10 eszköz, amely hatékonyabbá teszi az otthoni tanulást

kudarc

Egy olyan világban, ahol mindenki napról napra távolabb kerül, nagyon fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük fejlődésünket és növekedésünket. Soha nem hagyhatod abba a tanulást, ezért minden eddiginél fontosabb, hogy a tanuláshoz megfelelő eszközök álljanak a rendelkezésére, és tartsd magad ezen az úton.

Függetlenül attól, hogy diák vagy, aki folytatja tanulmányait, a 2020-as év egy fordulópontnak bizonyult. Fizikailag elszigetelődtünk a társainktól és elszakadtunk a tanulási környezetünktől. Ismét a technológia jött a megmentésünkre, és sok vállalat nagyszerű új eszközöket bocsátott ki a tanuláshoz, hogy ezt a hiányt pótolja.

Egyes eszközök már korábban is léteztek, de népszerűségük az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt. Ezek az eszközök nem csak a nehéz időkben menthetnek meg, hanem a mindennapi folyamatokban is felhasználhatod őket a tanulás hatékonyabbá tételére.

A tanulásnak számos aspektusa van, de ebben az összefüggésben négy olyan elsődleges területre akartam összpontosítani, amelyek kritikusak a távoktatás vagy az önálló tanulás során:

  • Az olvasás – a tudás alapvető forrása
  • Tanfolyamok – haladó szintű tanulási programok
  • Információ megőrzése – a megtanult dolgok megjegyzése hosszú időre
  • Ismereteinek archiválása – tudásbázisunk egyszerű megtalálása és elérése

Olvasás – A tudás forrása

A tanulás túlnyomó többsége olvasás útján történik, és tudásunk inspirációját gyakran könyvekben találjuk. Nehéz lehet azonosítani azokat a könyveket, amelyeket érdemes elolvasni, és néha megveszünk egy könyvet, majd félúton megtudjuk, hogy nem élvezzük a stílust, vagy egyszerűen nem az, amire szükségünk van.

1. Blinkist

Buzgó olvasó vagyok, és a legnagyobb problémám, miután végigolvastam az alapvető könyveket bizonyos témákról, az, hogy új dolgokat találjak, amelyekből tanulhatok. Egyre nehezebb az összes lehetőség között válogatni, és olyat választani, ami segít, és ami tetszeni fog.

Ekkor felfedeztem a Blinkist, amelynek köszönhetően vagy ötven különböző könyvet olvastam el. A Blinkist kiválogatja a könyveket, és összefoglalja azokat egy sor rövid hangrészletben, amelyet blinknek neveznek. Általában egy Blinkist bejegyzés körülbelül 15 percet vesz igénybe, hogy meghallgasd (vagy elolvasd, ha úgy tetszik).

2. Headway

A Headway hasonló a Blinkisthez. Az alkalmazás tiszta, a felhasználói felület pedig intuitív és könnyen használható.

Az eszköz kiválóan alkalmas az olvasási minták azonosítására, és előzményeid alapján javasolja, hogy mit érdemes ezután olvasnod. Bár könyvtáruk egyelőre nem olyan kiterjedt, mint a Blinkisté, igyekeznek összefoglalókat készíteni a polcokra kerülő új könyvekhez, valamint néhány szélesebb körben ismert non-fiction könyvhöz.

Tanfolyamok – Mélyebbre menni

Az online tanfolyamok piaca egy másik iparág, amely robbanásszerűen megnőtt az elmúlt néhány évben. Minden szinten találsz tanfolyamokat mindenről. A tanárok az élet minden területéről érkeznek, és megosztják a tudásukat ezekkel a kényelmes tanulási eszközökkel.

Az elmúlt évben tucatnyi tanfolyamon mentem keresztül, és azokat könnyen megemészthetőnek és fogyaszthatónak találtam, valamint nagyon hatékonynak. Telepítheted ezeket az eszközöket a telefonodra vagy tabletedre, és használhatod őket vezetés, edzés közben vagy lefekvés előtt.

Mivel a kurzusoknak különböző szintjei vannak, kezdheted egy kezdő tanfolyammal, és megnézheted, hogy neked működik-e. Később magasabb szintre léphetsz, és folytathatod a tanulást. Különösen hatékonynak fogod találni, ha egy könyvet kombinálsz egy kurzussal, amely ugyanabban a kategóriában található ezen alkalmazások egyikében.

3. Udemy

Az Udemy egy olyan webhely és alkalmazás, amely videótanfolyamokon keresztüli online tanulást biztosít. A tartalom változatos, és a személyes és szakmai fejlődésre irányul.

Szeretem ezt az oldalt, és minden alkalommal, amikor valami újat akarok tanulni, ez az egyik kedvencem.

4. Coursera

A Coursera egy másik kiváló eszköz a tanuláshoz, különösen akkor, ha bizonyítványt szeretnél szerezni, és szeretnéd használni egy álláspályázathoz. Az Udemyvel ellentétben a Coursera inkább az akadémikusokra összpontosít, és térítés ellenében kaphatsz egy tanúsítványt, amely tanúsítja, hogy elvégezted a tanfolyamot.

5. The Great Courses

Ha a Coursera főként a szakmai készségekre irányul, a The Great Courses az órák szélesebb választékát kínálja szinte minden hobbihoz, amelyre csak gondolhatsz.

Információ megőrzése – Hosszú távú tanulás

Az információ megőrzése a tanulás kritikus része. Ha több tucat tanfolyamon mész keresztül, és könyvek százait olvasod el – bár ez jó neked –, nem jó, ha a legtöbb tartalmat nem tudod megjegyezni.

Ne feledd, hogy ez nem azt jelenti, hogy vakon megjegyzed mindazt, amit olvastál vagy hallottál. Ez azt jelenti, hogy a tanultak lényeges szempontjait oly módon kell megszervezned, hogy szükség esetén könnyen kereshess és hozzáférhess.

Ezért fontos, hogy egy olyan rendszer álljon a rendelkezésedre, amely mindig kéznél van, és lehetővé teszi személyes tanulási adatbázisod felhalmozását és létrehozását. Az ilyen tanulási eszközök rendszerezik, tárolják és logikusan összekapcsolják az oktatás minden részét. Egy későbbi időpontban visszakeresheted az információkat, és hatékonyan felhasználhatod azokat.

6. Anki

Az Anki egy olyan eszköz, amely segít emlékezni a tanultakra, és pontosabban és hosszabb ideig megőrizni az információkat. A papír kártyákat utánozza, de készítői úgy tervezték, hogy hatékonyabb legyen, mint más hagyományos tanulási módszerek.

7. Quizlet

A Quizlet egy másik alkalmazás, amelynek célja, hogy segítsen megőrizni az információkat. Ez egy tanulmányi segédlet, amely intelligens funkciói révén egy leegyszerűsített kártyarendszert teljes értékű tanulási rendszerré varázsol.

A tudásbázis archiválása és karbantartása

Nem számít, milyen jó a memóriád, nem támaszkodhatsz kizárólag rá, különösen, ha a hatékonyság optimalizálása a cél. Ezért kell egy robusztus rendszert hozzáadnod a tanulási folyamathoz, amely lehetővé teszi, hogy tárold a tanultakat, és gyorsan elérd, amikor szüksége van rá.

Itt az a cél, hogy a kurzusaidból, a könyvekből, videókból és hangfájlokból származó jegyzetek megfelelően legyenek rendszerezve és felcímkézve, így néhány kattintással visszakereshetők.

8. Diigo

A Diigo egy személyes információkezelési és -szervezési rendszer, amely lehetővé teszi az interneten talált információk könyvjelzők közé helyezését, kiemelését vagy körvonalazását, címkézését és archiválását.

9. Evernote

Az Evernote egy veterán alkalmazás. A 2000-es évek elején indult, és az elsők között volt, amely teljes mértékben átvette a mobil integrációt és az eszközök közötti szinkronizálást.

10. Notion

A Notion sokkal több, mint egy jegyzetkészítő alkalmazás. Ez egy egész rendszer, amelyet a személyes tanulási központodként állíthatsz be. Lényegében a Notion egy olyan adatbázis, amelyet úgy alakíthatsz ki, hogy intuitív módon tárolja a jegyzeteidet, és könnyű hozzáférést biztosítson az adatokhoz.

Végső gondolatok

A tanulás nem követelmény, hanem felelősség. Az a gondolat, hogy az iskola alatt befejezted a tanulást, és utána az élet következik, elavult, és ezen a gondolkodásmódon végleg változtatnunk kell.

Mindannyiunknak van hova fejlődnie, és ha a tanulás a prioritási listánk végére kerül, előbb-utóbb meg fogjuk bánni. Csak ha tudatos időt szánsz a tanulásra és minden nap foglalkozol vele, akkor leszel képes növekedni, fejleszteni magadat, és boldogabb és teljesebb életet élni.

Ha egyedül tanulsz otthon, fennáll az a veszély, hogy halogatás vagy útmutatás hiánya áldozatává válsz. Ezért nagyon fontos, hogy a tanuláshoz megfelelő eszközök álljanak a rendelkezésedre. Javítják a hatékonyságodat, motiválnak, és segítik nyomon követni a fejlődésedet, szimulálva az osztálytermi környezetet.

Ezek a tanulási eszközök azonban csak a kezdetet jelentik. Arra kérlek, hogy soha ne hagyd abba a status quo megkérdőjelezését, és folyton azt kérdezd magadtól: „Mit tanulhatnék még? Hol találhatok még olyan információkat, amelyek könnyen beszerezhetők, gyorsan megemészthetők, és segítenek nekem és az életemnek?”

Jó tanulást!

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Melyek azok a területek, amelyekre az összefoglaló szöveg összpontosít?

Az összefoglaló szöveg négy elsődleges területre összpontosít, amelyek kritikusak a távoktatás vagy az önálló tanulás során: olvasás, tanfolyamok, információ megőrzése és ismereteinek archiválása.

Mi az a Blinkist?

A Blinkist egy olyan alkalmazás, amely kiválogatja az olvasni való könyveket, és összefoglalja azokat egy sor rövid hangrészletben, amelyet blinknek neveznek. Általában egy Blinkist bejegyzés körülbelül 15 percet vesz igénybe, hogy meghallgasd (vagy elolvasd, ha úgy tetszik).

Milyen alkalmazás az Headway?

A Headway egy hasonló alkalmazás a Blinkisthez. Az eszköz kiválóan alkalmas az olvasási minták azonosítására, és előzményeid alapján javasolja, hogy mit érdemes ezután olvasnod. Bár könyvtáruk folyamatosan bővül, és már magyar nyelven is elérhetőek.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...