8 egyszerű módszer a tudatos munkavégzésre a jobb összpontosítás érdekében

meditáció

Könnyű beleragadni a minket körülvevő világba – reagálni az eseményekre anélkül, hogy átgondolnánk, mit is jelentenek számunkra, elítélni másokat anélkül, hogy belegondolnánk, mi történik az ő világukban, és megengedni, hogy a zavaró tényezők visszatartsanak minket attól, hogy azt tegyük, amit tennünk kellene abban a pillanatban. Ez az eseményekre és helyzetekre való reagálási mód az, ami miatt sok ember stresszes, túlterhelt és elfoglalt.

A munka során tudatosabbá válás azt jelenti, hogy hátralépünk, amikor események megtörténnek,  és hagyunk magunknak néhány percet, és elemezzük az események jelentését számunkra az adott pillanatban. Ez azt jelenti, hogy nem reagálunk azonnal. Ehelyett megállunk, átgondoljuk a helyzetet, majd csak utána cselekszünk.

Ennek egy egyszerű példája minden nap látható. Észreveszünk egy idős embert, aki egy nehéz dobozt vagy egy nehéz bevásárlótáskát próbál felvinni a lépcsőn, mégis sokan csak úgy elmennek mellette, mert elvesznek a stressz és aggodalom világában, ezért nem veszik őt észre. Egy tudatos és éber ember azonnal észreveszi a küzdő személyt, megáll, és segítséget nyújt, mert tisztában van a környezetével, és nem veszett el a múltban vagy a jövőben.

A tudatos éberség egyik előnye, hogy segíthet abban, hogy jobban összpontosítsunk a munkánkra. Segíthet figyelmen kívül hagyni a zavaró tényezőket, és a fontosra összpontosítani, és nem elveszni a trivialitásokban, amelyek gyakran az elfoglaltság és a túlterheltség terméketlen érzéséhez vezetnek.

Ha jobban tudatában vagyunk a környezetünknek, és tudjuk, hogy mit akarunk elérni nap mint nap, kiértékelhetjük az új inputokat – akár pletykálkodó kollégákról, akár irodai vészhelyzetekről van szó –, és eldönthetjük, hogy megérdemlik-e a teljes figyelmünket vagy sem.

Hogyan alkalmazzuk a tudatos éberség gyakorlatát az életünkben? Íme 8 egyszerű módszer, amellyel tudatosabbá válhatsz a munkahelyeden, és segíthet jobban összpontosítani.

1. Kezdd egy tervvel

A legtöbb ok, amiért nehezünkre esik a koncentrálás munka közben, az az, hogy nem kezdjük a napot egy tervvel. Ha nincs terved erre a napra, akkor az események és az utadba kerülő zavaró tényezők is hatással lesznek rád.

A munka során tudatosabbnak lenni azt jelenti, hogy tudnod kell, mit szeretnél elérni a nap folyamán, és van egy terved ennek megvalósítására. De ami még fontosabb, ez azt jelenti, hogy szánsz egy kis időt arra, hogy átgondold, hogy mi a fontos (és mi nem), és felmérd, hogy mi mindennek kell történnie a fontos dolgok elvégzéséhez.

Ebben az esetben nem kell részletezned a napi tervet. Egyszerűen csak azt a kérdést kell feltenned: „Mit akarok ma elérni?” Ez lehet egy olyan jelentés befejezése, amelyen néhány hete dolgozol. Ez lehet egy kiváló prezentáció megtartása, vagy egy probléma megoldása egy problémás ügyféllel.

A kulcs az, hogy a nap végén leülsz, és megkérdezed magadtól, hogy mit szeretnél holnap elvégezni, és felírod valahova, ahol másnap, amikor elkezded a munkát, megláthatod.

2. Kezdd a napot a tervednek áttekintésével

A munka során tudatosabbá válás része az, hogy tudatában vagy annak, hogy mit akarsz elérni, és energiáidat ennek megvalósítására összpontosítod. Ennek egyik módja az, hogy előveszed az előző napon elkészített tervet, megnézed, és elképzeled a terv teljesítését.

Ez csak néhány percet vesz igénybe, de érdemes egy csendes helyen megtenni, átnézni a listát, utána becsukni a szemedet, és néhány percre elképzelned, hogy elvégzed ezeket a feladatokat. Képzeld el, hogy hogyan fogod érezni magadat, miután befejezted a feladatot, majd lassan kinyithatod a szemedet, és elkezdheted a napot.

3. Indítsd el a napot egy napi rutinnal

Sokat írnak a reggeli és esti rutinokról, és ennek jó oka van. Amikor ugyanúgy kezded és fejezed be a napodat, megfelelő lelkiállapotba helyezed magadat a nap megkezdéséhez és befejezéséhez.

A munkahelyi tudatosság annyit jelent, hogy jobban tudatában legyünk önmagunknak és másoknak, és olyan napi rutinjaink vannak, amelyek a megfelelő „állapotba” hoznak, hogy tisztában legyünk a körülöttünk zajló eseményekkel. A rutinok segítenek jobban tudatában lenni annak, hogy hogyan érzed magadat. Észre fogod ezt venni, ha stresszesnek vagy fáradtnak érzed magadat, és felteheted magadnak a kérdést, hogy miért érzed magadat így. Különbségeket veszel észre az érzéseidben.

Például, ha edzéssel szoktad kezdeni a napot, és egyik reggel azt veszed észre, hogy aznap nem adsz bele annyi erőfeszítést, mint általában, felteheted magadnak a kérdést: miért van ez így? Fáradt vagy? Feszült vagy? Valami máson jár a fejed? Ha felteszed ezeket a kérdéseket, akkor jobban odafigyelhetsz a fizikai és mentális állapotodra, és lépéseket tehetsz annak orvoslására, ami zavar téged.

4. Csinálj csak egy dolgot egyszerre

Mostanra rá kellett jönnöd, hogy a „multitasking” egy mítosz, és nem működik. Amikor több feladatot végzünk egyszerre, valójában nem csinálunk két dolgot egyszerre. Amit csinálunk, az a feladatváltás, ami azt jelenti, hogy agyunk nagy sebességgel mozog egyik fókuszról a másikra. Ez egy hihetetlenül nem hatékony munkamódszer, amely gyorsan fáradtsághoz, hosszú ideig tartó összpontosítási képtelenséghez és az akaraterőnk csökkenéséhez vezet.

A multitasking munka azt is jelenti, hogy nem vagyunk tudatosan jelen, mert túl sok dologra próbálunk egyszerre koncentrálni, és amikor ez megtörténik, valószínűleg kihagyunk fontos részleteket és hibázunk. Ehelyett végezz egyszerre csak egy feladatot, dolgozz csak azon, minden mást kizárva. Ne legyen több ablak nyitva a számítógépeden, és csak az az egy ablak legyen, amelyre az adott időpontban a kiválasztott munka elvégzéséhez tényleg szükséged van.

Miután befejezted ezt a feladatot, tarts egy rövid szünetet – mozogj is egy kicsit –, és amikor visszatérsz a munkahelyedre, kezdd el a következő feladatot, amelyen dolgozni szeretnél. Amikor belevágsz ebbe a gyakorlatba, hamarosan azon kapod majd magad, hogy egyre koncentráltabb leszel, és jobban oda tudsz figyelni arra, amit csinálsz.

5. Zárd be az e-mailt és a kommunikáció egyéb formáit

Ha valóban tudatosabb akarsz lenni a munkahelyeden, mindent meg kell tenned a zavaró tényezők csökkentése érdekében. Ez azt jelenti, hogy kapcsold ki az értesítéseket, és csak akkor nyisd meg az e-mailjeidet és egyéb kommunikációs eszközeidet, ha úgy döntöttél, hogy most ezen szeretnél dolgozni.

Egy dolgot meg kell értenünk, hogy ha valami sürgős lenne, és ez azonnali figyelmünket igényelné, akkor senki nem használna e-mailt vagy Slacket, hogy elmondja. Vagy odamennek az asztalodhoz, vagy felhívnak. Ha a házad lángokban áll, a szomszédod nem küld e-mailt vagy Slack üzenetet, hogy elmondja. A kommunikáció közvetlenebb formáját használnák.

Ugyanez vonatkozik a munkádra is. Ne aggódj a dühös főnökök és az ideges ügyfelek miatt. Nagyon ritkák, és ne feledd, a munkád elvégzésére alkalmaztak, nem azért, hogy a leggyorsabban válaszolj az üzenetekre és e-mailekre. Ha egy probléma valóban sürgős lenne, akkor gyorsan értesülnél róla.

6. Szánj magadnak egy kis időt egyedül minden nap

A világ nagyon zavaró és igényes. Ha nem a munkatársaink és ügyfeleink, akkor a reklámok és a hírek próbálják felhívni a figyelmünket magukra, és pozitív vagy negatív reakciókat váltani ki.

Mindezen zavaró tényezők mellett nagyon nehéz egy pillanatra békét szerezni, és mégis, ha jobban akarsz koncentrálni, minden nap szükséged van egy kis időre, hogy csendesen gondolkodj, távol az összes követeléstől és zajtól.

Tizenöt-húsz perc egyedül egy csendes szobában – vagy ami még jobb, a természetben – időt ad arra, hogy elgondolkozz, kikapcsolódj, és élvezd a körülötted lévő békét. Ez segít, hogy jobban tudatában legyél annak, hogy mi történik körülötted, és hogyan érzed magadat. Ez egy nagyon szükséges perspektívát hoz az életedbe.

7. Hallgass figyelmesen

És amikor azt mondom, hogy „hallgass”, arra gondolok, hogy valóban hallgasd meg a másikat. Túl gyakran nem igazán figyelünk. Ehelyett a következő mondanivalón gondolkodunk, vagy ítélkezünk a másik személy mondandójával kapcsolatban. Hagyd ezt abba. Nem tesz jót neked, és nem segít annak sem, akivel beszélgetsz.

Ha abbahagyod az ítélkezést, és elkezdesz hallgatni, hamarosan más perspektívát fogsz látni. Lehet, hogy nem értesz egyet ezzel a perspektívával vagy véleménnyel, de ne feledd, ez minden – nézőpont vagy vélemény. Nem vagy köteles egyetérteni velük, vagy megváltoztatni egy másik személy nézőpontját, de jobban megértheted, hogy miért gondolkodik így egy személy, ha nem próbálod megváltoztatni a véleményét, hanem inkább meghallgatod, amit a másik mond.

Tudom, hogy ezt nehéz megtenni, mert természetesen azt akarjuk, hogy mások egyetértsenek a mi világnézetünkkel. De ami az embereket olyan egyedivé teszi, az az, hogy mindannyian másképp látjuk a világot, és ez tesz minket különlegessé. Nem lenne szép világ, ha mindenki egyforma nézetet vallana a világról és az eseményekről.

8. Gyakorold a meditációt

Ha minden nap hagysz magadnak egy kis időt a meditációra, az segít tudatosabbá és koncentráltabbá válni. A meditáció az elme képzésének egyik formája, hogy abbahagyd a gondolkodást és egyszerűen csak létezz.

A mindennapi meditációt nem kell sokáig végezni. Napi tíz perc is jól működhet. Vannak, akik szívesebben meditálnak napi kétszer tizenöt-húsz percet reggel és este.

Nem lényeges, hogy mennyi ideig és milyen gyakran meditálsz. Elég, ha minden nap csak néhány percet szánsz rá, és már javíthatod a fókuszodat. Ha arra tanítod az elmédet, hogy megálljon, és csak a légzésedre vagy a hűtőszekrény hangjára összpontosíts, azzal egy erőteljes összpontosítási képességet fejlesztesz ki.

Végső gondolatok

Nagyon nehéz lehet arra a pörgős világra összpontosítani, amelyben ma élünk. De ha a legjobb teljesítményt szeretnéd elérni, és tudatosabban szeretnél dolgozni, legyél tudatában a körülötted lévő emberek szükségleteinek, és élj teljes, stresszmentes életet.

Ha jobban odafigyelsz önmagadra és másokra, az nagyszerű módja annak, hogy koncentráltabbá, kevésbé stresszessé és végső soron sokkal boldogabbá válj.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Miért lehet sok ember stresszes, túlterhelt és elfoglalt?

Egyes emberek a körülöttünk lévő világból reagálnak az eseményekre anélkül, hogy átgondolnánk, mit is jelentenek számukra, elítélni másokat anélkül, hogy belegondolnánk, mi történik az ő világukban, és megengedjük, hogy a zavaró tényezők visszatartsanak minket attól, hogy azt tegyük, amit tennünk kellene abban a pillanatban.

Mit jelent a tudatos éberség az életünkben?

A tudatos éberség azt jelenti, hogy hátralépünk, amikor események megtörténnek, és hagyunk magunknak néhány percet, és elemezzük az események jelentését számunkra az adott pillanatban. Ez azt jelenti, hogy nem reagálunk azonnal. Ehelyett megállunk, átgondoljuk a helyzetet, majd csak utána cselekszünk.

Milyen módszerekkel lehet tudatosabbá válni a munkahelyünkön?

Íme 8 egyszerű módszer, amellyel tudatosabbá válhatsz a munkahelyeden, és segíthet jobban összpontosítani. 1. Kezdjük egy tervvel 2. Állítsuk be az időzítőt 3. Ne engedjük meg, hogy a zavaró tényezők eltereljék a figyelmünket 4. Tanuljunk meg „nemet” mondani 5. Fókuszáljunk a jelenre 6. Adunk magunknak pihenőidőt 7. Lélegezzünk 8. Vessünk véget a multitaskingnakNagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...