Napló írása egy jobb és produktívabb énért (Útmutató)

napló

Hányszor terelték el a tomboló gondolatok a munkájától? Hányszor bukkantak fel és bukkantak elő ötletek, mielőtt lehetőség nyílt volna megragadni őket? Vagy talán a tisztaság tűnt el az elméjéből, és szeretné újra megtalálni?

Elfoglalt emberként nem ritka, hogy az elméje túlterhelt, amikor megpróbálja kezelni és feldolgozni az összes gondolatot, a teendők listáját, amely mérföldnyi hosszú, a beszélgetéseket és a ki-be lebegő ötleteket.

Tehát mihez kezdjen egy elfoglalt ember mindazokkal a „cuccokkal”, amelyek értékes szellemi ingatlanokat foglalnak el? Írjon egy naplóba.

Eleinte ellenálló voltam. Felfordult a gyomrom a gondolattól, hogy olyasmit csináljak, amit munkának hittem. Arról nem is beszélve, hogy fogalmam sem volt, mit írjak minden nap.

Körülbelül egy hét naplóírás után kezdtem észrevenni, hogy mentális tisztaságom javul, ami végső soron nagyobb termelékenységhez vezetett . És most, több évnyi naplóírás után, nagyon várom, és ha kihagyok egy napot, nagyon hiányzik.

Ebben a cikkben nem csak a naplóírás előnyeit fogom megosztani önnel, hanem néhány egyszerű módszert is megosztok önnel a kezdéshez, amelyek nem vesznek igénybe túl sok időt, olyan módszereket, amelyek pozitívan befolyásolják saját mentális tisztaságát, és hozzájárulnak a termelékenység.

Miért számít a naplóírás a sikerének?

Néhányan a legelfoglaltabb emberek közül, akiket ismerek, ugyanerről panaszkodnak – hogy képtelenek kikapcsolni az agyukat; vagy ami még rosszabb, képtelenség az aktuális feladatokra összpontosítani a sok gondolat és ötlet miatt.

Vezessen egy naplót.

Ez a napló egy biztonságos hely, ahol megoszthatja gondolatait, ötleteit, kérdéseit és aggodalmait anélkül, hogy megszakítás nélkül aggódna mások véleménye vagy ítélkezései miatt. Ez egy hely a felfedezésre, az álmodozásra és még a panaszra is.

Röviden, ez egy remek hely az agydömpingre, hogy legyen mentális tere a termelékenységhez. De nem ez az egyetlen előnye a naplóírásnak. Íme néhány másik:

Ez egy nagyszerű módja annak, hogy eltöltsünk egy „a-ha pillanatot”.

Képzelje el, hogy egy beszélgetésben vesz részt, amikor hirtelen meghallja, hogy mond valamit, és kigyullad egy villanykörte. A naplóírás ugyanezt a célt szolgálja. Egy naplóval nem ritka, hogy a gondolatok rögzítése közben új tudatosság jön létre.

"A naplóírás egy utazás a belső térbe." – Christina Baldwin

Például, ha nehezen találok megoldást egy problémára, a naplóm biztosítja számomra azt a teret, amelyre szükségem van ahhoz, hogy a kérdést kivessem a fejemből és papírra vessem. Nem ritka, hogy kérdések merülnek fel, amelyekre aztán válaszolok; megadja a világosságot és az a-ha pillanatot.

Megelégedettséget és megalapozást teremt.

A naplóírás az éber figyelem egy formáját vonja maga után. A tudatosság az, ami segít abban, hogy megalapozottabbnak érezze magát.

„Az ötperces napló egy terápiás beavatkozás, legalábbis számomra, mert én vagyok az a személy. Ez lehetővé teszi számomra, hogy ne csak többet csináljak a nap folyamán, hanem jobban is érezzem magam egész nap, hogy boldogabb ember legyek, elégedettebb ember legyek – ami számomra nem természetes.” – Tim Ferriss

Csökkenti a káoszt.

Paul Ballas és Maureen Fraser jelentése:

„A napló vezetése segít rendet teremteni, amikor úgy érzed, hogy a világban káosz uralkodik. Segít önmaga megismerésében azáltal, hogy felfedi legbensőbb félelmeidet, gondolataidat és érzéseidet. Tekints az írásra szánt időre úgy, mint személyes relaxációs időre, olyan időszak, amikor levezeted a stresszt és lenyugszol. Írj olyan helyen, amely pihentető és megnyugtató – esetleg egy csésze tea mellett. Várd a naplóírást, és tudd, hogy valami jót teszel a testednek és az elmédnek.

Ez egy biztonságos hely feldolgozásra és a levegő tisztítására.

Azok a dolgok, amelyek miatt stresszel vagy ami miatt aggódik, valamint a negatív gondolatok hasonlóak a baktériumokhoz. Ha elméje sötét bugyraiban tartja őket, elszaporodnak.

Ha ír róluk, fényt vet rájuk, amitől összezsugorodnak. Felszabadítani ezt az értékes szellemi ingatlant, hogy valami sokkal produktívabb dologra összpontosíthasson.

Ugyanez igaz mindenre vagy bárkire, ami zavar, legyen szó a bosszantó munkatársról, a partnerével folytatott vitáról vagy a félresikerült projektről; nem számít. Ha zavarja valami, érdemes naplót írni, hogy kitisztuljon a levegő.

Arról nem is beszélve, hogy lehetőséget ad arra, hogy észrevegye a tanulságokat, amelyeket le kell vonni, amikor legközelebb valaki vagy valami bosszantja.

Ez jót tesz az egészségének.

Maud Purcell pszichoterapeuta The Health Benefits of Journaling című cikkében:

„Egyre több bizonyíték támasztja alá azt az elképzelést, hogy a naplóírás pozitív hatással van a fizikai jólétre. A Texasi Egyetem austini pszichológusa és kutatója, James Pennebaker azt állítja, hogy a rendszeres naplóírás erősíti az immunsejteket, az úgynevezett T-limfocitákat. Más kutatások azt mutatják, hogy a naplóírás csökkenti az asztma és a rheumatoid arthritis tüneteit. Pennebaker úgy véli, hogy a stresszes eseményekről való írás segít megbirkózni velük, stresszkezelési eszközként működik, így csökkenti ezeknek a stresszoroknak a fizikai egészségére gyakorolt ​​hatását.”

Remek eszköz a rangsoroláshoz.

A napló remek hely arra, hogy rögzítse mindazt, amit szeretne, és amit meg kell tennie, hogy elkezdhesse a prioritások felállítását és tervezését. Ha mindezt papírra veti, akkor biztosan nem marad le semmi fontosról.

Arról nem is beszélve, hogy a naplója remek hely a győzelmek, a projekt során megtett lépések és a megszerzett ismeretek rögzítésére. Így a következő alkalommal, amikor egy hasonló projekt vagy prioritás jut az asztalára, lesz egy terve, amelyet újrahasznosíthat és újra felhasználhat.

Az előnyöket szem előtt tartva készen áll egy naplóírásra?

Útmutató a naplóírás megkezdéséhez lépésről lépésre

Íme egy könnyen használható, lépésenkénti útmutató, amely segít az indulásban:

1. lépés: Tisztázza a naplóírás célját vagy okát

Mit szeretne nyerni egy naplóírással?

A naplóírás céljának vagy célkitűzésének tisztázása egyértelmű szándékot fogalmaz meg a naplóírással kapcsolatban. Ez az egyértelmű szándék az, amely segíti a következetes naplóírásban, hogy növelje a termelékenységét.

Fontos megjegyzés: Győződjön meg arról, hogy célja olyan, amely rezonál önnel. Például lehet, hogy ez egyfajta öngondoskodás, vagy esetleg szeretné feltérképezni a következő üzleti ötletét. Mivel az érzések késztetik a cselekvéseket, ha jól érzi magát a naplóírás lehetőségével kapcsolatban, alkalmasabb lesz erre.

2. lépés: Válassza ki a mérget

Elektronikus vagy papíralapú napló? Nincs jó vagy rossz mód a naplózáshoz; amelyik a legkönnyebb és legkényelmesebb az ön számára.

Amikor elkezdtem naplózni, egy nagyon klassz jegyzetfüzetet és tollat ​​választottam, amit csak naplóírásra használtam.

Ma már elektronikus és papíralapú naplót is használok. A papírnaplót és a színes tollakat használom a hálanaplómhoz és a reggeli oldalaimhoz. A Good Notes-t és az Apple Pencilemet (mert szeretem a kézírásos megközelítést) használom a naplóíráshoz, ahol megörökítem az ötleteimet, a kutatásra váró dolgokat, és felvázolom a projektjeimhez.

Fontos megjegyzés: Kezdje egyszerűen és kicsiben, még egy darab papír is működik a füzetből!

3. lépés: Hozzon létre egy íróteret

Legyen szó a konyhaasztalról, egy kényelmes székről a nappali sarkában vagy párnákra támasztva az ágyban, fontos, hogy olyan helyet találjon, ahol jól érzi magát az írás során. Egy hely, ahol nem zavarnak.

4. lépés: Válassza ki az önnek megfelelő napszakot

Reggel a nap megkezdése előtt vagy este lefekvés előtt; ha van egy kis szabadidője az időbeosztásában, 5-10 percet szánhat az írásra.

Amikor először elkezdtem, különböző napszakokban próbáltam írni, mígnem találtam egy olyan időpontot, amely folyamatosan működik. Próbáltam írni két ügyfél fogadása között, megpróbáltam írni közvetlenül lefekvés előtt, és megpróbáltam reggel írni, a reggeli rituálé részeként. A délelőtt lett a kedvenc írási időm, mert kevésbé zavartak a napi események.

Tegyen egy próbát különböző időpontokban, és nézze meg, mi a legjobb az Ön számára.

5. lépés: Kezdje el

A legfontosabb, hogy ne törődj azzal, mit írjon. Az aggodalom, hogy mit írjak, a naplóírást feladattá teszi, nem pedig hatékony eszközzé.

Akár úgy is kezdheti, hogy beírja: „Nem tudom, mit írjak”, és továbbléphet. Hadd kerüljön ki az oldalra, ami eszébe jut.

Kezdje el a naplóírást most!

A következő 30 napban vállalja, hogy naplóba ír. Függetlenül attól, hogy a reggeli oldalak vagy a naplóparancsok tudatosságáradatát használja az írási levek áramlására, hagyja, hogy a következő 30 nap az önmegismerés, a termelékenység és a tisztaság időszaka legyen a naplóírás eredményeként.

És emlékeztetőül:

  • Ne komplikálja túl.
  • Találja meg az Ön számára megfelelő időszakot a következő 30 napban.
  • Hagyja hátra a perfekcionizmust, és hagyja, hogy bármi szóba kerüljön, bármit írhat az oldalakra.

A napló használatának nincs jó vagy rossz módja. A kulcs az, hogy segítse, hogy több helyet teremtsen az agyában, hogy Ön a legproduktívabb énje lehessen.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Hányszor érdemes naplót írni?

A cikk arra bátorít, hogy naponta írjunk naplót, de mindenki maga dönthet erről. Az fontos, hogy rendszeresen megtegyük, hogy a mentális tisztaságunk és a termelékenységünk javuljon.

Miért hasznos vezetni egy naplót?

A naplóírás egy biztonságos hely, ahol megoszthatjuk magunkról bármit balta, és nem kell aggódnunk mások véleménye miatt. Segít eltávolodni a mindennapi problémáktól, és a teret ad a kreativitásnak és a problémamegoldásnak.

Hogyan lehet hatékonyabban vezetni a naplót?

A cikk kínál néhány egyszerű módszert a hatékonyabb naplóírásra, mint például az ütemezés, a témákra való fókuszálás és az érzelmek és gondolatok feljegyzése. Fontos, hogy a naplóírás az egyéni igényekhez és stílushoz igazodjon.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...