Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

munka

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?

Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak olyan emberek, akik könnyedén képesek a teljes munkaidős munkával zsonglőrködni, egy saját projekten dolgozni, és élvezni a minőségi időt a családdal és a barátokkal anélkül, hogy megizzadnának, míg mások alig találnak időt a munkán és az alváson kívül bármi másra is?

A titok az időkihasználásban rejlik. Az elegendő idő nem arról szól, hogy keményebben dolgozzon, hanem hogy okosabban dolgozzon, és tudatosabban hozzon döntéseket az élete optimalizálása érdekében.

Ha szeretné tudni, hogy hogyan hasznosíthatja az idejét a személyes, pénzügyi és karrier céljainak eléréséhez anélkül, hogy kiégettnek és teljesen kimerültnek érezné magát minden egyes nap, olvassa el ezt a cikket, amelyben megmutatjuk, hogy hogyan teheti ezt meg!

Mi az idő tőkeáttétel?

Mielőtt belemerülnénk abba, hogy hogyan illesztheti be az idő tőkeáttételt az elfoglalt életébe, elengedhetetlen, hogy határozottan megértse, mit jelent az idő tőkeáttétel.

A Merriam-Webster szótár szerint: A tőkeáttételt úgy definiáljuk, mint „egy kar működését vagy az általa megszerzett mechanikai előnyt”.

Más szavakkal, a tőkeáttétel magában foglalja az erőforrások felhasználását „előny” megszerzésére, például céljainak hatékonyabb elérésére.

Az idő vitathatatlanul a legszűkebb erőforrásunk. Annak megértése, hogy az idő véges, és hogy ön irányítja, hogy hogyan használja fel az idejét, az élete idő tőkeáttétellel való optimalizálásának alapvető elve.

Az idő tőkeáttétel azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítéssel a legjelentősebb eredményt érjük el.

Az idő tőkeáttétel nem azt jelenti, hogy napi 12 óránál többet kell dolgozni, heti 7 napon át, és kockáztatni a fizikai és a mentális egészségét a céljai elérése érdekében.

Az idő kihasználásának megtanulása inkább azt teszi lehetővé, hogy továbbra is ugyanazokat a célokat érje el, mintha egész éjjel-nappal dolgozna, kivéve, hogy nem kell állandóan túlterheltnek, stresszesnek és kimerültnek éreznie magát.

Ennek az az oka, hogy az időkihasználás azt is jelenti, hogy mások idejét is felhasználjuk úgy, hogy átruházzuk azokat a feladatokat, amelyeket ön helyett elvégezhetnek, és/vagy a technológia és az automatizálás erejével okosabban, nem pedig keményebben dolgozzunk.

Egy adott napon csak bizonyos mennyiségű ideje van; ezért naponta csak bizonyos mennyiségű dolgot érhet el egyedül. Ha azonban mások idejét használja fel és kihasználja a technológiát az élete automatizálására, akkor hatékonyabban érheti el a céljait anélkül, hogy veszélyeztetné az egészségét és a jólétét.

Az időkihasználás növeli a termelékenységet azáltal, hogy alacsonyabb szintű feladatokat (pl. e-mailek megválaszolása, otthon takarítása, vagy akár kutyasétáltatás) is átruházhat más emberekre, akik szintén képesek ugyanazokat a feladatokat elvégezni ön helyett egy adott ütemben.

Bár ezeknek az alacsonyabb szintű feladatoknak az átruházása költséggel jár, a visszanyert idő lehetővé teszi, hogy több figyelmet fordítson magasabb szintű feladatokra, sőt olyan személyes kötelezettségvállalásokra/lehetőségekre, amelyek jelentősen javíthatják magánéletét és szakmai karrierjét (azaz üzleti stratégia kidolgozása, a munkatársak jobb menedzselése, előadások konferencián, minőségi idő eltöltése szeretteivel).

Nemzedékünk legsikeresebb emberei, Mark Zuckerberg és Elon Musk is felhasználja az idő tőkeáttétel erejét a vállalataik sikeres működtetésére és bővítésére azáltal, hogy szándékosan ruházzák át a feladatokat a megfelelő emberekre, hogy hatékonyan növeljék a vállalkozásukat.

Bár nem biztos, hogy több milliárd dolláros céget vezet, ha vállalkozó  és bizonyos feladatokat a megfelelő emberekre tud ruházni, ez nem csak segít hatékonyabban elérni a céljait, hanem biztosítja, hogy ne égjen ki vagy hogy ne kelljen kompromisszumot kötni és feláldozni a barátaival és családjával eltöltött minőségi időt, hogy elérje a céljait.

Hogyan lehet kihasználni az időt a termelékenység növelésére

Ha kíváncsi arra, hogy hogyan hasznosíthatja az időt a célok hatékonyabb elérésére az életében, fontolja meg a következőket:

  1. használja ki a saját idejét
  2. használja ki mások idejét.

Fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy hol tart, és hogyan tudja sikeresen kihasználni az idejét. Ha csak most kezdi vállalkozását, előfordulhat, hogy még nincs annyi pénze és erőforrása, hogy mások idejét kihasználja vállalkozása fejlesztésére. Azonban továbbra is kihasználhatja saját idejét vállalkozása hatékony bővítésére.

Hasonlóképpen, egyedül csak annyira tudja növelni vállalkozását, még időkihasználással is, amíg el nem éri azt a pontot, ahol mások idejének kihasználása rendkívül előnyös lehet.

Tanulja meg, hogy hogyan növelheti termelékenységét és eredményeit saját és mások idejének kihasználásával:

Használja ki saját idejét

Bár mindannyiunknak korlátozott az ideje, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének hatékony módok arra, hogy felhasználjuk a saját időnke a céljaink hatékony eléréséhez. Használja ezt a három tippet, hogy hatékonyabban kihasználja saját idejét.

1. SMARTer célok beállítása

A saját idő kihasználásának egyik legfontosabb módja annak meghatározása, hogy mik a céljai, és konkrét tervet dolgozzon ki arra vonatkozóan, hogyan fogja elérni ezeket a konkrét célokat.

Valószínűleg hallott már a SMART célokról, de mi a helyzet a SMARTer célokkal?

Sokan azért nem érik el a céljaikat, mert lehet, hogy nem igazán értik, miért akarnak elérni bizonyos célokat. Annak megértése, hogy miért szeretne bizonyos célokat elérni, segíthet különbséget tenni a kívánt (az észlelt cél) és a kitűzött cél mögött meghúzódó cél között. Így módosíthatja céljait, hogy azok valóban összhangban legyenek a cél mögött meghúzódó céllal. Ez is egy SMARTer cél.

Néha bonyolult lehet megérteni egy adott cél mögött meghúzódó legigazabb vágyait és szándékait. 

Miután megértette a céljai mögött meghúzódó „miért”, itt az ideje, hogy olyan SMART (Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Time-Bound azaz specifikus, mérhető, elérhető, releváns, időhöz kötött) célokat tűzzön ki, amelyek összhangban vannak a céljával, ugyanakkor elszámoltathatóság érzését is adják ezek sikeres megvalósítása érdekében. célokat.

A konkrét célok kitűzése csak egy a SMART célrendszert alkotó öt tényező közül. Az egyik kiváló példa arra, hogy miért fontos a világos célok kitűzése, Edwin Locke célmeghatározási elmélete. A célmeghatározás elmélete a célok kitűzésének erejére utal az általános teljesítmény javításában, mivel azok, akik konkrét, nehezebb célokat tűznek ki, nagyobb valószínűséggel érik el ezeket, mint azok, akik általánosabb, könnyebb célokat tűznek ki.

2. A prioritások meghatározása

Az idő fontossági sorrendbe állítása egy másik módja a saját idő kihasználásának. A prioritások meghatározása azt jelenti, hogy több idejét és energiáját kell értelmes, fontos feladatokra összpontosítania, és kevesebb időt fordítani az apró, kevésbé értelmes feladatokra.

Ezért alapvető fontosságú, hogy megértsük a különbséget a fontos és a nem annyira fontos feladatok között. Ahelyett, hogy véletlenszerűen végezné el az összes feladatot, először minden feladat értékét értékelje. Így aztán elkezdheti, és szándékosan a legtöbb időt ezekre az értékesebb feladatokra fordíthatja először, és haladhat tovább.

3. Használja a technológiát és az automatizálást

A mai digitális korban számtalan mód létezik a technológia felhasználására az idő kihasználására és a rutinok automatizálására, amelyek egyébként értékes időt vennének el a napból.

Meglepődne, ha megtanulja a folyamatosan végzett különféle folyamatokat és rutinokat, amelyek könnyen automatizálhatók, hogy kevesebb idő alatt többet végezzenek.

Manapság számos automatizálási szoftver lehetővé teszi a meglehetősen hétköznapi feladatok egyedi testreszabását, automatizálását, majd végrehajtását, amelyekhez nincs szükség sok emberi segítségre vagy útmutatásra.

Használja ki mások idejét

Eljön az a pont, amikor már teljesen kihasználja a saját idejét, és segítségre lenne szüksége. Míg mások idejének kihasználása kiváló módja lehet céljai gyorsabb elérésének, az is katasztrofális lehet, ha nem szán rá időt, hogy megtalálja a megfelelő embereket, akikre átruházhatja feladatait.

Íme néhány hasznos tipp arra vonatkozóan, hogyan hasznosíthatja mások idejét, hogy a megfelelő emberekkel együttműködve hatékonyabban érje el céljait.

1. Készítsen egyértelmű iránymutatásokat és terveket

Ha előre meghatároz egy egyszerű, de átfogó irányelvet a csapat számára, időt és sok fejfájást takaríthat meg az úton. Alapvető fontosságú, hogy a feladatokat átruházó egyéneknek elmondja: 1) mit kell tenniük, 2) mikor kell elvégezniük, és 3) hogyan tudják elérni ezeket a feladatokat, hogy megfeleljenek az ön normáinak.

Míg egyes feladatok, mint például az e-mailek küldése, olyan egyszerűek, mint egy e-mail-sablon létrehozása az új alkalmazottak számára, más feladatok, mint például a vállalkozás adatainak elemzése vagy tartalom létrehozása a vállalkozás növekedéséhez, nem biztos, hogy olyan egyszerűek.

Itt rendkívül fontos, hogy átfogó útmutatót készítsen csapata számára. Ezzel nemcsak időt takaríthat meg hosszú távon, így a csapatának nem kell állandóan kérdéseket feltennie, hogy megértse, hogyan kell hatékonyan elvégezni a feladatot, hanem biztosítja, hogy a csapat által végzett munka megfeleljen az elvárásoknak.

Ezért, ha világos irányelveket és terveket állít fel a csapat számára, amelyeket előre kell követni, az segíti az egész csapat hatékony munkáját. Így csapata minden megfelelő erőforrással és eszközzel rendelkezik a problémák hatékony megoldásához és minőségi munka létrehozásához anélkül, hogy önre kellene hagyatkoznia.

Az összetettebb feladatokhoz, amelyek megzavarhatják a csapatot, fontolja meg olyan oktatóvideók készítését, amelyek az elejétől a végéig végighaladnak a folyamaton, amelyet szeretné, ha csapata befejezne. Így az egyén újra és újra megnézheti a videót, és ha továbbra is zavarban van, forduljon önhöz útmutatásért.

2. Delegálás

Bár a feladatok átruházása ijesztően hangozhat, elengedhetetlen a termelékenység hatékony növelése és a céljai elérése érdekében. Ennek ellenére megfelelő csapatot kell felépítenie, amelyre átruházhatja feladatait. Ha nem találja meg a megfelelő személy(eke)t, akire átruházhatja feladatait, az káros lehet, és negatívan befolyásolhatja személyes és szakmai céljainak elérése felé tett előrehaladását.

Néhány fontos átruházási szabály, amelyet érdemes megjegyezni:

  • Megfelelő személy(ek) azonosítása bizonyos feladatok elvégzésére. Ha például egy személy kivételes az adatok Excelben történő létrehozása és rendszerezése terén, akkor ruházza át az ilyen adatokkal kapcsolatos feladatokat erre a személyre.
  • Legyen konkrét és világos a feladat hatékony végrehajtásával kapcsolatos elvárásokról. Azonban álljon ellen a mikromenedzsment késztetésének, mivel ez rontja az alkalmazottak teljesítményét és termelékenységét.
  • Szükség esetén nyújtson támogatást annak biztosításához, hogy alkalmazottja rendelkezzen a feladatai elvégzéséhez szükséges összes erőforrással és információval.

3. Hozzon be szakértőket és tanácsadókat

Néhány dolgot a legjobb a szakértőkre bízni. Szakértők és tanácsadók bemutatása nagyszerű módja lehet a jelenlegi csapatában meglévő tudás-, készségek és tapasztalati hiányosságok pótlásának, amelyek ronthatják vállalkozása azon képességét, hogy a lehető leghatékonyabban végezze el munkáját.

A szakértők nemcsak maximalizálhatják vállalkozása teljesítményét, hanem új ötleteket, perspektívákat és háttereket is behozhatnak a vállalkozása kitűnéséhez.

Végszó

Az idő korlátozott; az időkihasználás azonban jelentősen javíthatja az eredmények minőségét, segíthet hatékonyabban elérni céljait anélkül, hogy állandóan kiégettnek és túlterheltnek érezné magát.

Fontos, hogy megtanulja, hogyan hasznosítsa az időt saját és mások idejének kihasználásával, hogy hatékonyabban érje el céljait anélkül, hogy veszélyeztetné egészségét vagy munkája minőségét.

Ha olyan módszereket keresett, amelyekkel vállalkozását a következő szintre emelheti, vagy egyszerűen csak több egyensúlyt szeretne találni a napokban, hogy mind a szakmai, mind a magánéletét felépítse, próbálja kihasználni az idejét tőkeáttétellel.

Ha tudatosan használja fel az idejét, és követi a fenti módszereket az idő kihasználására, akkor hatékonyabban érheti el céljait anélkül, hogy stresszesnek, kimerültnek érezné magát, és arra kényszerülne, hogy feláldozza a szeretteivel töltött minőségi időt a folyamat során.

Nincs ideje a teljes cikkre? Olvassa el az alábbi összefoglalót.

❯ Az időkihasználás azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítéssel a legjelentősebb eredményt érjük el.

❯ Az időkihasználás azt jelenti, hogy mások idejét arra fordítjuk, hogy átruházzuk azokat a feladatokat, amelyeket ön helyett elvégezhetnek, és/vagy a technológia és az automatizálás erejét okosabban, nem pedig keményebben dolgozzák.

❯ Növelheti a termelékenységet, ha kihasználja saját és mások idejét.

❯ A saját idejének kihasználása érdekében állítson be SMARTer célokat, állítsa be a prioritásokat és használja a technológiát és az automatizálást.

❯ Hogy kihasználja mások idejét, dolgozzon ki egyértelmű irányelveket és terveket, tanulja meg a hatékony delegálást , és kérjen fel szakértőket és tanácsadókat, hogy segítsék a munkáját.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az idő tőkeáttétel?

Az idő tőkeáttétel azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítéssel a legjelentősebb eredményt érjük el a céljaink eléréséhez.

Hogyan hasznosíthatjuk az idő tőkeáttételt az életünkben?

Az időkihasználás azt jelenti, hogy okosabban dolgozunk, és tudatosabbak vagyunk a döntéseinkben, hogy optimalizáljuk az életünket. Ez magában foglalja mások idejének felhasználását és az automatizálás erejét is.

Mi a különbség az idő tőkeáttétel és az állandó túlterheltség között?

Az idő tőkeáttétel a hatékony erőforrásfelhasználást jelenti, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítéssel érjük el a legjobb eredményt, míg az állandó túlterheltség azt jelenti, hogy állandóan túlterhelt, stresszes és kimerült vagyunk.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...

karácsony

12 spórolási tipp karácsonyra

Az ünnepi időszak az öröm és az ünneplés időszaka, de lehet az anyagi stressz időszaka is. Az ajándékozás, a szórakoztatás és az utazás miatt az...