Vigyázat! Legyen óvatos a lítium-polimeres akkumulátorok kidobásakor

A lítium-polimer akkumulátorok népszerűek, de lehet, hogy valamit végig rosszul csinált, amikor az akkumulátorok kidobására került sor.

Mi is az a lítium-polimeres akkumulátor?

Új típusú újratölthető akkumulátorokként a lítium-polimer akkumulátor kiváló lítium-ion technológiát alkalmaz, melyet most már számos műszaki elektronikai eszközben is használnak.

A hengeres és prizmás elemekkel ellentétben a lítium-polimer elemek borítása puha, amely könnyebbé és egyúttal kevésbé merevvé teszi őket. 

Manapság ez a legnépszerűbb választás azok számára, akik hosszú üzemidőre és nagy teljesítményre vágynak.

Miért jelentenek problémát a lítium-polimerakkumulátorok?

A lítium-polimer akkumulátorok sav- és maró hatású komponenseket tartalmaznak, amelyek károsak a környezetre, ha nem megfelelően likvidálják őket.

Szóval van-e mód arra, hogy ezeket az akkumulátorokat újrahasznosítsuk, esetleg biztonságosan dobjuk ki őket? A válasz igen. Most pedig megmutatjuk, hogy hogyan.

A lítium-polimer elemek likvidálásának legfontosabb része az, hogy először az elemeket biztonságossá kell tenni.

Ha az elemek fizikailag megsérültek, és az elemek burkolatán szakadások vagy repedések keletkeztek, akkor ne dobja ki őket! Kövesse helyette az alábbi lépéseket:

Digibuddy hordozható külső USB-s akku és napelemes (szolár) töltő -Powerbank- (mobil-, okostelefon)

Első lépés: Készítsen elő egy tál hideg vizet.
Második lépés: Keverjen a vízbe sót, mégpedig 1/2 csésze só és 1 gallon víz arányban.
Harmadik lépés: Helyezze az elemeket a sós vízbe.
Negyedik lépés: Hagyja őket ázni legalább két hétig.

Két hét után vegye ki az elemeket és csomagolja azokat újságpapírba. Most már kidobhatja őket a szemétbe, mert biztonságossá váltak - nem csak a környezet számára, hanem számunkra is!

A lítium-polimer akkumulátorok biztonságos megsemmisítésének számos módja van. Ez csak egy volt közülük. Ha további módszereket is ismer, kérjük, ne habozzon, ossza meg velünk. A megosztás törődés! Boldog és biztonságos újrahasznosítást kívánunk!


Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: