Útmutató az összecsukható kések reteszelő mechanizmusaihoz

A legtöbb összecsukható késen található valamilyen reteszelő mechanizmus, amely megakadályozza, hogy a kés összecsukódjon vágás során. Mindegyiknek megvannak a maga jellemzői és az annak megfelelő működési módjai.

Az alábbi cikkben röviden bemutatjuk a leggyakoribb reteszelő mechanizmusokat.

Keresztzár

Ez a reteszelő mechanizmus típus a leggyakoribb az összecsukható kések esetében. Ez a reteszelő mechanizmus az összecsukható kés markolatában helyezkedik el és az acélmerevítés részét képezi. Miután kinyitjuk a pengét, a zár beugrik a penge alá, megakadályozva ezzel, hogy a penge visszacsukódjon. A penge visszacsukásához kézzel kell kinyomni a keresztzárat a penge útjából. Ez az egyik legerősebb reteszelő mechanizmus a kemping késeknél.

Keretzár

A keretzár hasonló a keresztzárhoz abból a szempontból, hogy beakasztja és kiengedi a pengét. Habár ebben az esetben a keretzár a markolat helyett a keret egy részét használja, hogy rögzítse a pengét.

Tengelyzár

A tengelyzárat a markolaton lévő fogantyúval működtethetjük, amelyet előre és hátra mozgathatunk egy nyílásban, amely mindkét acél bélésbe megmunkált résen előre-hátra fut. A penge kinyitásakor egy acélrudat tolnak arrébb a rugók, amelyek rögzítik a késfogót, ezzel pedig rögzítik a pengét is a helyén. A késfogó beékelődik az acélrúd és az ütközőcsap közé, megakadályozva ezzel, hogy a penge magától bezáródjon vágás közben.

Hátsózár

A hátsózár az egyik legrégebbi reteszelő mechanizmus. A hátsózár a markolat gerincének hátsó részén helyezkedik el és illeszkedik a penge hátulján lévő bevágásba. A hátsó rugóból származó feszültséget használja a kés rögzítéséhez. A zár kinyitásához és bezárásához általában két kéz szükséges.

Szóval, amikor legközelebb megpróbálod kinyitni és becsukni az összecsukható késedet, kemping késedet, vadászkésedet, zsebkésed vagy bicskádat, nézd meg először, hogy milyen reteszelő mechanizmust használ.

Ez segíteni fog, hogy teljesen kényelmesen végezd a dolgod, akár egy késsel is a kezedben, ráadásul elkerülheted a helytelen használat okozta baleseteket.


Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: