6 legfontosabb érzelmi intelligencia készség

motiváció

Gondolkodtál már azon, hogy érzelmileg intelligens ember vagy-e vagy sem? Az érzelmi intelligencia a definíciója meghatározása szerint az a képesség, hogy felismerjük saját és mások érzelmeit, és átgondoltan és hatékonyan reagáljunk rájuk. Az érzelmi intelligencia készségeinek birtoklása kulcsfontosságú a másokkal való kapcsolatteremtéshez és a tartós kapcsolatok kialakításához.

Ha érzelmi intelligenciád fejlesztésével vagy megértési szintjének felmérésével küszködsz, íme a 6 legfontosabb érzelmi intelligencia készség, amelyet fejlesztened kell.

1. Erős belső magabiztosság

Az érzelmileg intelligens emberek anélkül tudnak cselekedni és beszélni, hogy kételkednének magukban. Ez abból fakad, hogy öntudatosak és bíznak megérzéseikben. Érzelmileg intelligensnek lenni azt jelenti, hogy magabiztos vagy.

Azt mondhatod, hogy szeretnél elkezdeni edzeni vagy egészségesen étkezni, de ahhoz, hogy ténylegesen cselekedj és elmenj az edzőterembe, magasabb szintű érzelmi intelligencia szükséges. Amikor legközelebb arra gondolsz, hogy új készségeket szeretnél elsajátítani, vagy esetleg terápiára szeretnél menni, szánj egy percet arra, hogy átgondold, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy gondolatodat tettekre váltsd. Lehet, hogy keresnek kell valakit, aki számon kér, aki felhív, ha lazítani próbálsz, vagy esetleg egy edzésalkalmazást használhatsz a folyamat nyomon követésére.

A proaktív magatartás lehetővé teszi, hogy magabiztosabbnak érezd magad, ami nagyobb magabiztosságot ad a döntéseid kockázatainak és hasznának felmérésében. Ha megérted az érzelmeidet, könnyebben leszel meggyőződve a tetteidről.

2. Képes menni az árral

A különböző helyzetekhez való alkalmazkodás képessége azt mutatja, hogy magas szintű érzelmi intelligenciád van. Ha módosítani tudod a terveidet anélkül, hogy frusztrált lennél, ha egy projekt nem a tervek szerint alakul, az azt jelenti, hogy összhangban vagy az érzelmeiddel.

Az, hogy képes vagy haladni az árral, azt is jelenti, hogy nem ragadsz meg a teendő listák teljesítésében. Ha megtervezed a karrieredet vagy a kapcsolati céljaidat, és megpróbálod azokat szigorú időkeretben elérni, akkor csalódottnak és kimerültnek érezheted magadat. Aki jó érzelmi intelligenciával rendelkezik, az megérti, hogy ha mindent beleadott, és nem sikerült, akkor megengedheti magának, hogy továbblépjen – még akkor is, ha a projekt még nem fejeződött be.

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a hívások tovább tartanak a vártnál, vagy amikor a technológia nem a tervek szerint működik. A rugalmasság több teret biztosít. Ha érzelmileg intelligensebb akarsz lenni, emlékeztesd magad arra, hogy az élet gördülékeny, és csak a saját döntéseid felett rendelkezel. Te lehetsz felelős azért, hogy mennyire engeded meg, hogy külső tényezők, például emberek és váratlan körülmények befolyásolják az életedet. Az érzelmileg intelligens embereket nem fogják megzavarni. Ehelyett újraértékelik és tovább haladnak előre.

3. Szelektív reagálás

Egy másik figyelemre méltó érzelmi intelligencia készség az a képesség, hogy csak akkor reagálunk, amikor az szükséges, hatékony és átgondolt. Könnyű elragadni az érzelmeidben, és védekezően reagálni, ha egy barátod olyasmit mond neked, amitől mérgesnek vagy kicsinek érzed magad. Az érzelmileg intelligens ember irányítani fogja az energiáját, és képes lesz meghallgatni, feldolgozni a kritikát, majd cselekedni.

Amikor valakitől nyugtalanító e-mailt vagy kemény kritikát kapsz, szánj időt annak megállapítására, hogy van-e igazság abban, amit mondanak. Innentől kezdve kiválaszthatod, hogy hogyan reagálsz. Talán egy kolléga szavai rávilágítanak egy olyan területre, ahol fejlődhetsz, ami lehetővé teszi a fejlődést. Új perspektívával térhetsz vissza ehhez a személyhez, és hajlandó lehetsz meghallgatni a visszajelzéseit.

Másrészt hagyhatod, hogy leperegjen rólad, ami nem igaz. Ha képes vagy mélyen megérteni az érzelmeidet, és kiválasztani, hogy mikor reagálj, azzal az érzelmi intelligenciád egy magasabb szintre emelkedik.

4. Az egészségtelen gondolatok felismerése

Ez egy igazán értékes érzelmi intelligencia készség – a negatív és terméketlen gondolati minták azonosítása. Az érzelmileg intelligens ember felismeri, ha beleesik az önostorozó gondolatok körforgásába, és gyorsan tud sebességet váltani.

Például ahelyett, hogy azon gondolkodnál, hogy esetleg rossz benyomást tettél egy új barátodra, vagy túlzásba vitted valamivel az első randevún, ne hagyd, hogy az agyad kikerüljön az irányításod alól. Ha hagyod, hogy a képzeleted elszaladjon veled, akkor állandóan tele leszel aggodalommal és kétségbeeséssel.

Fontold meg egy napló használatát, hogy felfigyelj a gondolataidban ismétlődő káros szavakra. Amit a belső hangod mond, az teljesen más lehet, mint ahogyan cselekszel, és ahogy a világban téged észlelnek. Az érzelmileg intelligens ember megpróbálja összhangba hozni belső érvelését a külső cselekedeteivel.

Az érzések szavakba öntése mellett, ha valakinek kibeszéled magad, és hangosan meghallod a káros gondolatokat, azzal felismerheted a pusztító mintákat. Az agyad negativitástól való megtisztítása több örömet fog eredményezni, és lehetővé teszi, hogy kontrolláld az érzelmeidet.

5. A nagyobb kép látása

Az érzelmi intelligencia azt is jelenti, hogy képesek vagyunk túllátni a jelen pillanatán és a nagyobb kép vizualizálását. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek végiggondolják az életük kiigazítását, és végignézik, hogy a döntések hogyan befolyásolhatják a jövőjüket.

Számos módja van ennek a készségnek a mindennapi életünkben való gyakorlására. A munkahelyed elhagyása előtt mérlegeld a kockázatokat és az előnyöket. Körbenézhetsz az interneten, hogy felfedezz más pozíciókat, amelyek jobban megfelelnek a céljaidnak, vagy mérlegeld a fizetést és azt, hogy szükséged van-e további iskolai végzettségre. Ha párkapcsolatban élsz, és úgy érzed, hogy a partnered már nem illik hozzád, akkor gondolkodj el a nagyobb összképen. Kezdd azzal, hogy jegyezd fel azokat a tulajdonságokat, amelyeket szívesen látnál az ideális partneredben. Ha továbblépsz ebből a kapcsolatból, az az álmaid személyének megtalálásához vezethet.

Az érzelmileg intelligens emberek magabiztosan változtathatnak az életükön, mert végiggondolják tetteiket. Nem annyira foglalkoznak azzal, hogy a fű azonnal zöldebb lesz-e a túloldalon, de felismerik a nagyobb boldogság és jólét felé való óvatos elmozdulás értékét. A széles perspektíva fenntartása fontos érzelmi intelligencia készség, amely lehetővé teszi, hogy teljesebb életet élhess.

6. Gyors feldolgozási sebesség

Egy másik fontos érzelmi intelligencia készség, hogy nem csak a saját érzelmeidhez tudsz gyorsan hozzáférni, hanem mások érzelmeihez is. Ez elengedhetetlen, mert segít hatékonyan és empátiával cselekedni másokkal szemben.

Amikor valaki megosztja veled a véleményét, ahelyett, hogy kimond az első dolgot, ami az eszedbe jut, egy érzelmileg intelligens személy gyorsan felméri a másik személy nézőpontját. Ennek a készségnek a gyakorlásához a következő alkalommal, amikor valakivel beszélsz, szánj egy rövid percet arra, hogy átgondold, ki a hallgatóság, milyen stressznek vannak kitéve, és a beszélgetés célját. Ezután képes leszel egy átgondolt beszélgetést folytatni, ahol tudod, hogy amit mondasz, azt a másik ember a megfelelő módon érzékeli.

Egy érzelmileg intelligens ember kitalálja a legjobb kommunikációs módszert is. Néha hatékonyabb az e-mail írása, mint a személyes megbeszélés. Ezzel megerősítheted a kapcsolatodat a munkatársaiddal, a barátaiddal és a családoddal is, mert időt szakítasz arra, hogy gyorsan a helyükbe helyezd magadat, mielőtt megszólalsz. A gyors feldolgozási sebesség segít a hatékonyabb kommunikációban.

Végső gondolatok

Az érzelmi intelligencia olyan fogalom, amelyen mindannyian egész életünk során dolgozhatunk. Lehetővé teszi, hogy valódi értékeidhez igazodó életet élj. Amint elkezded azt a folyamatot, hogy jobban összhangba kerülj az érzelmeiddel és a gondolataiddal, azt is tapasztalod majd, hogy magasabb rezgéssel élsz, és szándékosan cselekszel. Hívd ki magad 2 vagy 3 ilyen készség fejlesztésére az elkövetkező hónapokban, és büszke leszel a megnyilvánuló személyes fejlődésedre.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Milyen az érzelmi intelligencia definíciója?

Az érzelmi intelligencia a képesség, hogy felismerjük saját és mások érzelmeit, és átgondoltan és hatékonyan reagáljunk rájuk.

Milyen kulcsfontosságú készségeket kell fejleszteni az érzelmi intelligencia javításához?

Az érzelmi intelligencia fejlesztésének hat legfontosabb kulcsfontosságú készsége az erős belső magabiztosság, az alkalmazkodó képesség, a pozitív hozzáállás, az empátia, az önismeret és az érzelmi vezérlés.

Miért fontos az érzelmi intelligencia a tartós kapcsolatok kialakításához?

Az érzelmi intelligencia készségeinek birtoklása kulcsfontosságú a másokkal való kapcsolatteremtéshez és a tartós kapcsolatok kialakításához. Az empátia és az érzelmi vezérlés készségeinek birtoklása segít a másokkal való együttműködésben és a problémamegoldásban, amelyek elengedhetetlenek a tartós kapcsolatok megteremtéséhez.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

depresszió

6 önsegítő módszer a depresszió leküzdésére

A depresszió olyasvalami, amit olyan sokan tapasztalunk, és olyasvalami, ami ellen olyan sokan küzdünk. Hogyan segítsünk magunkon önsegítő...

aggódás

Hogyan lehet abbahagyni a szorongást és visszanyerni a nyugalmunkat

Eleged van abból, hogy mentális és érzelmi energiádat arra pazarold, hogy aggodalmaskodsz és újrajátszod az eseményeket az elmédben? Még akkor is,...

meditáció

A meditáció 6 egészségügyi előnye (tudomány által alátámasztva)

A meditációnak hosszú története van, legalább 3000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ez a hinduizmus gyakorlataként kezdődött. Talán ez az oka annak,...

covid

Hogyan készülj fel mentálisan a COVID-19 utáni életre

Mennyire kiszámíthatatlan valójában az életünk? Az elmúlt évben az általunk ismert élet gyors ütemben beleesett abba a váratlan, bizonytalan és...