Hogyan viseljük az okosóránkat és okoskarkötőnket

Mit jelent az 5ATM megjelölés?

Úgy döntött, hogy a 2021-es évet egy új okosórával vagy okoskarkötővel a kezén kezdi? Nagyszerű! Hogyan kell viselni, hogy a maximumot hozza ki belőle, és ne csak divatos kiegészítőként szolgáljon a kezén? 

Lehet akár Apple Watch Series 6, akár Fitbit, vagy más úgynevezett “wearables” órája, ami a viseletüket és használatukat illeti, nagyon hasonló stílusú vezérlőelemekkel és lehetőségekkel rendelkeznek, amelyek a segítségére lesznek. Amíg az Apple Watch viszonylag nagy képernyővel rendelkezik, amelyen számos funkció közül választhat, a Fitbit gyakran teljesen képernyő nélküli. 

Még mielőtt használni kezdené az okos eszközt, töltsön le a telefonjába egy olyan alkalmazást, amely pont ehhez a típusú készülékhez készült. Ez további érdekes funkciókat vagy kezelési lehetőségeket kínál. Az alkalmazások gyakran lépésről lépésre jelzik a beállításokat, ami leginkább az új felhasználók számára lehet hasznos. 

Már készen van az óra alap beállításával, de hogyan tovább? A már megtett lépéseken túl a beállítások testre szabására számos más lehetőség létezik. Szóljunk erről egy kicsit bővebben.

  1. Megfelelő felhelyezés

Annak ellenére, hogy ez nagyon egyszerűen hangzik, a megfelelő felhelyezés meglehetősen nagy kihívást jelent. Egyes okos eszközök kellemetlen szíjjal rendelkeznek, amely bevágódik a bőrbe. Esetleg nem biztosít megfelelő méretet, mivel az egyiknél több mint lazán mozog a kezén, a másiknál túl szoros. 

Amennyiben rendszeresen szeretné viselni az eszközt, a megfelelő felhelyezés kulcsfontosságú. A kézen nem volna szabad lenyomatot hagynia, de a bőrbe sem volna szabad bevágódnia. A másik szempontból viszont túl laza sem lehet. Ilyen esetben nem tud minden fontos adatot nyomon követni, mint pl. a megtett lépések vagy az elégetett kalóriák számát. Egyes készülékek, mint pl. az Apple Watch még a szívverést is nyomon követik. Éppen ezért a bőrrel való érintkezés meghatározó és kulcsfontosságú.  

Ne féljen játszani a szíjjal. Az egyik nap próbálja meg feszesebben hordani, a másik nap lazábban. Tapasztalni fogja a különbséget, és a viselési módot. Amennyiben azonban a készüléke lehetővé teszi a szíj cseréjét, ami ma már a legtöbb fitness és okos eszköznél természetes, mindenféleképpen tegye meg. Próbáljon ki valami mást. 

Több szíjat is kellene otthon tartania, amelyeket bármikor kicserélhet. Ezáltal az outfit-tel és a torna felszerelésével egyaránt kombinálni tudja majd az órát. Amennyiben valamihez nem felel meg a szíj, mindig kicserélheti azt. Például használhat textilből készült szíjat az edzéshez vagy szilikon szíjat a mindennapi viseletre. 

A megfelelő felhelyezés azonban attól is függ, hogy melyik kezén viseli az órát. Számos ember azt a karját helyezi előnybe, amellyel nem ír. Ennek hála az óra nem lesz zavaró a csuklón. Ez csupán Önön múlik.

  • Változtassa meg a főképernyőt és a menüt

A legfontosabb dolog, melyet az okos eszköz megvásárlásakor tudatosítania kell, hogy egy olyan darabról van szó, amelynek Ön helyett kell dolgoznia. Számos élettani helyzetben segítségül kell szolgálnia, amikor Önnek nem lesz elég ideje, vagy pedig valamilyen adatokat követni szeretne (például az edzést). Ahhoz, hogy megkönnyítse a munkáját, ne pedig hátrányára legyen, muszáj a saját igényeihez igazítania. Az alkalmazásokkal ellátott menünek ezért áttekinthetőnek kell lennie. Mindent, amit rendszeresen használ, és amire szüksége van, a kínálatnak tartalmaznia kellene. 

A főképernyő ugyanígy van ezzel. Ez az óra egy olyan részét képezi, amelyre rendszeresen rátekint. Minden információval szolgálnia kellene. Egyesek csak tisztán az időt kijelző képernyőre tartanak igényt. Másoknak további adatokra is szükségük van, mint pl. az időjárás, megtett lépések száma, vagy a pulzusszám. Az, hogy a főképernyő mit fog ábrázolni, csak is Önön múlik. Ezeknek olyan információknak kellene lenni, amelyek az adott tevékenységben elősegítik a javulást. 

Természetesen a főképernyőnek nem kell mindig ugyanolyannak lennie. Rendszeresen változtassa meg. Eleinte azt fogja gondolni, hogy az idő megjelenítése elegendő. Később rájön, hogy olyan információkat is szeretne látni, mint a megtett kilométerek száma. Bármikor megváltoztathatja az alapvető beállításokat.

Az Apple Watch vagy a Samsung márkájú órák előnye, hogy nagy számlappal (kijelzővel) rendelkeznek. Ennek hála számos információt képesek megjeleníteni. A Fitbit karkötők gyakran kis kijelzővel ellátottak, sőt, egyes modellek kijelző nélküliek. Kevésbé praktikusak, azonban abban az esetben, ha nem szeretne túl sokat intelligens eszközre költeni, mindenképpen megéri egy ilyen karkötőt vásárolnia.

  • Módosítsa az alkalmazások beállításait

Az alkalmazások általában alapmódra vannak beállítva, amely ugyan jó, de semmilyen módon nincsenek közvetlenül Önhöz igazítva. Ez azonban mind módosítható. Az okos eszközök számos módosítási lehetőséget kínálnak, melynek köszönhetően be tudja célnak állítani, pl. az elégetett kalóriákat, az edzés időtartamát vagy a kitűzött cél elérését.

A drágább okos eszközök módosított edzéstervet is kínálnak. Az olyan alapvető edzések, mint a futás, az erősítés vagy az úszás gyakran nem elegendőek. Önmaga egészítheti ki további olyan edzéstípusokkal, mint az evezőgép, a box vagy a pilates.

  • Ne feledkezzen meg a rendszeres töltésről

Annak ellenére, hogy egyesek számára a töltés természetes rutinnak számít, azoknak, akik eddig nem rendelkeztek okos eszközökkel, ezt bizonyos módon be kell tervezni. Az Apple Watch tulajdonosainak természetes a mindennapos, éjjeli töltés. Azok, akik Fitbit, vagy más márkájú karkötővel rendelkeznek, az eszközt néhány napig is használhatják. Ilyen viselés mellett az akkumulátor megfigyeléséről se feledkezzen meg. Előfordulhat, hogy nem tart ki az edzés végéig. 

A töltés helye szintén fontos. Éjjel nem szabadna az eszköznek a fejénél lennie. Ez nem biztonságos és nem is egészséges. Másfelől, érdemes lenne a közelben lennie, hogy ébredés után azonnal felhelyezhesse és indulhasson edzeni vagy dolgozni.

A töltés módjáról sem szabad megfeledkezni. Míg az Apple Watch órát elegendő egy mágneses töltőhöz érinteni, a Fitbit karkötők vagy órák gyakran más lehetőségeket kínálnak. Néhány praktikus, néhány nem. Azonban előre meg kéne tudnia ezt az információt.

  • Ne felejtse el hordani 

Az okosórák és karkötők legnagyobb problémáját az jelenti, hogy sokan elfelejtik hordani. Mivel nincsenek hozzászokva, ezért reggel nem csatolják fel a csuklójukra. Ez ellen a rossz szokás ellen számos módon küzdhet. Az első az, hogy olyan eszközt válasszon, amely nem zavarja a kezét, viselete kellemes lesz és illik a ruházatához és a kiegészítőihez.  

Amennyiben kisebb a csuklója, inkább kisebb modellt válasszon. Előnynek számít, hogy a piacon manapság több tíz egyforma modell található különböző méretben. Ilyen pl. az Apple Watch, melyet mindjárt két méretben gyártanak. Ráadásul több színben forgalmazzák, hogy bármivel, amit visel, variálható legyen. 

A másik módszer, ahogyan megtanulhatja, hogyan viselje az okos eszközt, hogy szokást alakít ki a viselésből. A Stanford Egyetem tudósa és kutatója, Dr. B. J. Fogg hisz a szokások erejében. "Apró szokások – Kis változások" című könyvében kifejti, hogy semmi sem történik gyors cselekvés nélkül. Ez azt jelenti, hogy ha nem próbál meg szokást kialakítania  viselésből, a testének nem lesz kellemes a viselés.

Ahhoz, hogy ne felejtse el reggel felhelyezni az eszközt, egyszerűen hagyjon megjegyzéseket magának, amelyek emlékeztetik majd Önt a viselésre. Helyezze ezeket a megjegyzéseket az ajtóra vagy a hűtőszekrényre. Esetleg ragassza őket a vízforralóra.

Egyszerűen szólva, ha rendszeresen fogja viselni az órát, annyira megszokja, hogy nélküli nem fogja jól érezni magát. És ez a lényeg. Az órának vagy a karkötőnek segíteni kell és le kell egyszerűsítenie az életét. Nem szabadna hiányozniuk a nap folyamán.

  • Csatlakoztassa a többi alkalmazással és készülékkel

Az okos eszközök többsége szinte minden olyan alkalmazáshoz csatlakoztatható, amely az egészséggel és a mozgással kapcsolatos. Ha olyannal rendelkezik, amely a szívéről gondoskodik, csatlakoztassa az órájához. Esetleg csatlakoztassa az edzéshez és futáshoz alkalmas alkalmazáshoz. 

Az okos eszközöknek szánt számos hivatalos alkalmazás, mint például a Fitbit, Samsung vagy Apple Watch, képesek szinkronizálni az adatokat és további olyan alkalmazásokba továbbítani azokat, amelyek képesek jobban figyelni az egészségi állapotát, esetleg képesek figyelni a fogyás és az izomtömeg növekedésének folyamatait.

Még mielőtt megvásárol egy eszközt, nézze meg, milyen alkalmazásokat támogat. Így előre tudni fogja, mire számíthat.

7. Szabja testre az értesítéseket

Az okos eszközök általában két alap típusra oszthatóak – azokra, melyek megjelenítik az értesítéseket, és lehetővé teszik a válaszadást (egyenesen a készülékről történő válaszadás) és azokra, melyek az értesítést megjelenítik, de a választ rájuk nem engedélyezik. Az első kategóriába a drágább órák tartoznak, a másodikba az olcsóbb karkötők. Így vagy úgy, a készülékek többsége megjeleníti az értesítést, és Ön beállíthatja, melyik mely értesítéseket szeretné látni.  

Amennyiben zavarja Önt a csuklóján való rezgés vagy sípolás, egyszerűen kapcsolja ki az értesítéseket. Abban az esetben, ha csak néhány értesítésre van szüksége, pl SMS üzenetek vagy e-mailek, egyszerűen válassza ki ezeket az alkalmazásban. Az óra vagy a karkötő személyre szabása rendkívül egyszerű és gyors.

Sőt, az értesítések be lehetnek kapcsolva úgy is, hogy az értesítés hangját kikapcsolja. Ennek hála mindig informált lesz arról, hogy milyen értesítés érkezik mobiltelefonjára, miközben nem fogja Önt zavarni a rezgés vagy a hangjelzés.

  • Adja meg a céljait

Az eredmény hajszolása anélkül, hogy valamilyen célt adna meg, szinte lehetetlen. Éppen ezért adja meg a célt, és engedje, hogy az okos eszköz a segítségére legyen. Nagyon sokan testsúlycsökkentés érdekében vásárolnak karkötőt vagy órát. Mások növelni szeretnék aktivitásukat, esetleg minimum 10 000 lépést szeretnének megtenni. Teljesen mindegy, hogy Ön mire vásárolta az eszközt. Saját maga állítson fel egy, esetleg több célt. 

Számos eszköz az alvás megfigyelésének lehetőségét is kínálja. Ha nem okoz Önnek gondot az ágyban is viselni az órát, nyugodtan próbálja ki ezt a lehetőséget. A megfelelő mennyiségű, legalább 8 órás alvás fontos az emberi szervezet számára. Pihenjen és töltődjön fel energiával.

Összefoglalás

Az okosórák vagy okoskarkötők nagyszerű segítőtársak, melyek segítenek céljaik elérésében, a kondíció javításában, a megtett kilométerek vagy lépések számának növelésében, vagy az alvás minőségének javításában. Amennyiben a maximumot szeretné kihozni belőlük, állítsa be őket tanácsaink szerint. Meglátja, megéri.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen alkalmazást érdemes letölteni az okosórához vagy okoskarkötőhöz?

Az elérhető alkalmazások között keressen olyat, amely a konkrét okos eszköz típusához készült. Az alkalmazások a beállításokat lépésről lépésre mutatják, így az új felhasználók számára is hasznosak lehetnek.

Hogyan lehet megfelelően felhelyezni az okos eszközt?

A megfelelő felhelyezéshez érdemes a szíj feszességével játszani. A bőrön nem szabad nyomot hagynia, viszont nem szabad túl laza sem lennie. Ha lehetőség van rá, érdemes kicserélni a szíjat másikra, hogy az outfit-tel és a torna felszereléssel is kombinálni lehet.

Milyen adatokat követ nyomon az okosóra vagy okoskarkötő?

Az eszközök a megtett lépések, elégetett kalóriák, illetve egyes készülékek esetén a szívverés nyomon követésére is alkalmasak. A pontos adatok nyomon követéséhez fontos, hogy megfelelően legyen felhelyezve az eszköz, ami nem vájja be a bőrt, de nem is túl laza.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...