15 módja annak, hogy ne kötelezzük túl az időnket és energiánkat

tervezés

Egy olyan világban, amely a nyüzsgést ünnepli, könnyen azon kaphatja magát, hogy állandóan túlterhelt és túlkötelezi az idejét és energiáját, vagy olyan alantas feladatokat hajt végre, amelyek soha nem mozdítanak el minket az általunk élni kívánt élet felé. Nem csoda hát, hogy az emberek állandó túlterheltség, kiégés, stressz vagy szorongás állapotában élnek.

Mint minden mintának, amelyet következetesen ismételünk, ennek megtöréséhez is vannak tanulási szakaszok. Eleinte azt tapasztalhatja, hogy észre sem veszi, hogy túlvállalta magát, amíg már nem került túlterhelt és frusztrált állapotba.

Amikor ez megtörténik, szánjon időt arra, hogy kitalálja, hol mentek rosszul a dolgok, amelyek a túlzott elkötelezettséghez vezettek. Innentől kezdve alkalmazhatja ezeket a tippeket, hogy megtörje a ciklust.

Hogyan hagyjuk abba a túlzott elköteleződést

1. Végezzen időellenőrzést

Az idő, az energia és a kötelezettségvállalások kordában tartásához ki kell derítenie, hogy hol csúszott el.

Ehhez fogjon egy jegyzettömböt, és állítson be 15 percenként ébresztőt a telefonján. Amikor megszólal az ébresztő, írja le, hogy mit csinált a tizenöt perces időkeretben. Végezze ezt a gyakorlatot legalább három-hét napig.

Minden nap vagy hét végén szánjon időt arra, hogy átgondolja, hogy hogyan tölti az idejét. Próbálja ezt úgy elképzelni, hogy minden perc ezer forint, és hogy ezt az időt vagy a „pénzt” jól költötte-e el. Innentől kezdve ezzel a gyakorlattal eldöntheti, hogy egy feladatot folytatnia kell-e, le kell állítania vagy másnak kell kiosztania.

Ha hallotta már a filozófiatanár történetét, aki az edényt kövekkel töltötte meg, léphet egy lépéssel tovább, és eldöntheti, hogy melyik feladat szikla, kavics vagy homok. 

2. Ismerje meg a határait

Minden nap véges mennyiségű mentális energiánk van. Emiatt korlátozott a teljesíthető feladatok száma. Brian Tracy, a termelékenység és az időgazdálkodás egyik világszakértője azt sugallja, hogy napi három-hat feladat elvégzésére vagyunk képesek.

Előfordulhat, hogy vannak napok, amikor kevesebb az energiája, és csak három feladatot tud végrehajtani. Míg más napokon többet tud elvégezni. Van valamilyen mintája ennek az energiaáramlásnak?

A nők általában kevesebb energiával rendelkeznek a menstruációs ciklus során, és kevesebb feladatot végezhetnek el. Azt is tapasztalhatja, hogy több energiája van hétfőn, mint pénteken, vagy a hónap első hetében, mint az utolsón.

Amikor elkezdünk figyelni a mintáinkra és arra, hogyan áramlik energiánk, jobban felkészülhetünk arra, hogy tudjuk, mikor húzzuk meg a határt, hogy mire vagyunk képesek.

3. Soha ne kötelezze el magát azonnal

Adjon magának egy kis időt, hogy minden tényezőt mérlegeljen, mielőtt bármi mellett is elkötelezné magát. Udvariasan tudassa a személlyel, hogy egy napon belül vissza fog térni hozzá, hogy felmérje, el tudja-e kötelezni magát. Ez a következőket adja:

•       Lesz Ideje mérlegelni a többi kötelezettségét

•       Látni fogja ennek az elkötelezettségnek a fontosságát

•       Elő tudja készíteni, hogy hogyan fog választ adni

Fontos, hogy megadja magának ezt az időt, ha sok döntést hozott aznap. A döntési fáradtságról szóló tanulmányok azt mutatják, hogy minél több döntést kell meghoznia valakinek a nap folyamán, annál rosszabb lesz a döntései minősége. Ahogy csökken a napi mentális energiánk, úgy csökken az akaraterőnk és azon képességünk is, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek összhangban vannak a céljainkkal és a szükségleteinkkel.

4. Becsülje túl a szükséges időt

Az egyik ok, amiért az emberek túlzottan elköteleződnek, az az, hogy nem veszik figyelembe, mennyi időt vesz igénybe egy feladat elvégzése. Az emberek úgy gondolhatják, hogy egy találkozó egy óráig tart, de nem veszik figyelembe, hogy mennyi időbe telik a találkozóra való felkészülés, utazás oda és onnan vissza, a dugóban ülés, vagy ha valaki késik.

Ha túlbecsüljük a szükséges időt, természetes puffert építünk, hogy megbirkózzunk az esetlegesen felmerülő kihívásokkal. Ha egy feladat kevesebb időt vesz igénybe, mint amennyit megszabtunk, az nem baj, hiszen akkor több idő jut az önmaga iránti elkötelezettségre és az öngondoskodásra.

5. Hallgasson a hatodik érzékére

Legyen őszinte, hányszor kötelezte el magát valami olyasmi mellett, amit tényleg nem akart megtenni? Aztán a végén nem csak túlterhelt a túlzott elköteleződés miatt, hanem neheztel is magára.

Amikor megadja magának a puffert a döntés meghozatala előtt, időt ad magának, hogy megvizsgálja magát, és megkérdezze: 

•       akarom Ezt csinálni?

•       kötelességemnek érzem?

•       Van-e energiám végig vinni és jól érezni magam?

•       Ez az elkötelezettség kiszívja az energiámat, és negatív érzelmekhez vezet?

Ha úgy érzi, hogy ez az elkötelezettség inkább kötelezettségből fakad, vagy ha valami olyasmiről van szó, amit tényleg nem akar megtenni, mondjon nemet. Rendben van, ha nemet monda egy elkötelezettségre, még akkor is, ha azzal cserbenhagy valakit.

Nincs értelme feláldozni a mentális egészségét azért, hogy valaki mást boldoggá tegyen.

6. Vegye át a céljait és értékeit

•       Ez az elköteleződése közelebb viszi a céljai felé, vagy távolabb?

•       Időbe és energiába kerül, amit a célod elérésére is fordíthatna?

•       Ez az elkötelezettség összhangban van az értékeivel és meggyőződésével?

Ha egy elkötelezettség messze van a céljaitól, vagy nincs összhangban értékeivel és meggyőződéseivel, akkor a költség sokkal több, mint az idő. Az önre háruló energikus terhek sokáig a túlzott elkötelezettségben ragadnak és túlterhelt marad.

Hosszú távon több frusztrációhoz és haraghoz is vezethet, ha a céljai elérése később következik be emiatt.

7. Tudnia kell, hogy merre tart

A szándékos döntések meghozatalához tudnia kell, hogy merre tart. Legyen szó rövid távú célról vagy arról, amelyet az életében szeretne hátrahagyni, ezen információk nélkül nem tud tudatos döntéseket hozni.

Anélkül, hogy tudnánk a célállomást, minden lehetőség csak egy fényes tárgy lesz, amely elvonhatja a figyelmét.

8. Állítson fel a határokat

Miután eldöntötte, hogy el akarja-e kötelezni magát egy feladat mellett vagy sem, szabja meg az idő és az energia határait.

Ha úgy döntött, hogy nem kötelezi el magát, használja a következő mintamondatokat, hogy határozott, ugyanakkor tiszteletteljes határt szabjon:

•       Nagyra értékelem ezt a lehetőséget, de most nem a megfelelő alkalom arra, hogy további munkaterhelést vállaljak.

•       Tisztelem a bátorságodat, hogy segítséget kérj ehhez a projekthez, de a tele a határidőnaplóm, és ez hatással lehet a munkám minőségére

•       Egyetértek, hogy fontos segítséget kérni, de ha beleegyeznék, hogy segítsek, az engem túlterhelne.

Ha beleegyezett az elkötelezettségbe, akkor is fontos, hogy határokat szabjon az időjének, energiáinak és elvárásainak.

9. Ragaszkodjon a döntéséhez

Ha meghozta a döntését , lépjen tovább. Ha azon fog gondolkodni, hogy helyesen döntött-e, vagy nem, csak meg fog rekedni, és további energiákat fordít arra az elköteleződésre, amelyet már úgyis eldöntött, hogy elvégez, vagy ami nem volt számára prioritás.

Hozzon meg egy döntést, és gyorsan lépjen tovább.

10. Ne számolja a pontokat

Robert Cialdini Influence című könyvében a kölcsönösség törvényéről beszél. Ilyenkor ha valaki megtesz valamit értünk vagy ad nekünk valamit, akkor a kötelességünknek érezzük, hogy tegyünk vagy adjunk neki valamit cserébe. Az emberek gyakran túlzottan elköteleződnek valami iránt kötelezettségükből.

Ez a kötelezettség azonban még nagyobb energiaelszívássá válik, amikor a túlzott elköteleződés során haragot vagy más negatív érzelmeket kezdünk átélni.

Ahelyett, hogy azt mérlegelné, hogy kinek mivel tartozik, ne feledje, hogy egy szívességet legjobban olyan helyről lehet visszaadni, ahol őszinte vágy van arra, hogy segítsen valakinek, vagy időt és energiát adjon neki.

11. Legyen tisztában a prioritásaival

A Pareto-elv azt mondja, hogy egy adott helyzet kimenetének 80%-át a bemenet 20%-a határozza meg. Ezt az elvet sz előnyünkre fordíthatjuk, amikor meghatározzuk, hogy mely feladatokat vállaljuk el, és melyeket ruházzuk át vagy engedjük át valaki másnak.

Ennek az elvnek a használatához tegye fel magának a kérdést, hogy mely feladatokra van szükség az ideje, energiája vagy erőfeszítései 20%-ára, de 80%-os eredményt hoznak. Adja meg ezeket a feladatokat prioritásként, a többit pedig delegálja, hogy elkerülje a túlterheltséget és a túlzott elköteleződést.

12. A korlátozó hiedelmek újraprogramozása

A túlzott elköteleződés gyakori azoknál az embereknél, akik felvették a megfelelési kényszer vagy a perfekcionizmus vonásait. Azonban ezek az identitások vagy hiedelmek gyakran önbeteljesítő jóslatokká válnak.

Például, ha úgy gondolja, hogy ha nemet mond, az sértené valakinek az érzéseit, akkor gondoljon arra, hogy ha a túlzott elköteleződésből fakadó kimerültség miatt nem tudja elvégezni a feladatot, az valószínűleg úgyis fájna neki. Szánjon egy kis időt arra, hogy átgondolja, van-e ilyen korlátozó hiedelme vagy érzelmi sebe, amely miatt túlzottan elkötelezi magát a dolgok iránt.

Miután azonosította a korlátozó hiedelmet, írjon le minden bizonyítékot, amivel igazolja a korlátozó hiedelmet, és azokat a bizonyítékokat, amelyek megcáfolják azt.

13. Ismerje fel az önszabotázst

A dolgok iránti folytonos túlkötelezettség az önszabotázs egy formája lehet , amely egy stresszfüggőségi körben tartja. A túlzott elköteleződés mintája megakadályozza, hogy elmozduljon céljai és álmai felé.

Ha úgy gondolja, hogy öntudatlanul szabotálja magát, gomdolkodjon el a következő kérdéseken:

•       Mi történne, ha abbahagynám a túlzott elköteleződést?

•       Mitől félek, ha lesz időm és energiám a céljaim eléréséhez?

•       Hogyan tudnám jobban beosztani az időmet és az energiámat?

14. Csökkentse az ambivalens barátoknak való kitettségét

Az ambivalens barát az, akit angolul általában „frenemy”-nek neveznek. Olyan személy, aki egyik nap támogat és szeret, a másikon pedig nagyon kritikus és komoly. Mindig úgy érzi, hogy tojáshéjon kell sétálnia ezeknél az embereknél, és teljesen kimerültnek érzi magát.

Az ambivalens barátokon végzett tanulmányok kimutatták, hogy ártalmasak az egészségünkre, beleértve azt, hogy stresszesebbnek érezzük magunkat, több betegszabadságra van szükségünk, és nagyobb mértékben fogyasztják az érzelmi energiánkat.

15. Adjon magának elegendő időt a pihenésre

A mai világban a pihenés az első dolog, amiről lemondunk, hogy több feladat férhessen el a napunkba. De mi nem vagyunk gépek. A pihenés elengedhetetlen összetevője a jobb egészségnek és a döntéshozatalnak. Határozza meg előre a rendszeres pihenéshez szükséges időt, mielőtt további kötelezettségeket vállalna. Ez biztosítja, hogy teljes mértékben tudjon teljesíteni azoknál a feladatoknál, amelyekről úgy döntött, hogy fontosak céljai, értékei és végső sikerei szempontjából.

Következtetés

A túlzott elköteleződés az egyik leggyorsabb módja annak, hogy tönkretegye az egészségét, szabotálja a sikerét, sőt a kapcsolatait és a hírnevét is. Ha ezeket a tippeket beépíti az életébe, akkor koncentrálni tud az élete legfontosabb aspektusára – önmagára!

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Miért élnek az emberek állandó túlterheltség, kiégés, stressz vagy szorongás állapotában?

A nyüzsgő világban könnyen túlterheljük és túlkötelezzük idejünket és energiánkat alantas feladatokra költve, amelyek nem mozgatnak előre az általunk élni kívánt élet felé.

Hogyan lehet megtörni a túlzott kötelezettségvállalás ciklusát?

Kezdjük az időellenőrzéssel, hogy kiderítsük, hol csúszott el időnk és energiánk elkötelezettségeink tartásához. Ismerjük meg a határainkat és hogy mennyi feladatot tudunk ellátni naponta, valamint figyeljünk a mintáinkra és energiánk áramlására.

Milyen módszerrel kezdhetjük el az időellenőrzést?

Vegyünk egy jegyzettömböt és állítsunk be 15 percenként ébresztőt a telefonon. Amikor az ébresztő megszólal, írjuk fel, hogy mit csináltunk az elmúlt 15 percben. Ezt a gyakorlatot legalább három-hét napig végezzük, majd naponta vagy hetente átgondoljuk, hogy milyen feladatokat láttunk el és hogyan költöttük el az időnket.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...