7 egyszerű módszer a mentális jólét javítására

elme

Ha az életmódod hasonló az enyémhez, igazi kihívást jelenthet időt találni a mentális egészség megfelelő gondozására. Végtére is, az idő mindig a lényeg, és általában hiány van belőle, különösen azért, mert szenvedélyesen szeretsz a legjobb lenni bármiben, legyen szó munkáról vagy szabadidős tevékenységekről.

Mivel sok a feladat, amit be kell tartani, a határidőket be kell tartani, és a szeretteinknek is a teljes és osztatlan figyelmünkre van szükségük, úgy tűnik, hogy soha nincs elég idő egy nap minden elvégzésére. És a legtöbbünk számára, ha túlteljesítjük a szociálisan lelkiismeretes egyéneket, ez általában azt jelenti, hogy hosszú, kemény órákat dolgozunk a márkáink felépítésében, a potenciális fogyasztókkal való erőteljes hálózatépítést, az állandó kifogások leküzdését, valamint áruink és szolgáltatásaink agresszív marketingjét, ahol és amikor csak lehetőség adódik.

Először is. Miről szól a mentális wellness? Lényegében a mentális egészségünk megfelelő gondozására vonatkozik, amely magában foglalja az érzelmi, a pszichológiai és a szociális jólétét. Segít meghatározni, hogyan kezeld a stresszt, hogyan viszonyulj másokhoz, és hogyan hozzál meg fontos döntéseket az életedben.

Leginkább a környezeti élettapasztalatok és a genetikai hajlam befolyásolja. Mindazonáltal, bár előfordulhat, hogy nem tudod genetikailag kitörölni a családodra jellemző depresszió vagy a kábítószer függőség előfordulását, biztos vagyok benne, hogy képes lehetsz javítani a mentális egészségedet befolyásoló környezeti tényezőkön különféle gyakorlati stratégiák végrehajtásával. Tehát vágjál is bele.

Nézzünk tehát néhány praktikus példát olyan stratégiákra, amelyekre mindenkinek képesnek kell lennie, hogy még a legszűkebb időbeosztásban is alkalmazzák.

1. Beszélj valakivel

Ez elég egyszerűen hangzik, igaz? Sajnos azonban nem mindannyian érezzük úgy, hogy képesek vagyunk megnyilvánulni az érzéseinkről, és nincs időnk arra, hogy azokat konstruktívan megosszuk másokkal. Valójában sokan azon kapják magukat, hogy elnyomják az érzéseiket – amelyek mélyen a mögöttes és megoldatlan gyermekkori problémák érzelmi alapköveiben gyökereznek.

Mindazonáltal, bár egyesek tudatosan úgy döntöttek, hogy másoktól elzárva élik le az életüket, az emberek többnyire társas lények – ösztönösen interakcióba lépnek másokkal, barátságokat, családokat és nagyobb közösségeket alakítanak ki. Ez az egyik oka annak, hogy erősen javaslom, hogy jól képzett professzionális tanácsadóval dolgozz, ha nehezen tudsz megnyílni és nem tudod egyszerűen kifejezni az érzéseidet és az érzelmeidet másoknak.

Nem számít, mennyire automatizált és technológiailag fejlett lett az életed, vagy mennyire nem tartod érzelmesnek magad, semmi sem helyettesítheti az emberi érintkezés által nyújtott pszichológiai előnyöket. Életünk egyik vagy másik pontján mindannyiunknak tudnunk kell, hogy hangunkat valóban meghallja egy másik élő és lélegző személy.

Bár a közösségi média lehetővé teszi számunkra, hogy villámgyorsan kapcsolatba léphessünk másokkal a világ bármely pontján, a lájkok, a megosztások és az azonnali üzenetküldés soha nem helyettesíthetik a személyes beszélgetésen keresztüli bensőséges emberi kapcsolatokat. Valójában kimutatták, hogy a közösségi média használata fokozza a magány és a depresszió hatásait.

A megfelelő professzionális tanácsadónak képesnek kell lennie arra, hogy segítsen leküzdeni a legmakacsabb személyes akadályokat azáltal, hogy visszajelzést és érvényesítést ad a mentális jólét megőrzéséhez. Mostantól pedig több online tanácsadó platform közül is választhatsz, így el sem kell hagynod az otthonodat, hogy időben megérkezz.

2. Olvass egy könyvet

Tudom, mire gondolsz: Kinek van már manapság ideje könyvet olvasni? A tanulmányok azonban kimutatták, hogy az olvasás jelentősen csökkenti mind a depresszió, mind a szorongás tüneteit.

Az olvasás olyan, mintha egy all inclusive vakáción vennél részt Tahitiben, a reneszánszban, a jövőben és azon túl, kevesebb mint egy óra alatt – mindezt saját otthonod kényelmében. Az olvasás lényegében arra kényszerít, hogy figyelj a részletekre, így nem maradsz le a történet egyetlen fontos cselekményfordulatáról sem.

Szóval, hajrá, készíts magadnak egy csésze forró kakaót, keresd meg az otthonod legkényelmesebb és legcsendesebb helyét, állítsd át a mobiltelefonodat csendes üzemmódba és olvasd el az egyik kedvenc íród regényét. Bár előfordulhat, hogy nem tudod egy ültödben befejezni, szánj elegendő időt arra, hogy legalább egy-két fejezetet végig tudj olvasni.

Több mint valószínű, hogy minél többet olvasol, annál jobban belemerülsz a történetbe, és ezért annál inkább szeretnéd folytatni az olvasást, hogy megtudd, mi történik a szereplőkkel a könyv végén.

3. Menj el sétálni

Nem vagyok sem kardiológus, sem profi fitneszedző. Azt azonban tudom, hogy egy séta után jól érzem magam. Ez egy felemelő és élénkítő élmény, amely éppoly jót tesz a szívednek, mint az elmédnek. A séta javíthatja a mentális egészségedet is.

Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy a séta segít az önbecsülés növelésében azáltal, hogy csökkenti az elhízás, a stressz és végső soron a depresszió és a szorongás tüneteit. Az egyetlen felszerelés, amire valóban szüksége van, egy kényelmes tornacipő és egy üveg víz, hogy megfelelően hidratált maradhass a sétálás során.

Ismétlem, az egyetlen igazi akadály a legtöbbünk számára annak, hogy gyorsan sétálhassunk, az az, hogy nincs időnk ténylegesen megtenni. Azonban ahelyett, hogy megvárnád a tökéletes időpontot és helyet egy sétához, azt javaslom, hogy csak indulj neki! Mindig lesznek olyan problémák, amelyek azonnali, teljes és osztatlan figyelmet igényelnek.

Nincs is annál jobb idő, mint most, a jelen pillanat, hogy a mentális egészségedet az első helyre helyezd és egy jó, régimódi kardiovaszkuláris gyakorlat elvégzésével szentelj időt neki. Mindazonáltal, ha nem tudsz kimenni sétálni a zord időjárás vagy esetleg egy globális világjárvány miatti váratlan karantén miatt, azt javaslom, hogy az otthonodban vagy a környékeden készíts egy ösvényt a lehető legtöbb szabad térrel. Költségkeretedtől függően érdemes megfontolni, hogy befektetsz-e egy jó futópadba.

4. Hallgass zenét

Néhány száz évvel ezelőtt William Congreve angol drámaíró azt írta: „a zenének megvan az az ereje, hogy a legdurvább embereket is elvarázsolja”. Nem számít, milyen zenei műfajt kedvelsz, legyen az Metallica, Moby, Post Malone vagy Mozart, a legtöbben egyetértünk abban, hogy a zene hatással van a hangulatunkra, valamint a produktivitásunkra és a kreativitásunkra.

Tanulmányok kimutatták, hogy a zenehallgatás segít az embereknek ellazulni, elmélkedni, sőt felépülni a mentális betegségekből és a kábítószer-használatból.

A kedvenc dalod hallgatása valóban javíthat a hangulatodon. Szóval, ha valóban készen állsz egy kis hangterápiára, azt javaslom, hogy csukd be az ablakokat, húzd le a redőnyt, tekerd fel a hangerőt, és énekeld végig a kedvenc dalodat, akár ismered az összes szót, akár nem.

5. Egyél helyesen

Be kell vallanom, hogy szeretek tésztaféléket, palacsintát és pizzát enni. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a túl sok jó dolog – különösen a magas zsír-, nátrium-, tartósítószer-, szénhidrát- és kalóriatartalmú ételek – nagyon rosszak lehetnek számunkra. Tanulmányok kimutatták, hogy a kiegyensúlyozott étrend javíthat a mentális egészségen. A kutatók úgy vélik, hogy közvetlen kapcsolat van aközött, amit eszel, és az között, hogy hogyan érzed magadat.

A vitaminokban, fehérjében, rostokban és antioxidánsokban gazdag étrend klinikailag bizonyítottan javítja az általános egészségi állapotot, ezáltal csökkenti a krónikus betegségekhez kapcsolódó mentális betegségek, mint például a depresszió és a szorongás tüneteit.

Az ötlet az, hogy olyan ételeket egyél, amelyek erősítik az immunrendszeredet, szabályozzák az emésztést, ugyanakkor javítják a hangulatodat, miközben megnyugtatják az idegeidet. Próbálj meg a lehető legegészségesebben étkezni a lelki egészség megőrzése érdekében.

6. Vezess naplót

Bár lehet, hogy soha nem írsz alá több millió dolláros könyvszerződést, vagy nem írsz egy bestseller regényt, az élettörténeted fantasztikus, mert a tiéd! Senki sem tudja jobban dokumentálni a gondolataidat és kifejezni az érzéseidet, mint te.

A napló vezetése segít abban, hogy pontosabban rögzítsd az életed jelentős fejezeteit, így könnyebben feldolgozhatod az érzéseidet az eseményekkel kapcsolatban, amikor eljön az ideje. De a naplóírás talán legjelentősebb előnye az, hogy segít megszabadulni az elmédben dúló gondolatoktól, hatékonyan felszabadítva az értékes fejteret.

Hányszor fordult már meg olyan sok dolog a fejedben, hogy azt sem tudtad, hol kezdj hozzá? Gondolatainak naplózásával könnyebben rangsorolhatod őket a fejedben.

7. Aludj jól

Emlékszel, mikor aludtál utoljára teljes 8 órát? Az alvás elengedhetetlen része a szervezet egyensúlyának fenntartásához. Lényegében segít újra feltölteni a fizikai, az érzelmi és a kognitív elemeinket. Ha nem alszom eleget éjszaka, általában nyűgös, letargikus vagyok, és másnap lényegesen kevésbé vagyok produktív.

Talán te is tapasztaltál már hasonlót? A kutatások kimutatták, hogy mind az alváshiány, mind az alvászavarok számos mentális egészségügyi problémához vezethetnek, például szorongáshoz, depresszióhoz, sőt pszichotikus epizódokhoz téveszmékkel és hallucinációkkal.

Az alvás minőségének javításának egyik legegyszerűbb módja az, hogy napközben a lehető legaktívabb maradsz, majd este lelassítod a dolgokat. Nem tudom, hogy te hogyan vagy vele, de én nagyon nehezen tudok elaludni, ha megoldatlan feladatokkal van tele a tudatom.

Fontold meg a tudatos meditáció gyakorlását lefekvés előtt, hogy minden stresszt feloldhass a spirituális energiáidnak aktív erősítésével. Bár beszélhetsz az orvosoddal a vényköteles elalvássegítőkről, érdemes először holisztikusabb természetes gyógymódokat felfedezni, mint például a kamillatea és a melatonintartalmú táplálékkiegészítők.

Végül próbálj meg minél távolabb maradni a koffeintől, a nikotintól, a cukortól és a túlzottan stimuláló tevékenységektől, például az éjszakai videojátékoktól. A jó éjszakai alvás elengedhetetlen a mentális egészség megőrzéséhez.

Végső gondolatok

Nem számít, honnan származol vagy mivel foglalkozol, tudom, hogy mindenki egyetért azzal, hogy a tiszta gondolkodás elengedhetetlen része a határozott és körültekintő döntések meghozatalának. Egy csúcsteljesítményű autó karbantartásához hasonlóan arra is időt kell szánnod, hogy rendszeres időközönként karbantartsd a  gondolataidat néhány egyszerű stratégiával a mentális jóléted javítása érdekében.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Miről szól a mentális wellness?

Lényegében a mentális egészségünk megfelelő gondozására vonatkozik, amely magában foglalja az érzelmi, a pszichológiai és a szociális jólétét. Segít meghatározni, hogyan kezeld a stresszt, hogyan viszonyulj másokhoz, és hogyan hozzál meg fontos döntéseket az életedben.

Milyen hatással vannak a környezeti tényezők a mentális egészségre?

Leginkább a környezeti élettapasztalatok és a genetikai hajlam befolyásolja. Mindazonáltal, bár előfordulhat, hogy nem tudod genetikailag kitörölni a családodra jellemző depresszió vagy a kábítószer függőség előfordulását, biztos vagyok benne, hogy képes lehetsz javítani a mentális egészségedet befolyásoló környezeti tényezőkön különféle gyakorlati stratégiák végrehajtásával. Tehát vágjál is bele.

Miért fontos beszélni valakivel a mentális egészség megőrzése érdekében?

Bár egyesek tudatosan úgy döntöttek, hogy másoktól elzárva élik le az életüket, az emberek többnyire társas lények - ösztönösen interakcióba lépnek másokkal, barátságokat, családokat és nagyobb közösségeket alakítanak ki. Ez az egyik oka annak, hogy erősen javaslom, hogy jól képzett professzionális tanácsadóval dolgozz, ha nehezen tudsz megnyílni és nem tudsz megosztani érzéseidet másokkal.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

depresszió

6 önsegítő módszer a depresszió leküzdésére

A depresszió olyasvalami, amit olyan sokan tapasztalunk, és olyasvalami, ami ellen olyan sokan küzdünk. Hogyan segítsünk magunkon önsegítő...

motiváció

6 legfontosabb érzelmi intelligencia készség

Gondolkodtál már azon, hogy érzelmileg intelligens ember vagy-e vagy sem? Az érzelmi intelligencia a definíciója meghatározása szerint az a...

aggódás

Hogyan lehet abbahagyni a szorongást és visszanyerni a nyugalmunkat

Eleged van abból, hogy mentális és érzelmi energiádat arra pazarold, hogy aggodalmaskodsz és újrajátszod az eseményeket az elmédben? Még akkor is,...

meditáció

A meditáció 6 egészségügyi előnye (tudomány által alátámasztva)

A meditációnak hosszú története van, legalább 3000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ez a hinduizmus gyakorlataként kezdődött. Talán ez az oka annak,...