Mi a különbség a LCD és OLED képernyő között

kijelző

A kijelző nem csak a mobiltelefon leghatékonyabb részét képezi, de kulcsfontosságú szerepet is játszik az okostelefon kiválasztásakor, mivel a telefonon végzett összes művelet megjelenítési hatását is meghatározza. Manapság az okostelefonok többsége az LCD kijelző helyett OLED kijelzővel rendelkezik. Mi a különbség az LCD és OLED kijelző között? Egyformák-e a különböző gyártók által gyártott OLED kijelzők? Vizsgáljuk meg közösen!

Alapvető információk az OLED és az LCD kijelzőkről

Most nem fogunk olyan műszaki leírásokkal foglalkozni, amiről fogalmuk sincs, mit is jelentenek. Csak annyit említünk meg, hogy az LCD (folyadékkristállyal ellátott kijelző) a folyadékkristály által kibocsátott fénnyel keletkezik, míg az OLED (szerves fény – emittáló diódák) elektromos áram hatására fényt bocsájthat ki. A fő különbség tehát az, hogy az LCD kijelző megvilágításához háttérvilágításra van szükség, míg az OLED kijelző saját maga is képes fényt előállítani.

Tehát az OLED a LED kijelzővel összehasonlítva sokkal jobb, és nincs szüksége külső fényre. A számos funkciónak köszönhetően az OLED kijelző szerkezete egyszerűbb, könnyebb, és energiatakarékosabb.

Rengeteg olyan okostelefonnál, amelynél az egész előlapot a kijelző tölti ki, az OLED kijelző a népszerű. Az ilyen típusú kijelző lényegesen jobb minden egyes okostelefon részére. 

Multi-touch OLED kijelzővel: Huawei P40 Pro Dual-Sim 256GB App Gallery (51095exq) Fekete

Azonban nem minden OLED kijelző tökéletes. Az LCD-hez hasonlóan, amely három típussal rendelkezik: TN, VA, IPS, az OLED két típussal rendelkezik: aktív AM típus és passzív PM típus. Annak ellenére, hogy az AMOLED a piacon domináns szerepet tölt be, az AMOLED megjelenítési effektusa gyártónként eltérő.

Miért rendelkezik az AMOLED eltérő hatásokkal?

Amennyiben a hátrányokról van szó, az AMOLED rendelkezik egy úgynevezett P mezővel, konkrétan a Pentile mezővel. A Samsung vállalat volt az első vállalat, amely nagyban gyártja az OLED kijelzőket és használja a P mezőt. A Galaxy S4 először a Diamond Pixel nevű P mezőt használja, amely lefelé irányul hagyományos RGB igazítás mellett.

Dynamic AMOLED kijelzővel: Samsung Galaxy S20 Ultra, 5G/LTE, Dual SIM, Fekete, 128GB

Röviden szólva, az RGB típus éppúgy rendezi a három alapvető szín sub-képpontjait – piros, zöld és kék, miközben az RGB sub-képpontjai nem lesznek egyformán rendezve a P mezőben, a képpontokat megosztják. A P képpontok valós sűrűsége kisebb, mint az RGB esetében. Ezt azt jelenti, hogy azonos felbontás mellett a P mező nem annyira tiszta, mint az RGB, tehát gyakran „nagyképernyő változatként” emlegetik.

Következtetés

Az OLED kijelző az LCD-vel összehasonlítva műszaki előnyöket rejt magában. Ez szükséges tendencia az olyan okostelefon-gyártók számára, akik a legjobbat szeretnék kínálni. A statisztikák szerint majdnem 200 millió okostelefon készült AMOLED kijelzővel 2018 első felében, ez a globális okostelefon-piac 21%-át teszi ki. Az OLED kijelző jobban összhangban van az okostelefonok fejlesztésével.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség az LCD és OLED kijelző között?

Az LCD kijelző folyadékkristály által kibocsátott fénnyel keletkezik, míg az OLED elektromos áram hatására fényt bocsájthat ki. Az OLED saját maga is képes fényt előállítani, míg az LCD kijelzőhöz háttérvilágításra van szükség.

Egyformák-e a különböző gyártók által gyártott OLED kijelzők?

Az OLED két típussal rendelkezik: aktív AM típus és passzív PM típus. Annak ellenére, hogy az AMOLED a piac domináns szerepet tölt be, az megjelenítési hatása gyártónként eltérő lehet.

Miért rendelkezik az AMOLED eltérő hatásokkal?

A Samsung vállalat az első, amely nagyban gyártja az OLED kijelzőket és használja a P mezőt, vagyis a Pentile mezőt. Az RGB sub-képpontokat megosztják a képpontokkal, így az azonos felbontás mellett a P képpontok valós sűrűsége kisebb, mint az RGB esetében. Ennek eredményeképp azonos méretű kijelzőkön a P mezős OLED kijelzők nem olyan élesnek tűnnek, mint az RGB típusú OLED kijelzők.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...