6 pénteki motivációs tipp, amelyek segítenek motiváltnak maradni

monitor

Ismered azt az érzést, hogy „még egy egész munkanap hátravan, amelyet át kell vészelnem”? Kellemetlen. A legrosszabb az, ha tudod, hogy fel kell kelned, dolgoznod kell, és produktívnak kell lenned, amikor úgy érzed, legszívesebben kijelentkeztél, motiválatlan vagy, és inkább vissza akarsz feküdni. A legtrükkösebb az egészben az, hogy bár intellektuálisan tudod, hogy nem te vagy az egyetlen ember, aki valaha is így érezte magát, jelenleg nagyon magányosnak érezheted magad.

Ha úgy érzed a pénteki rosszkedvet és le akarod rázni magadról, akkor próbáld ki ezt a hat tippet, hogy felpörgesd a pénteki motivációt.

1. Fogyassz kiadós reggelit és tervezd előre az ebéded

Az első dolog, amit tehetünk, hogy felpörgessük a pénteki motivációnkat, az az, ha egy finom reggelit fogyasztunk. Mindannyian hallottuk ezt a mondatot: „a reggeli a nap legfontosabb étkezése”. Kiderült, hogy a szüleink nem csak azért mondták ezt nekünk, hogy iskola előtt együnk. A különféle tanulmányok kimutatták, hogy a reggeli fogyasztása javíthatja a memóriát, a felidézést, a hangulatot és a vizuális-motoros funkciókat.

A kutatók azonban bizonyítékokat találtak arra, hogy a reggeli által nyújtott mikrotápanyag-javítás előnyei egy idő után elmúlnak. Akárcsak egy teli tankos autóval, amelyből egy hosszú út után elfogy az üzemanyag, a szervezeted is fel kell tankolni. Ezért, ha egy olyan napra tervezed a reggelit és az ebédet, amikor nem érzed jól magad, akkor ez extra lökést adhat ahhoz, hogy átvészeld a napot. Az étkezések kihagyása alacsony vércukorszinthez vezethet, ami gyengeséget és fáradtságot okozhat. Ha már küzdesz a motiválatlan érzéssel, akkor ha nem eszel, csak lassúbbnak fogod érezni magad és kevésbé leszel inspirált bármit is csinálni.

2. Prioritizáld a sürgős dolgokat

Mindig is rajongója voltam a puskáknak. Nem, nem vagyok csaló, de szeretem tudni, hogy mit kell tennem. Senki sem akar semmilyen értékes energiát pazarolni arra, hogy kitalálja, mit kell tennie, ha már motiválatlannak érzi magát.

Függetlenül attól, hogy ki vagy, nagy a valószínűsége annak, hogy minden hét pénteken legalább egy vagy két olyan dolog van, amelyet a hét elején kellett volna befejezned, de éppen nem sikerült. Itt a gyors trükköm, hogy kitaláljam, mi a sürgős.

Tedd fel magadnak ezt a három kérdést:

  • Vannak olyan projektek, amelyek határideje már lejárt, de még mindig esedékes?
  • Ezek közül a projektek közül melyik a legidősebb?
  • A lejárt projektek közül melyik veszi igénybe a legkevesebb időt, miközben jelentős előrelépést jelent a befejezése?

Ez segíthet abban, hogy könnyen azonosíts legalább egy olyan feladatot, amelyen szorgalmasan dolgozhatsz, tudva, hogy valami fontos dolgot végzel.

3. Szakítsd le az alacsonyan lógó gyümölcsöt

A pénteki motiváció frissítésének másik módja az alacsonyan lógó gyümölcsök leszedése. Nincs semmi baj azzal, ha először a könnyű dolgokat végzed el. Talán ennyire kiégett vagy, és a sürgős feladatok túl sok energiát igényelnek. Nincs semmi baj, ha kihúzzuk a listáról a nyilvánvaló egyszerű dolgokat. Az e-mailek, az iktatás, az adatbevitel, a dokumentumok egyeztetése, a telefonhívások, az írott munka szerkesztése vagy felülvizsgálata, valamint a kutatás mind-mind alacsonyan függő gyümölcs - ezek mind egyszerű feladatok.

Ha ezeket a könnyebb feladatokat elvégzed, akkor az sikerélményt nyújt. Ezt a teljesítményérzetet felhasználva segíthetsz magadnak néhány nehezebb feladat leküzdésében, vagy elvégezheted az egyszerű feladatokat, így a következő héten a nehezebb projektekre szánhatod az idődet.

4. Adj magadnak legalább két tervezett szünetet

A munkanapon tartson legalább két tervezett szünetet. Az élet stresszes. Stresszes az az érzés, hogy dolgoznod kell, amikor nem érzed jól magad. Ne keverjük össze azzal, hogy kényszerítjük magunkat arra, hogy egész nap szünet nélkül üljünk a számítógép előtt. Elmúlnak azok a napok, amikor azt hisszük, hogy „az ebéd a gyengéknek való, és heti 80 órát kell dolgoznom” - ha egyeseknek már most is nem csak egy távoli emlék.

Valójában a tudósok felfedezték, hogy bár „a rövid munkaszüneti napok teljesítése nem biztos, hogy olyan nyilvánvaló hatással jár, mint a nyaralás, a kutatás jelentős előnyöket talált. A tanulmányok kimutatták, hogy a szünetek csökkenthetik vagy megelőzhetik a stresszt, segítenek megőrizni a teljesítményt a nap folyamán, és csökkentik a nap végén a hosszú felépülés szükségességét.

Mielőtt leülnél az íróasztalod elé egy nehéz munkanap előtt, állíts be három ébresztőórát - két 20 perces szünetet és egy ebédszünetet. Nem bizonyítasz senkinek semmit azzal, hogy a számítógéped előtt nyomorúságra kényszeríted magad. Megérdemled a rugalmasságot és az együttérzést. Legyenek ezek a szünetek az öngondoskodás radikális cselekedetei.

5. Hallgass néhány vidám dallamot

A pénteki motiváció javításának másik módja az, hogy meghallgatsz néhány vidám dallamot. A zene gyógyszer. Nem rejtély, hogy a hang rezgései befolyásolhatják hangulatunkat. Már az ókori közösségek is tudták ezt, és magukévá tettek olyan gyakorlatokat, mint a kántálás, az éneklő tálak, a harangjátékok, a harangok és más hangszerek használata a gyógyítás eszközeként. Az olyan gyakorlatok, mint a Kirtan és a Bhakti jóga a kántálást használják az energia gyógyítására és megváltoztatására. A hindu és a buddhista vallás számos harangot és harangjátékot használ fel a lelki gyógyító rituáléiban. A modern világban pedig hangtálakat használnak az energetikai gyógyításhoz.

A legtöbb ember felidézhet legalább egy pillanatot az életében, amikor a zene vagy a hang segített megváltoztatni a hangulatukat. Kimutattátk, hogy a zene közvetlen hatással van a hallgatóra. A tanulmányok azt mutatják, hogy munka közben a zenehallgatás „a hangulat és a munka minőségének javulásához” vezethet.

Ha szuper motiválatlannak érzed magad, a probléma megoldása lehet, ha kedvenc albumod a háttérben hallgatod, miközben megpróbálsz néhány dolgot elvégezni. Ha nem tudsz dolgozni, miközben szavakat hallgatsz és nem szereted a klasszikus zenét vagy a hagyományos jazzt, fedezz fel olyan műfajokat, mint a Trip hop, a house, az ambient, a Beach House, a JamBand. Olyan együttesek zenéjét is élvezheted, mint a Bonobo, a Thievery Corporation és a Grammatik.

6. Tűzz ki magad elé valamit, aminek előre örülhetsz

Jógiként az egész életem arról szól, hogy a jelen a pillanatban vagyok. De néha a jelen túl intenzív, és még a szuperjelenlét nem segít javítani a hangulatodon. Ezekben a pillanatokban a pozitív várakozás erejének kiaknázása lehet a titkos fegyvered, mert „tudva, hogy valami jó közeledik az utad végén, arra kényszerít, hogy teljesítsd azokat a feladatokat, amelyeket nem feltétlenül akarsz megtenni”.

Mindannyian szeretjük a jutalmat, különösen akkor, ha olyasmit teszünk, amit nem akarunk. Ha valamit kitűzöl magad elé, amire várhatsz, az garantálja, hogy jutalmat fog kapni a nap során végzett kemény munkáért.

A jutalomnak nem kell óriásinak lennie. Ez lehet valami kicsi, például fagylalt, sétálás, barátokkal eltöltött idő vagy kikapcsolt telefonnal való séta a természetben néhány órán keresztül.

Próbáld ki legközelebb, amikor elkap a pénteki rossz hangulat. Gondolj valamire, amire örömmel várhatsz, bármennyire kicsi is, és vedd észre, hogyan feltöl energiával.

Végső gondolatok

Ahogy a mondás tartja: "elmúlik".

A péntek éppen olyan nap, mint minden más nap, mielőtt véget ér. Egy dolog biztos, hogy az idő senkire nem vár, így annak ellenére, hogy nehéz érzés lehet átjutni rajta, tudod, hogy az idő a te oldalon áll.

Mindegy, hogy mi történik, a péntek el fog telni. A legjobb dolog, amit tehetsz a pénteki motiváció javítása érdekében, hogy megbizonyosodsz arról, hogy szervezeted rendelkezik a szükséges mikroelemekkel a nap folyamán, azonosítod a sürgős dolgokat, az alacsonyan függő gyümölcsöket szeded le, egy időre elhagyod az asztalod, a kedvenc dallamaidat hallgatod és arra a tényre gondolsz, hogy az egész hétvége előtted áll.

Meg tudod csinálni!

Forrás: Lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mik azok a tippek, amelyekkel felpörgeszthetem a pénteki motivációm?

1. Fogyassz kiadós reggelit és tervezd előre az ebéded. Az étkezések kihagyása alacsony vércukorszinthez vezethet, ami gyengeséget és fáradtságot okozhat. Ha már küzdesz a motiválatlan érzéssel, akkor ha nem eszel, csak lassúbbnak fogod érezni magad és kevésbé leszel inspirált bármit is csinálni.

2. Prioritizáld a sürgős dolgokat. Függetlenül attól, hogy ki vagy, nagy a valószínűsége annak, hogy minden hét pénteken legalább egy vagy két olyan dolog van, amelyet a hét elején kellett volna befejezned, de éppen nem sikerült. Tedd fel magadnak ezt a három kérdést: Vannak olyan projektek, amelyek határideje már lejárt, de még mindig esedékes? Ezek közül a projektek közül melyik a legidősebb? A lejárt projektek közül melyik veszi igénybe a legkevesebb időt, miközben jelentős előrelépést jelent?

3. Igénybe veheted a jutalom-módszert. Ha egyre több dolgot veszel rá magad, hogy befejezz, akkor hosszú távon lehetséges, hogy kimerülsz. Ha elérted a "sürgős" feladatokat és még maradt időd, akkor adj magadnak egy kis szünetet. A jutalom lehet apró dolog: itt az ideje, hogy körülnézz a kedvenc online áruházadban, állj ki egy rövid séta erejéig, vagy adhatsz magadnak egy kis édességet.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...