5 módja annak, hogy elkerüld a katasztrofizáló gondolkodást

angry

A katasztrofizáló gondolkodás a legegyszerűbb formájában az, amikor az egyén azt feltételezi, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyv válik valóra. Ha egy személy egy esemény kedvezőtlen kimenetelét látja, majd ez alapján dönt, az eredmény katasztrofális lesz.

A katasztrofizáló gondolkodás a lehető legrosszabb eredmény felé vezet.

A negatív vagy katasztrofizáló gondolkodás nagyon fontos szerepet játszik a sport területén. Ezért számos példát fogunk idézni ebből a világból.

Mi az a katasztrofizáló gondolkodás?

A Psychology Today szerint a katasztrofizáló gondolkodás úgy írható le, mint az irracionális, legrosszabb kimenetelekről való elmélkedés. A katasztrofizáló gondolkodás leírásának két általános módja a „bolhából elefántot csinálni” és „aránytalanul felfújni a dolgokat”.

Egy ilyen példa erre, ha a főnököd becsmérlő megjegyzést tesz a munkádról. Aztán ebből a megjegyzésből arra a következtetésre jutsz, hogy el akar bocsátani, és soha nem fogsz találni már másik munkát, nem fogod tudni fizetni a számlákat, elszegényedsz és hajléktalan leszel.

Egy másik példa az lenne, ha megbuksz egy vizsgán, akkor soha nem fogod befejezni a kurzust. Ha elbuksz ezen a kurzuson, akkor soha nem fogsz lediplomázni. Ha nem sikerül lediplomáznod, akkor soha az életben nem kapsz munkát, pedig rengeteg időt és pénzt pazaroltál el az egyetemre.

Ezek a feltételezések nem igazak, és csak arról van szó, hogy megváltoztasd a helyzettel kapcsolatos nézőpontodat. Íme öt tipp a katasztrofizáló gondolkodás megállításához.

Hogyan állítsuk le a katasztrofizáló gondolkodást

1. Lou Holtz filozófiája

Amikor Lou Holtz a Notre Dame Egyetemen futballedzője volt, azt mondta a játékosainak:

„A dolgok soha nem olyan rosszak, mint amilyennek látszanak, és soha nem olyan jók, mint amilyennek látszanak. A valóság valahol középen található."

Ez különösen igaz az atlétikai világra. Ha el tudod fogadni Lou Holtz filozófiáját, soha nem fogsz túlságosan megzuhanni a nehéz időkben, sem túl magasra emelkedni a jó időkben. Veszteségek vagy kudarcok után nem esel katasztrofizáló gondolkodásba.

2. Rendszerezd a gondolataidat

Ha azon kapod magadat, hogy negatívan gondolkodsz egy helyzetről, keress egy csendes helyet, és írd le őket a naplódba. Miután papírra vetetted a katasztrofizáló gondolataidat, látni fogod a gondolatokat, végül pedig tisztábban elemezheted őket.

Ne várj. Írd le őket egyből, ítéld meg, hogy mennyire reálisak, és pragmatikusabb megközelítéssel ellensúlyozd őket.

3. Perspektívák és pozitív megerősítések

Ha egy helyzetben negatív gondolkodás merül fel, helyezd azt perspektívába. Mondd meg magadnak, hogy „állj meg”,  majd vizsgáld meg a problémát minden szempontból – pozitív, negatív és semleges. Vedd észre, hogy a gondolatok egyszerűen gondolatok. Ezek a dolgok most nem történnek meg. Katasztrófát vetítünk előre, de gyakran ez a kivetítés soha nem valósul meg.

Ahelyett, hogy a negativitás felé fordulnál, ülj le, és elemezd a kérdést minden szempontból. Ha katasztrófa következik be, mennyire lesz rossz? Ki tudunk gyógyulni belőle? Tönkreteszi a cégünket és a csapatunkat, vagy csak egy zökkenő az úton, amivel meg tudunk küzdeni?

A pozitív megerősítések a légzőgyakorlatokkal együtt a negatívumokat pozitívumokká változtathatják. A Harvardon végeztek egy tanulmányt, amely arra a következtetésre jutott, hogy az orron keresztül történő belégzés 3-ig számolva, majd a szájon keresztül történő kilégzés ellazította a testet. Miután a test ellazult, pozitív megerősítésekkel táplálhatod az elmédet.

4. Hála gyakorlása

Amikor katasztrofizáló gondolkodás kerül az elmédbe, katasztrofizáló gondolkodóvá válsz. Ellensúlyozd, hogy hálás vagy mindazért, amid van.

Felhozunk példának egy tanárt az Egyesült Államokból, aki különösen hálás hozzáállást tanúsított. Jack Hermanskinak hívták.

Gyógypedagógiai tanár volt, aki nyolc különböző iskolában dolgozott az adaptív testnevelés területén. Lehetett volna egy testnevelő tanár, ami nem egy megerőltető munka. Ő azonban a speciális gyerekeket választotta, még akkor is, ha azok néha megharapták, lehányták őt. Szerette őket, és mindent megadott nekik, mert „az ő” gyerekei voltak.

Egyik pénteken belépett az egyik iskolába, és egy kerekesszékes fiú azzal köszöntötte, hogy örül, hogy péntek van. Jack válaszul megkérdezte, hogy azért, mert nagy tervei vannak a hétvégére. A fiú azt mondta: „Nem, hanem mert péntekenként jössz az iskolánkba.”

Mi tesz minket boldoggá

Jack volt a legboldogabb, amikor az egyik osztályában volt egy fiú, aki halálosan félt a víztől, annyira, hogy nem tudta beletenni a kezét egy vödör vízbe. Jack három évig dolgozott vele, és végül eljött a nap, amikor a fiú elvesztette a víztől való félelmét, és beugrott a medencébe! Jack örült a fiú sikerének.

Jack munkáját az tette még rendkívülibbé, hogy annyi mindent elért a gyerekeiért, miközben több mint huszonöt éven át szklerózis multiplexszel küzdött. De soha nem hallottad, hogy panaszkodik emiatt.

Csak kiszolgálta az összes embert, akivel együtt dolgozott, és gyakran beszélt arról, hogy sok embernek rosszabb az élete, mint neki. Hálás volt mindazért, amije volt, és soha nem tévesztette szem elől azokat az áldásokat, amelyekben részesült.

Tekintettel arra, hogy a szklerózis multiplex korlátokat szabott neki, könnyen beleeshetett volna a katasztrofizáló gondolkodásba, de mégis mindig hálás maradt!

5. Edzés és fáradtság

Az edzés és a fáradtság a totemoszlop két végén található. Az edzés erősíti a pozitív gondolkodást, míg a fáradtság katasztrofizáló gondolkodáshoz vezethet. A katasztrofizáló gondolkodás szorongást okozhat, és fizikai és érzelmi fáradtsághoz vezethet.

Edzés közben szerotonint választunk ki, ami pozitív érzésekhez vezet. Az olyan testmozgás, mint a séta, a jóga vagy a pilates, jó lelkiállapotba hoznak bennünket, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk. A fáradtság azonban könnyen katasztrofizáló gondolkodáshoz vezethet. Tehát gyakorolnunk kell az öngondoskodást.

A sport területén gondosan figyelni kell a fáradtságot. A kosárlabda-szezon elején az edzőnek időt kell szánnia arra, hogy az alapokra vonatkozó tanításait és a játékstratégiát beépítse a játékosaiba.

Ez hosszabb edzéseket igényel. A szezon előrehaladtával azonban a legnagyobb ellenfele a fáradtság, és le kell rövidíteni az edzésidőt, hogy a játékosai frissek legyenek a meccseken.

Az egyik edző annyira félt a fáradtságtól, hogy soha nem tartott edzést a meccs előtti este. Az indoklása az volt, hogy amikor szabad éjszakát adott a játékosainak, kipihenten tértek vissza a tornaterembe a következő edzésre. Szóval, miért ne jönnének a meccsre felfrissülten és játékra készen?

A legtöbb edzőnek nem lenne bátorsága szabad estét adni a játékosainak a meccs előtti este. Ehelyett a játékterv legfontosabb pontjain szeretnének dolgozni és véglegesíteni a tervet.

Hogyan kerülheted el a katasztrofizáló gondolkodást

A dolgok gyakran nem olyan rosszak vagy jók, ahogyan azt gondolod. Gyakran a kettő között, középen vannak. Szánj egy kis időt a gondolkodásra, ha katasztrofizálóan gondolkodsz.

Használd a naplóírást a negatív gondolkodás ellen. Néha csak papírra kell vetni a gondolatokat. 

Ha egy helyzetben negatív gondolkodás merül fel, helyezd azt perspektívába. Mondd meg magadnak, hogy „állj meg”, majd vizsgáld meg a problémát minden szempontból – pozitív, negatív és semleges nézőpontból is.

Sportolj, de óvakodj a fáradtságtól . Az edzés nagyszerű a testnek, de a fáradtság katasztrofizáló gondolkodáshoz és szorongáshoz vezethet. A sportolás mellett pihenj és töltődj fel gyakran. 

Maradj hálás. A hála bizonyítottan pozitív hatással van a testi és a lelki egészségre. Írd le mindazt, amiért hálás vagy. Ha negatív gondolatok támadnak az elmédben, nézd meg ezt a listát.

Következtetés

Soha nem könnyű mindennel megbirkózni és folytatni a harcot. Legyen szó munkáról, karrierről, kapcsolatról, egészségről vagy szabadságról, bármi megviselhet bennünket, ha nem tudjuk, hogyan kezeljük.

Gyakran előfordul, hogy elesünk, és elfogadjuk, hogy itt a vég. Ez azonban csak akkor a vég, ha mi úgy döntünk. Vannak módok a katasztrofizáló gondolkodásunk elleni küzdelemre, és ezen öt tipp bármelyikének vagy mindegyikének használata segít elkerülni, hogy katasztrofizáló gondolkodásba ess.

Ha felismered, hogy ezt megfordíthatod, ez nagyszerű módja annak, hogy elkezdj küzdeni a negatív gondolatokkal. Végül is ezek a te gondolataid. Irányítanod kell őket, és arra kell irányítanod az elmédet, hogy mit szeretnél elérni.

Ha negatívan gondolkodsz, csak arra számíthatsz, hogy utat nyitsz a kudarc felé. De ha másképp gondolkodsz, hiszel önmagadban, és gyakorlod a pozitív gondolkodás művészetét, akkor esélyed van arra, hogy jobb eredményt érj el.

Még ha semmi sem sikerül, könnyebb lenne felállnod. Már sokszor megtetted, biztosan meg fogod tudni tenni még egyszer.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a katasztrofizáló gondolkodás?

A Psychology Today szerint a katasztrofizáló gondolkodás úgy írható le, mint az irracionális, legrosszabb kimenetelekről való elmélkedés.

Hogyan állítsuk le a katasztrofizáló gondolkodást?

Milyen szerepet játszik a katasztrofizáló gondolkodás a sport területén?

A negatív vagy katasztrofizáló gondolkodás nagyon fontos szerepet játszik a sport területén, ezért sok példát lehet találni a sportvilágból arra, hogyan lehet legyőzni ezt a gondolkodásmódot.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...