A legjobb dokumentumfilm sorozatok a Netflixen, megtörtént esetek alapján forgatva, amelyeket látnia kell!

popcorn

A dokumentumfilmek és sorozatok zsákja az elmúlt két évben kiszakadt. Minden streaming szolgáltatásnál megtalálhatóak, és nincs olyan ember, aki legalább egyet ne látott volna. Előnyüket főleg az jelenti, hogy csak egy pár részből állnak, tehát egy, esetleg pár nap alatt megnézheti őket. A legkedveltebbek közé tartoznak a Netflix felvételei, melyek már jó párszor bizonyították, hogy ezen a téren szakértők. Melyek azok, amelyeket biztosan meg kellene néznie? 

Making a Murderer

A régebbi dokumentumfilm első sorozatát még 2015-ben vetítették, és az egész világon elnyerte az emberek tetszését. Éppen ezért kezdjük mi is a legjobb dokumentum sorozatok listáját ezzel a filmmel. Röviden, Making a Murderer egy Steven Avery nevű férfi történetét meséli el, akit még a múlt században ítéltek el egy gyilkosságért, melyet nem követett el. A bíróság körülbelül 18 év után bocsánatkéréssel és körülbelül 500-ezres fájdalomdíjjal szabadlábra helyezi. Steven azonban 36 millióra volt jogosult – minden börtönben eltöltött évre kettő. 

Sajnos az egész eset balul sül el, és Stevent nem egészen két év után újra elítélik. Ezúttal Teresa Halbach fényképésznő meggyilkolásáért, aki meggyilkolása napján Averynél volt autókat fényképezni. Hosszú hónapok és bírósági eljárások után Stevent újra elítélik második gyilkosságáért, melyet szintén nem követett el. 

Az egész sorozat két részből áll, megtekintésére nem csak elegendő szabadidőre, de erős idegzetre is szüksége lesz. A hosszadalmas és megszakítás nélküli felvételek a tárgyalóteremből és rendőrségi kihallgató helyiségből energiája utolsó cseppjeit is kiszívják Önből. A dokumentumfilm végén elgondolkodik, hová is lett az igazságszolgáltatás. 

A nagyszerűen forgatott, rendezett és szerkesztett sorozat nem engedi aludni, és böngészni fogja az internetet, hogy megtudja mi is történt. Sajnos a magas médiavisszhang ellenére is Steven a mai napig fegyházban van, és valószínűleg már soha nem kerül ki onnan. 

The Keepers

Annak ellenére, hogy a Netflix egyes különösen kegyetlen valós krimi esetei egy bizonyos hely vagy személy reklámjának tűnhetnek (például a The Vanishing at the Cecil Hotel), ez a hét részes film megőrzi Catherine Cesnikova meggyilkolt apáca tragikus témája iránti méltó tiszteletét. Ryan White rendező két időszakon megy keresztül, a 60.-as évek végi Baltimore és a jelen között, hogy kivizsgálja a még megoldatlan ügyet és mindezek mellett feltárja a zavaró régi titkok hálóját. A rendszerszintű visszaélések sokkal szélesebb körű képének összefüggésében a The Keepers azon kevés dokumentumok egyike, amely nem csak az elkövetőkre, de az áldozatokra is összpontosít.  

Tiger King

Az összes komédia, valóság show és verseny, mint a Dancing with the Stars keverékében nagyon könnyen el lehet felejteni, hogy a Netflix egy jó sorozattal is rendelkezik, amely néhány olyan súlyos kihágásra összpontosít, mint az állatkínzás, gyújtogatás vagy gyilkossági kísérlet. 

Habár a Tiger King dokumentumfilm első ránézésre kihívást jelentő sorozatnak tűnik, amelyen jól elszórakozik, a valóság teljesen más. A sorozat premierje még a múlt évben volt, nagyon sokan nem is sejtették, hogy ez a gyöngyszem éppen a jól ismert streaming szolgáltatáson rejtőzik. Ha érdekli egy ismert személy története, mindenképpen be kellene azt kapcsolnia. A legjobb még ma. 

Szüksége lenne a sorozathoz még egy pár részletre? Itt vannak. A sorozat egy kis, de mélyen összekapcsolt nagymacska védők társaságára, mint Carole Baskin, a Big Cat Rescue alapítvány tulajdonosa, valamint az Exotichoz hasonló gyűjtőkre irányul, akiket Baskin vadállatok kihasználásával és kizsákmányolásával vádol. 

A dokumentumfilmet a kritikusok pozitív véleménnyel értékelték és a Nielsen (piackutatást végző szervezet) értékelése szerint a megjelenés utáni első tíz napban 34,3 millióan nézték meg, melynek köszönhetően a Netflix egyik valaha volt legsikeresebb sorozatai közé került. Sikerének és népszerűségének ellenére a filmet és a film készítőket a természet és állatvédők csoportja a magángazdálkodást és vadvédelmet érintő keretek közé szorításért és pontatlanságért kritikában részesítette.

Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist 

A Tiger King esetéhez hasonlóan, ez a bizarr négyrészes sorozat is bizonyítja, hogy néha a legötletesebb forgatókönyvírók sem képesek versenyezni a való élettel. Evil Genius: The True Story of the America’s Most Diabolical Bank Heist egy 2018-as bűnügyi dokumentumfilm sorozat Brian Wells haláláról. A 2003-as év jeles eseményéről van szó, melyet gyakran csak “bomba gallér” vagy “bombás merénylő” esetként emlegetnek. A Netflixen 2018. Május 11.-én négyrészes sorozatként jelent meg. 

A sorozat a Rotten Tomatoes oldalon harminc értékelés alapján 80 %-os minősítést kapott 6,45/10 átlagos pontszámmal. Ed Cumming a Daily Telegraphból a történetet „furcsa komor történetnek” nevezte, “amely az ember eszébe vésődik“ és Evil Geniust az 5 csillagból 4-re értékelte. Greg Morabito hasonlóan értékelte a sorozatot és arra a következtetésre jutott, hogy “Evil Genius nem csak a bűntény mögött húzódó bizonyítékokat vizsgálja, de a gyanúsítottak, áldozatok és azok családjainak az életét is”

Lanre Bakare a Guardianból Evil Genius filmjét az 5-ből 3 csillaggal értékelte, és azt írta, hogy a sorozat „félelemkeltő és nyugtalanító érzéseket kelt, amikor az összeesküvés kezd szétesni, és előbukkannak a rablást elkövető emberek motivációi...“. Daniel Fienberg a Hollywood Reporterban azt írta, hogy Borzillieri “az adott befejezésre irányuló kitartó törekvései a sorozatot intenzívvé és leleplezővé tették, de veszélybe sodorta annak objektivitását.“

Wild Wild Country

A Wild Wild Country egy olyan sorozat, amely egy közelmúltban, a 80-as években Oregon térségben történt amerikai történetet dolgoz fel. Politikai csalások, gyújtogatás, sőt a bioterrorizmus is csak néhány módszer volt Rajneeshek részéről annak érdekében, hogy megpróbáljanak politikai hatalomhoz jutni még azelőtt, mielőtt mozgalmuk drámai véget ér. 

A “járókelők” által rögzített archív felvételektől eláll a lélegzete, de mindezek mellett segítenek megmagyarázni azokat az okokat, amelyek miatt Osho és tanítványai ilyen befolyásosak voltak. A megtévesztően rémisztő volt szónok emlékei és az egész művelet valódi mozgatórugója, Ma Anand Sheela, még a történések után is sokáig az emlékezetben maradnak. 

Don’t F*** With Cats: Hunting an Internet Killer

A Don’t F *** with Cats kétséget kizáróan a Netflix egyik legszenzációsabb sorozata a címétől kezdve egészen a nagyszabású fináléig.

A fordulatokról és meglepetésekről szóló sorozatot háromszor jelölték a BAFTA díjra, amelyet ha egyszer megnéz, John Lennon „Happy Xmas (War Is Over)“ című dalát soha többé nem fogja ugyanúgy hallgatni, mint korábban. Ha azonban felhagy a valóság takargatásával, meglátja az elképzelhetetlen történetet, amely kiemeli az internet veszélyeit, amelyek sokkal nagyobbak, mint az első ránézésre tűnhet.

Unsolved Mysteries 

Az Unsolved Mysteries megoldatlan rejtélyekre mutat rá, amelyek számos nézőnek meglepetést okoznak. Míg az első esetek a múlt század 80-as éveiben láttak napvilágot, Netflix ezt a sorozatot felújította és néhány új résszel bővítette. Minden epizód csak egy esettel foglalkozik, amelytől megfagy az ereiben a vér és meggyőzi arról, hogy néhány dolog csak ég és föld között létezik.  

A Netflix minden nagyobb gond nélkül képes volt mélyebbre ásni magát a megmagyarázhatatlan halálesetek, eltűnt személyek és sokkoló gyilkosságok sorozatába, melyek számtalan teóriát inspirálnak a Reddit hálózaton. Higgye el, hogy a sorozat megtekintése után a történetek nem hagyják aludni, és azon fog elmélkedni, hova tűnhettek ezek az emberek és valójában mi történt velük.  

The Pharmacist

A The Pharmacist az elején Dan Schneider bánkódó apa történetét figyeli, aki megpróbálja kideríteni, ki áll a drogfüggő fia gyilkossága mögött. Ez a saját szakállra elkövetett nyomozás azonban egy sokkal kiterjedtebb esetté válik, amikor megjelenik az amerikai opiát járvánnyal kapcsolatos botrány. 

A nyomozó útja során amatőr módon összeállított kimerítő hang- és képfelvételek felhasználásával a minisorozat segít mindkét szemszögből megtekinteni az esetet. Bár Schneider rögeszmés természetét nem mindenki értékeli, beleértve a saját családját is, aki kétségbeesetten igyekszik tovább élni az életet, erőfeszítése nem más, mint a fia iránti tisztelet. 

The Innocence Files 

Ez a kilenc részből álló felháborító dokumentumfilm sorozat, melyet Oscar díjas dokumentumfilmesek csapata készített, az Egyesült Államok igazságszolgáltatási rendszerének meggyőző vádiratát mutatja be. A sorozat, amely az Innocence projekten való munkát hangsúlyozza, a nonprofit szervezet kísérletét vizsgálja, amely nyolc súlyos meggyőződést próbál megfordítani arról, hogy a rendőri kényszer jelentősen képes befolyásolni, hogy szabadlábra, börtönre, vagy halálra ítélik-e.

A The Innocent Files nem egy könnyű sorozat, ezért készüljön fel, hogy erősen fogja érinteni. A kilenc részben megmutatja, hogy milyen esélyük van a hátrányos csoportoknak, valamint azt, hogy milyen változásra van szüksége az egész rendőri és igazságszolgáltatási rendszernek.

The Devil Next Door 

Egy Clevelandban élő, látszólag különleges nagyapát azzal vádolnak, hogy Ő Treblinka Rettegett Ivánja, a második világháború koncentrációs táborának őre, aki csaknem 30 000 embert küldött halálba. Egy téves azonosításról van szó, vagy a túlélők utolsó esélyéről az igazság elérésére? Ez az egyike a sok kérdésnek, amelyet John Demjanjuk esetébe mélyen belemerülve feltesznek.

The Devil Next Door nem ad sok egyértelmű választ. Viszont a tárgyalóteremben elhangzott széleskörű tanúvallomások felhasználásának és az ügyésszel és a védelemmel folytatott figyelemreméltó őszinte beszélgetéseknek hála a nézőknek elegendő forrást biztosít arra, hogy megalkossák saját véleményüket.  

Összefoglalás

A Netflixen vagy más streaming szolgáltatáson számtalan dokumentum megtekinthető. Merítsen ihletet listánk alapján és nézzen meg valami olyat, amit az elejétől a végéig feszülten fog figyelni. Amennyiben minden fent említettet látott már, merítsen ihletet más ragsorolásból, esetleg válasszon szakértők véleménye alapján, akikben biztosan nem fog csalódni.  

Forrás: techradar.com

Gyakran ismételt kérdések

Milyen előnyökkel járnak a dokumentumfilmek és sorozatok?

Az előnyük főleg az jelenti, hogy csak egy pár részből állnak, tehát egy, esetleg pár nap alatt megnézheti őket.

Melyek a Netflix legkedveltebb dokumentumfilm felvételei?

A legkedveltebbek közé tartoznak a Netflix felvételei, amik jó párszor bizonyították, hogy szakértők ezen a téren.

Ezek közül ajánljuk mindenkinek a Making a Murderer című dokumentumot, amely Steven Avery nevű férfi történetét meséli el, aki még a múlt században ítéltek el egy gyilkosságért, amit nem követett el. Az egész sorozat két részből áll, de erős idegzetre lesz szüksége a megtekintéséhez.

Milyen dokumentumfilmeket ajánl a Netflix?

A Netflix egy sor olyan dokumentumfilmet ajánl, mint például a The Keepers, ami Catherine Cesnikova meggyilkolt apáca tragikus témájáról szól és Ryan White rendező két időszakon megy keresztül, hogy kivizsgálja a még megoldatlan ügyet és feltárja a zavaró régi titkok hálóját.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

popcorn

Legjobb sorozatok a Netflixen, amelyeket mindenképp látnia kell

Önnek is esténként gondot okoz, hogy a televízióműsor kínálatában semmi érdekeset nem talál és nem tud mit nézni? A legjobb megoldást a Netflix...

popcorn

Figyelemreméltó filmek toplistája

A 2020-as év kihívásokkal teli év volt mindenki számára. Ugyanígy volt ezzel a Netflix is, amely ugyan egyik sorozatot a másik után gyártotta, de...

mozi

Miért fogyhatunk és égethetünk kalóriát horrorfilm nézés közben

Az Egyesült Királyságban található Westminster University egy nemrégiben készült tanulmánya szerint a horrorfilm nézése meggyorsíthatja a...

kempingkés

Útmutató az összecsukható kések reteszelő mechanizmusaihoz

A legtöbb összecsukható késen található valamilyen reteszelő mechanizmus, amely megakadályozza, hogy a kés összecsukódjon vágás során. Mindegyiknek...