Hogyan olvass gyorsabban: 11 módszer az olvasási sebesség növelésére

tanulás

Sok papírmunkát kell teljesítened olyan határidők mellett, amely már a sarkon leselkednek? Sokat kell olvasnod? Egyszerűen csak gyorsabban szeretnél olvasni, akár személyes okokból, akár a munkád miatt?

Ha azon tűnődsz, hogy hogyan olvashatsz gyorsabban, hogy gyorsabban végezhess el több feladatot, ezek a tippek neked szólnak.

11 módszer, amivel gyorsabban olvashatsz

Íme 11 bevált módszer az olvasási sebesség növelésére.

1. Állítsd le a belső monológodat

Az ember belső monológja, más néven szubvokalizáció rendkívül gyakori vonás az olvasók körében. Ez az a folyamat, amikor olvasás közben kimondod a fejedben a szavakat, és ez a legnagyobb akadály, ami az olvasási sebesség növelésének útjában áll.

Ha olvasás közben hangokat hallasz a fejedben, ne aggódj. Amíg a saját hangod szól, és veled együtt olvas, addig jól vagy. Valójában a tanárok így tanítják meg a gyerekeket olvasni – mondd ki a szavakat némán a fejedben olvasás közben.

Emlékszel a „Olvass fejben, miközben hangosan olvasod a részt”, amelyeket meglehetősen gyakran hangoztattak az osztálytermekben? Fiatal olvasóként a belső monológok szokása bevésődött az elmédbe.

Amikor először olvasni tanítottak, arra tanítottak, hogy mindent hangosan olvass. Ha már elég jártas voltál ebben, a tanárod arra kért, hogy kezdd el kimondani a szavakat a fejedben. Így keletkezett ez a szokás, és a legtöbben továbbra is így olvasnak. Semmilyen módon nem érinti őket hátrányosan, amíg nem kezdenek el gyorsabban olvasni. Ha az olvasási sebességedet szeretnéd növelni, ez az első dolog, amit meg kell tanulnod leküzdeni.

Miért lassít ez téged? Az átlagos olvasási sebesség nagyjából megegyezik az átlagos beszédsebességgel. A Forbes szerint az átlagos felnőtt olvasási sebesség percenként 300 szó.Az átlagos beszédsebesség ugyanaz.

Mivel a legtöbb embernek szokása, hogy olvasás közben hangosan kimondja a szavakat a fejében, általában ugyanolyan tempóban olvas, ahogy beszél. Ez azt jelenti, hogy olvasási sebessége csak akkor fog ennyire növekedni, ha továbbra is folytatja a belső monológot. Ha továbbra is növelni szeretnéd az olvasási sebességét, meg kell szüntetned azt.

Ehhez meg kell értened egy dolgot: szükségtelen. Nem kell minden szót kimondanod a fejedben ahhoz, hogy megértsd az olvasott anyagot. Az volt, amikor fiatalabb voltál, de most már a szavak látásából is tudod a jelentést. Az agyad továbbra is feldolgozza az információt.

Például, amikor meglátod a STOP táblát, valóban megállsz, hogy kimondd a szót a fejedben? Természetesen nem. Csak ránézel, és automatikusan feldolgozod. Ezt kell tenned, amikor nyomtatott anyagot, például könyveket vagy papírmunkát olvasol.

Ha nehezen megy, próbálj meg ének nélküli zenével olvasni a fejhallgatódban, vagy rágj egy rágógumit. A figyelemelterelés kevésbé fogja az agyat a szubvokalizációra összpontosítani, bár továbbra is nézni és feldolgozni fogja a szavakat.

2. Több szó olvasása egyszerre

Ez a módszer szorosan párhuzamba állítható a belső monológ megszüntetésének gondolatával. Ez az a művelet, amikor több szót olvasunk egyszerre, és ez a kulcs a gyorsabb olvasáshoz. Mindezek az olvasási tippek összefonódnak, de ez valószínűleg a legaktívabb eszköz, amelyet az olvasási sebesség növelése érdekében használhatsz.

Egy ember egyszerre több szót is képes megérteni, annak ellenére, hogy arra vagyunk kiképezve – ahogy a belső monológnál is említettük –, hogy minden szót külön olvassunk el, és egyetlen szót se hagyjunk ki. A perifériás látás használata az egyik módja annak, hogy megkönnyítsed ezt a lépést, de erre a következő részben fogunk rátérni.

Egyelőre összpontosíts arra, hogy három szót olvass el egy pillantással. Folytassad így az oldalon lefelé, és vegyed észre, hogy mennyivel gyorsabban fejezed be a teljes szövegoldalt. Továbbra is képes vagy feldolgozni és megérteni az olvasottakat, de sokkal kevesebb időt töltesz ezzel.

Most vigyük ezt a koncepciót egy lépéssel tovább. Fogj egy ceruzát, és finoman húzz két függőleges, párhuzamos vonalat az oldalon, és válaszd szét a szöveget három részre. Kezdd a szokásos módon az oldal bal felső sarkában, és takarj le mindent a vonal alatt a kezeddel vagy egy papírdarabbal.

Koncentrálj az egyes szakaszok szövegének egy dologként történő elolvasására. Csoportosítsd a szavakat, és egy pillantással olvasd el őket, mint egy útjelző táblát. Folytasd ezt az oldalon, és ennek megfelelően mozgasd a papírt. Észre fogod venni, hogy a sebességed gyorsabb volt, mint korábban.

Addig folytasd ezt a módszert, amíg elég kényelmesnek nem érzed magát ahhoz, hogy még egy kicsit kihívást állíts magad elé.

3. Ne olvasd újra az oldalon található szavakat

Mielőtt rátérnénk a perifériás látás részre, meg kell győződnöd arról, hogy felhagytál azzal a szokásával, hogy újraolvasd a szavakat az oldalon.

Ha figyeled az átlagember szemeit olvasás közben, észre fogod venni, hogy ugrál és repked. Nem csak egyenletesen áramlanak oda-vissza, ahogy kellene. Ez azért van, mert az átlagember – te is ezt csinálod – hajlamos visszatérni a már elolvasott szavakhoz. Ez az egyik dolog, ami megakadályozza, hogy növeld az olvasási sebességedet.

Valószínűleg úgy teszed ezt, hogy észre sem veszed, hogy ezt csinálod, ami egy kicsit trükkössé teszi ennek a szokásnak az elhagyását. A legegyszerűbb módja annak, hogy a gyerekekhez hasonlóan az olvasás során a sorokon vezeted a szemed az ujjaddal vagy egy könyvjelzővel.

Futtasd oda-vissza az oldalon az ujjadat anélkül, hogy megállnál vagy visszafordulnál. Folytasd a szavak követését, miközben az ujjad továbbra is lefelé halad a szövegben. Ha a végére érsz, gondolj arra, amit olvastál. Egy szóra sem tértél vissza (remélem!), mégis emlékszel az olvasottakra.

4. A perifériás látás használata

Gratulálunk! Eljutottál ahhoz a kulcsfontosságú lépéshez, amely valóban mindent összeköt. Bár ez nem az utolsó lépés, mindenképpen kritikus.

Használd a fenti technikákat több szó egyidejű megtekintésére és megértésére. Ahelyett, hogy kisebb szócsoportokba csoportosítanád, próbálj meg egy-egy sort elolvasni. Ez azt jelenti, hogy a vonal közepét nézed, és a perifériás látásodat használod a többi részének elolvasásához. Ilyen módon olvasd el az oldalt, és amikor elérsz az aljára, azt fogod tapasztalni, hogy mégis megértetted, amit olvastál, de rekordidő alatt tetted meg.

5. Használj időzítőt

Ha már a „rekordidőről” beszélünk, itt a lehetőség, hogy próbára tegyed magadat, és azon dolgozz, hogy hogyan növelheted az olvasási sebességedet minden egyes olvasás során. Állíts be egy időzítőt egy percre, és normál módon olvass. Amikor az időzítő megszólal, jegyezd fel, hogy hány oldalt olvastál el.

Most kombináld mindazt, amit tanultál, és ismételd meg a tesztet. Jegyezd fel ezt a számot is.

Folytasd ezt, és minden alkalommal felül fogod múlni a korábbi számot. Tűzz ki egy napi vagy heti célt, és lepd meg magad valamivel, ha eléred. Folytasd ezzel a kis játékkal, és pillanatok alatt növelheted az olvasási sebességedet!

6. Tűzz ki egy célt

Ha felelősségre fogod vonni magadat, akkor jobban be fogod tartani az olvasást és az időzítőteszteket. Határozz meg egy bizonyos számú oldalt, amelyet minden nap/héten/stb. el kell olvasnod, és tartsd ezt be. Ha elérted, lepd meg magad valamivel. Az ösztönzés soha nem árt senkinek!

7. Olvass többet

A régi mondás: „Gyakorlat teszi a mestert” valójában nagyon pontos. Bármely szakember, művész, zenész stb. rendszeresen gyakorolja a munkáját.

Egy olvasónak ugyanezt kellene tennie. Minél többet olvasol, annál jobb leszel. Minél jobban tudsz olvasni, annál nagyobb lesz az olvasási sebességed.

Theodore Roosevelt reggeli előtt elolvasott egy könyvet, majd este még hármat-négyet. Lapokat és egyéb füzetszerű olvasmányokat is olvasott. Nem tudom, milyen hosszúak voltak ezek a könyvek, de feltételezem, hogy átlagos hosszúságúak. Használd a megszállottságodat üzemanyagként a saját céljaid eléréséhez.

8. Használj könyvjelzőt 

Úgy találod, hogy a szemed folyton elcsúszik az oldalon olvasás közben? Nem probléma. Egyszerűen helyezzen egy könyvjelzőt a sor alá, és olvasás közben csúsztasd lefelé. Ez biztosítja, hogy ne röpködjön a szemed.

9. Dolgozz a szókincsed javításán

Gondolj bele: olvasás közben belefutsz egy szóba, amit nem ismersz. Kihagyod? Megpróbálod kitalálni a szövegkörnyezet alapján? Megállsz, hogy utánanézz? Bármelyik lépést is teszed meg, jelentősen lelassítod az idődet.

Ha dolgozol a szókincs fejlesztésén, több szót fogsz tudni. Minél több szót adsz hozzá a repertoárodhoz, annál gyorsabban olvasol. Minél gyorsabban olvasol, annál többet tudsz olvasni. Lehet, hogy ez magától értetődő, de fontos pont.

10. Először a főbb pontokat nézd meg

Végül, amikor nagyon nehéz helyzetben vagy, és el kell olvasnod valamit tegnapi határidővel, vegyél egy mély lélegzetet, és nyugodj meg. Nyisd ki a könyvet, és szánj egy kis időt az összes fő pont átolvasására. Olvasd el a tartalomjegyzéket. Olvasd el a feliratokat. Olvasd el a diagramok alatti feliratokat. Olvasd el a fejezetek/szakaszok/stb összefoglalóit.

Ezután olvassa el az egyes részek első bekezdését. Olvasd el az utolsót. Olvasd el a közepét. Gondold át ezt a fejedben, amit olvastál, és rakd össze.

11. Céltudatos olvasás

Van egy célod, mielőtt elkezdesz olvasni egy könyvet?

Legyen szó egy történetről, egy új készség elsajátításáról vagy válaszok megszerzéséről, olvasás közben tartsd a szemed előtt ezt a célt. Ha világos céllal olvasol, ez arra késztet, hogy folytasd az olvasást.

Különösen akkor, ha önsegítő könyvet olvasol, néhány háttérkérdés segíthet gyorsabban megkapni a válaszokat vagy meglátásokat.

Végső gondolatok

Kezdj el olvasni az imént tárgyalt technikák alkalmazásával. Jobban megjegyzed az adatokat, és gyorsabban fogsz olvasni.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan lehet gyorsabban olvasni?

Egyélálat 11 módszerrel növelheted az olvasási sebességedet. Az első és talán legfontosabb lépés az, hogy leállítsd a belső monológodat vagy a szubvokalizációt olvasás közben.

Mi az a szubvokalizáció?

Szubvokalizáció az a folyamat, amikor az olvasó kimondja a szavakat hangosan vagy némán a fejében, miközben olvas. Ez egyáltalán nem hatékony és akadályozza az olvasási sebesség növelését.

Miért lassítja az olvasási sebességet a belső monológ?

A belső monológ vagy szubvokalizáció az átlagos beszédsebességgel egyenlő sebességet jelent olvasás közben. Ez azt jelenti, hogy az ember csak annyira tud gyorsan olvasni, amennyire gyorsan beszél. Amikor az olvasó megszünteti a belső monológot, az olvasási sebessége jelentősen növekszik.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...