Mi az az optikai egység?

meghajtó

Számítógép vagy notebook vásárlása során biztosan találkozni fog az optikai egység kifejezéssel. Mit is jelent ez a kifejezés valójában és mire használhatjuk ezt a tárgyat? Ma erről beszélünk a cikkünkben! 

Mi az az optikai egység? 

A számítástechnikai tudományban az optikai egység egy lemezt jelent, amely lézerfényt használ az olvasási folyamathoz vagy az adatok írására az optikai lemezre. Az optikai lemezek a fénysugarak segítségével értelmezik a törést amely a kibocsátásuk alapján történik.

Az optikai egységek néhány készülék nélkülözhetetlen részei. Ilyenek a CD-, DVD-lejátszók és a DVD-írók. Általában számítógépekben is szokták használni szoftverek és médiatartalmak olvasására lemezek formájában. Az optikai egységek (a flash memóriával együtt) a hajlékonylemezeket és mágnesszalagos meghajtókat mellékvágányra terelték. Ennek az oka főleg az volt, hogy a hajlékonylemezek az optikai lemezek elterjedése a számítógépek és a szórakoztató technika hardverei körében és az alacsony áruk miatt elavulttá tette őket. 

Min tudjuk lejátszani az optikai egységünket? A számítógépen kívül számos  más készüléken is! 

Funkció

Az optikai meghajtót úgy telepítik a számítógépbe vagy más készülékbe, hogy a hátoldala a szekrény belsejében helyezkedik el. A meghajtó a számítógépes hardver egy darabja. A meghajtó elején egy kis gombot találhatunk, amely lehetővé teszi az egység belsejének kinyitását vagy bezárását. Az egység kinyitása után behelyezhetjük a CD-, a DCD vagy a BD-lemezt, majd a bezárással lehetővé tesszük, hogy a meghajtó olvasni tudja a lemezről az adatokat.

Az optikai meghajtó hátoldalán egy portot találunk, amelyhez szabványos kábelt csatlakoztathatunk, amelyet közvetlenül az alaplapra kell kötni. A kábel típusa a használt optikai meghajtó típusától függ, de általában a vásárolt meghajtóhoz mellékelik.

Optikai lemezek típusai

Az optikai lemez egy formátum a digitális adatok tárolására. Egy kör alakú lemezből áll, amelyen az információt kódolt formában tárolják. A kompakt lemezek (CD), az univerzális digitális lemezek (DVD) és a Blu-ray lemezek (BD) az optikai médiumok leggyakoribb típusai, amelyeket ezek a meghajtók képesek olvasni és írni tudnak rá.

A kompakt lemez (amely CD néven közismert) egy optikai digitális támogatás mindenféle típusú információ tárolására (hang, képek, videó, dokumentumok és további adatok).

A DVD egy optikai lemez adatok tárolására, amelynek szabványa 1995-ben jelent meg. A rövidítés a digitális univerzális lemez nevet takarja. 

Az optikai tárhely HD DVD (az univerzális digitális lemez magas sűrűséggel) formátumát a DVD magas felbontású szabványaként fejlesztette ki a Toshiba, a Microsoft és a NEC vállalat.

A Blu-ray lemezt gyakran csak Blu-ray név alatt emlegetik. Az optikai lemez ezen új formátumba egy új generáció, amelyet a Blu-ray Disc Association (BDA) társaság fejlesztett ki. HD, 3D és a UltraHD felbontású videók tárolására fejlesztették ki.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az az optikai egység?

Az optikai egység egy lemezt jelent, amely lézerfényt használ az olvasási folyamathoz vagy az adatok írására az optikai lemezre. Az optikai lemezek a fénysugarak segítségével értelmezik a törést amely a kibocsátásuk alapján történik.

Min tudjuk lejátszani az optikai egységünket?

Az optikai meghajtót telepíthetjük a számítógépbe vagy más készülékbe, ahol a meghajtó olvasni és írni tudja az optikai lemezek típusait, mint a CD, a DVD vagy a Blu-ray lemezek.

Mire használhatjuk az optikai egységet?

Az optikai egységek néhány készülék nélkülözhetetlen részei, mint a CD-, DVD-lejátszók és a DVD-írók. Számítógépekben is szokták használni szoftverek és médiatartalmak olvasására lemezek formájában.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...