Miért melegszik túl a mobiltelefonunk és hogyan harcolhatunk ellene

mobiltelefon

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a mai társadalom a mobiltelefonok társadalma, amely mobiltelefon, okostelefon vagy más elektronika nélkül nem képes létezni és elhagyni a házat. Azt is nyugodtan mondhatjuk, hogy manapság nem létezik olyan ember, aki ne rendelkezne mobiltelefonnal. A mobiltelefonok nagyon fontosak a mai világban. Nagyon sok esetben azonban a mobiltelefonokkal különféle problémák is adódhatnak.

Az egyik gyakori probléma, amellyel manapság találkozunk, legfőképp nyáron, az okostelefonok túlmelegedése. Mi is valójában az oka a magas hőmérsékletnek és a mobiltelefonok túlmelegedésének? Mai cikkünkben erről fogunk röviden szót ejteni.

Energiaigényes alkalmazások

Az első és leggyakoribb lehetőség az olyan energiaigényes alkalmazások használata, melyek megjelenítésénél a mobiltelefon sokkal hatékonyabban kényszerül dolgozni, mint a a hagyományos telefonálás, vagy az üzenetek küldése során. Ebbe a kategóriába tartoznak a nagy memóriával rendelkező játékok. Amennyiben a memória megtelt, vagy kissé túltelített, a nagy memóriával rendelkező játékok befolyásolják a processzor megterhelését.

A második lehetőség az is lehet, ha több alkalmazás fut egyidejűleg. Ezek a háttérben futnak az Ön tudomásán kívül. 

A játékok játszásán és a háttérben futó alkalmazásokon felül a zene vagy film lejátszás is a lehetőségek közé sorolható. Ezek mind a mobiltelefon túlmelegedését okozhatják, legfőképpen nyáron. 

A töltők szintén hőt generálnak

Töltés közben is használja telefonját? Ebben az esetben előfordulhat, hogy a készüléke felmelegszik és forró lesz. Ez főleg abból adódik, hogy az akkumulátorba energia áramlik és az akkumulátor ezáltal felmelegszik. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a töltés ideje nem a legalkalmasabb a mobiltelefon használatára. 

Samsung Galaxy S20 Ultra, 5G/LTE, Dual SIM, Fekete, 128GB

A telefon töltése alatt használjon olyan alátétet amely megakadályozza a további túlmelegedést. Kerülje a párna, paplan vagy más takaró használatát. Inkább a szekrényt vagy az éjjeliszekrényt vegye igénybe, esetleg helyezze a telefont a földre. 

A túl forró mobiltelefon veszélyes lehet

Mindig tartsa szem előtt, hogy a túl forró mobiltelefon veszélyes lehet. Ezért nagyon fontos, hogy az így felforrósodott mobiltelefont ne használja, legjobb azt kikapcsolni és hűvös helyre helyezni, ahol lehűlhet. Ezt követően újra használhatja azt. 

Nagyon sokszor előfordult, hogy a túlforrósodott mobiltelefon kigyulladt vagy felrobbant. Éppen ezért az ilyen mobiltelefon használata nagyon veszélyes. Semmiképpen ne hagyja figyelmen kívül az okostelefon magas hőmérsékletét. 

Gyakran ismételt kérdések

Milyen okok vezetnek az okostelefonok túlmelegedéséhez?

Az okostelefonok túlmelegedése leggyakrabban energiaigényes alkalmazások, több alkalmazás futtatása egyszerre és a töltés közbeni használat miatt következik be. Ez mind befolyásolja a processzor megterhelését és a telefon hőmérsékletét.

Mit tehetünk az okostelefon túlmelegedése ellen forró nyári napokon?

Az okostelefonok túlmelegedése elkerülése érdekében jobb, ha elkerüljük az energiaigényes alkalmazások használatát, csökkentjük a háttérben futó alkalmazások számát és kerüljük a töltés közbeni használatot. Ha valóban szükséges a használata, akkor használjon olyan alátétet, amely megakadályozza a további túlmelegedést, és inkább a földre helyezze a telefont.

Mik a túl forró mobiltelefon veszélyeiről szóló figyelmeztetések?

A túl forró mobiltelefon veszélyes lehet, és súlyos sérülést vagy károkat okozhat. Ha mobiltelefonja túl forróvá válik, akkor hagyja abba használatát, és hagyja, hogy lehűljön. Ha a telefon túlmelegszik, gyakran kigyulladhat vagy felrobbanhat, ezért mindig legyen körültekintő, és ne használja a túlmelegedett telefonokat.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...