Útmutató az összecsukható kések reteszelő mechanizmusaihoz

kempingkés

A legtöbb összecsukható késen található valamilyen reteszelő mechanizmus, amely megakadályozza, hogy a kés összecsukódjon vágás során. Mindegyiknek megvannak a maga jellemzői és az annak megfelelő működési módjai.

Az alábbi cikkben röviden bemutatjuk a leggyakoribb reteszelő mechanizmusokat.

Keresztzár

Ez a reteszelő mechanizmus típus a leggyakoribb az összecsukható kések esetében. Ez a reteszelő mechanizmus az összecsukható kés markolatában helyezkedik el és az acélmerevítés részét képezi. Miután kinyitjuk a pengét, a zár beugrik a penge alá, megakadályozva ezzel, hogy a penge visszacsukódjon. A penge visszacsukásához kézzel kell kinyomni a keresztzárat a penge útjából. Ez az egyik legerősebb reteszelő mechanizmus a kemping késeknél.

Keretzár

A keretzár hasonló a keresztzárhoz abból a szempontból, hogy beakasztja és kiengedi a pengét. Habár ebben az esetben a keretzár a markolat helyett a keret egy részét használja, hogy rögzítse a pengét.

Tengelyzár

A tengelyzárat a markolaton lévő fogantyúval működtethetjük, amelyet előre és hátra mozgathatunk egy nyílásban, amely mindkét acél bélésbe megmunkált résen előre-hátra fut. A penge kinyitásakor egy acélrudat tolnak arrébb a rugók, amelyek rögzítik a késfogót, ezzel pedig rögzítik a pengét is a helyén. A késfogó beékelődik az acélrúd és az ütközőcsap közé, megakadályozva ezzel, hogy a penge magától bezáródjon vágás közben.

Hátsózár

A hátsózár az egyik legrégebbi reteszelő mechanizmus. A hátsózár a markolat gerincének hátsó részén helyezkedik el és illeszkedik a penge hátulján lévő bevágásba. A hátsó rugóból származó feszültséget használja a kés rögzítéséhez. A zár kinyitásához és bezárásához általában két kéz szükséges.

Szóval, amikor legközelebb megpróbálod kinyitni és becsukni az összecsukható késedet, kemping késedet, vadászkésedet, zsebkésed vagy bicskádat, nézd meg először, hogy milyen reteszelő mechanizmust használ.

Ez segíteni fog, hogy teljesen kényelmesen végezd a dolgod, akár egy késsel is a kezedben, ráadásul elkerülheted a helytelen használat okozta baleseteket.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen reteszelő mechanizmusokat használnak az összecsukható kések?

A leggyakoribb reteszelő mechanizmusok az összecsukható kések esetében a keresztzár, a keretzár, a tengelyzár és a hátsózár.

Milyen módon működik a keresztzár?

A keresztzár az összecsukható kés markolatában helyezkedik el és az acélmerevítés részét képezi. Miután kinyitjuk a pengét, a zár beugrik a penge alá, megakadályozva ezzel, hogy a penge visszacsukódjon. A penge visszacsukásához kézzel kell kinyomni a keresztzárat a penge útjából. Ez az egyik legerősebb reteszelő mechanizmus a kemping késeknél.

Mi a tengelyzár működési módja?

A tengelyzárat a markolaton lévő fogantyúval működtethetjük, amelyet előre és hátra mozgathatunk egy nyílásban, amely mindkét acél bélésbe megmunkált résen előre-hátra fut. A penge kinyitásakor egy acélrudat tolnak arrébb a rugók, amelyek rögzítik a késfogót, ezzel pedig rögzítik a pengét is a helyén. A késfogó beékelődik az acélrúd és az ütközőcsap közé, megakadályozva ezzel, hogy a penge magától bezáródjon vágás közben.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

hálószoba

Merész tapéta ötletek

A tapéta a hálószobákban és a mosdókban népszerű választássá vált. Érdekessé teszi a helyiséget és növeli a látványt. De mi a helyzet a tapétával a...

hatékonyság

Ötletek kis méretű íróasztalhoz

A legkisebb zugokból is hatékony irodák lehetnek.Az otthoni munkavégzés nehézségekkel járhat, ha egy íróasztalt kis helyen be lehet építeni, legyen...

karácsony

12 spórolási tipp karácsonyra

Az ünnepi időszak az öröm és az ünneplés időszaka, de lehet az anyagi stressz időszaka is. Az ajándékozás, a szórakoztatás és az utazás miatt az...

határidőnapló

10 dolog, amelyet a minimalisták nem szoktak vásárolni

A minimalista életmód egyik alapköve kevesebb tárggyal rendelkezni, amely rendezettebb, stresszmentesebb otthont eredményez. A minimalisták...