Mi történik a laptop akkumulátorával, ha mindig töltőn hagyja

ImgW.ashx-3

A laptop akkumulátorát illetően számos kérdés felmerül. Az egyik ilyen, hogy az akkumulátor állandóan tölthető-e, még akkor is, ha a laptop már fel van töltve. Az akkumulátort illetően létezik néhány mítosz, melyeket az emberek még mindig elhisznek. 

A laptopok akkumulátora nem képes “túltöltődni” 

A legelterjedtebb mítosz az, hogy túlzottan feltölti, vagyis túltölti az éppen töltés alatt álló akkumulátort. Az autó akkumulátoroknál ez előfordulhat, de a mobiltelefonoknál, vagy a laptopoknál ez nem érvényes. 
A két típusú akkumulátor között az a különbség, hogy az autó akkumulátorok nem rendelkeznek az ismert Li-ion akkumulátorral, mint a mobiltelefonok, vagy a laptopok. Ez az akkumulátor ugyanis más vegyi anyagokból tevődik össze, melyek másképp reagálnak, és legfőképp nem lehet őket “túltölteni”.

A túlmelegedést és a túlterhelést azonban nem csak a kémiai különbségek akadályozzák meg, de az a biztonsági rendszer is, amely megállítja a készülék töltését, amint az elérte a 100 %-os szintet. Amikor a töltöttségi szint csökken, újra feltöltődik, és amikor eléri a 100 %- ot újra leáll, és így tovább. 

Az akkumulátorok idővel tönkremennek

Ha az akkumulátor használaton kívül van, idővel károsodhat. Ezen kívül azonban a helyes használat is fontos. Ez is az egyik ok, amiért az akkumulátort nem volna szabad az elektromos csatlakozóból bármikor eltávolítani anélkül, hogy az nincs teljesen 100 %-ra feltöltve. Az akkumulátort száraz, hűvös helyen kéne tárolni. 

Ezeknél az akkumulátoroknál a meleg okozza a legnagyobb problémát. Túlmelegedés esetén károsodnak és tönkremennek, valamint gyorsabban lemerülnek. Normál használat és a hűtőrendszer normál működése esetén biztos lehet abban, hogy az akkumulátor hosszú élettartamú lesz.  

Ami az akkumulátor ciklusokat illeti, teljesen mindegy, hogy a ciklusok rövidek, vagy hosszúak. Amennyiben az akkumulátor karbantartását illető összes utasítást betartja, semmitől sem kell tartania. 

Kalibrált akkumulátor

Az akkumulátor teljes, vagy majdnem teljes lemerülése az akkumulátor újrakalibrálását eredményezi. Amennyiben az akkumulátor nincs helyesen feltöltve, megtörténhet, hogy az akkumulátor egy bizonyos idő után elromlik.

Hagyni tölteni, vagy nem? 

A kérdés az, hagyni 100 %-ra feltölteni, majd ezt követően eltávolítani a töltőről, vagy hagyni tölteni? Gondoljon a ciklusokra és arra, hogy minél gyakrabban fogja a töltőről eltávolítani, annál több lesz a ciklus. Éppen ezért semmilyen problémát nem okoz, ha az akkumulátort folyamatosan áram alatt hagyja. Nem töltődik túl és nem is károsodik. 

Gyakran ismételt kérdések

Lehet-e állandóan tölteni a laptop akkumulátorát?

Igen, az akkumulátort állandóan lehet tölteni, még akkor is, ha a laptop már fel van töltve.

Tényleg létezik az a mítosz, hogy az akkumulátor túltöltődik?

Nem, ez csak egy általánosan elterjedt tévhit. A laptopok akkumulátora nem képes túltöltődni.

Van-e különbség az autó akkumulátor és a laptop akkumulátor között?

Igen, az autó akkumulátor és a laptop akkumulátor más vegyi anyagokból tevődnek össze, amelyek másképp reagálnak. Az autó akkumulátora képes lehet túltöltődni, míg a mobiltelefonok és laptopok akkumulátora nem.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...