9 hétvégi program, amelyek támogatják a produktivitást

okosóra

A szombat és a vasárnap a hét legkedveltebb napjai közé tartoznak. A hétvégi szabadidőt az ember pihenésre, lazításra és új erők gyűjtésére is kihasználhatja. Egyes emberek azonban nem tudnak megszabadulni a véget érő hétvége és a megerőltető munkahét érzésétől. A stressznek ez a típusa egy idő után kiégéshez és a teljesítménnyel, célok elérésével, vagy összpontosítással kapcsolatos problémákhoz vezet. Ahelyett, hogy a munkával teli hétfő reggeltől, a zsúfolt e-mail fióktól és a dühös kollégáktól rettegne, ki kéne próbálnia néhány praktikus tevékenységet, amelyek hozzásegítik a nyugalom eléréséhez.

Amennyiben a hétvégén a figyelme a megfelelő tevékenységekre fog irányulni, jobban fel tud készülni az Ön előtt álló hétre. Az előkészület fontos és segít a következő öt nap leegyszerűsítésében. 

A hétvégén kialakított megfelelő tervek hozzásegítik ahhoz a kitartáshoz, amelyre a hét folyamán szüksége lesz a fontos dolgok elvégzése során. Ugyanez érvényes azonban ellenkező esetben is. Ha jó terveket készít a hétvégére, egész héten motivált lesz, mivel pénteken, szombaton vagy vasárnap jutalom vár Önre. 

Új ötleteket keres, hogyan is maximalizálja hatékonyságát a munkában? az itt található 9 hétvégi tevékenységnek köszönhetően minden kisebb és nagyobb szakmai célt elér. 

 • Meditáljon

A meditáció számos előnnyel jár. Pozitívan hat az elmére, növeli az öntudatot, csökkenti a stresszt és javítja a kreativitást, fantáziát és az állóképességet. Az összes említett előny szoros összefüggésben áll a munkával. Közvetlen érintkezésben van vele és nagy hatással lehet a koncentrálásra és a fejlődésre. 

Amennyiben túl megerőltetőnek tartaná a meditálást, kezdje azt lassan. Összpontosítson kizárólag annak pihentető hatására. A kezdetekkor semmi többet ne várjon el tőle. Ürítse ki az elméjét és összpontosítson légzésére. Az első meditációs gyakorlatok 5 – 10 percig tartsanak. Minden eredményt jegyezzen fel, hogy tudja, hol is tart. Ezt követően, ha a 10 perc kevésnek tűnik, nyugodtan hosszabbítsa meg az időintervallumot. 

A mobil alkalmazások nagy segítséget nyújtanak a meditációban és a fejlődés követésében. A legközkedveltebbek közé a Head Space és az Insight Timer tartoznak. Az elsőnek említett segít a meditáció alapjainak és a tudatosság elsajátításában. Az első leckék teljesen ingyenesek. Amennyiben ez nem lenne elég, előfizetheti a klubtagságot. A különböző témákat és különböző problémákat érintő több száz meditáció minden élethelyzetben segítséget nyújt. Ráadásul a Head Space a Netflix-el együttműködve megalkotott egy rövid sorozatot, amely hozzásegíti Önt a könnyebb elalváshoz.

 • Csináljon valami kreatív dolgot

Festés, írás, lakberendezés vagy a lakás díszítése. Számtalan dolog áll rendelkezésre. Azonban minden kreatív tevékenységben van valami közös. Javítják az elme működését és hozzásegítenek az ellazuláshoz.   

Köztudott, hogy a kreativitás segít javítani a mentális egészséget és helyet szabadít fel az elmében. Másképpen mondva, megtisztítja minden felesleges és rossz információtól, amellyel a hét folyamán a munkában találkozhatott. Emellett javítja a hatékonyságot és a koncentrációt.  Nem is szólva arról, hogy a test közben valami újat tanul. 

Attól függetlenül, mit választ a kreativitás világából, fontos az összes energiáját belefektetni abba. Feledkezzen meg a hétfőn vagy kedden elvégezendő dolgokról. Élvezze a jelent. 

 • Olvasson

Az olvasás nem csak hétvégén, de hétköznap is a pihenés egyszerű és nagyszerű módját kínálja. Bármilyen könyv, amely felkelti az érdeklődését, képes fejleszteni a szókincset, új információkhoz juttatatja és támogatja képzelőerejét. Nem beszélve arról, hogy hozzásegíti a “meneküléshez” a valóságból és más gondolatokhoz vezérli. Ahelyett, hogy a számítógépet figyelné, feküdjön le az ágyba, és nyisson ki egy jó könyvet. 

Léteznek olyan bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy a szépirodalom olvasása javíthatja az agy működését, amely nagymértékben hozzájárul a hatékonysághoz és a koncentrációhoz. 

Számos szakértő azt is állítja, hogy egy regény olvasása hozzásegít az ember empatikusabbá válásához. Egy jó könyv hatására bele tudja élni magát más személy érzelmeibe, ami javíthatja a kapcsolatokat és a problémák megoldásának képességet. 

 • Mozogjon

A megerőltető hét után csak nagyon kevés embernek van kedve felkelni az ágyból és testedzést végezni. Az igazság viszont az, hogy egy rövid futás, séta, vagy fitneszterem látogatás után sokkal jobban fogja magát érezni. Nem is beszélve arról, hogy formába hozzá a testét, megszabadul a felesleges kilóktól és számos olyan betegséggel felveszi a harcot, amelyek összefüggésben állnak például a koleszterinnel. 

A fizikai aktivitás számos előnnyel jár. A rendszeres testedzés az életünk minden területére hatást gyakorol, a lelki megnyugvástól egészen a már említett betegségekig és megbetegedésig. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mozgás az agyra és annak működésére is pozitív hatással van. 

Több tanulmány is igazolja, hogy az edzés javíthatja a memóriát, összpontosítást és a figyelmet, amely nagyobb hatékonysághoz vezethet a hét folyamán. 

Ahhoz, hogy mozogjon, nem szükséges atlétának lennie. Drága felszerelésre sincs szüksége. Elég felvenni a tornacipőt és egy kis időre kiszaladni. Nem szeret futni? Sétáljon egyet. Izomtömeget szeretne növelni? Ehhez nincs szüksége súlyzókra. Elég, ha saját súlyával kezd edzeni. A Youtube-on számos útmutató videó található ezzel kapcsolatban.

 • Tartózkodjon a szabadban

A szabadban töltött idő egyszerű, de mégis kellemes módja az egészségi állapot javításának, miközben a hét folyamán szükséges hatékonyság és összpontosítás is növekszik. Például, ha mindjárt reggel tesz egy kis sétát, a napsugarak hozzásegítik a napi ritmus szabályozásához, amely elősegíti az alvást és javítja a hangulatot.

Számos tanulmány azt is alátámasztja, hogy a zöld javítja az agy működését. Még ha csak a kint található szép tájat is nézzük, csodákat tehetünk az agyunkkal. Ha azonban a legjobb eredményeket szeretné elérni, az erdőben, vagy valahol a természetben történő sétát kellene választania. 

Hétköznap azonban az embernek nincs ideje reggeli sétákra és túrákra. Éppen ezért próbálja meg a legtöbbet kihozni a hétvégéből. Sétáljon a környéken, végezzen edzést a szabadban, esetleg tegyen egy kirándulást az erdőbe vagy a hegyekbe. A lehetőségek tárháza végtelen. 

 • Tegyen valami szórakoztatót

Számos olyan ember létezik, aki szereti a munkáját és örömmel végzi azt. Ez motiválja őket, hogy mindig nagyobb és nagyobb célokat érjenek el. Annak ellenére, hogy nem tud betelni a munkájával és akár hét napon keresztül is képes lenne dolgozni, mégse tegye ezt. Így elkerüli a kiégést és a kellemetlen mentális fáradtság érzését. Tervezzen szórakoztató tevékenységet a hétvégére barátaival vagy a közeli hozzátartozóival, amely aztán egész héten motiválni fogja. Tegye ezt még akkor is, ha a munkából elég motivációt merít és erre már nem is lenne szüksége. 

A szórakoztató tevékenység közé tartoznak:

 • találkozás a közeli hozzátartozókkal
 • kirándulás
 • filmes este a családdal
 • sorozat-maraton a barátokkal
 • pazar vacsora

És még sok más. Válassza ki azt, ami örömet okoz Önnek és amit kedvel. 

 • Főzzön

Az emberek többségének hétköznap nincs ideje főzni. Általában házon kívül étkeznek, vagy esetleg készítenek valami gyors ételt, míg a következő napra készülnek. Hétvégén vegyen vissza a tempóból és élvezze a főzést. Próbáljon ki megerőltetőbb, több órás recepteket is. Esetleg készítsen több fogást. 

A hétvégi főzés hozzásegíti heti több ezer forint megtakarításához. Főzzön egy kicsit többet és a vasárnapi ebédet még hétköznap is fogyaszthatja. A második lehetőség az ebéd egész hétre történő elkészítése. Tárolja dobozokba és tegye a hűtőszekrénybe, vagy fagyasztóba. 

 • Kerülje a képernyőket

Az olyan technológia használatán, mint a számítógép, mobiltelefon vagy tablet nincs semmi rossz. Legfőképpen akkor, ha ezektől függ a munkája. A hétvége során azonban tartózkodnia kellene ezek használatától. Adjon egy kis szünetet a szemeinek és az elméjének. A képernyőből áradó kék fény nem egészséges. Csökkenti a melatonin termelődését, ez pedig negatív hatással van az alvásra. Ha szeretne sikeres lenni és minden célját el szeretné érni, az alvás nagyon fontos. Az ember csak kipihenten képes keményen dolgozni. 

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elmének minden elektronikától szünetre van szüksége. A közösségi hálózatok böngészése és a szüntelen internetezés rontja a kedélyállapotot és megzavarja az elme működését. 

Ha a hétvégét egy jó filmmel szeretné élvezni, tegye azt. Kerülje azonban a számítógép előtt töltött órákat és inkább végezzen valami mást. 

 • Tervezze meg a hetet

Ha jól fel szeretne készülni a következő hétre, minden munkatevékenységet jól meg kell terveznie. A tervezés előnye, hogy nem kell hozzá egy-két óra. Elég 10 – 15 perc. Vegye kézbe a naplót, füzetet vagy csak egy papírt és írja le azt, ami másnap Önre vár. 

Ha eddig nem készített tervet, jó tudni, hogy nem létezik mindenki számára megfelelő univerzális tervezés. Van, akinek a napló felel meg, másoknak különféle alkalmazásokra is szükségük van. Minden Öntől és céljaitól függ. Azonban ne vigye túlzásba a  tervezést, nehogy az a terhére legyen. Az egész eljárásnak hatékonyság javítását és a munkahét menetét kellene megkönnyítenie. 

A szakértőknek az a véleménye a tervezésről, hogy a to do list írása, vagyis az egész napra vagy hétre szóló feladatok listájának írása hasonlóan jó motiváció lehet mind a pénzjutalom, vagy a szabad hétvége. Nincs jobb érzés, mint az elvégzett feladatokat egymás után kipipálni. 

Javítsa Ön is a hétköznapok soráni hatékonyságát 

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjon dolgozni a hétköznapok során, tudnia kell helyesen kihasználni a hétvégét. Munka helyett és a számítógép helyett végezzen valami szórakoztató tevékenységet. Találkozzon a barátaival, tornázzon, olvasson el egy jó könyvet, vagy csináljon valami szórakoztatót. Vasárnap ne feledje megtervezni az egész hetet, megalkotni a to do list-et és felállítani bizonyos célokat. Tapasztalni fogja, hogy a következő öt napban hatékonyság a lehető legnagyobb szintet fogja elérni.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen stressz típusok vannak?

A stressznek egy olyan típusa van, amelynek hatására az ember kiégéshez és a teljesítménnyel, célok elérésével, vagy összpontosítással kapcsolatos problémákhoz vezet.

Milyen hétvégi tevékenységek segítenek a hatékonyság maximalizálásában a munkában?

Az itt található 9 hétvégi tevékenységnek köszönhetően minden kisebb és nagyobb szakmai cél elérhető. Ezek közé tartozik például a meditáció, az egészséges táplálkozás, a sportolás, a hobbi űzése és az olvasás.

Milyen meditációs alkalmazásokat ajánlanak a hatékonyabb munkához?

A legismertebb meditációs alkalmazások a Head Space és az Insight Timer, amelyek segítenek az alapok elsajátításában és az élethelyzetekhez igazodó meditációk végzésében. A Head Space klubtagságot is kínál, amely több száz különböző témát és problémát ölel fel.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...