Mi az a SIM-kártya?

simkartya

A mobiltelefonokat a világ minden táján használják. A hívás lebonyolításához mindegyiknek SIM-kártyára van szüksége. Mi is ez tulajdonképpen és milyen típusait ismerjük? Erről, és még sok egyébről olvashat cikkünkben.

Mi is az a SIM-kártya?

A SIM-kártya előfizetői azonosító modul. Ez egy cserélhető okoskártya mobiltelefonok részére. A kártyák tárolják a mobileszköz azonosításához kívánt információkat. Ez a szolgáltató tájékoztatása szempontjából is fontos.

Apple iPhone 6S, 32GB, Asztroszürke

A SIM-kártya az SMS üzenetek tárolására szolgáló tárhelyként is szolgál, valamint a felhasználói névjegyek tárolására is alkalmas. A jelenlegi kártyákon kb. 250 nevet és telefonszámot, valamint néhány SMS üzenetet tárolhat. A kártya kapacitása 8K, 16K, 32K, 64K. 

Manapság a kártyák négy alap méretben kerülnek forgalomba, mégpedig teljes méret, Mini SIM kártya, Micro SIM kártya, Nano SIM kártya és eSIM kártya.

A teljes méretű kártya a leggyakoribb és nagy kártyának is hívják. A mini SIM kártyát a telefonok egyes típusainál használják. A Micro SIM kártyát kis kártyának is nevezik. Az iPhone 4 telefon volt az első telefon, amely ezt a kártyát használta. Ez 2010 júniusában volt. Ezt számos más telefon követte.

A Nano SIM-kártyát elsőként az Apple társaság mutatta be 2012 októberében. Csökkenti az előző formátumot a kapcsolatok terén, miközben a meglévő névjegyek elrendezését megőrzi. 

Ezt követően van még az Esim-kártya. Ennek a modellnek a lényege a hagyományos SIM-kártyának a normál behelyezése helyett a készülék chip rendszerébe történő behelyezésen alapul (szolgáltatás és technológia segítségével). Ez a típus nálunk azonban még nem érhető el. 

Mini SIM-kártya vs Micro SIM-kártya

A Mini SIM-kártya és Micro SIM-kártya alapjában nem különböznek egymástól. Kizárólag a technológia más. Egyetlen eltérést a felszíni felület jelent. Ez azonban a funkciót semmilyen módon nem befolyásolja.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a SIM-kártya?

A SIM-kártya előfizetői azonosító modul, amely egy cserélhető okoskártya mobiltelefonok részére. A kártya azonosító információkat tárol a mobilkészülék számára, például a telefonszámot, neveket, SMS-eket és az előfizető adatait.

Milyen típusú SIM-kártyák vannak?

Jelenleg négy alap SIM-kártya méret van forgalomba, a teljes méret, Mini SIM-kártya, Micro SIM-kártya, Nano SIM-kártya és eSIM-kártya. A Mini SIM és a Micro SIM kártyák technológiájukban különböznek, de a funkcióik és a tárolási kapacitásuk hasonló.

Milyen telefonok használják a Nano SIM-kártyákat?

A Nano SIM-kártyát először az Apple mutatta be 2012-ben, amelyet az iPhone 5 típusban használtak. Azóta más gyártók is alkalmazzák ezt a típusú kártyát olyan készülékekben, amelyek csökkentett méretű SIM-kártyát tudnak elfogadni.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...