Mi az a SIM-kártya?

A mobiltelefonokat a világ minden táján használják. A hívás lebonyolításához mindegyiknek SIM-kártyára van szüksége. Mi is ez tulajdonképpen és milyen típusait ismerjük? Erről, és még sok egyébről olvashat cikkünkben.

Mi is az a SIM-kártya?

A SIM-kártya előfizetői azonosító modul. Ez egy cserélhető okoskártya mobiltelefonok részére. A kártyák tárolják a mobileszköz azonosításához kívánt információkat. Ez a szolgáltató tájékoztatása szempontjából is fontos.

Apple iPhone 6S, 32GB, Asztroszürke

A SIM-kártya az SMS üzenetek tárolására szolgáló tárhelyként is szolgál, valamint a felhasználói névjegyek tárolására is alkalmas. A jelenlegi kártyákon kb. 250 nevet és telefonszámot, valamint néhány SMS üzenetet tárolhat. A kártya kapacitása 8K, 16K, 32K, 64K. 

Manapság a kártyák négy alap méretben kerülnek forgalomba, mégpedig teljes méret, Mini SIM kártya, Micro SIM kártya, Nano SIM kártya és eSIM kártya.

A teljes méretű kártya a leggyakoribb és nagy kártyának is hívják. A mini SIM kártyát a telefonok egyes típusainál használják. A Micro SIM kártyát kis kártyának is nevezik. Az iPhone 4 telefon volt az első telefon, amely ezt a kártyát használta. Ez 2010 júniusában volt. Ezt számos más telefon követte.

A Nano SIM-kártyát elsőként az Apple társaság mutatta be 2012 októberében. Csökkenti az előző formátumot a kapcsolatok terén, miközben a meglévő névjegyek elrendezését megőrzi. 

Ezt követően van még az Esim-kártya. Ennek a modellnek a lényege a hagyományos SIM-kártyának a normál behelyezése helyett a készülék chip rendszerébe történő behelyezésen alapul (szolgáltatás és technológia segítségével). Ez a típus nálunk azonban még nem érhető el. 

Mini SIM-kártya vs Micro SIM-kártya

A Mini SIM-kártya és Micro SIM-kártya alapjában nem különböznek egymástól. Kizárólag a technológia más. Egyetlen eltérést a felszíni felület jelent. Ez azonban a funkciót semmilyen módon nem befolyásolja.


Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: