7 tipp a tudás gyakorlatba ültetéséhez

számítógép

A tudás egy dolog, de ennek a tudásnak a megvalósítása egy másik dolog. Egy halom olvasatlan önsegítő könyv a bevetetlen ágy szélén vagy a tornacipőre terített ruhák halma egy hasznos támpont – „a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve”.

Tudni, hogy mi szolgálja „a saját érdekeinket”, a könnyebbik része. Ha rendszeresen sportolsz és kiegyensúlyozottan táplálkozol, egészségesebb leszel. Ez tudás, de nem sok haszna van, hacsak nem párosul bölcsességgel, elkötelezettséggel, önértékeléssel, tettekkel és elszámoltathatósággal.

Azt mondják: „A tudás hatalom”, de csak a tudás gyakorlatba ültetésével tudod kihasználni ezt a lehetőséget. A legjobb hely önmagaddal kezdeni. Az egyetlen módja annak, hogy kiteljesítsd a lehetőségeidet, ha felhasználod, amit magadról tudsz.

Íme tehát hét tipp, amelyek segítségével a tudást tettekké alakíthatod.

1. Vizsgáld meg a gondolkodásodat

A tudás hasznos eszköz, de az alkalmazási módtól függ, hogy mennyire hatékonyan alkalmazzák. Meg kell különböztetned és kontextusba helyezned a tudást, ha azt akarod, hogy jó szolgálatot tegyen.

Csakúgy, mint az információ magáért az információért korlátozott értékkel bír, a tudás önmagában is olykor visszatarthat azáltal, hogy korlátozza az intuíciót és a józan észt. A magasan fejlett emberi agy elhomályosíthatja ítélőképességét és racionalizálhatja viselkedését, ami káros következményekkel jár. Több évtizedes megerősítés olyan hiedelmeket hoz létre, amelyek annyira bevésődnek a tudatodba, hogy teljesen megkérdőjelezhetetlenné válnak.

Az ego, amely a status quo-hoz kötődik, arra törekszik, hogy ezeket a „bizonyosságokat” a helyén tartsa, hogy elkerülje az új perspektívákat és választásokat. Az ego retteg a változástól – még a jó irányba történő változástól is –, mivel komfortzónája az ismertségen alapul, bármennyire legyengítő is.

2. Becsüld meg magad

A lelked mélyén tudod, mi a legjobb magadnak. De mennyire becsülöd magad? Az, hogy a tetteid milyen mértékben egyeznek meg azzal, amiről tudod, hogy jó neked, mennyire becsülöd magad.

Ha nincs egyensúlyban a munkád és az életmódod, akkor az önértékelési iránytűd segíthet visszakerülni a helyes útra – de csak akkor, ha szabadjára engeded.

Túl gyakran előfordul, hogy a méltatlanság régi negatív érzései megakadályozzák az öngondoskodást és a saját jólétedbe való befektetést. Ha kellőképpen becsülöd magad, kiszabadulhatsz ezekből a hiedelmekből, jobb döntéseket hozhatsz, és tudásra, nem pedig mítoszokra alapozva cselekedhetsz.

3. Béreljen fel egy életvezetési tanácsadót

Az életvezetési tanácsadó szerepe nem az, hogy jobban érezd magadat. Arra van, hogy tisztán láss. Az életvezetési tanácsadás során elért legtöbb áttörés annak az eredménye, hogy az ügyfél képes arra, hogy a gondolkodását annak látja, ami – teljesen logikátlan és végzetesen hibás. A pozitív gondolatokat és a lehetséges megoldásokat gyakran figyelmen kívül hagyod, mivel saját megkérdőjelezhetetlen feltételezéseid elzárják a jobb út felé vezető utat.

Az ego megkönnyebbülten fellélegzik: nem kell változtatni, nem kell megkérdőjelezni a kapott bölcsességet, kockáztatni, még csak nem is kell megoldani egy krónikus problémát. Ez túl nehéz. Valójában ez lehetetlen, így pontosan ott maradhatsz, ahol vagy: a saját gondolataid és hiedelmeid foglyaként – olyan hiedelmek, amelyek kifogásként használhatók a semmittevésre.

De mi van akkor, ha a hiedelem nem igaz, vagy legalábbis már nem igaz? Mi van, ha van ennek más módja is? Meg kell szakítanod ezt a krónikus ciklust, amely megakadályozza, hogy azt tegyed, ami a legjobb a számodra. De megpróbálni egy létező paradigmát új perspektívából látni, olyan lehet, mintha megpróbálnád magadat csiklandozni.

A transzformációs életvezetési tanácsadó feladata – lényegében –, hogy megzavarja a gondolkodásod negatív reflextevékenységeit, segítsen megtörni azt a körforgást, amely megakadályozza, hogy azt tedd, ami a legjobb számodra, és gyakorlatba ültesd a tudásodat.

– Ez ellen nem tehetek semmit.

"Miért nem?"

– Nos, mert…

"Igaz ez?"

"Persze hogy az."

– Mi az alapja?

Szünet…

A szünet az a fényfoszlány, amely ajtót nyithat az áttörés előtt. Ez azt jelenti, hogy a bizonyosság megkérdőjeleződik, és egy új perspektíva lehetőséggé válik. Az ősi gondolkodási mintákat csak megzavarással lehet megtörni. A blokk elhalványul, és kinyílik az ajtó.

"Igen miért ne? Legalább ezt kipróbálhatnám helyette. Nem is lehetne rosszabb, mint most. Mit veszíthetek?”

Így tudod a bénulást és a halogatást céllá alakítani, előrelépni az önerő megerősödésével, az elkötelezettséggel, és a tudást pozitív cselekvéssé alakítani. Néhány hét leforgása alatt, ha gondolkodó partneredként egy életvezetési tanácsadóval dolgozol, hatalmas változásokat és szeizmikus eltolódásokat tehetsz az életedben.

„A problémákat csak azon a szinten lehet megoldani, amely alatt azok megjelennek.” (John Whitmore, Coaching for Performance).

„Ha kisebb változtatásokat akarsz végrehajtani az életedben, dolgozz a viselkedéseden. Ha jelentős, kvantumszerű áttörést akarsz, dolgozz a paradigmáidon.” (Stephen R. Covey)

4. Hagyd abba a halogatást

A halogatás az enyhén irritálótól a pusztítóan bénítóig változhat. A halogatás motorja az ismeretlentől való félelem: "Ha ezt a lehetőséget választom, mi van, ha...?"

Egy másik tényező a kontroll iránti észlelt igény – különösen a jövő irányítására, beleértve mások érzelmeit és cselekedeteit is. A jövő előrejelzésének vagy irányításának képtelenségén alapuló döntéshozatal késleltetése nagyjából olyan irracionális, amennyire csak lehet. De hát az emberek nem racionálisak.

Aztán ott van a megbánástól való félelem: „Ha ezt rosszul értelmezem, szörnyen fogom magam érezni. Magamat fogom hibáztatni.”

Ez mindig a tapasztalatokon alapul, és a negatív érzelmek ördögi köréhez járul hozzá:

elvárás > csalódás > ítélet > önbíráskodás

Van megoldás: kérdezd meg magadtól, mi a legrosszabb, ami történhet. Érezd át a főbb szerveiddel – az elméddel, a szíveddel és a bélrendszereddel – és tegyél valamit.

5. Bízz magadban

Ha azok közé tartozol, akik hajlamosak a korábbi döntéseken elmélkedni, amelyek kevésbé tökéletes eredményt hoztak, vegyél egy darab papírt, és kezdd el írni a jól bevált döntések listáját. Meglepődhetsz, ahogy a lista egyre hosszabb lesz.

Fogadd el, hogy a teljesen kihagyott változók miatt néha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy eltervezted. Ha azonban a tudásod alapján nézed meg a múltbeli tetteidet, kellemesen meg fogsz lepődni azon, hogy milyen sikeres voltál.

Veregesd hát hátba magad, ismerd el a múltbeli eredményeidet, és higgy abban, hogy a tudást tettekre tudod váltani.

„Lényed középpontjában a válaszod van; tudod, ki vagy, és tudod, mit akarsz.” (Lao-ce)

6. Javíts az időgazdálkodásodon

Az időgazdálkodás unalmas. Hétköznapi és ismétlődő. Másoknak szól, nem neked. Kreatív vagy. A pillanatban élsz. A legrosszabb az egészben, hogy az időgazdálkodás irányító és korlátozó. Helyre van szükséged ahhoz, hogy szervesen kifejezd magadat a saját egyedi módodon.

Másrészt utálod, ha az utolsó pillanatra hagyod a dolgokat – valami közbejön, akkor rohansz, és felkészületlennek érzed magad. Ez stresszt okoz, és tíz percbe telik, mielőtt igazán belelendülhetsz a flow-ba.

Ha jobban belegondolunk, az unalmas adminisztrátori feladatok, amelyeket még el kell végezni, felhőként lebegnek, és felhígítják az általad igazán élvezett dolgok által nyújtott örömöt. Az időgazdálkodás kontrolláló? Vagy felszabadító lehet?

7. Legyen valaki, akinek el kell számolnod

Legyen szó mindfulnessről vagy az edzőteremről, a saját jóléted iránti elkötelezettség nehéz lehet, és ennek az elkötelezettségnek a betartása gyakran még nagyobb kihívást jelent.

Ha valakinek el kell számolnod, az nagyszerű módja annak, hogy lépést tarts. Ez akár egészséges versenyt is kialakíthat. Az a fontos, hogy elvégezd a munkát. Nemcsak a jóléti céljaidat éred el, hanem növeli az önértékelésedet is, ezáltal növeli a siker esélyét a következő választott tevékenységgel.

Végszó

Azáltal, hogy tudatában vagy a tudásodnak, legyen az formális képzésből, munkából vagy élettapasztalatból származó, jobb helyzetben vagy ahhoz, hogy kontextusban használd azokat.

A tudást nemcsak abszolút döntéshozatalra és cselekvésre használhatod, hanem az eredmények valószínűségének mérlegelésére is. Ennek a tudatnak a magabiztosságával a tudás gyakorlatba ültetését megerősítőnek, élvezetesnek és kifizetődőnek fogod találni.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség a tudás és a tudás megvalósítása között?

A tudás hasznos eszköz, de csak a gyakorlatba ültetésével tudod kihasználni ezt a lehetőséget. A tudásnak a megvalósítása ugyanolyan fontos, mint maga a tudás.

Miért fontos az önértékelés az életvezetésben?

A lelked mélyén tudod, mi a legjobb magadnak. Az önértékelési iránytűd segíthet visszakerülni a helyes útra, ha nincs egyensúlyban a munkád és az életmódod. Ha kellőképpen becsülöd magad, jobb döntéseket hozhatsz és tudásra, nem pedig mítoszokra alapozva cselekedhetsz.

Mit tehetünk az ego korlátai ellen az életünkben?

Vizsgáld meg a gondolkodásodat és különböztetned kell a tudást, hogy megfelelően alkalmazd, mert az nem feltétlenül jelenti, hogy mindenkor az intuíció nélküli tudományos alapú döntések a legjobbak. Az ego arra törekszik, hogy az ismert mindennapi dolgokat a helyén tartsa, hogy elkerülje az új perspektívákat és választásokat. Bontsd le az előítéleteket az életedben, hogy új dolgokat próbálj ki.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...