Kondenzátor vagy elem?

elem

A kondenzátorok és az elemek is képesek elektromos energiát tárolni és biztosítani. Az alábbiakban felsoroljuk a közös tulajdonságaikat, valamint rámutatunk a kettő közötti különbségre.

● Miben hasonlítanak egymásra

1. Mindkét elektromos komponens képes potenciális különbséget generálni egy másik elektromos alkatrész között.

2. Mindkettőt elektromos energia tárolására használják, amelyet zárt áramkörbe kötés esetén nyerhetünk ki.

● Miben különböznek egymástól

1. Definíció

Az elemek vegyi formában tárolják az elektromos energiát, míg a kondenzátorok erre mágneses mezőt használnak.

2. Méret

Az elemek mérete kisebb a kondenzátorokkal összehasonlítva.

elemek
elemek

3. Funkció

A kondenzátorok az áramkörből nyerik az energiát, amit tárolnak és később képesek kibocsájtani. Az elemek villamos energiát nyújtanak az áramkörnek.

4. Feszültség

Az elemek viszonylag konstans feszültséget nyújtanak használat közben, míg a kondenzátorok feszültsége a használatukkal rohamosan csökken.

5. Cellafeszültség

1. A kondenzátorok cellafeszültsége 2,3 és 2,75 volt között mozog.

2. Az elemek cellafeszültsége 3,6 és 3,7 volt között mozog.

6. Feltöltés ideje és üzemidő

A kondenzátorok gyorsan feltöltődnek, de gyorsan le is merülnek, ha az elemekkel hasonlítjuk össze őket. Mindössze 1-10 másodperc, míg az elemeknél ez az idő 10-60 perc között alakul.

7. Használat

Az elemek általában DC komponensek, míg a kondenzátorokat inkább AC alkalmazásban használják a DC komponensek blokkolására az áramkörben.

8. Élettartam

A kondenzátorok élettartama körülbelül 10-15 év, míg az elemeké 5-10 év.

9. Költség

Az elemek olcsóbbak.

Gyakran ismételt kérdések

Miben hasonlítanak egymásra a kondenzátorok és az elemek?

Mindkét elektromos komponens képes potenciális különbséget generálni egy másik elektromos alkatrész között, és mindkettőt elektromos energia tárolására használják, amelyet zárt áramkörbe kötés esetén nyerhetünk ki.

Miben különböznek egymástól a kondenzátorok és az elemek?

Az elemek vegyi formában tárolják az elektromos energiát, míg a kondenzátorok erre mágneses mezőt használnak. Az elemek mérete kisebb a kondenzátorokkal összehasonlítva, és másfajta funkcióik is vannak: a kondenzátorok az áramkörből nyerik az energiát, amit tárolnak és később képesek kibocsájtani, míg az elemek villamos energiát nyújtanak az áramkörnek. Emellett az elemek és kondenzátorok között különbség van a feszültségben, cellafeszültségben, feltöltés idejében és üzemidőben, használatban, élettartamban és költségben is.

Milyen feszültséget és cellafeszültséget nyújtanak a kondenzátorok és az elemek?

Az elemek viszonylag konstans feszültséget nyújtanak használat közben, míg a kondenzátorok feszültsége a használatukkal rohamosan csökken. A kondenzátorok cellafeszültsége 2,3 és 2,75 volt között mozog, míg az elemek cellafeszültsége 3,6 és 3,7 volt között mozog.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...