Mi az a LED?

festival-diwali-led-svetla-633413-702x336

A LED szó gyakran jelenik meg életünkben. Azonban nem mindannyian tudjuk, mit is jelent ez a rövidítés, milyen előnyei vannak az egyéb izzókkal összehasonlítva és melyek azok a fő elemek, amelyek a LED-et képezik. Nézzük ezt meg közösen.
A LED egy olyan dióda, amely akkor bocsát ki fényt, ha fel van töltve elektromos árammal. Számos színben elérhető és néhány LED több elemből tevődik össze. Ez az oka annak, miért képesek több színben is pompázni.

A LED diódák kijelzőkön, billentyűzeteken vagy háttérvilágításként használatosak. A fényes fehér LED-ek mobiltelefonok lámpáiként is használhatóak.

A LED-ek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos izzókkal szemben.

  • A LED alapvetően egy belül elhelyezett kicsi chip, így nagyon kicsi és könnyű
  • A LED üzemi feszültsége általában 2 - 3,6 V, amely kevesebb energiát igényel. Így még alacsonyabb áram alatt is képes világítani.
  • Hideg fénytechnika alkalmazásával a LED hőmérsékleti értéke sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos, azonos teljesítményű világításnál.
  • A LED-ek nem mérgező anyagokból készülnek, ellentétben a higanyt tartalmazó izzókkal, amelyek szennyezést okozhatnak. A LED újrahasznosítható.

A LED létrehozásához szükséges alapvető anyagok a következők:

  • Indium-gallium-nitrid: kék, zöld és ultraibolya fény nagy fényerővel
  • Indium-alumínium-foszfát: narancssárga, sárga és piros fény magas fényerővel
  • Alumínium gallium-arsenid: vörös és infravörös fény
  • Gallium-foszfát: sárga és zöld diódák

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent a LED rövidítés?

A LED egy olyan dióda, amely akkor bocsát ki fényt, ha fel van töltve elektromos árammal.

Melyek az egyéb izzókhoz képest a LED-ek előnyei?

A LED-ek nagyon kicsik és könnyűek, alacsonyabb energiát igényelnek, hideg fénytechnikát alkalmaznak és nem tartalmaznak mérgező anyagokat. Emellett újrahasznosíthatóak is.

Milyen elemekből tevődnek össze a LED-ek?

A LED létrehozásához szükséges alapvető anyagok az Indium-gallium-nitrid, Indium-alumínium-foszfát, Alumínium gallium-arsenid és Gallium-foszfát.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...