Hogyan teremtsünk reálisan jó egyensúlyt a munka és a magánélet között 1. rész

jóga

A munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése sok ember számára nehéz feladat. Azonban talán nem kellene ennyire keménynek lennünk magunkkal szemben, mivel ez a koncepció meglehetősen új.

Az Oxford English Dictionary szerint a kifejezés első ismert előfordulása csak 1977-ből származik. A szótár tág értelemben határozza meg a kifejezést:

„A munkáról és a magánéletről szól vagy azokhoz kötődik; meghatározva a kettő közötti kapcsolatot."

Mi a munka és magánélet közötti egyensúly és miért fontos?

A munka és magánélet közti egyensúly azt jelenti, hogy harmonikus szinkron áll a személyes, a szakmai és a társadalmi törekvéseid között. Ultramodern életünk megköveteli, hogy zsonglőrködjünk a számos szerep és felelősség között. Fontos azonban egyensúlyba hozni az élet minden oldalát, hogy ne éljünk állandó belső konfliktusban.

„Az egyensúly megteremtése nem arról szól, hogy új stratégiákat alkalmazz a viselkedésed megváltoztatására, hanem arról, hogy minden gondolatodban át kell igazodnod, hogy egyensúlyt teremts aközött, amire vágysz, és aközött, ahogyan napi szinten éled az életed.” – Wayne Dyer

Amikor az életed minden területe pontosan olyan, amilyennek lennie kell, akkor azt mondhatod, hogy tökéletes az egyensúly az életedben. Ha elegendő időt tudsz szánni a családodra vagy a gyerekeidre, rugalmasan dolgozhatsz, találsz helyet a természet szépségének megcsodálásához, és meg tudod őrizni a lelked és a tested egészségét, azt mondhatod, hogy az életed kifogástalanul kiegyensúlyozott.

Azonban az egyensúly megőrzésének kudarcát jelzi, ha az életmódod miatt képtelen vagy megbirkózni a stresszel, álmatlan éjszakákkal küzdöl, egészségtelenül táplálkozol, nem tudsz elegendő időt tölteni a családoddal vagy állandó egészségügyi problémákkal küzdöl.

De kell-e törődnünk az élet egyensúlyával?

Nos, ha tiszteled a testedet, az elmédet és a lelkedet, akkor szinkronizálni szeretnéd az egyensúlyt az életedben. Ha egyensúlyban van az életed, akkor lelki és fizikai állapotod egészséges marad. Megfelelően alszol majd, lesz elég időd a barátokra és a családra, produktívabb leszel, és ami a legfontosabb, boldog leszel.

„Élj olyan életet, amely kiegyensúlyozott; ne vidd túlzásba a dolgokat." – Daniel Smith

Amikor túlléped a határokat, és folyamatosan próbálsz tetszeni az embereknek, akkor a dolgok rosszra fordulnak. Ne vigyél túlzásba semmit, pont! Rendben van, ha elfogadod a korlátaidat, és az életegyensúly felé vezető első lépéssel élsz: egyszerűsíted az életedet egy rutinnal és életstílussal, amely szinkronban van képességeiddel és korlátaiddal.

A munka és a magánélet egyensúlyának rejtélye

Azok, akik csak az idejük felosztásával próbálják fenntartani a munka és a magánélet egyensúlyát – éles éket vernek a munka üzemmód és a magánélet üzemmód közé –, akaratlanul is felosztják magukat.

Amikor az emberek szembeállítják a „munkát” és a „magánéletet”, öntudatlanul a „munka” vs. „magánélet” fogalmaiban gondolkodnak – és állandóan arra kényszerülnek, hogy az egyiket válasszák a másik rovására. Ebben a megközelítésben az egyik oldal nyeresége mindig veszteség a másik oldalon.

Így az emberek a „munkát” olyan időszaknak tekintik, amikor nem élik az életüket. A „munkát” szükségszerű rossznak tekintik, amelyet végig kell szenvedniük, amíg el nem jön a kikapcsolódás ideje. De ha mindent, ami a munkával kapcsolatos, negatívnak és szenvedésnek élsz meg, miközben „életed” az élvezettel kapcsolatos irreális elvárások súlya alatt feszül, akkor valójában nincs egyensúly.

A munka és az élet egyensúlyának helyreállítása úgy lehetséges, ha bizonyos mértékig új és élvezetes munkát keresünk. De egyetlen munka sem tökéletes. Bármilyen munkát is nézünk, mindig vannak fárasztó vonatkozásai. És nemsokára ugyanarra az „élet” és „munka” libikóka mellett kötsz ki, mert nem változtattad meg a régi nézőpontokat.

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy az életed kiegyensúlyozatlan lehet

Minél gyakrabban utasítod el a meghívásokat, hogy időt tölts a barátaiddal vagy a családoddal, mert túlságosan elfoglalt vagy a munkáddal vagy más tevékenységekkel, annál inkább rá kell jönnöd, hogy az életed nincs egyensúlyban.” -Byron Pulsifer

Különböző árulkodó jelek mutatják, hogy az életedben felborulhatott az egyensúly.

1. Egészségi állapotod nem kielégítő vagy rosszabbodik

Ha megpróbálsz túllépni a fizikai és mentális képességeiden, hogy szakmai és magánéleted között zsonglőrködj, az általában hatással lesz az egészségedre. Ha időről időre olyan egészségügyi problémákkal találod magadat szemben, mint például ingadozó vérnyomás, gyomorpanaszok, szorongás, depresszió stb., akkor ezt annak jeleként veheted, hogy az életed kibillenhetett az egyensúlyból.

2. Az életednek csak egy aspektusát részesíted előnyben

Az egyensúly azt jelenti, hogy az élet minden területén harmónia áll fenn. Legyen szó a barátokról, a családról vagy a munkáról, mindenre elegendő időt kell találnod. Ha azt látod, hogy a hét hét napján túlkompenzálsz egy bizonyos szempontot, akkor az életed kibillent az egyensúlyából.

Például, ha több időt töltesz a munkával, és alig marad időd a gyerekekre vagy a családodra, az a nem megfelelő életegyensúly jele lehet. Például, ha otthon is a munkahelyi e-mailek megválaszolását részesíted előnyben a gyermekeiddel való időtöltéssel szemben.

3. A napi rutin nem tartalmaz egészséges ételeket

A nem jó egyensúly rossz táplálkozáshoz vezet. Azt tapasztalhatod, hogy kihagysz étkezéseket, vagy egészségtelen ételeket fogyasztasz, még a munkából való távozása után is. Lehet, hogy nem szándékos, de egyértelmű jele annak, hogy nem helyezted előtérbe az egészségedet más dolgokkal szemben.

Ha azon kapod magad, hogy nem eszel egészséges ételeket, akkor vedd úgy, mint egy biztos jelet, hogy az életed kibillent az egyensúlyából.

Az öngondoskodás alapvetően az egyensúly helyreállítását jelenti egy olyan életben, amely a túl sok kötelezettség vagy felelősség miatt kiegyensúlyozatlanná vált. Robyn L. Gobin

4. Boldogtalan vagy

Nos, ha minden rendben van, miért nem vagy boldog? Valami nem stimmel! Helyes? Vedd figyelmeztető jelnek, hogy nem élsz olyan életet, amilyent kéne.

Az élet egyensúlyban tartása abszolút boldogságot jelentene.

Hogyan érjük el a reális munka-magánélet egyensúlyt

Az igazi cél az, hogy a pozitív (+) és negatív (-) dolgokat egyenletesen osszuk el az életben.

A legtöbb ember megpróbál mindent pozitívvá tenni a munkán kívül, hogy kompenzálja a munkahelyi negativitást, például:

Munka: - - -

Magánélet: + + +

Ha minden negatív a munkahelyen, és minden pozitív, amikor épp nem dolgozol, akkor a munkateljesítmény rosszabbodni fog – és ennek hatására még több negatívum keletkezik. Az emberek nagymértékben támaszkodnak kikapcsolt állapotukra a boldogság érdekében, de nem érhetik el igazán a boldogságot, mert munkahelyi problémákkal szembesülnek.

Ezzel szemben vannak olyanok, akik törekednek arra, hogy pozitivitást vigyenek be a munkájukba. A munka-magánélet egyensúlya így néz ki:

Munka: + + +

Magánélet: - - -

Sajnos, ha ezek az emberek továbbra is a régi be-/kikapcsolási keretben ragadnak, minden negativitás az off-mode énjükre száll át, és kapcsolataik és egészségük megsérül.

Gregory egyike volt ezeknek az embereknek…

Gregory egy startup cég vezérigazgatója. Szereti a munkáját, szívét-lelkét beleadja. Körülbelül egy éve kezdte el bővíteni vállalkozását, és ez nagyobb hírnevet és gazdagságot szerzett neki. Mivel azonban szinte minden energiáját a munkájára fordította, nem volt ideje alaposan törődni magával. Nem tudott jól aludni, gyakran érezte magát stresszesnek, a stressz miatt hátfájástól és folyamatos hasfájástól szenvedett. Ezek az egészségügyi problémák még a munkateljesítményét is befolyásolni kezdték.

Elvégezett egy felmérést az életéről, és ez lett az eredménye:

Munka és karrier: 78 százalék

Elégedettség a jóléttel és a pénzügyi helyzettel: 76 százalék

Elégedettség a családdal és az emberi kapcsolatokkal: 72 százalék

Mentális erő: 58 százalék

Spirituális jólét: 57 százalék

Fizikai egészség: 31 százalék

Gregory kizárólag a karrierjére összpontosított. Egyszerűen figyelmen kívül hagyta élete egyéb aspektusait, különösen az egészségét. Abban az időben a teste figyelmeztette, hogy változtassa meg a rutinját

Másrészt nagyon kevés szerencsés ember tapasztal pozitivitást az egyenlet mindkét oldalán. A munka-magánélet egyensúlya így néz ki:

Munka: + + +

Magánélet: + + +

Ha te is azok közé tartozol, akik mindkét oldalról tapasztalják a pozitivitást, szerencsés vagy! Te a lakosság kevesebb mint 5%-a közé tartozol.

A lakosság többi 95%-a számára ez a gyógymód a munka és a magánélet reális egyensúlyára.

Use your blueprint now to examine your life at work, your leisure time, and your relationships, and see if they align with each other. The new framework is no longer ‘balance’ but ‘alignment’.

Szerezd vissza az egységes én érzését

A megoldás az egységes én érzésének helyreállítása.

Ha ezt megteszed, lebontod a munka/élet kettősét, és nem fogod öntudatlanul a munkát „szenvedésnek”, az életet pedig „élvezetnek” címkézni. A pozitív energia zökkenőmentesen és erőfeszítés nélkül fog áradni az egész életedben.

Az egységes én érzésének helyreállításához tedd fel magadnak a kérdést: Miért csinálom valójában azt, amit a magánéletemben és a munkámban csinálok?

Az erre a kérdésre adott válaszod alkotja meg az egységes én vázlatát, amely olyan jelentéssel van feltöltve, amely közvetlenül kapcsolódik ahhoz, hogy ki vagy, mi fontos számodra és mi érdekel téged.

Ez számos dolgot feltár majd előtted:

1.    A munkádnak vannak olyan aspektusai, amelyek nem a szenvedésedről szólnak: nézd meg újra, és sok pozitív szempontot fogsz találni, amelyek tükrözik azt, ami érdekel. Például értékelheted a kreativitást, és ráébredhetsz, hogy minden nap lehetőséget kapsz arra, hogy ezt a munkahelyén is megmutasd.

2.   Azok a dolgok, amelyek a „munkában” érdekelnek, ugyanazok, mint a „magánéletedben”: például értékelheted a barátságot az életében, és ezt az értéket a kollégáiddal is gyakorolod. Értékeid minden interakciódban jelen vannak, és az egységes énedet szolgálják.

3.   Amit a munkahelyeden és az életedben csinálsz, támogatják és erősítik egymást: Például ugyanaz a nagylelkűség, amit a barátaidnak mutatsz, jó ügyfélkapcsolatokat alakíthat ki, ha a munkahelyeden gyakorolod. A m unkahelyi találékonyságod felhasználható a magánéleted akadályainak megoldására.

Lényeges, hogy soha többé nem kell használnod a munkamód be-/kikapcsolva modellt, mert folyamatosan annak megfelelően cselekszel, amit igazán értékelsz. Ennek eredményeként azt fogod tapasztalni, hogy pozitív energiád nem lesz kitéve a kimerülésnek vagy túlcsordulásnak, ki-/bekapcsolásnak, hanem következetesen áramlik át az állandó pozitív visszacsatolási hurok minden állapotán.

Visszatérve Gregory-hoz, miután rájött, mennyit kell változtatnia napi szokásain, úgy döntött, hogy jelentkezik egy olyan programra, amely hatékonyan segítheti őt.

A programmal segítségével Gregory megértette a teljes életvitel fontosságát – hogy egy életszempont, amelyre nem vigyáz eléggé, minden más szempontot leronthat. Először megtanulta átrendezni az igényeit az életben, és átszervezte az időbeosztását. Arra is ügyelt, hogy elegendő ideje legyen az öngondoskodásra és a testmozgásra. Emellett elkezdett otthoni edzéseket végezni, hogy erősítse a hátizmait, hogy enyhítsen a hátfájásán. Mióta megtanulta, hogy hogyan vigyázzon magára, még akkor is, amikor stresszesnek érezte magát a munkahelyén, tudta, hogy hogyan kell kezelni ezt a stresszt. Azóta jobban alszik, továbbá egészségesebb a teste és a lelke!

Végül Gregory képessé vált megteremteni a munka és a magánélet reális egyensúlyát, így:

Munka: + - + -

Magánélet: + - + -

Az „egyensúly” megújult fogalma egy belső átalakulás, amely erővel ruházhat fel téged, bármilyenek is legyenek a jelenlegi körülményeid.

A cikk folytatásában 19 gyors tippet mutatunk be az egészséges életmód megteremtéséhez.

Forrás: Lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi a munka és magánélet közötti egyensúly és miért fontos?

A munka és magánélet közti egyensúly azt jelenti, hogy harmonikus szinkron áll a személyes, a szakmai és a társadalmi törekvéseid között. Ultramodern életünk megköveteli, hogy zsonglőrködjünk a számos szerep és felelősség között. Fontos azonban egyensúlyba hozni az élet minden oldalát, hogy ne éljünk állandó belső konfliktusban.

Hogyan lehet megteremteni az egyensúlyt?

"Az egyensúly megteremtése nem arról szól, hogy új stratégiákat alkalmazz a viselkedésed megváltoztatására, hanem arról, hogy minden gondolatodban át kell igazodnod, hogy egyensúlyt teremts aközött, amire vágysz, és aközött, ahogyan napi szinten éled az életed.” – Wayne Dyer. Az egyensúly megteremtése az élet minden területén fontos: család, munka, pihenés, időtöltés a természetben, testi és szellemi egészség megőrzése.

Miért kell törődnünk az egyensúllyal?

Ha tiszteled a testedet, az elmédet és a lelkedet, akkor szinkronizálni szeretnéd az egyensúlyt az életedben. Ha egyensúlyban van az életed, akkor lelki és fizikai állapotod egészséges marad. Megfelelően alszol majd, lesz elég időd a barátokra és a családra, produktívabb leszel, és ami a legfontosabb, boldog leszel.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...