A napi meditáció előnyei a nyaralás alatt

joga

A nyaralás főként a pihenésről és a kikapcsolódásról szól, de mi lenne, ha sokkal többet kihozhatnál belőle?

Mi lenne, ha a nyaralás alatt minden eddiginél több energiával tudnád feltölteni magad?

Készen állsz valamire, ami örökre megváltoztatja az életedet?

A napi meditáció beépítése a nyaralásba valóban segíthet abban, hogy a legtöbbet hozd ki belőle. Ez az útmutató pontosan elmagyarázza, hogy hogyan kell ezt megtenni, és felvázolja azt a sok előnyt, amelyet a mindfulness meditációval érhetsz el.

Miért van értelme a meditáció gyakorlásának?

A legtöbb ember azt feltételezi, hogy a meditáció arról szól, hogy törökülésben ülünk, és azon gondolkodunk, ami eszünkbe jut, és ennek nincs valódi gyakorlati célja. Egyesek akár teljes időpocsékolásnak is neveznék. Természetesen ezeknek az embereknek a többsége soha életében nem meditált igazán.

Az igazság az, hogy a meditáció erőteljesen befolyásolhatja jólétét és az általános energiát.

Ezenkívül segíthet a különféle kiegyensúlyozatlan érzelmi állapotok kezelésében és harmóniájában. A maximális előnyök elérése érdekében azonban fontos, hogy minden nap legalább 30 percet meditálj.

Minél gyakrabban meditálsz, annál jobb; de ne feledd, kezdd el lassan és fokozatosan. 

A kezdéshez nézzünk meg néhányat a meditáció ismert előnyei közül: 

1. Sokkal jobban fogsz aludni

2. Az energiaszinted szárnyalni fog

3. Egyensúlyt tapasztalsz

4. Sokkal kevésbé leszel feledékeny

5. Jobb fókuszt kapsz

6. A fájdalom többé nem fog sújtani

7. Megvilágosodsz

Végső soron a meditáció ráébreszt arra, hogy a fizikai test felett állsz. Te nem a test vagy, sem az érzelmeid… vagy még csak a gondolataid sem.

Ez szokatlan szabadságot ad.

Többé nem érzed magad annyira korlátozottnak, mint korábban, és az egész életfelfogásod megváltozik. Egyes esetekben a halálfélelem teljesen eltűnik.

A pontos belső állapotokat nehéz leírni, de a napi meditáció gyakorlása során a felsőbbrendű boldogság érzése nyilvánul meg, és még azt is megkérdőjelezed, hogy mi is a boldogság valójában. 

Az egyik legfontosabb dolog, amit észben kell tartanod, hogy az elején fegyelmezd magad, hogy tovább menj. Ilyenkor úgy tűnik, hogy valójában semmi sem történik meg, bár végül rájössz, hogy van benne valami, ami sok dolgot pozitív irányban megváltoztat.

Sok okot találhatsz az abbahagyására, de folytatnod kell, ha valódi eredményeket szeretnél látni. Ne add fel!

Ez már önmagában is tanulság, amikor a meditációról, sőt magáról az életről van szó. Türelmet kell fejleszteni ahhoz, hogy sikerüljön elérni a mélyebb állapotokat. Valójában bármihez, amit érdemes követni az életben, türelemre és elszántságra van szükség.

Semmi sem történik egyik napról a másikra! 

Gyakorolj mindennap a nyaraláson

Tehát nyaralsz, és szeretnéd a legtöbbet kihozni a meditációidból. Hogyan csinálod? Valójában nagyon egyszerű, és könnyen beütemezhető.

Ha a gyerekeiddel nyaralsz, az a jó a meditációban, hogy bárki meg tudja csinálni.

Nem számít, milyen életkorú, a meditáció mindenki számára biztonságos – ezért kérd meg a gyerekeket is, hogy csatlakozzanak hozzád!

Így nem számít, hogy ki jött el nyaralni, akár egyedül, akár családosan meditálsz, akkor is élvezheti az előnyeit, ha távol vagy az otthonodtól. 

Kezdj el élvezni a Mindfulness jutalmát még ma

Most, hogy megértetted a meditáció hatalmas előnyeit, és bárki szinte bárhol gyakorolhatja a meditációt, felmerülhet benned a kérdés: melyek a sikeres meditáció alapvető összetevői?

1. Öleld át a csendet

Nincs igazi meditáció anélkül, hogy először nem találnál egy csendes helyet.

Füldugókat használhatsz a legtöbb külső zaj kioltására, ha nem található csendes hely.

Attól függően, hogy hol nyaralsz, fontold meg a természetben való meditáció ötletét. Például, ha egy kiránduláson vagy egy erdőben sétálsz és talál egy szép csendes helyet a meditációhoz, akkor hajrá!

2. Megfelelő pozíció

Ha megtaláltad a megfelelő helyet a meditációhoz, az élmény minősége szempontjából elengedhetetlen, hogy olyan pozíciót válassz a meditációhoz, amelyben jól érzed magát. 

Ha olyan nehéz testhelyzetben meditálsz, amely fájdalmat okoz, akkor elképzelheted, hogy az élmény negatív hatással lesz rád.

Legyél óvatos az ágyban való meditációval, mert nagyon könnyen elalszol.

Egy másik említésre méltó dolog, hogy gyakran a meditációs testhelyzet kezdetben nem kényelmes; sőt hónapokba telhet, amíg megszokod ezt a testtartást, hogy teljesen ellazulj. Nyaralás közben lazíts és ragaszkodjon olyan testhelyzethez, amelyben már könnyű ellazulni, például kényelmesen ülj.

3. Öltözz a sikerhez

A legjobb, ha valami pihentetőt viselsz meditáció közben, különben eltereli a belső figyelmedet a külső szempontokra, amelyek kényelmetlenséget okoznak a testednek.

A választott ruha valóban nagy változást hozhat a meditáció minőségét illetően.

4. Ügyelj arra, hogy mit eszel (és iszol)

Meditáció előtt tanácsos vizet inni, hogy a test hidratált legyen.

Egy másik nagyon fontos szempont, hogy soha ne meditáljunk közvetlenül étkezés után.

Étkezés után tarts 2-3 órás szünetet, mielőtt elkezdenél meditálni. Ezt a szempontot korábban figyelmen kívül hagytam, és nem lett jó a vége. Itt jó lenne megemlíteni, hogy a meditáció erőteljes és jótékony hatással van az emésztésre.

5. Zárj ki minden zavaró tényezőt

Mindenképpen kapcsold ki a TV-t, a laptopot, a táblagépet, a telefont stb. arra az időszakra, amíg meditálni fogsz.

Fontos, hogy a hirtelen zaj ne zavarja meg a meditációt. Az ilyen zavaró tényezők megnehezíthetik az egész élményt, és nem fogod annyi előnyét élvezni.

6. Tervezz megfelelően

Nem lenne bölcs dolog közvetlenül meditálni játék, filmnézés vagy huzamosabb ideig tartó zenehallgatás után. 

Ezekben az esetekben az elme egyre aktívabb lesz a különféle gondolatokkal. Ilyen állapotban meditálni állandó küzdelem lenne.

Vegyed fel azt a testhelyzetet, amelyben a legkényelmesebb, és kezdd azzal, hogy lassan lélegezz be az orron keresztül, majd lélegezz ki a szádon keresztül.

Folytasd ezt egy ideig, amíg teljesen nyugodtnak nem érzed magad.

A meditáció során az ellazultság nagyon fontos szempont, ha sikeresen akarod elérni a tudat mélyebb állapotait.

Ezután továbbra is figyelj a légzésedre, de most már csak az orrodon keresztül lélegezz.

Az igazi mentális szabadság és a meditáció valódi megbecsülése akkor fog eljönni, amikor ráébredsz arra az üres résre a lélegzetek és különösen a gondolataid között.

Ez a tiszta üresség az igazi belső béke. Ha meg tudod tartani ezt az állapotot, tested megtelik energiával, és a meditáció áldássá válik!

Alapvető fontosságú, hogy ne légy frusztrált vagy ideges, mert eleinte képtelen vagy elengedni, mert folyamatosan tolakodó gondolatok özönlenek a tudatodba.

Ismerje fel a helyzetet, és folytasd a meditációt.

Apránként tovább fogsz haladni mindaddig, amíg folytatni tudod és megőrzöd a higgadt hozzáállást. Nincs miért erőltetni a dolgokat.

A meditatív állapotnak természetesnek kell lennie. Meg kell tanulnod alkalmazkodni a belső állapotaidhoz, és haladnod az áramlással, miközben meg kell őrizned a tudatosságot.

Mindfulness bárhová is mész

Hasonlóan minden máshoz, a tartós eredmények eléréséhez naponta, hosszan tartó meditációra van szükség. Azonban a vakáció a legalkalmasabb idő elkezdeni ezt a gyakorlatot, és belekóstolni annak erejébe.

Ha egyszer belemerülsz a nyaralás alatt, más módokat fogsz keresni a meditáció integrálására a mindennapi életedben.

Csak miután hónapok óta napi rendszerességgel meditálsz, kezdenek nyilvánvalóvá válni számomra a valódi előnyei.

Ez azonban nem vegye el a kedved a meditációtól. Nem kell olyan sokáig meditálnod ahhoz, hogy jelentős változást láss az életedben. És bár ezen a ponton nehéznek tűnhet a meditáció integrálása a mindennapi életedbe, amikor éppen nem nyaralsz, végül megtalálod a módját.

A legjobbakat kívánom a meditációs utadhoz. Ha a vakáció alatt elkezded a napi gyakorlatot, az egész életedben emlékezni fogsz rá!

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Miért érdemes beépíteni a meditációt a nyaralásba?

A meditáció segít abban, hogy a nyaralás alatt minden eddiginél több energiával töltsd fel magad, és sokkal többet hozz ki belőle. Ez az útmutató pontosan elmagyarázza, hogy hogyan kell ezt megtenni, és felvázolja azt a sok előnyt, amelyet a mindfulness meditációval érhetsz el.

Mire jó a meditáció?

A meditáció erőteljesen befolyásolhatja a jólétet és az általános energiát. Segíthet a különféle kiegyensúlyozatlan érzelmi állapotok kezelésében és harmóniájában. Ezenkívül sok előnnyel jár, többek között sokkal jobban alszol, az energiaszinted megnő, egyensúlyt tapasztalsz, kevésbé leszel feledékeny, jobb fókuszt kapsz, a fájdalom többé nem fog sújtani és megvilágosodsz.

Milyen tanulsága van a meditációnak?

A meditáció tanulsága az, hogy türelmesnek kell lenni ahhoz, hogy sikerüljön elérni a mélyebb, pozitív hatásokat. Fontos, hogy minden nap legalább 30 percet meditálj, és minél gyakrabban meditálsz, annál jobb. Ne add fel azonnal, ha nehézségekbe ütközöl, hiszen az elején úgy tűnhet, hogy semmi sem történik, de idővel rájössz, hogy van benne valami, ami sok dolgot pozitív irányban megváltoztat.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...