Mi az az USB és mi a különbség a típusai között

Életünkben elég gyakran jelenik meg az USB. Még annak ellenére is rendszeresen használjuk, hogy nem tudjuk, mi is az valójában és hogyan működik. Ez a cikk segít jobban megismerni egy olyan egyszerű terméket, mint az USB.

Mi az az USB? 

Az USB, Universal Serial Bus, az 1990-es évek közepén kifejlesztett ipari szabvány. Kábelt, csatlakozót és kommunikációs protokollokat definiál, amelyek a buszon használatosak a számítógépek és elektronikus eszközök közötti összeköttetéshez, kommunikációhoz és áramellátáshoz. Jelenleg az USB Implementers Forum (USB-IF) segítségével fejlesztik.

Az USB úgy van kialakítva, hogy szabványosítsa a számítógépes perifériák (beleértve a billentyűzeteket, egereket, digitális fényképezőgépeket, nyomtatókat, hordozható lejátszókat, lemezeket és hálózati adaptereket) kapcsolatát a személyi számítógépekkel, mindezt adatátvitel és elektromos energia ellátásának szempontjából is. Az USB hatékonyan helyettesít számos olyan régebbi interfészt, mint például a párhuzamos portok, valamint a hordozható eszközökhöz használatos töltők.

USB 1.0

Az USB 1.0. 1996 januárjában jelent meg, 1,5 Mb/s atadsebességet ért el (alacsonyabb sávszélesség és alacsonyabb sebesség). Ez a modell az idő- és energiakorlátok miatt nem engedélyezi a hosszabbítókat vagy a monitorokat.

USB 1.1

Ez a típus 1998 augusztusában jelent meg, egy olyan legújabb változatról van szó, amely széles körben elfogadottá vált. Sebessége 12 Mbit/s (nagy sebesség).

USB 2.0

Az USB 2.0 2000 áprilisában jelent meg a piacon. Sebessége 480 Mbit/s-ra növekedett. Ez nagy sebességnek számított széles sávszélességgel. A busz korlátai miatt azonban csupán 280 Mb/s volt használható.

USB 3.0

Ez 2008 november 12-én jelent meg. Egy új Super Speed átviteli módot határoz meg az új, visszafelé kompatibilis dugók, aljzatok és kábelek számára. Az USB 3.0 5,0 Gbit/s adatátviteli sebességet biztosít.

USB 3.1

2013-ben jelent meg a 3.1-es változat. Az USB sebessége a duplájára, 10 Git/s értékre nőtt.

Mini USB

Egy további USB szabvány. Kisebb, mint a hagyományos USB és olyan kis elektronikával is kompatibilis, mint a mobil eszközök. A, B és AB típusra osztott. A Mini USB B típus kiváló kompakt méreteinek hála a legelterjedtebb interfész.

USB Type-C

Az USB Type-C egy új USB interfész, amely az USB-A és USB-B típusok után következik. 2014-es megjelenése óta az USB Type-C nagy népszerűségnek örvend, mivel a laptopok, mobiltelefonok és más eszközök közötti kétirányú kapcsolatot képes biztosítani, ami nagyszerű frissítésnek számít. 

Nagy kényelmet biztosít, mivel könnyedén tölthetjük eszközeinket anélkül, hogy gondolkodnunk kéne az interfészen. Feltételezhető, hogy a C típus végső szabvány marad, amely a piacon lévő összes többi USB interfészt felváltja majd.


Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: