Hogyan nyomtassunk 3D nyomtatóval Halloween töklámpást 4 lépésben

Hagyd ki idén Halloweenkor a hagyományos, rengeteg felfordulással járó tökfaragást és próbáld ki ezt a modern és kreatív módszert a 3D nyomtatód segítségével, amellyel saját töklámpásokat nyomtathatsz magadnak.

Nagyszerű szórakozás az egész családnak! Viszonylag könnyű Halloween töklámpást nyomtatni egy 3D nyomtatóval, ráadásul nagyszerű lehetőség egy csomó új készséget is megtanulni, amelyek biztosan valamikor jól jönnek ebben a műszaki beállítottságú világba. Vágjunk is akkor bele!

Ebben a mai “hogyan csináld” cikkben lazán állunk a feladathoz, és hagyjuk, hogy te döntsd el, hogy milyen nehézségi szinttel tudsz megbirkózni. A tervezés egyes lépéseit átugorhatod: letölthetsz egy teljesen használatra kész modellt, átalakíthatod a saját rajzod egy háromdimenziós modellé, vagy komolyra is veheted a dolgot, és egy tervező szoftverrel elkészítheted a saját töklámpásodat, teljesen a nulláról.

Mire lesz szükséged egy 3D töklámpás kinyomtatásához?

— egy 3D nyomtató (természetesen). Ne felejtsd, hogy a töklámpás mérete, amelyet ki tudsz nyomtatni, a 3D nyomtató felületének méretétől függ.

— bármilyen színű PLA nyomtatószál vagy ABS nyomtatószál (bár mi azt tanácsoljuk, hogy maradj a klasszikus narancssárga mellett).

— számítógép

— tervező szoftver (például Cinema 4D), ha úgy döntesz, hogy magas tervezed meg a töklámpást.

— egy applikáció, amely az egyszerű vázlatot 3D modellé tudja átalakítani (például Imprimindo3d).

— jó hangulat és nagyszerű csapat!

Hogyan 3D nyomtassunk egy Halloween töklámpást?

1. lépés: készítsd el a saját töklámpásod tervét vagy válassz ki egy használatra kész tervet.

(a). Ha ez az első 3D nyomtatós projekted, akkor azt javasoljuk, hogy egy kész tervet használj. Ezzel egy csomó időt takaríthatsz meg magadnak és rögtön belevághatsz a 3D nyomtatás szórakoztató részébe. Rengeteg különféle Halloween töklámpás 3D nyomtatási terve elérhető online. Egyszerűen töltsd le az összes szükséges fájlt és másold be őket a  3D nyomtató szoftverbe (például a Cura szoftverbe). Győződj meg róla, hogy megfelelő-e a méretezés, hogy számodra is jó legyen a töklámpás mérete és a nyomtató paramétereivel is egyezzen.

(b). Ha a tervezési folyamat legalább egy kis részét szeretnéd magad csinálni, akkor készíthetsz egy egyszerű rajzot bármilyen rajzkészítő programban (például a jó öreg Paintben), majd egy 3D konverteráló alkalmazás (például Imprimindo3d) használatával a rajzodat egy működőképes 3D modellé alakíthatod át. Ez egy egyszerű mód lehet mókás elemeket hozzáadni a tervedhez, például Belevésheted a családod vagy a barátaid nevét a töklámpásba, kiegészítőket, mondjuk szemüveget és kalapokat tehetsz rá és még sok mást is.

(c). Ha szeretnél mindent beleadni és teljesen saját készítésű 3D nyomtatású Halloween töklámpást szeretnél nulláról indulva, akkor jó, ha tudod használni valamelyik tervező szoftvert, például a Cinema 4D programot. A kreatív folyamat során elkészítheted a 3D formáját a jövendőbeli töklámpásodnak. Ebben a cikkben nem fogunk belemenni a tervezés részleteibe, de ha szükséged van pár tippre, hogy hogyan kell elkészítened a saját 3D töklámpás modelled, nézd meg ezt az útmutatót itt: Instructable.

2. lépés: Miután kész a 3D képed, töltsd fel a nyomtató szoftveredbe, állítsd be a Halloween töklámpásod méreteit és helyezd be a kívánt színű nyomtatószálat. Most már minden készen áll a nyomtatásra.

3. lépés: kattints a nyomtatás gombra és légy türelmes: a Halloween töklámpás választott méretétől függően ez hosszabb ideig is eltarthat.

4. lépés: miután kinyomtattad a 3D töklámpásod, ne habozz, légy kreatív! Használhatsz LED lámpákat, hogy megvilágítsd belülről, befestheted kívülről, rémisztő kiegészítőket adhatsz hozzá, 3D nyomtató tollal díszítheted és még sok mást is.


Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: