12 egyszerű stratégia a tisztább gondolkodásért

meditacio

Szeretnél minden napot azzal kezdeni, hogy egyértelműen arra koncentrálsz, amit el szeretnél érni? Szeretnéd tudni, hogy amit ma elérsz, azok megfelelnek szükségleteidnek, vágyaidnak és életcéljaidnak? Ha őszinték vagyunk magunkkal, biztos vagyok benne, hogy mindannyian szeretnénk abban az állapotban lenni, ahol tisztán tudunk gondolkodni.

Sajnos, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem, hajlamosak vagyunk beengedni az egyre zsúfoltabb világot az elménkbe. Ez óriási zavart okoz, ami eltérít attól, hogy arra összpontosítsunk, amire vágyunk. Megengedjük, hogy a negatív hírek és a közösségi média dühössé, depresszióssá és feldúlttá tegyen bennünket, és ezek az érzelmek határozatlanná és összpontosíthatatlanná tesznek bennünket.

Megengedjük magunknak, hogy a múltban éljünk – ahol az elkövetett hibák és a velünk szemben elkövetett igazságtalanságok dühöt és levertséget okoznak bennünk. Mindezek a zavaró tényezők, a külső események, amelyek felett nincs befolyásunk, és a múltbeli negatív élettapasztalatok elhomályosítják mentális fókuszunkat. Ez arra késztet bennünket, hogy azokra a negatívumokra összpontosítsunk, amelyek megzavarják mentális tisztaságunkat és azt a fantasztikus jövőt, amely mindannyiunk előtt állhat, ha csak arra koncentrálunk, amit el akarunk érni, azokra a lépésekre, amelyeket meg kell tennünk ezek eléréséhez, és arra az életre, amelyet magunknak akarunk.

Íme, 12 egyszerű stratégia, amely a helyes irányba vezet, hogy segítsen lelki tisztánlátásra szert tenni, és megtudni, mit akarsz kihozni minden napból.

1. Menj el sétálni

Bármilyen edzésforma kitisztítja az elmét, de az egyik leghatékonyabb módja a természetben való séta. Már húsz-harminc percnyi séta is ugyanazt a hatást éri el, ha nem a természet közelében élsz. Már maga a mozgás is pozitívabb állapotba hozza az elmédet, amely segít hatékonyabban átgondolni a dolgokat.

2. Igyál reggel citromos vizet

Körülbelül két éve elkezdtem minden reggel citromos vizet inni, és meglepődtem, hogy már húsz percen belül egészségesebbnek, lelkileg tisztábbnak és éberebbnek éreztem magam. Sok egészségügyi szakember azt javasolja, hogy igyál meg egy pohár citromos vizet (fél citromot facsarva egy pohár vízbe), mert az egészségügyi előnyökkel jár. És ha fizikailag egészségesnek érzed magad, akkor lelkileg is egészségesnek érzed magad.

Lelkünk és testünk együtt működik. Ha testileg betegek vagyunk, lelkileg sem érezzük jól magunkat, és fordítva. Amikor energikusnak és élettel telinek érezzük magunkat, fantasztikusan érezzük magunkat, és érzelmi érzéseink felemelkednek. Ez azt jelenti, hogy egy kis reggeli citromos víz ivása nemcsak a fizikai egészségét javítja, hanem közvetlenül javítja a mentális egészségedet is.

3. Tervezd meg a napodat már előző este

Amikor előző este megtervezed a napodat, úgy kezdheted a napodat, hogy tudod, hogy mit akarsz elérni. A legtöbb ember soha nem gondol arra, hogy mit szeretne elérni. Ehelyett megengedik, hogy az események megszabják és irányítsák, hogy mit csinálnak. Az események ritkán válnak a javadra, mivel gyakran mások krízisei, és végül mások tervein dolgozol, és nem teszel semmit a céljaid érdekében.

Ha már a nap megkezdése előtt tudod, hogy mit szeretnél elérni, sokkal tisztábban látod majd, hogy mit szeretnél elérni és megtenni, és valószínűleg meg fogsz győződni arról, hogy ez megtörténik.

4. Lépj hátra, és nézd meg a teljes képet

A mentális tisztaság elérésének másik módja az, ha az összképet nézed. Túl gyakran ragadunk el a trivialitásokon, és szem elől tévesztjük azt az összképet, hogy mit és miért teszünk. Érezted már úgy, hogy csak kipipálod a négyzeteket? Ez történik, ha beleragadunk a folyamatba, és szem elől tévesztjük az okokat, amelyek miatt teszünk valamit.

Amikor emlékezteted magad arra, hogy mit akarsz és miért csinálod, sokkal tisztábban fogod látni, hogy mit és miért teszel.

5. Legyen egyértelmű, hogy mit szeretnél elérni

Az előző ponthoz kapcsolódva soha ne téveszd szem elől, hogy mit akarsz elérni. Túl gyakran előfordul, hogy egy folyamatot még a projekt megkezdése előtt elterveznek, és soha senki nem áll meg, hogy megkérdezze, hogy amit minden nap csinálsz, az jó irányba visz-e. Gyakran előfordul, hogy azt mondod magadnak, hogy „csend legyen, előre haladunk”. Mégis, ha ez a haladás egyre távolabb visz attól, amit el akarsz érni, az csak elpazarolt erőfeszítés lesz.

Gyakran tekintsd át az eredményeidet. Például, ha fogyni szeretnél, a folyamat egyszerű – egyél kevesebbet, mozogj többet. De ha kevesebbet eszel és többet mozogsz, és a testsúlyod továbbra sem csökken, át kell tekintened az eredményt, és el kell döntened, hogy min kell változtatnod a kívánt eredmény eléréséhez.

6. Határozd meg, hogy mi a fontos a számodra

Ha nem tudod, hogy merre mész, honnan fogod tudni, hogy mikor érsz oda? Az emberi lények csodálatos lények. Egyedülállóak vagyunk azért is, mert mi vagyunk az egyetlen élőlények, akik dönthetnek, ami egyben sok problémánk oka is.

Ha fát ültetsz, a fa csak annyit tud tenni, hogy a környezetétől függően maximális mértékben megnő. Az emberek kivételével egyik élőlénynek sincs más választása – csak hogy teljes potenciáljukra nőjjenek.

Másrészt az emberek választhatnak, és a legtöbb ember úgy dönt, hogy nem éli meg maximálisan lehetőségeit. Inkább heverészünk a kanapén, és a közösségi média hírfolyamainkat görgetjük, ahelyett, hogy magunkon dolgoznánk, hogy jobbá tegyük magunkat és magunk és mások életét.

Ha azt szeretnéd, hogy az életed maximálisan ki legyen használva, döntsd el, hogy mi a fontos számodra, és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ez megvalósuljon. Ha tudod, hogy mit akarsz és miért akarod, akkor 80%-ban már a célban vagy. A fennmaradó 20% az az erőfeszítés, amelyet ennek elérése érdekében fogsz tenni.

7. Figyelj oda az 5 kulcsfontosságú öngondoskodási területre

Az életnek öt olyan területe van, amelyeken minden nap dolgoznod kell. Ezek az alvás, az étkezés, a rendszeres folyadékbevitel, a testmozgás és a tervezés.

Alvás

Ha nem alszol eleget, az agyműködésed jelentősen le fog lassulni. Csökken az emlékezés, a koncentráció, a betegség elleni küzdelem és még sok más képessége. Ha nem alszol eleget, nem lesz fogsz tudni tisztábban gondolkodni.

Étkezés

Amit a testedbe viszel, az táplálja a testedet és az elmédet is. Ha amit a szervezetedbe beviszel, az sok finomított szénhidrátot, cukrot és egészségtelen zsírt tartalmaz, akkor a szervezetednek sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa a szervezet egyensúlyát, és ezt vér és enzimek segítségével teszi.

Alapvetően minél rosszabb ételt (és italt) viszel be a szervezetedbe, annál kevésbé lesz oxigéndús a véred az agyműködéshez. Emiatt fogyunk ki délutánra az energiából – a túl sok szénhidrát olyan reakciót vált ki a szervezetben, amely során a vér inzulincsúcsot ér el, és ezért érzed aztán magadat álmosnak (jobb minőségű étel = jobb minőségű agyműködés).

Rendszeres folyadékbevitel

Az egyik első dolog, ami akkor történik, ha elkezdesz kiszáradni, az a koncentrációs képességed csökkenése. Szélsőséges kiszáradási esetekben zavartságot és egyéb legyengítő tüneteket tapasztalhatsz, de még a hidratáltság kismértékű csökkenése is azt eredményezi, hogy nem tudsz összpontosítani vagy tisztán látni. Ügyelj arra, hogy a nap folyamán sok vizet igyál.

Testmozgás

Az edzés az egyik legjobb módja a szellemi tisztaság visszanyerésének. Agyunk akkor működik a legjobban, amikor mozogunk. Az emberi lét nagy részében mi voltunk a vadászott, nem pedig a vadász, ami azt jelentette, hogy sok ragadozó étlapján szerepeltünk. Ez oda vezetett, hogy agyunk olyan túlélési mechanizmussá fejlődött, amely menekülés közben működik a legjobban.

Persze ma nem valószínű, hogy egy ragadozó étlapján szerepeljünk, de az agyad ezt nem tudja. Ez az oka annak, hogy amikor stresszesnek érzed magadat, mozogni szeretnél. Tehát, ha tisztább gondolkodásra vágysz, menj sétálni, futni vagy edzőterembe.

Tervezés

Ha tisztábban szeretnéd látni, hogy mit csinálsz minden nap, akkor készíts egy tervet. Nem kell olyan tervnek lennie, amely mikromenedzseli a teljes napodat. Csak egy listára van szükséged azokról a dolgokról, amelyeket ma meg kell tenned. Amikor úgy kezded a napodat, hogy tudod, hogy mit kell aznap megcsinálnod, meg fogsz lepődni, hogy mennyire koncentrált leszel.

8. Legyen óvatos, mit engedsz be az elméd kapuján keresztül

Jim Rohn ezt tanította: „Minden nap őrködj elméd ajtajában, és egyedül te döntöd el, milyen gondolatokat és hiedelmeket engedsz be az életedbe. Mert ezek határozzák meg, hogy gazdagnak vagy szegénynek, átkozottnak vagy áldottnak érzed magad.”

Ha a napodat a hírek olvasásával kezded, vagy a közösségi média hírfolyamait görgeted, beengeded a negativitást az elmédbe. Ha ez a negativitás az elmédbe kerül, az egész napodra hatással lesz.

Korlátozd, hogy mi kerülhet a fejedbe. Kezdd a napodat a természettel. Ha teheted, nézz ki az ablakon, élvezd az esőt, a havat vagy a napsütést. Élvezd csodálattal, ami körülvesz téged.

9. Legyen egy egészséges reggeli rutinod

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy nagyobb lelki tisztaságot vigyünk az életünkbe, ha következetes pozitív reggeli rutint gyakorolunk, amelyen a napodra összpontosítasz. Ennek nem kell bonyolultnak lennie – elég néhány perc nyújtás a reggeli citromvíz elfogyasztása közben, vagy esetleg tíz perc meditáció vagy naplóírás, és néhány perc a napi terv áttekintésére.

Ha minden reggel megengedsz magadnak harminc percet, amelyet magadra fordítasz, egy kis öngondoskodást és elmélkedést gyakorolsz, akkor rájössz, hogy a világosság megérkezik hozzád, ahelyett, hogy keresned kellene azt.

10. Legyél offline egy kis ideig

Ha kikapcsolt aggyal görgeted a közösségi média hírfolyamát, az mérhetetlenül károsítja a lelki jólétedet. Ha végignézed a végtelen negatív híreket erről a politikusról vagy arról az elnökről, a halálesetekről és a pusztulásról, a világ igazságtalanságáról, és az emberekről, akik kitalált tökéletes életet ábrázolnak, amitől egyszerűen alkalmatlannak érzed magad, soha nem leszel jobban.

Inkább olvass el egy könyvet. Tanulj valami újat vagy meditálj. Kapcsold ki az elektronikus eszközeidet, lazíts, és inkább légy hálás azért, amid van, ahelyett, hogy csalódottnak érzed magadat amiatt, amid nincs. Ha boldognak és kipihentnek érzed magad, sokkal tisztábban fogod látni az életedet és azt, hogy hol szeretnél lenni. Élvezni fogod az önfejlesztés útját – amikor arra összpontosít, hogy mi a jó a viágban, és nem arra, ami rossz.

11. Vezess naplót

A naplóírás az egyik legjobb módja a mentális tisztánlátásnak. Lehetővé teszi, hogy gondolataidat egy oldalra irányítsd, és amikor meglátod ezeket a gondolatokat és ötleteket egy oldalon, sokkal jobban tisztázod, hogy mit jelentenek a számodra, és mit tehetsz velük kapcsolatban – ha van ilyen.

A naplóírás lehetővé teszi, hogy felmérd, hogy hol vagy, hol tartasz és hol szeretnél lenni anélkül, hogy a külvilág zaja zavarna. Ez a te tered. Ha a reggeli rutinod során kialakítasz egy naplóírási szokást, akkor egy erőteljes éberségi eszközt adsz a repertoárodhoz, amely segít a képességeidnek szellemi tisztánlátásra szert tenni.

12. Szabadulj meg a mérgező emberektől az életedben

Végül távolítsd el a mérgező embereket az életedből. Nincs rájuk szükséged. A mérgező emberek negativitással, zűrzavarral és érzelmekkel töltik meg a világot, amelyek nem segítenek abban, hogy tisztán lásd az életedet. Ehelyett kétségekkel és zűrzavarral töltik meg az életedet, és ezek egyike sem segít abban, hogy nagyobb mentális tisztaságot nyerj.

Kulcsfontosságú gondolatok

Egy olyan világban, amelyet a 24 órás negatív hírciklusok uralnak, ahol úgy tűnik, mindenki azért küzd, hogy megmutassa a „tökéletes életét”, és ahol marketingüzenetekkel bombáznak bennünket, nehéz lehet visszanyerni a mentális tisztaságot. De ez a 12 egyszerű stratégia segíthet ebben.

Fókuszálj az életedre, és próbálj a remény és a pozitivitás jelzőfényévé válni ebben a világban, és sokkal boldogabbnak fogod érezni magad. Nyugodt leszel, koncentrált, és készen állsz minden akadályra, ami az utadba kerül.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Milyen módon lehet segíteni a mentális tisztaságon?

Lehet segíteni a mentális tisztaságon azáltal, hogy lelki tisztánlátásra szert teszünk és arra koncentrálunk, amit el akarunk érni, azokra a lépésekre, amelyeket meg kell tennünk ezek eléréséhez, és arra az életre, amelyet magunknak akarunk.

Milyen előnyei vannak a reggeli citromos vízivásnak?

Mi a hatékony módja a mentális tisztaság megőrzésének?

A leghatékonyabb módja a mentális tisztaság megőrzésének, azzal kezdődik, hogy lelki tisztánlátásra szert teszünk és arra koncentrálunk, amit el akarunk érni, azokra a lépésekre, amelyeket meg kell tennünk ezek eléréséhez, és arra az életre, amelyet magunknak akarunk. Ezenkívül hatékony módszer a természetben való sétálás, ami kitisztítja az elmét és pozitívabb állapotba hozza az elmét.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...