Hogyan lehet túllépni a felelősségtől való félelmen, és többet elérni az életben

félénk

Egy bizonyos ponton mindannyian megállunk, felhagyunk azon lépések megtételével, amelyekkel előbbre jutottunk, megnyugvást találunk, és nem igyekszünk többé megkérdőjelezni a status quót.

Ez mind nagyon szép és jó, amíg nem történik valami furcsa, beindul a belső hajtóerőd, fel nem ismered, hogy megálltál a növekedésben, és eluralkodik rajtad a felelősségtől való félelem.

Nyugtalanító élmény lehet annak felismerése, hogy mentálisan átadtad magad a félelemnek, a kételynek és az aggodalomnak, ami visszatart téged attól, hogy a legnagyobb mértékben kihasználd a képességeidet és önkifejezésedet.

Ebben a cikkben felvázolok néhányat a leghatékonyabb lépések közül, amelyeket azonnal megtehetsz, hogy óriási lökést adj az életednek a megfelelő irányba a nehéz út kiválasztásához, a kihívások leküzdéséhez és a képességek bővítéséhez; így elkezdheted vállalni a felelősséget.

Ezen nehéz stratégiák végrehajtása segít leküzdeni a felelősségtől való félelmet, és többet fogsz elérni az életben.

Legyen ez a mottód

A legendás YouTuber, Evan Carmichael (3,2 millió feliratkozó) mottója figyelemre méltó.

Evan szégyenlős, innovatív gyerekként nőtt fel a kanadai Torontóban. A húszas évei közepén hatalmas választás előtt állt az életben: vagy a szokásos utat választja, vállal egy jól fizető munkát és biztonságosan él, vagy merész lesz és vállalkozó lesz.

Evan az utóbbit választotta, és a beszédeiből és az Instagram-bejegyzéseiből látni fogjátok, hogy arról híres, hogy kimondja

“F.E.A.R has two meanings, Face Everything And Rise or Forget Everything And Run”.

Azaz a FÉLELEM-nek két jelentése van: Szembenézel mindennel és felemelkedsz vagy elfelejtesz mindent és elfutsz.

Forbes mára a 40 legjobb közösségi hálós marketingesként ismeri el. Evan mottója a következő: „Bonyolult dolgokat csinálok” .

Azzal, hogy úgy döntött, hogy ezt a hitvallást életre szóló mantrájaként alkalmazza, segített Evannek cselekedni, és a félelem ellenére kilépni az ismeretlenbe. Képes volt legyőzni a felelősség mögött rejlő félelmet az önfelfogásának köszönhetően.

A bonyolult dolgok végzése a szó szoros értelmében ő, ez az identitásának része, és bátran vállalja azokat a dolgokat, amelyek megijesztik, és ennek eredményeként többet ér el.

A nagy kérdés:

Milyen mottót vagy mantrát állíthatsz magadnak, hogy minden egyes nap szembe nézz az élettel?

Az a hihetetlen, hogy ha ismételten azt csinálod, amitől a legjobban félsz, azzal serkented az endorfinok rohamát, amely felkészít a következő kihívásra.

Mivel identitásod része a bonyolult dolgok megtétele, ez szokásoddá válik, és mivel minden nap megünnepeled a kis győzelmeket, megerősíted a viselkedésed, ami arra készteti az agyat, hogy szisztematikusan több lehetőséget keressen.

Ennek eredményeként eltávolodsz a felelősségtől való félelmedtől, és úgy érzed majd, hogy képes vagy olyan felelősségek vállalására, amelyektől korábban ódzkodtál volna, sőt, nem lepne meg, ha extra kötelezettségeket vállalnál.

Ne feledd, a legnagyobb jutalom általában azon ajtó mögött van, amelytől a legjobban félünk. Ez az ajándék új ügyfelek megnyerése, új kapcsolatok vagy egyszerűen olyan új tehetségek felfedezése lehet, amelyekről nem is tudtuk, hogy vannak.

Vállalj személyes felelősséget

Ha már a felelősségről beszélünk, minden veled kezdődik!

Senki sem érheti el, hogy valamit érezz. Még ha valami valóságosnak is tűnik, csak rajtad múlik, hogy ezt az érzelmet igazságként fogadod-e el.

Ehhez az kell, hogy személyes felelősséget vállalsz mindenért, ami az életedben történik.

Ez azt jelenti, hogy az interjúra való felkészülés szintje, a késést okozó forgalmi dugó és a laptop akkumulátorának váratlanul lemerülése is a te felelősséged. 

Ez egy attitűdváltás. Amikor ezzel a gondolkodásmóddal közelíted meg a helyzetet, az átalakítja a belső energiádat és a szenvedély újra fellángol.

Például, ha a főnöködet hibáztatod, amiért megkeserítette az életedet, túlóráztál, és haragot táplálsz, akkor teljesen elszalasztod a lehetőséget, hogy sziklaszilárd önbizalmat alakíts ki.

Az ehhez hasonló tapasztalatok erőt adnak, nem pedig legyengítenek.

Azzal, hogy inkább arra összpontosítasz, amit irányítani tudsz, a hozzáállásodra és arra, hogy a problémák ellenére mindig folytatod, mozgásba hozzák a siker kerekeit.

Ha ezt az utat választod, és korábban mész be a munkahelyedre ahelyett, hogy neheztelsz, hogy dolgoznod kell, az energiádat az előtted rejlő lehetőségre irányítod, ez pedig megváltoztatja az életed.

Ahelyett, hogy „dolgoznom kell”, azt látod, hogy kiváltság a munkavégzés. Minden nap a legjobbat kell nyújtanod, és ennek eredményeként túlteljesítesz, aminek eredményeként a főnököd nyugodtabb lesz és megadja azt az önállóságot, amely után sóvárogsz.

Ha már a fókuszról beszélünk, a következő pontot érdemes igazán megjegyezni.

Változtasd meg a perspektívádat

Amikor az a küldetésed, hogy adj, akkor azokat az érzékeidet ébreszted fel, amelyek arra késztetnek, hogy nagyban éld az életed!

Nem számít, milyen kicsi, ez az a perspektíva , hogy többet akarunk tenni másokért, szolgálni, ez pedig a változás közvetítője.

Például felkínálják neked a lehetőséget, hogy egy nagy beszédet tarts, de attól tartasz, hogy elrontod, és ezért visszautasítod. Amikor az a küldetésed, hogy adakozz, ebből az elvből építkezel, és azt mondod magadnak: „Ezt a beszédet azért fogom megtartani, mert valakinek segítek vele. Ha már egy életet is megváltoztatok vele, akkor már megérte”.

Ha ezt állítod be a siker barométereként, a félelem megszűnik, és a küldetésed megjelenik. Ez már nem rólad és a kétségeidről szól, sokkal nagyobb annál, hanem az ügyről, az adakozásról és a szolgálatról egy mélyebb szinten.

Amikor az adakozás áll a tevékenységed középpontjában, az értelmet és célt ad a küzdelemnek. Nem szünteti meg a félelmet, de erőt ad a folytatáshoz.

Kizökkenti a fejed, megállítja az elemzést és az aggódást, és lehetővé teszi, hogy szívből jövő életet élj.

Ez az a hely, ahol valóban újra élni kezdesz.

Mit adhatsz ma? Hogyan szolgálhatsz másokat olyasvalamivel, amit félsz megtenni? Milyen felelősséget próbálsz kikerülni?

Nyeld le a békát

Amikor úgy érzed, elakadtál, és azon töprengsz, ami még várat magára, akkor nem a jelen pillanatban vagy. Valójában ellopod magadtól az örömöt azzal, hogy azon aggódsz, ami még csak jön.

Ha elkötelezed magad, hogy lenyeled a békát, az azt jelenti, hogy először a nehéz dolgokkal kell megbirkóznod és gyorsan el kell távolítanod őket az utadból.

Felébredsz, elmész az edzőterembe, azonnal elkezded készíteni a prezentációt, elküldöd azt a nehéz e-mailt, letudod azt a kínos beszélgetést – lényeg, hogy mozgásba lendülsz, és elkezded csinálni.

Amikor azt látod, hogy olyan dolgokat teszel, amelyek megijesztenek, és felteszed a kezed olyan feladatokért és szerepekért, amelyek kívül esnek a komfortzónádon, megmutatod magadnak, hogy tisztelsz és értékelsz mindent, ami benned van.

A következő lépés a varázslat. Ez varázsolja erőfeszítést felgyorsult haladássá és mély önbizalommá.

Az önbizalom óriási dolog, életbevágóan fontos, hogy mindenáron megtartsd az önmagad felé tett kötelezettségeidet – Ed Mylett vállalkozó és motivációs előadó részletesen kifejti ezt a témáról szóló podcastjában.

Azzal, hogy megteszed, amit mondasz és betartod a magadnak tett ígéreteidet, például „ma 20 új ügyfelet fogok szerezni a vállalkozásom számára”, önbizalmat építesz és ennek eredményeként az önmagadba vetett hitet növeled, hogy a többszörösét is teljesíteni tudod. 

Ha lenyeled a békát, ezt minden nap gyakorolhatod. Minden nap először a nehéz dolgokat távolítsd el az útból. Ez egy győzelem önmagad számára, és sokkal többet fogsz elérni.

Fuss az oroszlánokkal

Lehet, hogy azt gondolod, ez egy kicsit furcsa. Miért döntenél úgy, hogy versenyt futsz a dzsungel királyával? Azért, mert arra kell törekedned, hogy olyanokkal vegyed körül magad, akik erőt adnak, építenek, és meglátják a lehetőségeiteket.

Ha folyamatosan úgy érzed, hogy mások korlátoznak és felszívod azoknak az embereknek a negatív energiáit, akiket a korlátozottság, a hiány és a problémákat kereső gondolkodásmódja akadályoz, az teljesen kimerítő.

Ügyelj arra, hogy kivel töltöd az időt, különösen akkor, ha felismered, hogy kezdesz félni a felelősségtől. Ez egy nagy jele annak, hogy szorosan óvnod kell a belső körödet, mert lehet, hogy többet ártanak, mint használnak.

Valójában, dióhéjban ez lehet a problémád. Ügyelj arra, hogy a felelősségtől való félelmet olyan problémának minősítsd, amelyet csak te okoztál, mert egyszerűen csak az a helyzet, hogy ideje más csapatot keresni, akivel futni szeretnél.

Az élet zűrzavaros, mindannyian elfoglaltak vagyunk, a korábbi ötletek vagy célok arra késztethetnek bennünket, hogy egészségtelen szokásokat alakítsunk ki, például ha szükséges, ne változtassunk irányt.

Azt fogod tapasztalni, hogy amikor felfrissíted a környezetedet, elsősorban azokat, amelyekkel mindennap befolyásolni hagyod magad, új energia özönét fogod érezni. Amikor ez megtörténik, használd ki, és ragadd meg.

Hasonlóképpen, ha energikusnak, magabiztosabbnak és békésnek találod magad, amikor bizonyos emberek közelében vagy, ez mond valamit – ne félj követni megérzéseidet, és változtass.

Ezzel mindent elmondtam a témáról. A felelősségtől való félelem érzése és a túllépés, hogy többet érhess el az életben, ahhoz kapcsolódik, hogy tudatos erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy tudatában legyél, amikor megtörténik és gyorsan meg tudd találni a megoldást.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Milyen lépésekkel lehet leküzdeni a felelősségtől való félelmet?

Az cikkben felvázolt leghatékonyabb lépések közül néhány: válaszd ki a nehéz utat, vállalj kihívásokat, bővítsd a képességeidet, és tedd mindezt anélkül, hogy megkérdőjeleznéd a status quót. Ha ezeket a nehéz stratégiákat követed, többet fogsz elérni az életben.

Milyen mottóval lehet bátorítani magunkat a félelem leküzdésében?

Az Evan Carmichael, a 3,2 millió feliratkozóval rendelkező YouTuber mottója: "F.E.A.R has two meanings, Face Everything And Rise or Forget Everything And Run" - azaz a FÉLELEM-nek két jelentése van: Szembenézel mindennel és felemelkedsz vagy elfelejtesz mindent és elfutsz. Az, hogy az ember ismételten azt csinálja, amitől a legjobban félsz, segít a félelem leküzdésében és felkészít a következő kihívásra.

Milyen kérdést kell feltenni magunknak ahhoz, hogy mantrát állíthassunk magunknak?

A nagy kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy milyen mottót vagy mantrát állíthatunk magunknak, hogy minden egyes nap szembe tudjunk nézni az élettel? Az identitásunk részévé kell tennünk azt, hogy szívesen vállalunk bonyolult dolgokat, és hogy minden nap kiaknázzuk a képességeinket és önkifejezésünket.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...