők: ABS, PLA és PVA.

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene azaz magyarul akrilnitril-butadién-sztirol rövidítése)

Ez egy nagyon hosszú élettartamú és erős, általában enyhén rugalmas  és viszonylag hőálló anyag. A 3D nyomtatók, amelyek képesek feldolgozni az ABS műanyagot, általában extra magas hőmérsékletű melegággyal rendelkeznek és 225 Celsius-fok körül extrudálnak. Az ABS 3D nyomtatószálakat tartják a legolcsóbbnak és ezek a legnépszerűbbek a 3D nyomtatóiparban. Ez az anyag rengeteg különböző dologra alkalmas, viszont petróleumbázisú, biológiailag nem lebontható műanyagról van szó, nyomtatás közben füstöt gerjeszt, tehát a 3D nyomtatót jól szellőző szobába vagy helyiségbe kell tenni, amikor használni szeretnénk.

PLA (teljes név: Polylactic Acid, magyarul politejsav)

Az előző műanyaggal ellentétben ez egy biológiailag lebontható, hőre lágyuló műanyag megújítható forrásokból, aminek köszönhetően környezetbarátabb. A PLA másik nagyszerű tulajdonsága, hogy biokompatibilis az emberi szervezettel.

Az emberi testtel kapcsolatba kerülve nem vált ki semmilyen káros hatást, tehát széles körben alkalmazzák az egészségügyi iparban. Emellett jelentősen kevésbé törékeny és rugalmas, mint a többi nyomtatószál anyaga. Ennek a műanyag típusnak az az egyetlen hátránya, hogy 50 Celsius-fok körül puhává válik. Tehát a PLA műanyagból készült nyomtatószál jó választás a 3D nyomtatóba.

PVA (Polyvinyl Alcohol vagyis polivinil-alkohol)

A PVA műanyagot általában olyan nyomtatókba használják, amelyek több extrudálót tartalmaznak, hogy támasztó szerkezetet nyújtsanak azoknak az objektumoknak, amelyek alatt nincs semmilyen tartóréteg. Miután kinyomtattad a tárgyat, vízbe kell tenned és várnod, amíg a PVA struktúra teljesen fel nem oldódik. A hátránya? Speciális tárolási feltételeket igényel, nehézkes beszerezni és viszonylag borsos az ára.

Mire gondolj

A további kisebb tulajdonságok, amelyeket jobb fontolóra venni a vásárlás előtt, a következők: nyomtatószál olvadáspontja, nyomtatás feltételei, szín, csomagolás stb.

Vedd figyelembe, hogy sok különböző 3D nyomtatószál anyag létezik, amelyeket a projektjeidhez használhatsz. Ne felejtsd őket áttanulmányozni, mielőtt valamelyiket megvennéd.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen átmérőjű nyomtatószálak léteznek?

A leggyakoribb átmérők 1,75 mm és 3,00 mm.

Melyik a legnépszerűbb nyomtatószál anyag?

A legolcsóbb és legnépszerűbb 3D nyomtatószál anyag az ABS.

Milyen tulajdonságai vannak a Polylactic Acid (PLA) műanyagnak?

A PLA biológiailag lebontható, környezetbarátabb, biokompatibilis az emberi szervezettel, és jelentősen kevésbé törékeny és rugalmas, mint a többi nyomtatószál anyaga. Az egyetlen hátránya, hogy 50 Celsius-fok körül puhává válik.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...