Hogyan használjuk télen biztonságosan a hősugárzót?

hideg

A Consumer Product Safety Commission statisztikái szerint Amerikában évente 25 000 lakástűz és 300 haláleset köthető az elektromos hősugárzókhoz. Ráadásul évente 6,000 ember hal meg a súlyos égési sérülések következtében, amelyet az elektromos hősugárzók forró felülete okoz. Hogyan használjuk vagy hogyan helyezzük el az elektromos hősugárzókat, hogy az biztonságos legyen? Ezek életbevágóan fontos szabályok, amelyeket mindenkinek ismernie kéne. Ebben a cikkben megosztunk veled pár tippet arról, hogy mire figyelj, ha egy biztonságos hősugárzót szeretnél választani és hogyan használd az elektromos hősugárzót, hogy elkerüld a baleseteket.

Az elektromos hősugárzó biztonságos használata

● Kövesd az elektromos hősugárzó használati utasításait.

Mielőtt használnád az elektromos hősugárzót, alaposan olvasd el a használati utasításait. Ez minden háztartási gépre igaz, és különösen az elektromos hősugárzókhoz hasonlókra. Ezekben a dokumentumokban nemcsak a termék jellemzőit ismertetik, hanem az annál is fontosabb óvintézkedéseket, amelyeket a termék biztonságos használata érdekében fontos betartani. Ezért azt javasoljuk, hogy a készülék minden használója figyelmesen olvassa el, mielőtt használni kezdené.

● Ellenőrizd a csatlakoztatókat, például a villásdugót.

Mielőtt használnád az elektromos hősugárzót, figyelmesen ellenőrizd a villásdugót, a tápkábelt, a tápkábel csatlakozását a készülékhez, hogy látható-e valahol valamilyen sérülés, nem lógnak-e ki a drótok, esetleg a csatlakozás nem lazult-e ki. Ha bármelyik probléma is fennáll a felsoroltak közül, akkor nem javasoljuk a készülék használatát.

Ha bármilyen, szigetelés nélküli drótot látsz, fennáll az áramszivárgás és az áramütés veszélye, ezért fel kell venned a kapcsolatot a gyártóval vagy forgalmazóval, hogy megjavítsa vagy kicserélje a meghibásodott elektromos hősugárzót.

Emellett soha ne dugj további elektromos készüléket ugyanabba az aljzatba vagy elosztóba, mint a hősugárzót - túlmelegedést okozhat.

● Figyelj oda a kapcsolók használatára.

A hétköznapi termékekkel összehasonlítva a jobb minőségű elektromos hősugárzók szigetelt műanyag borítással rendelkeznek a kapcsolón, amely megakadályozza az áramszivárgás és az áramütés veszélyét.

Miután elektromos áramforráshoz csatlakoztattad a hősugárzót, először a minimum melegítési fokozatra állítva kapcsold be, mert ekkor még a fűtőbetét nincs bemelegedve. Ha egyből maximum teljesítményre állítod, az elektromos hősugárzó károsodhat, és a túláram veszélyes is lehet.

Amikor épp nem használod az elektromos hősugárzót, bizonyosodj meg róla, hogy előszőr kikapcsolod, majd után húzd ki az aljzatból, ezzel is megakadályozva a tűz veszélyét.

● Ne takard le az elektromos hősugárzót tárgyakkal.

Amikor az elektromos hősugárzó be van kapcsolva, a készülék felső része viszonylag nagyon magas hőmérsékletű, ezért ne takard le a hősugárzó tetejét más tárgyakkal. Különösen ruhák vagy takarók, miután letakartuk, a hősugárzóból áramló hő  nem tud kiszabadulni, amely az anyag felgyulladásához és tűz keletkezéséhez vezethet.

Ha elektromos hősugárzót használunk, akkor olyan helyre kell állítanunk, ahol nem lehet könnyen hozzáérni, éghető anyagoktól és nyílt lángtól távol. Sőt, tartsd az elektromos hősugárzót legalább egy méter távolságra a gyúlékony anyagoktól, mint például bútoroktól, ágyneműtől és függönytől.

hideg
hideg

Ha az elektromos hősugárzó vízálló, attól még óvatosnak kell lennünk az aljzattal, mert csak a fűtőtest vízálló, az aljzat ugyanúgy veszélyes marad. A szakértők azt javasolják, hogy fürdőszobában használva az elektromos hősugárzót a fürdőszobán kívüli aljzatok egyikéhez csatlakoztassuk.

A fentiek tudatában és a józan paraszti ész használatával tudod, hogy hogyan kell helyesen használni az elektromos hősugárzót?

Amikor télen elektromos hősugárzót használunk, a levegő hőmérsékletének növekedésével a levegő a helyiségben nagyon hamar veszít a páratartalmából. Ha nem megfelelően fűtjük a helyiséget, akkor nagyon könnyen megeshet, hogy  a helyiségben tartózkodó embereknek gondjuk akad a légzéssel, kiszárad a szájuk és a légutuk, valamint túlságosan melegük lesz.

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy tegyél néhány vödör vizet a hősugárzóhoz közel (persze biztonságos távolságra) vagy gyakran mosd fel a padlót, esetleg egy párásítóval őrizd meg a levegő megfelelő páratartalmát.

Hogyan válasszunk biztonságos elektromos hősugárzót?

Amikor egy új elektromos hősugárzót vásárolsz, a következő négy dologra kell mindenképpen odafigyelned:

1. Tanúsítvány. Győződj meg róla, hogy a kiválasztott elektromos hősugárzó rendelkezik -e megfelelő, független tesztelő vállalattól származó biztonsági tanúsítvánnyal. Ilyen tanúsítvány az UL címke, az Intertek ETL címkéje vagy a CSA International tanúsítványa.

2. Biztonsági leállítás. Egy intelligens érzékelő, amely automatikusan kikapcsolja az elektromos hősugárzót, amikor az túlmelegszik, kötelező darab. Egy olyan kapcsolóra is szükség van, amely akkor kapcsolja ki a hősugárzót, amikor azt valaki véletlenül feldönti.

3. Földelési hiba megszakító (GFCI) dugó. A legtöbb hősugárzót nem szerelik fel GFCI dugóval, amely megakadályozza az elektromos áramütést. Az olyan elektromos hősugárzókat, amelyek nem rendelkeznek ilyennel, ne használjuk vízhez közeli helyeken a gyártók javaslatára.

4. Stabil és erős kábel. A legtöbb elektromos hősugárzó egy olyan tápkábellel kapható, amely 1,5-1,8 méter hosszúságú. A túlmelegedés megakadályozása érdekében soha ne használj előszót vagy hosszabbító az elektromos hősugárzóhoz.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen fontos szabályokat kell betartani az elektromos hősugárzók biztonságos használata érdekében?

Az elektromos hősugárzók biztonságos használata érdekében fontos betartani a használati utasításokat, ellenőrizni a csatlakozókat és a kapcsolókat, valamint nem dugni további elektromos készülékeket az ugyanabba az aljzatba vagy elosztóba.

Mikor nem ajánlott használni az elektromos hősugárzót?

Ha bármilyen sérülést vagy laza csatlakozást észlelsz a villásdugóban, a tápkábelben vagy a tápkábel csatlakozásában, nem ajánlott használni az elektromos hősugárzót. Emellett soha ne dugj további elektromos készüléket ugyanabba az aljzatba vagy elosztóba, mint a hősugárzót.

Milyen fokozatban kell bekapcsolni az elektromos hősugárzót?

Miután elektromos áramforráshoz csatlakoztattad a hősugárzót, először a minimum melegítési fokozatra állítva kapcsold be, mert ekkor még a fűtőbetét nincs bemelegedve. Ha egyből maximum teljesítményre állítod, az elektromos hősugárzó károsodhat, és a túláram veszélyes is lehet.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

hálószoba

Merész tapéta ötletek

A tapéta a hálószobákban és a mosdókban népszerű választássá vált. Érdekessé teszi a helyiséget és növeli a látványt. De mi a helyzet a tapétával a...

hatékonyság

Ötletek kis méretű íróasztalhoz

A legkisebb zugokból is hatékony irodák lehetnek.Az otthoni munkavégzés nehézségekkel járhat, ha egy íróasztalt kis helyen be lehet építeni, legyen...

karácsony

12 spórolási tipp karácsonyra

Az ünnepi időszak az öröm és az ünneplés időszaka, de lehet az anyagi stressz időszaka is. Az ajándékozás, a szórakoztatás és az utazás miatt az...

határidőnapló

10 dolog, amelyet a minimalisták nem szoktak vásárolni

A minimalista életmód egyik alapköve kevesebb tárggyal rendelkezni, amely rendezettebb, stresszmentesebb otthont eredményez. A minimalisták...