Öt kevésbé népszerű tény a mobiltelefonokról

mobiltelefon

A mobiltelefonok a közkedvelt készülékek közé tartoznak, tehát szinte mindenki rendelkezik mobiltelefonnal. Ugyanakkor nem feltétlenül minden igaz, amit a felszínen látunk. Így van ezzel a mobiltelefon is. Paraméterek több tucatja létezik, amelyek arról szólnak, hogy az Ön mobiljának legújabb változata mennyivel jobb. De a valóságban is jobb? Ma néhány olyan igazságról ejtünk szót, amelyről egy gyártó sem tájékoztat.  

A nagyobb akkumulátor kapacitás nem jelent jobb akkumulátort

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy ha az akkumulátor nagyobb kapacitással rendelkezik, akkor az jobb is. Ez azonban nem igaz. Az akkumulátor mérete ugyan a legfontosabb tényező az üzemidő meghatározásánál, és elméletileg minél nagyobb, annál jobb. Azonban ne feledkezzen meg arról sem, hogy a mobiltelefon élettartamát számos más tényező is befolyásolja, mint a hardver energiafogyasztása és a rendszer optimalizálása. Ez mind magába foglalja a kijelző energiafogyasztását, a processzor energiafogyasztását, a rendszer optimalizálását, a CPU optimalizálását, a háttérrendszer irányítását és egyebeket. Az akkumulátor élettartama egy rendszer projekt, és nincs egyértelműen csak az akkumulátor méretével meghatározva. 

A kamera magasabb pixel értéke nem jelenti azt, hogy a kapott képek jobb minőségűek

A további mítosz, amelyet az emberek elhisznek, hogy a fénykép minősége kizárólag a kamerában található pixelektől függ. A fényképezés manapság a mobiltelefonok egyik legfontosabb funkciójává vált. Nagyon sokan vásárolnak mobiltelefont, és a vásárláskor legfőképpen a kamera pixel értékére figyelnek. Azonban fontos tudatosítani, hogy a széles látószögű és modern kamera megjelenése mindent megváltoztatott. A kamera egy pixellel való növelése sokkal jobban javíthatja a képminőséget, mint bármi más. A technológiai fejlődés azonban a legújabb kamerákat kezdte el használni, melyeknek nincs szükségük annyi pixelre, mint régen. Ez a népszerűtlen felismerés az elmúlt két évben vált fokozottan népszerűvé. 

Minél több magos a processzor, a mobiltelefonnak annál jobbnak kellene lennie.

Vagy mégsem?

Számos mobiltelefon gyártó versenyez a mobiltelefon teljesítménye kapcsán, és így a kis készülékeket egészen nagy, akár nyolc magos processzorral is ellátja. A többmagos feldolgozás megjelenése óta nagyon sokan meg vannak győződve arról, hogy minél több magos a mobiltelefon, a valóságban az annál jobb. Ez azonban nem igaz. A több mag csak a processzor kivitelét jelenti. Előnye a több feladat feldolgozása, de nem ez az egyetlen, amely a hatékonyságát befolyásolja. Feldolgozás, frekvencia, CPU vagy GPU a kulcsfontosságú tulajdonságok, melyek a processzor teljesítményét meghatározzák. A legegyszerűbb példa a Helio X20 mobiltelefon, amely a világon elsőként rendelkezett 10 magos processzorral, de ennek ellenére mégsem tartozik a legjobb készülékek közé. Végeredményben, hiába több magos a telefon, nem azt jelenti, hogy hatékonyabb is.

A több jelzés nem jelent jobb telefont

Melyik a mobiltelefon két legfontosabb funkciója? A telefonálásról és az internet hozzáférésről beszélünk. A mai világban ez a két funkció képezi az egész mobiltelefon alapját. Az általánosságban elmondható, hogy a jobb, vagy bal sarokban található két jelző ikon mutatja a csatlakozást, vagy a térerő erősségét. A vezeték nélküli telefonhálózatok minőségét meghatározó feltételek közé nem csak a térerő erőssége tartozik, de a csatlakoztathatóság, a csatlakozás sebessége és más tényezők is. Például a  mobiltelefon jele teljesen erős, míg mások a környezetében nem rendelkeznek jellel. Miért van ez így? Ugyanis minden mobiltelefon másként dolgozik, teljesen más “belsőségekkel” rendelkezik, amely mindennek az alapja. 

Mobiltelefon készülék CAT B30 (Fekete) 2SIM / dual sim

Az interneten elért jobb helyezéstől még nem jobb

Amennyiben mobiltelefont vásárol, és mindenre figyel maga körül, abban az esetben biztosan követni fogja az internetes tesztek eredményét is. Számos teszt azt mutatja, hogy egyes mobiltelefonok tökéletesek, viszont ennek egyáltalán nem kell így lennie. Nagyon gyakran ez csak népszerűsítés és reklám, amely a vásárlásra csábítja az embereket. Azok a pontok, amelyeket a mobiltelefon a tesztekben elér, nem biztos, hogy minden esetben igazak is.

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent, hogy a mobiltelefon akkumulátor nagyobb kapacitással rendelkezik?

Nem feltétlenül jelent jobb akkumulátort. Az akkumulátor mérete ugyan a legfontosabb tényező az üzemidő meghatározásánál, és elméletileg minél nagyobb, annál jobb. Azonban a mobiltelefon élettartamát több más tényező is befolyásolja, mint a hardver energiafogyasztása és a rendszer optimalizálása.

Mi befolyásolja a mobiltelefon üzemidőt, az akkumulátor méreten kívül?

A mobiltelefon élettartamát számos más tényező is befolyásolja, mint a hardver energiafogyasztása és a rendszer optimalizálása. Ez mind magába foglalja a kijelző energiafogyasztását, a processzor energiafogyasztását, a rendszer optimalizálását, a CPU optimalizálását, a háttérrendszer irányítását és egyebeket.

Függ a mobiltelefon kamerájának minősége a pixel értéktől?

Nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kapott képek jobb minőségűek a kamera magasabb pixel értékétől. A technológiai fejlődés azonban a legújabb kamerákat kezdte el használni, melyeknek nincs szükségük annyi pixelre, mint régen. A kamera egy pixellel való növelése sokkal jobban javíthatja a képminőséget, mint bármi más.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...