9 hatékony olvasási stratégia a gyors megértéshez

tanulás

Akár veterán vagy az olvasásban, akár csak most kezdesz bele a felnőtt olvasásba, tudod, hogy az olvasás nem egészen ugyanaz, mint korábban. Lehet, hogy több időbe telik az olvasott szöveg feldolgozása, vagy általánosságban felgyorsítani szeretnéd az olvasást. Bármi legyen is a helyzet, az olvasási stratégia hiánya meg  fog akadályozni a megfelelő olvasási sebesség elérésében.

Rengetegszer megesett már belem is, de a különféle olvasási stratégiáknak köszönhetően, amelyekről beszélni fogok, kidolgozhatsz egy szövegértési stratégiát, amellyel gyorsabban megértheted és elolvashatod a dolgokat, mint korábban.

Íme kilenc hatékony olvasási stratégia a gyors megértés érdekében:

1. Céltudatos olvasás

Az első stratégia, amelynek javaslom az alkalmazását, az az, hogy céllal olvassunk. Ez a gyors megértés stratégiája. Ahogy már korábban is kifejtettem, az élet nagyon pörgős, és egy könyv olvasása lehetővé teszi számomra, hogy lelassuljak, miközben teljesen átadom magam a könyvnek, műfajtól függetlenül.

Az ok, amiért így közelítem meg az olvasást, az az, hogy ha elterelődnek a gondolataim, vagy az agyam nem tudja feldolgozni a bemutatott információkat, akkor ezt az információt elveszítem.

Egy másik módja annak, hogy egy célt szem előtt tartva olvass. Az olvasott információkat elveszíted, ha nem erre a célra összpontosítasz az olvasás során.

A céltudatos olvasás ismerete a könyvek három kategóriába való csoportosításának kérdése:

  • Könyvek, amelyek erősítik a képességeket – Ezek a könyvek tele vannak az évek során megszilárdult tudással, amelyekhez gyorsan hozzáférhetsz.
  • Könyvek, amelyek sikertörténeteket osztanak meg, és lehetővé teszik, hogy megismerkedj egy ember küzdelmeivel és kudarcaival – Annak ellenére, hogy a körülményei eltérőek a tiédtől, egy olyan területen, amely érdekel, ha egy nagy név szerepel a könyvben, amit olvasol, az humanizálja azt a folyamatot, amelyen éppen most mész keresztül.
  • Könyvek, amelyek lehetővé teszik az élet másfajta megélését, mint a tiéd – Ezek a könyvek mély betekintést nyújtanak más élettapasztalatokba, és segítenek megérteni az embereket mélyebb szinten.

Ha a könyveket ezekbe a kategóriákba csoportosítod, akkor egyértelmű célod lesz az egyes könyvek elolvasásával és az információk ilyen módon történő feldolgozásával.

2. Előnézet

Természetesen sok könyvet olvastam az évek során, és egy dologra gyorsan rá fogsz jönni, hogy sok szerző – kifejezetten a nem szépirodalmi könyvekben – hasonló fogalmakról fog beszélni. Bár a szerző nézete eltérő lesz, egyes fogalmak mindenütt konzisztensek.

Ez az a hely, ahol ez a stratégia igazán briliáns, mivel ez a szöveg áttekintéséről és a témáról már ismert ismeretek megtekintéséről szól. Míg egy könyv vagy egy cikk bővítheti a tudásodat valamiről, ez felgyorsíthatja az olvasási időt és a megértést, mivel a szerző olyasmiről beszél, amit már ismersz.

Nincs értelme elolvasni valamit, amit már ismersz, így könnyebb és gyorsabb áttérni arra, hogy a szerző hogyan használja fel ezeket az információkat.

3. Előrejelzés

Az előnézet kibővítésével előrejelzéseket adsz arról, hogy milyen lesz az a könyv vagy cikk, amelyet olvasni készülsz. Felállítod az elvárásokat.

Például, amikor elolvastad ennek a bejegyzésnek a címét, arra számítottál, hogy ezek az olvasási stratégiák megkönnyítik a szövegértést. Nem vársz mást, csak azt.

Ugyanez a fogalom érvényes minden olvasott könyvre. Természetesen az olvasás során lehet módosítanod kell az előrejelzéseidet, de az előnézethez hasonlóan továbbra is olyan információkon haladsz végig, amelyeket már ismersz, vagy amelyektől azt vártad, hogy ott lesznek.

4. A fő pont azonosítása

Minden könyvnek van egy összefoglalója, hogy elcsábítsa az olvasókat, de részletesebb összefoglalást is készíthetsz, miközben egy könyv fejezetein mész keresztül. Ha egy könyvet gyorsabban szeretnél megérteni, meg kell találnod a fő gondolatot, amelyet a könyv bemutat neked. Továbbá, ha a saját szavaiddal fogalmazod ezt a gondolatot meg, akkor jobban meg fogod érteni.

A könyv lényegét az előszóban is kifejthetik. A legtöbb nem szépirodalmi könyv úgy van összeállítva, hogy megmagyarázza érveiket, hogy miért számít valami, és miért érdemes folytatni az olvasást. Itt elárulják, hogy mit tartalmaz a könyv.

Gyakran ott van a lényeg, és ezt általános kijelentésként használhatod a könyv hátralévő részében. A könyv lényegének ismerete lehetővé teszi, hogy az információkat kontextusba helyezd. Azért magyarázzák ezt a fogalmat, mert ez kapcsolódik ahhoz a lényeghez, amit közvetíteni próbálnak.

Ezzel sok időt takaríthatsz meg az olvasás során, mivel ha egy kicsit is járatos vagy a témában, más módszerekkel haladhatsz végig az információkon. Ezenkívül jobban meg tudod őrizni a fejedben ezeket az információkat, mivel a jövőben egyetlen mondatban le tudod írni a könyv lényegét.

5. Kérdések feltevése

Amíg egy könyv olvasására készülsz, egy másik kulcsfontosságú olvasási stratégia az, hogy kérdéseket kell feltennie . Ehhez szükség lehet arra, hogy röviden átlapozd a könyvet, és kérdéseket tegyél fel magadnak annak alapján, amit átfutottál. A kérdések különböző mondatokból, vagy akár a szerzők által használt címekből vagy címsorokból fakadhatnak.

Ha kérdéseket hozol létre, akkor elkezdesz a kérdések megválaszolására összpontosítani. Természetesen gyorsan megérted őket, mivel a könyv arra készült, hogy válaszoljon ezekre a kérdésekre.

Rajtad múlik, hogy hogyan teszed fel ezeket a kérdéseket. Gondolhatsz rájuk és ragaszkodhatsz hozzájuk, vagy felírhatod őket annak az oldalnak a jobb margójára, ahol a kérdés megfogalmazódott. A könyv olvasása közben megemlítheted a választ a bal margón, vagy aláhúzhatod a választ a szövegben, és feljegyezheted az oldalszámot a feltett kérdés alatt.

6. Következtetés

Ez az egész a sorok közötti olvasásról szól – ez a készség, amellyel nem sokan rendelkeznek, vagy tétováznak használni. A következtetés egy olvasási stratégia, amely úgy tűnhet, hogy visszás is lehet, hiszen valaminek az értelmezése, ahogy te gondolod, eltérhet attól, amit a szerző közvetíteni szándékozik. De ez nem igaz, mivel a következtetés egy tanulási folyamat, és idővel fejlődhetsz benne.

Rendben van, ha tévedsz a dolgokban, mivel a következtetés az információk mélyebb szintű felfedezésére és befogadására ösztönöz. Ez természetesen növeli a téma megértését.

A következtetés végső soron a saját következtetések levonásáról szól. Egy szerző olyan információkat közöl, amelyekből te magad következtethetsz, és mindenféle kérdést felvethetsz. Mit ért ezen? Hogyan illeszkedik ez mindazzal, amit eddig olvastam?

Még ha tévedsz is a válaszokat adva ezekre a kérdésekre, a könyv későbbi részében még mindig tudsz információkat gyűjteni. Az általad létrehozott válaszok új kérdéseket vagy megértést válthatnak ki. És ha egy szerző mást mutat be, mint a te válaszod, akkor a tudásod ennek tudatában is bővül.

Ha történetesen igazad van, akkor megspórolsz egy hosszadalmas magyarázatot, ami lerövidíti az olvasási időt és a szövegértést.

7. Vizualizálás

A vizualizálás lefedi a dolgok kreatív oldalát, és az egyik legizgalmasabb módszer a dolgok gyors megértésére. Még ha nem fikciós könyvet vagy cikket olvasol is, a vizualizálás továbbra is hasznos eszköz.

Az ötlet az, hogy megalkotsz, rajzolsz vagy mentális képeket készítesz a birtokodban lévő információkról. Ha a szerző felvázol egy rendszert a számodra, nézd meg a rendszer különböző aspektusait. Képzeld el magad, amint végrehajtod ezeket a konkrét műveleteket. Az ehhez hasonló dolgok miatt többet fektetsz be a tanulásba és a megértésbe, mivel az agyad mindkét oldalát használod az információ megemésztésére.

A vizualizáció emellett befektetést is biztosít, mert választ ad arra a kérdésre, hogy „milyen releváns ez számomra?” Konkrét érzelmi vagy személyes okok miatt olvasunk könyveket, és a vizualizáció segíthet megválaszolni ezt a kérdést, különösen azt, hogyan látod ezt az életedbe illőnek.

8. Ellenőrzés/Tisztázás

Az ellenőrzés/tisztázás egy olyan olvasási stratégia, amely során következtetéseket vonsz le és hasonlítasz össze azzal, amit valójában olvasol. Sok esetben a megértésed eltérhet attól, amit a szerző állít, és ebből adódik az információ mélyebb megértése. Ez a kérdezősködési stratégiákból is fakadhat, miközben az egyértelműséget keresed ezekben a válaszokban.

9. Keresés

Az utolsó általam említett olvasási stratégia abból a kérdésből fakad, hogy hol keresed a választ – hasonlóan a tisztázáshoz. A különbség a keresés és az egyértelműsítés között az, hogy a tisztázás az általános megértést szolgálja.

A kereséshez olyan információkat keresel, amelyek alátámasztják és megerősítik azt, amit tanulni szeretnél. Ez olyan helyzetbe hoz, amelyben olyan dolgokat határozol meg, amelyekben bizonytalan vagy, és lehetővé teszi a szöveggel kapcsolatos problémák megoldását.

Végső gondolatok

Az olvasott szöveg megértése magában foglalja az olvasási stratégiák rendszerét, amelyhez könnyen hozzáférhetsz. A hatékony olvasók ezek közül a stratégiák közül többet alkalmaznak, hogy gyorsan megértsék, amit olvasnak.

Ezért határozottan javasolnám, hogy alkalmazd ezeket a módszereket és kísérletezz. Fedezd fel, mi működik a számodra, és dolgozz ki egy olvasási stratégiát, amely a legmegfelelőbb neked.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az az olvasási stratégia?

Az olvasási stratégia olyan módszer, amely segíti a gyorsabb szövegértést és az olvasott információk hatékonyabb feldolgozását.

Milyen szerepe van a céltudatos olvasásnak az olvasási stratégiában?

A céltudatos olvasás a gyors megértés stratégiájának az alkalmazása. Az információk elvesztése nélkül lehetővé teszi a nagyobb figyelmet az olvasott szövegre, és egyértelmű célkitűzést biztosít a könyvek mindhárom kategóriájában: az életben fontos képességek erősítésére vagy a sikertörténetek megismerésére vagy életünk más területeibe való betekintésre.

Melyek a hatékony olvasási stratégiák?

Az előnézet, a határidők szabása és a gyakorlás, az olvasói feladatok egyszerűsítése, az információk szemléltetése, a szöveg kiemelése és az áttekintő kérdések megválaszolása olyan hatékony olvasási stratégiák, amelyek javítják az olvasott információk gyors feldolgozását és hatékonyabb megértését.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...