13 vizualizációs technika, amely segít elérni a céljaidat

kreatív

Általánosságban elmondható, hogy a vizualizációs technikák egy olyan mentális kép létrehozásáról szólnak, amely segít elérni a céljaidat. Bizonyos esetekben ez motivációként szolgál. Más esetekben lehetővé teszi a szorongás enyhítését és a fókusz növelését.

Mindenesetre a megfelelő technikák segíthetnek a sikerben – függetlenül attól, hogy mit szeretnél elérni.

Mire valók a vizualizációs technikák?

Vessünk egy pillantást a vizualizációs technikák általános alkalmazási módjaira:

  • Motiváció – A legtöbbünknek nehézséget okozott a motiváció megtalálása. A vizualizáció emlékeztethet arra, hogy mit próbálsz elérni, és arra ösztönözhet, hogy továbbra is keményen dolgozz a céljaid elérése érdekében.
  • Magabiztosság – Ha egy sikeres vagy erős pozícióban képzeled el magad, akkor az azt az érzést keltheti, hogy képes leszel ezt elérni. Ez egy ügyes mentális trükk, amely erőteljes hatást eredményez.
  • Próba – Egyes alkalmazásokban a vizualizációt egy forgatókönyv elpróbálására lehet használni, mielőtt az a való életben megtörténne, lényegében „gyakorlást” biztosítva.
  • Szorongáscsökkentés – A vizualizáció a stresszkezelésben is előnyös,  ha a tolakodó gondolataid csillapítására használod vagy megtisztítod az elmédet a zavaró tényezőktől.

13 legjobb vizualizációs technika (és használatuk)

Most pedig ássuk bele magunkat a leghatékonyabb vizualizációs technikákba – és abba, hogy hogyan használhatjuk őket a jobb eredmények elérése érdekében, a magánéletben és a szakmai életben egyaránt.

1. Képzeld el, hogy sikeresen teljesíted a célodat

Ez a legegyszerűbb vizualizációs technika, és a legtöbben ezzel kezdik. Egyszerűen képzeld el, hogy sikeresen teljesíted a célod.

Elképzelheted magadat, ahogy átléped a maraton célvonalát, vagy láthatod magad, ahogy egy jelentős előléptetés után kezet rázol a vezérigazgatóval. Mindaddig, amíg van valamiféle kép a fejedben, képes leszel motivációt és önbizalmat meríteni az élményből.

Ez a fajta vizualizáció segíthet a halogatás ellen, ami gyakran megakadályozza a céljaink elérését.

2. Hozzál létre összekapcsolt vizualizációkat

Elménk köztudottan jó a tapasztalatok összekapcsolásában; ez az oka annak, hogy még egy gyenge illat is erőteljes emléket és érzelmek özönét válthatja ki. Felkészítheted magadat a sikerre, ha létrehozod a saját kiváltó eseményeidet, amelyek alapján a tudatalatti elme cselekedni tud.

Eltölthetsz például időt azzal, hogy valamilyen érzéknek teszed ki magadat, például meghallgatsz egy számot, amelyet szeretsz, miközben valami pozitívat vizualizálsz. Ezután, amikor végre kell hajtanod, megismételheted ezt az érzékszervi bemenetet, és kihasználhatod a vizualizációt.

Például edzhetsz egy erőemelő versenyre egy adott lejátszási listával, és lejátszhatod azt a lejátszási listát a verseny során, hogy előhívd a begyakorolt ​​látványelemeket.

3. Hozzál létre egy vízió táblát

Az első két vizualizációs technikánk a vizualizáció klasszikus formáját tartalmazza: egy forgatókönyv belső vizualizálását. Vannak azonban olyan emberek, akik az aphantasia néven ismert állapottól szenvednek, ami miatt képtelenek mentális képzeteket előidézni.

Ha ez jellemez téged is, vagy egyszerűen valami kézzelfoghatóbb dolgot szeretnél, fontold meg egy vízió tábla létrehozását. A v vízió tábla általában fényképek és képek gyűjteménye, amelyek emlékeztetnek a céljaidra, és szűkítik a fókuszt.

Például, ha fogyni próbálsz, létrehozhat egy víziótáblát az álomalak képeiből. Helyezd el valahova, hogy rendszeresen láthasd. Ez hasonlóan működik, mint az üzleti életben általánosan használt analitikai irányítópult. Amit mérnek és figyelnek, az javul!

4. Írj magadnak egy csekket

Egy másik hatékony vizualizációs technika fizikai környezetben, ha csekket írsz magadnak (ha a céljaid pénzbeliek). Például, ha 40 évesen milliomos akarsz lenni, írhatsz magadnak egy csekket 1 millió dollárról, és bekeretezheted.

Ezt a stratégiát a komikus Jim Carrey használta híresen, aki 10 millió dolláros csekket írt magának 10 évvel későbbre.

5. Használj jegyzetlapot, hogy fizikailag is kitűzhesd a céljaidat

Ha a céljaid nem pénzbeliek, de továbbra is keresed a módot arra, hogy a képeidet jobban megalapozd a való világban, fontold meg, hogy a törekvéseidet felírd egy jegyzetlapra.

Az üzenetek megfogalmazásának legjobb módja a szándék és a magabiztosság. Ahelyett, hogy azt írnád, hogy „Az a célom, hogy javítsam a családommal való kapcsolatomat”, írd azt, hogy: „Javítani fogom a kapcsolataimat a családommal”.

Ismét tegyed ezeket a jegyzetlapokat olyan helyre, ahol rendszeresen látni fogod, hogy következetesen emlékeztessenek a létezésükre.

6. Hozz létre egy „boldog helyet”

Ez az egyik legjobban alkalmazható vizualizációs technika a stressz és a szorongás enyhítésére. Ha gyakran érzed magadat túlterhelten, vagy nem tudsz teljesíteni, amikor megpróbálsz valamit elérni, fontold meg egy „boldog hely” kiagyalását, amelyet meglátogathatsz, és stresszoldó módszerként használhatod.

Egyesek számára egy boldog hely elszigetelődik mindentől, például egy csónak egy tó közepén. Mások számára ez a közönség közepén egy punk rock koncerten van. Nem számít, hol van a boldog helyed, mindaddig, amíg az erre való gondolás megnyugtatja a negatív érzéseidet és könnyíti a száguldó gondolataidat.

7. Alakítsd át a vágyaidat hiedelmekké

A legtöbb ember úgy fogalmazza meg a vizualizációját, mint amilyennek meg szeretné, hogy történne, nem pedig úgy, ahogyan azt hiszi, hogy meg fog történni. Ha sikeres akarsz lenni, fontos, hogy változtass. Vágyaidnak hiedelmekké alakítása fontos és hatékony vizualizációs technika.

Ha már hipotetikus forgatókönyveket vizualizálsz, akkor mindössze annyit kell tenned, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat. Ahelyett, hogy a vágyálom egy formájaként képzelnéd el őket, győzd meg magadat arról, hogy ez a jövő előrejelzésének egy formája.

Ez fog történni, ha elkötelezett maradsz a céljai mellett.

8. Vedd át többször a lehetséges helyzeteket

Sok területen előnyös a vizualizációs technikák használata az esetleges helyzetek elpróbálására, amelyekkel szembesülhet – különösen, ha ezek a helyzetek stresszesek vagy kiszámíthatatlanok.

Tegyük fel például, hogy nehéz beszélgetést kívánsz kezdeményezni a főnököddel egy olyan témáról, amely hónapok óta foglalkoztat. A vizualizáció segíthet elképzelni a főnököd válaszát mindenre, amit mond, és kirajzolhatod a párbeszédet követhető különböző ágakat.

Ha jól csinálod, ez segíthet csökkenteni a stresszt, így a legrosszabb forgatókönyvek jobban kezelhetőnek tűnnek, ugyanakkor jobb készségekkel ruháznak fel a helyzetben való eligazodáshoz.

Csak ügyelj arra, hogy ne próbálj annyit, hogy felkészületlenné vál olyan fejleményekre, amelyeket nem láttál előre.

9. Képzelj el több lehetséges opciót

Legtöbbször a vizualizáció használatának legjobb módja egyetlen lehetőség ábrázolása; megnyered a versenyt, lefogysz, előléptetést kapsz stb. De hasznos lehet több lehetséges lehetőség vizualizálása is.

Milyen módokon fordulhat elő ez? Melyek a legjobb és a legrosszabb forgatókönyvek?

Ez ismét egy módja annak, hogy mérsékeld a félelmeidet. Csak ne tölts túl sok időt a negatív eredmények vizualizálásával, különben ezek uralják majd a narratívát. Mindig térj vissza egy pozitívabb gondolkodásmód felé.

10. Bújj bele valaki más cipőjébe

Valószínű, hogy van valaki, akire felnézel, vagy valaki, aki a múltban elérte a kívánt célokat. Fontold meg a vizualizáció használatát, hogy az ő helyükbe helyezed magadat. Ez a vizualizációs technika lehetővé teszi, hogy kapcsolatot létesíts a legerősebb (vagy leggyengébb) pillanataikkal.

Például mit gondolt Steve Jobs, amikor eredetileg kirúgták az Apple-től, és hogyan tudott felépülni? Mire gondolt Muhammad Ali, amikor legyőzte Sonny Listont?

Válassz egy példaképet, amelyet érdekesnek találsz, és tanulmányozd a sikerhez vagy a győzelemhez vezető útjukat – csak ne hagyd, hogy az elfogultság túlságosan elhomályosítja ítélőképességedet.

11. Tökéletesítsd a vizualizációidat érzékszervi tapasztalatokkal

Ezen a ponton megvannak azok a stratégiák és irányok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy olyan pozitív vizualizációs technikákat alkalmazz, amelyek motiválnak, inspirálnak és megerősítenek. Most koncentráljunk néhány olyan stratégiára, amelyek segíthetnek javítani ezeknek a látványelemeknek a minőségét.

Az egyik kulcsfontosságú módja annak, hogy vizualizációi „valóságosabbnak” tűnjenek, és erősebb hatást gyakoroljanak rád, ha elárasztjuk őket részletes érzékszervi tapasztalatokkal.

Mi a hőmérséklet a vizualizációban? Figyeld meg, kik vannak körülötted, és mit viselnek. Zene szól a háttérben, vagy hallod a környezeti zajt?

Minél gazdagabbak a vizualizációk, annál erősebbek lehetnek, ezért ügyelj minden apró részletre, miközben becsukod a szemedet minden egyes vizualizációnál.

12. Adj pozitív energiát a vizualizáció minden példányához

A pozitív gondolkodásnak hatalmas pszichológiai előnyei vannak, például csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot.

Ennek megfelelően a vizualizációkat pozitív gondolatokkal kell keretbe foglalnod. Ha úgy érzed, hogy egy negatív gondolat behatol az elmédbe válaszul a vizualizációdra, küzdj ellene egy megfelelő pozitívummal.

Például azt gondolhatod magadban: „Soha nem fogom tudni elérni ezt.” Találd meg ezt a negatív gondolatot egy pozitív csavarral: „Lehet, hogy a múltban nem tudtam ezt megvalósítani, de most már igen” vagy „Lehet, hogy komoly akadályokba ütközök az úton, de ezt meg fogom valósítani.”

13. Képzelj el egy boldog emléket a múltadból

A legtöbb vizualizációs technika a jövőről szól. De alkalmanként hasznos a múlt vizualizálása is.

Gondolj egy boldog emlékre vagy egy helyre, amelyet korábban szerettél; képzeld el, hogy olyan emberek vesznek körül, akik szerettek és támogattak téged, és képzeld el, mit éreztél azokban a pillanatokban.

Lehet, hogy ez az, amire szüksége van ahhoz, hogy átvészelj egy nehéz helyzetet.

Végszó

A vizualizációs technikák segítségével növelheted az önbizalmadat, motiválhatod magadat, és csökkentheted a stresszt és a szorongást, amelyet az új kihívásokkal szembesülve érzel. Minél többet gyakorolod, annál könnyebb lesz, ezért ne várj a kezdéssel.

Forrás: Lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mire valók a vizualizációs technikák?

A vizualizációs technikák egy olyan mentális kép létrehozásáról szólnak, amely segít elérni a céljaidat. Bizonyos esetekben ez motivációként szolgál. Más esetekben lehetővé teszi a szorongás enyhítését és a fókusz növelését.

Mi az a 13 legjobb vizualizációs technika?

Az 13 legjobb vizualizációs technika között szerepel a cél elérése, az összekapcsolt vizualizációk elkészítése, az érzékek kiaknázása, az érzelmek és az állapotok testreszabása, valamint a pozitív jövőbeli lehetőségek vizualizálása.

Milyen előnyt jelenthet a vizualizáció a stresszkezelésben?

A vizualizáció csökkentheti a stresszt, ha a tolakodó gondolatok csillapítására használjuk, vagy megtisztítjuk az elménket a zavaró tényezőktől. Így a stressz által okozott hatásokra kevésbé vagyunk érzékenyek.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...