Mi az az optikai egység?

meghajtó

Számítógép vagy notebook vásárlása során biztosan találkozni fog az optikai egység kifejezéssel. Mit is jelent ez a kifejezés valójában és mire használhatjuk ezt a tárgyat? Ma erről beszélünk a cikkünkben! 

Mi az az optikai egység? 

A számítástechnikai tudományban az optikai egység egy lemezt jelent, amely lézerfényt használ az olvasási folyamathoz vagy az adatok írására az optikai lemezre. Az optikai lemezek a fénysugarak segítségével értelmezik a törést amely a kibocsátásuk alapján történik.

Az optikai egységek néhány készülék nélkülözhetetlen részei. Ilyenek a CD-, DVD-lejátszók és a DVD-írók. Általában számítógépekben is szokták használni szoftverek és médiatartalmak olvasására lemezek formájában. Az optikai egységek (a flash memóriával együtt) a hajlékonylemezeket és mágnesszalagos meghajtókat mellékvágányra terelték. Ennek az oka főleg az volt, hogy a hajlékonylemezek az optikai lemezek elterjedése a számítógépek és a szórakoztató technika hardverei körében és az alacsony áruk miatt elavulttá tette őket. 

Min tudjuk lejátszani az optikai egységünket? A számítógépen kívül számos  más készüléken is! 

Funkció

Az optikai meghajtót úgy telepítik a számítógépbe vagy más készülékbe, hogy a hátoldala a szekrény belsejében helyezkedik el. A meghajtó a számítógépes hardver egy darabja. A meghajtó elején egy kis gombot találhatunk, amely lehetővé teszi az egység belsejének kinyitását vagy bezárását. Az egység kinyitása után behelyezhetjük a CD-, a DCD vagy a BD-lemezt, majd a bezárással lehetővé tesszük, hogy a meghajtó olvasni tudja a lemezről az adatokat.

Az optikai meghajtó hátoldalán egy portot találunk, amelyhez szabványos kábelt csatlakoztathatunk, amelyet közvetlenül az alaplapra kell kötni. A kábel típusa a használt optikai meghajtó típusától függ, de általában a vásárolt meghajtóhoz mellékelik.

Optikai lemezek típusai

Az optikai lemez egy formátum a digitális adatok tárolására. Egy kör alakú lemezből áll, amelyen az információt kódolt formában tárolják. A kompakt lemezek (CD), az univerzális digitális lemezek (DVD) és a Blu-ray lemezek (BD) az optikai médiumok leggyakoribb típusai, amelyeket ezek a meghajtók képesek olvasni és írni tudnak rá.

A kompakt lemez (amely CD néven közismert) egy optikai digitális támogatás mindenféle típusú információ tárolására (hang, képek, videó, dokumentumok és további adatok).

A DVD egy optikai lemez adatok tárolására, amelynek szabványa 1995-ben jelent meg. A rövidítés a digitális univerzális lemez nevet takarja. 

Az optikai tárhely HD DVD (az univerzális digitális lemez magas sűrűséggel) formátumát a DVD magas felbontású szabványaként fejlesztette ki a Toshiba, a Microsoft és a NEC vállalat.

A Blu-ray lemezt gyakran csak Blu-ray név alatt emlegetik. Az optikai lemez ezen új formátumba egy új generáció, amelyet a Blu-ray Disc Association (BDA) társaság fejlesztett ki. HD, 3D és a UltraHD felbontású videók tárolására fejlesztették ki.


Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...