Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

A produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat keresnek, amikor termelékenységük javításáról van szó. Itt jön be egy bizonyos típusú munkafolyamat, az úgynevezett napi tematika vagy tematikus napok meghatározása.

A napi tematika az egyik legjobb módja annak, hogy a feladatra összpontosítson, miközben előrehalad a várt eredmények elérése érdekében. Ha tudni szeretné, hogy hogyan – olvasson tovább. Nemcsak új módszereket tanulhat meg, és világos példákat láthat, hanem cselekvési lépéseket is kaphat a napi tematika olyan termelékenységnöveléshez, amelyről nem is tudta, hogy szüksége van rá.

Mik azok a tematikus napok?

A tematikus napok koncepciója, különösen a munkához, nagyon egyszerű. Ahogy a neve is sugallja, minden nap egy adott témának vagy feladatnak van szentelve. Ahelyett, hogy egy teendőlista lenne, amely elsöprő lehet, a tematikus munkanapok segítenek abban, hogy bizonyos feladatokra összpontosítson, ahelyett, hogy állandóan váltana a feladatok között. Ennek köszönhetően pedig sok időt takaríthat meg.

Ha próbálta már a feladatkötegelést, imádni fogja a napi tematikát, mivel ez sokkal jobban javítja a termelékenységet. A napi tematikával egyszerűen egy egész napot egy adott kezdeményezésnek szentel. Így ahelyett, hogy minden egyes feladathoz különítenének el kisebb időblokkokat (pl. egy óra hálózatépítésre, két óra e-mailezésre stb.), minden nap stratégiailag meg van tervezve a naptárban, egyetlen feladattal. Ez lehet egy bizonyos életcélon való munka, egy személyes vagy szakmai projekt.

Ha vállalkozást vezet, a napi tematika okos módja lehet a fontos projektek gyorsabb végrehajtásának. De amint valószínűleg hallotta, a többfeladatos munka hátrányosan befolyásolja a termelékenységet. Itt olyan hatékony az a módszer, amely lehetővé teszi az elmélyült munkát a határidők betartása mellett.

Tisztázzuk, a napi tematika nem bonyolult. Nem az, hogy mit csinál, hanem az, hogy hogyan csinálja, teszi hihetetlenül hatásossá a napi tematikát. Különösen akkor hasznos, ha rövid időn belül nagyobb előrelépést szeretne elérni. Ahhoz, hogy a legtöbb hasznot hozhassa a munkanapjaiból, bizonyos órákat be kell tartania az ütemtervben, megszakítás nélkül.

A tematikus napok 5 bizonyított előnye

A napi tematika előnyei bőségesek, és rendkívül jelentősek is lehetnek. Íme néhány ok, amiért érdemes ezt a termelékenységet növelő elektromos eszközt használni, és kihasználni az általa nyújtott előnyöket.

1. Hatékony munkafolyamatot épít ki

Ha egyetlen témájú napokat tölt megszakítások nélkül, termelékenysége az egekbe szökhet, és sokkal több munkát végezhet rövidebb idő alatt. Anélkül, hogy válaszolna e-mailekre, megbeszélésekre hívnák, vagy egyéb zavaró tényezőkkel kellene foglalkoznia, a munkájára koncentrálhat.

2. Megakadályozza a figyelemugrást

A hagyományos napi teendők listájával több kulcsfontosságú dolgot próbál megtenni egymás után. Ez azt jelenti, hogy figyelmének egyik feladatról egy másikra kell ugrania, mert el kell végeznie egy feladatot (vagy legalább előre kell benne haladnia), majd át kell kapcsolnia valami másra.

Ez az önkényes fókuszváltás megköveteli, hogy folyamatosan elterelje az agy figyelmét, néha naponta többször is. Csökken a figyelme – és csökken a termelékenysége, ami gyenge teljesítményhez, fontos részletek hiányához és az ilyen feladatok elvégzésének képtelenségéhez vezet.

Minden alkalommal, amikor feladatról feladatra ugrál, a figyelme a sekélyes lesz, ami döntési kimerültséget okoz, és gyengíti az összetett, fontos problémák megoldására való képességét. De amikor határozott határokat szab egy konkrét munka körül, nem fog bűntudatot érezni amiatt, hogy figyelmen kívül hagyja azokat az elkerülhetetlen kéréseket, amelyek a nap folyamán felbukkannak.

3. Segít a prioritások meghatározásában

Mindannyiunknak vannak fontos céljaink, amelyeket igyekszünk elérni, legyen szó akár könyvírásról, új weboldal indításáról vagy új készség elsajátításáról. De a mi felgyorsultvilágunkban könnyen szem elől tévesztjük azt, ami igazán fontos, és beleragadunk a mindennapi élet zajába és nyüzsgésébe.

Ha minden héten egy napot egy olyan projektnek szentelhetünk, amely valóban jelentőségteljes számunkra, az hatalmas elégedettségérzetet válthat ki, és azt jelenti, hogy nem maradunk le valami valódi, kézzelfogható érték létrehozásáról.

4. Csökkenti az elinduláshoz szükséges időt

Ha hasonló feladatokat köt össze, csökkenti az elindításhoz szükséges időt, mivel már ugyanabban a kontextusban lesz. Ez azt is jelenti, hogy ha túl sok döntést kell meghoznia, mint például, hogy mit fog csinálni aznap, annál inkább az alapján hoz döntéseket, hogy mit szeretne csinálni, nem pedig az alapján, hogy mit kellene tennie.

Tehát ha tudja, hogy mit kell tennie, akkor megszűnik ez a gondolkodási képesség. Ön csak végrehajtja a tervet, nem pedig előáll a tervvel. Így sokkal valószínűbb, hogy valóban eléri a céljait.

5. Segít fenntartani az önfegyelmet

A tematikus munkanapokkal sokkal könnyebbé válik a fegyelmezettség megőrzése. Ha minden nap egy órát szán egy új készség elsajátítására, az sokkal tovább tart, és nagyobb esélye lesz arra, hogy az út során abbahagyja. Egy hónapból gyorsan két hónap lesz, és a cél hamarosan elérhetetlenné válik. Ha egy teljes napot az új projektnek szentel, akkor koncentrált, motivált és fegyelmezett lesz.

Szóval, miért nem használja mindenki a napi tematikát a termelékenység érdekében? A legnagyobb probléma az, hogy nehéz kiüríteni a naptárat. A hét tematikus napjai a munkához bizonyos műszakokat és hajlandóságot igényelnek, hogy felfedezzék képességeit a fejlődéshez.

4 lépésből álló módszer a témamunkanapok megtervezéséhez

1. Döntse el azokat a kategóriákat, amelyek kulcsfontosságúak sikere szempontjából

Mindenkinél jobban tudja, hogy életének mely főbb területei igényelnek folyamatosan sok időt és figyelmet. A felsoroltak közül melyiknek lenne előnyös, ha egy konkrét napot szentelnénk nekik?

Ezek a kategóriák megkövetelik, hogy kreatív legyen és mély munkát végezzen. Beállíthat egy témát a hét mind a hét napjára, vagy megtarthatja kevesebb napra, és adhat magának néhány dedikált szabadnapot. Minden azon múlik, hogy kiválasszuk azt, ami az ön számára megfelelő.

2. Rendelje hozzá témáit a hét meghatározott napjaihoz

Fontos, hogy minden kategóriához elegendő időt biztosítsunk. Az idő megtervezésekor vegye figyelembe a munka és a magánélet egyensúlyát, és ennek megfelelően osztja be munkaprojektjeit. Alaposan gondolja át élete minden területét, beleértve az egészségét és a fitneszét is – ezek is megérdemlik az idejét.

3. Írjon ki konkrét feladatokat minden témához

Ez segít felmérni a munka mennyiségét, és ésszerűbb időt szánni az egyes feladatokra. Nem számít, milyen kicsi, írja le mindegyiket, és kategorizálja őket napi, heti, havi, negyedéves és éves kategóriákba. Előfordulhat, hogy nem tud egyszerre mindent kitalálni, ezért hasznos lehet, ha egy hétig van egy lista az asztalán, és addig egészíti ki, amíg az összes meg nem készül.

Általában a „gyors” vagy „kis” feladatok tartanak a legtovább egyszerűen azért, mert figyelmen kívül hagytuk képességeinket vagy azt az energiát, amelyet egy-egy feladat ténylegesen igénybe vehet. Ha túlságosan lefoglaljuk magunkat, kevésbé leszünk rugalmasak és kimerültebbekké válunk. A feladatok kiírása világos rálátást ad arra, hogy mi várható, és segít az idő megfelelőbb beosztásában.

4. Témák és feladatok hozzáadása a naptárához

Ha a kiválasztott témák használata után bizonyos idő elteltével azt látja, hogy nem hatékonyak, módosítsa azokat. Az ön feladata, hogy a tematikus napokat az ön javára fordítsa. Tehát szükség szerint értékelje újra. Előfordulhat, hogy kihagyott valamit, amire valóban szüksége van. A lényeg, hogy egyszerűbb legyen az ütemezés, ne bonyolultabb legyen.

Készítse el saját tematikus napjait (akcióterv)

Könnyű a témák kiválasztása, de valójában mi kerül bele? Milyen feladatokat kell elvégeznie? A legjobb módja annak, hogy megtudja, mit tehetnek a tematikus napok a termelékenység érdekében, ha egyszerűen teszteli a koncepciót.

Mielőtt elkezdené:

  • Törölje ki a naptárát egy napra a próba elvégzéséhez.
  • Állítsa fel a prioritásait. Értse meg, hogy nem csak a feladat a fontos, hanem az alkalmazott módszer ereje annak elvégzéséhez.
  • Akadályozza meg a zavaró tényezőket. Úgy állítsa be a teret, hogy könnyen a véghezvinni készülő nagyszerű dologra koncentrálhasson, és minimálisra csökkentse a lehetséges megszakításokat.
  • Távolítsa el a halogatás okait. Egy kis feladat-előkészítés sokat segít – távolítson el minden lehetséges fókuszrablót a teréből, és készüljön fel a munka elvégzésére.
  • Határozzon meg konkrét célokat és határidőket. Győződjön meg arról, hogy céljai mérhetőek, így könnyen láthatja az elért előrehaladást.
  • Dolgozzon kiegyensúlyozottan. Tartson rendszeres szüneteket, hogy elméje éles legyen, és teste friss maradjon. Ezzel izgatott marad, és az iránytűt a megfelelő irányba mozgatja.

Miután minden szempontból előkészítette a teret, itt az ideje, hogy belemerüljön és elvégezze a munkát. Ne feledje, hogy a tematikus napoknak az ön javára kell működniük, ezért válasszon és alkalmazzon ennek megfelelően.

Ami a feladatokat illeti, nem csak válogathat, hanem bármit felvehet a listára, amit hasznosnak talál. Keverje és illessze őket témáihoz, ahogy megtalálja a legmegfelelőbbet. Ez csak néhány példa, hogy ötletet adjon saját egyedi tematikus napi cselekvési tervéhez.

Mi van, ha előre nem látható változások vagy kihívások állnak fenn?

Nyilvánvaló, hogy nem hagyhat figyelmen kívül néhány problémát. Egy válság vagy sürgős kérdés nem várhat a jövő hétig. A napi tematika nagyszerűsége az, hogy nagyon rugalmas. Például maradhat a témánál minden nap 14 óráig, utána pedig mozgásteret hagyhat más kérdésekre.

Fontos megjegyezni, hogy a napi tematika pontosabb fókuszt és időt ad minden nap a mélyreható munkára.

Más módokat keres a témák használatára?

Az ilyen módszerekkel való munkavégzés kulcsa annak megértése, hogy ez egy keretrendszer. És nem mindenkinél működik jól ugyanaz a keret. Ezért kulcsfontosságú, hogy megtalálja azt, ami az ön számára működik, és rugalmas maradjon. A heti témák még jobb megoldást jelenthetnek az ön konkrét helyzetére.

Íme egy másik példa: ha kéthetes szövegírási szolgáltatást kínál, nincs sok ideje a vállalkozással foglalkozni. A kötegelt napok helyett érdemes lehet dedikált heteket tartani; két hét ügyfélmunka, egy hét tartalomkészítés a következő hetekben, és egy hét az üzleti növekedés érdekében végzett egyéb fontos munkák elvégzésére.

Ha a hetei eltérőek, érdemes lehet minden hét végéig időt szánni az előttünk álló hét témáinak megtervezésére és kiosztására.

Végső gondolatok

Nem számít, milyen típusú munkát végez, a napi témák segíthetnek önnek. Javasolom, hogy tesztelje ezt a megközelítést, és nézze meg, jó-e az ön számára. Az összpontosítás képessége a legfontosabb eredmény, amit a napok tematikázásával érhet el, és ez valóban felbecsülhetetlen.

Nagy az esélye annak, hogy eredményt ér el, ha egy egész napot szán egy bizonyos projektre. Nincsenek fennakadások, nincsenek megbeszélések, semmi más projektből származó feladat nem vonja el a figyelmét. Az én nézőpontom szerint minél több megszakítás nélküli időt tud egy bizonyos projektnek szentelni, annál könnyebben halad előre az adott projektben.

Kezdje kicsiben. Értékelje, hogy mi működik és mi nem, és végezzen módosításokat. Ha egyetlen téma munkanapot is hozzáadunk, az óriási előnyökkel járhat. Miután megoldotta az egyik napot, adjon hozzá egy második témanapot, és folytassa a módosításokat, amíg meg nem találja az ön számára legmegfelelőbbet.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mik azok a tematikus napok?

A tematikus napok koncepciója, különösen a munkához, nagyon egyszerű. Minden nap egy adott témának vagy feladatnak van szentelve. A tematikus munkanapok segítenek abban, hogy bizonyos feladatokra összpontosítson, ahelyett, hogy állandóan váltana a feladatok között. Ezeken az időkön igazán céltudatosan dolgozhat.

Milyen előnyei vannak a tematikus napok használatának?

A napi tematika előnyei bőségesek, és rendkívül jelentősek is lehetnek. Néhány ok, amiért érdemes ezt a termelékenységet növelő eszközt használni: 1) Segít abban, hogy bizonyos feladatokra koncentráljunk. 2) Takarítson meg időt. 3) Segíti a fontos projektek hatékony végrehajtását. 4) Az elmélyült munka elősegíti a határidők betartását. 5) Céltudatosabbá teszi a mindennapokat.

Milyen tanácsokat adnak a tematikus napok hatékony használatához?

Ahhoz, hogy a legtöbb hasznot hozhassa a munkanapjaiból, bizonyos órákat be kell tartania az ütemtervben, megszakítás nélkül. A tematikus munkanapok során ki kell jelölni azokat az időblokkokat, amikor csak az adott témán dolgozik, és a lehető legtöbbet kihozzon a napjából. Ha vállalkozást vezet, a napi tematika okos módja lehet a fontos projektek gyorsabb végrehajtásának.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...

karácsony

12 spórolási tipp karácsonyra

Az ünnepi időszak az öröm és az ünneplés időszaka, de lehet az anyagi stressz időszaka is. Az ajándékozás, a szórakoztatás és az utazás miatt az...